Najnis kök

Apelsinkaka med mascarponefluff

Bakverk, Sötsaker | 10 mars, 2014 | By

bild (74)

Idag har det bakats så det stod härliga till i Najnis kök! Ni som läste gårdagens inlägg vet ju att jag är mycket förtjust i mitt senaste kokboksfynd (läs mer om det här). Så nu var jag ju tvungen att testbaka denna knallgula apelsinkaka också, som är gjord på något så lustigt som hela apelsiner, med skal och allt. Detta är tydligen en vanlig bakteknik i Spanien, där receptet har sitt ursprung. Och oj oj oj vad gott det blev! Saftigt, smakrikt och färgsprakande så det räcker och blir över. Och som pricken över i:et serverar man en klick mascarpone blandad med vispad grädde och lite annat smått och gott till. Som om inte detta vore nog kom jag i sista stund innan jag högg in på min kakbit på att det nog skulle bli om möjligt ännu mumsigare om man smälte en ruta mörk choklad och droppade över kakbiten. Och så här med facit i hand kan jag avslöja att jo – det blev det 😉 Så varsågoda, foodies – gör som Najni och ge er hän åt era apelsinkakslustar som funnes det ingen morgondag! Det är ju måndag, och då får man ju pigga upp sig med något, eller hur?

 

INGREDIENSER     12 bitar

Apelsinkakan

2 ekologiska apelsiner

75 gram smör

3 ägg

3,5 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

0,75 dl sötströ eller annan valfri sötning

4 droppar flytande steviaextrakt

1 krm vaniljpulver

 

Mascarponefluff

2 dl grädde

1 dl mjukrörd mascarpone

1 krm vaniljpulver

4 droppar flytande steviaextrakt

finrivet skal av 1 ekologisk apelsin

saften från halva apelsinen

 

eventuellt några rutor smält, mörk choklad att droppa över kakan

 

Gör så här:

1. Tvätta apelsinerna och lägg dem i en kastrull med vatten. Koka upp och låt det koka i 15 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader. När apelsinerna svalnat lite skär du dem i bitar och plockar bort kärnorna.

3. Mixa apelsinerna med skal och allt i matberedare tills det blir finfördelat. Tillsätt smöret och mixa en stund till. I med resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.

4. Smöra en kakform och ”bröa” den med pofiber (eller vanligt ströbröd, om du inte äter enligt Lchf). Häll i smeten.

5. Grädda ca 30-40 minuter, tills kakan stelnat och fått en gyllengul färg. Låt den svalna.

6. Vispa grädden lätt. Tillsätt mascarpone, vaniljpulver, sötning, apelsinsaft och apelsinskal. Känner du för extra-allt-varianten, smälter du dig lite mörk choklad och droppar över kakan innan du klickar på mascarponefluffet.

7. Vips, så har du en solgul och härlig smakbomb att imponera på dig själv eller eventuellt fikasällskap med!

 

bild (75)

 

Design E (1)

Comments

  1. Leave a Reply

    Linda Joelsson
    23 oktober, 2014

    Hej Najni! 🙂 Kan man ersätta steviaextraktet med t.ex. sötströ eller måste man ha både och?
    /Linda

    • Leave a Reply

      nwictorin
      23 oktober, 2014

      Hej Linda! Det går alldeles utmärkt att byta ut steviaextraktet mot bara sötströ. Öka då dosen lite, då stevia ju har en mer koncentrerad sötma. Smaklig spis! 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>