Najnis kök

Anklår med surkål och chorizo

Huvudrätt | 1 oktober, 2013 | By

anklår

Godkväll, foodies! Har ni ätit anklår någon gång? Inte? Då är det hög tid att uppleva denna delikatess från det franska köket. Jag var på jobbmiddag häromkvällen, och jag och kollegorna hade turen att hamna på en av stadens eminenta franska restauranger. De andra beställde Boeuf Bourguinon och fisksoppa, men jag – jag drabbades av en oemotståndlig lust att hugga in på ett saftigt anklår. Och jag fick alls ingen anledning att ångra mitt beslut. Det förstod jag redan när jag såg härligheten bäras in för att rykande het placeras framför mig.  Och vilken smaksensation det var! Några dagar senare var jag givetvis tvungen att försöka återskapa anrättningen i Najnis kök, och kom till min stora lycka över ett parti anklår till extrapris på ICA :). Vilka kryddiga korvar som bjöds på restaurangen vet jag inte,men jag rafsade hursomhelst åt mig ett paket färsk chorizo i affären – något som visade sig vara ett lyckokast. Spanien möter Frankrike på tallriken, liksom. Varsågoda alla foodies – här får ni Najnis fria tolkning av anklår med surkål och kryddig korv. Bon Appetit!

INGREDIENSER  2 personer

2 anklår

4 små färska chorizokorvar

1 burk surkål

surkål

 

 

 

 

 

1 dl vitt vin (även om surkålen redan är vinmarinerad i burken skadar det aldrig med lite extra av det goda)

1 gul lök

4 skalade, hela vitlöksklyftor

1 tsk kumminfrön

några färska timjankvistar

några matskedar fransk senap

två lagerblad

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Stek anklåren i smör på båda sidor, så de får lite färg.

aklåristekpanna

Salta och peppra. Lägg anklåren i en ugnsform och ugnsbaka i 30 minuter. Dela löken i klyftor. Lägg surkål, lök, vitlök, lagerblad och kummin i en gryta. Häll i vinet, och låt det puttra på låg värme medan anklåren blir färdiga i ugnen. Ta några matskedar stekflott från ankan i ugnen och häll dem i surkålsgrytan – ett litet Najnitrick för att locka fram ännu mer härlig smak i kålen. Skiva chorizon och stek i smör i en stekpanna. Lägg upp på tallrikar och lägg några timjankvistar som dekoration. Servera med en klick fransk senap och ett lätt rödvin eller ett fylligt vitt.

Comments

 1. Leave a Reply

  Kay
  1 oktober, 2013

  Anka är alltid rätt om man vill äta något riktigt gott. Den här smakkombinationen anka-choritzo-surkål verkar vara ett spännande alternativ till confiterat anklår och andra mer traditionella ankanrättningar.

 2. Leave a Reply

  The Travelling Chopsticks
  2 oktober, 2013

  Oooh Jag älska anka, men äter det inte ofta! När jag bode i Singapore, Mamma brukade laga anka för Mårtens Gås (det var svårt at få tag i gås) med röd kål – det var min absolute favorite 😉 Förlåt för min dåliga Svenska! Jag anvander inte det så ofta 🙁

  • Leave a Reply

   nwictorin
   2 oktober, 2013

   Hello and thanks for the comment 🙂 Your Swedish is quite allright, but for me English is ok too! I can imagine that duck is a great substitute for goose- the taste is quite similar. I hope you can buy duck in Brazil, so you can try my recipe! Have a good day 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>