Ägg i fågelbo

Howdy, foodies!
Efter mycket fixande och trixande med flytt av bloggen till ny wordpressinstallation, har det nu äntligen blivit dags för mitt första inlägg på min nya bloggadress 🙂 Varmt välkomna, alla nya och gamla följare! Dagens recept är ett riktigt roligt ett – nämligen ägg i fågelbo. Va? Ägg i fågelbo? Har hon helt gått bananas? kanske någon tänker nu. Men nej, Najni har alls icke blivit tokig. Det är ju inget riktigt fågelbo ni ska behöva äta upp – alltså ett sånt gjort av löv och kvistar – utan ett betydligt mer lättsmält – nämligen ett gjort på riven sötpotatis blandad med ost. Och i detta läckra och ätbara fågelbo döljer sig ett ägg! Kul va? Dessutom är det vansinnigt hoppa-upp-och-ner-av-förtjusning- gott, vill jag lova. Ett ägg i fågelbo till frukost och dagen har fått bästa tänkbara start, liksom. Gör dem en ledig dag och släng in i kylen, så att du sedan en tidig morgon innan jobbet bara behöver öppna kylskåpsdörren och zoombiektigt rafsa åt dig din tokläckra frukost. Några minuter i micron och frukosten står på bordet!


- 1 stor sötpotatis, skalad och grovriven
- 0,5 gul lök, finhackad
- 1,5 dl ost, riven
- 0,5 tsk äppelcidervinäger
- 6 ägg
- 3 skivor bacon
- salt
- peppar
- persilja eller annan örtkrydda
- paprikapulver
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en stor muffinsplåt (en sån med plats för 6 stora muffins) med kokosolja eller smör.
- Stek den rivna sötpotatisen och den hackade löken i smör och/eller kokosolja i en stor stekpanna i 5-8 minuter. Salta och peppra efter smak, och rör om då och då. Tillsätt vinägern och osten.
- Fyll sedan den smorda muffinsplåten med en dryg deciliter av sötpotatisröran i varje hål.
- Ta ett litet glas eller kopp och pressa ner sötpotatisröran i mitten av varje hål, så att röran pressas uppåt sidorna. Forma små "fågelbon" med fingrarna, så att röran når ända upp till toppen av muffinshålet.
- Förgrädda dina fågelbon i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills de har blivit lite krispiga och lite vätska har försvunnit.
- Knäck sedan ett ägg i varje fågelbo och salta lätt ovanpå.
- Grädda härligheterna i 10-15 minuter, beroende på hur rinniga du vill ha äggen.
- Stek baconskivorna under tiden. Låt dem rinna av på hushållspapper och finhacka sedan.
- Låt fågelbona stå en stund, och lyft sedan försiktigt ut bona med hjälp av en stor sked. Troligtvis kommer lite av sötpotatisröran att fastna i botten av plåten, men det är inget som syns när du placerat ditt fågelbo på en tallrik 🙂 Vill du kan du gröpa ur det som fastnat, placera det först på tallriken och därefter lägga ditt bo ovanpå.
- Dekorera med lite paprikapulver, örter och finhackad bacon.
- Hugg in!
- Vill man pimpa sitt fågelbo ytterligare blir det smaskens att droppa över lite worcestershiresås, tabasco eller balsamvinäger.
Lisa
26 januari, 2016
Hej! Fin blogg du har och vilket trevligt recept! Det måste jag testa. 🙂
Najni
26 januari, 2016
Åh tack! Ja- fågelbo till frukost är faktiskt inte alls dumt 😉😊