Najnis kök

Äppelkaka

Sötsaker | 4 oktober, 2013 | By

äpplekaka

Här kommer ett recept på en alldeles, alldeles underbar äppelkaka, som dock är förknippad med ett litet trauma för mig… När jag skulle baka den för några veckor sedan råkade jag tappa hela den ogräddade kakan i golvet när jag skulle sätta in den i ugnen! Vilken fasa – särskilt när man har brädgolv i köket. Oh no – det blev mycket gråt och tandagnisslan i Najnis kök då, kan jag avslöja. Och gästerna som just kommit innanför dörren möttes av svavelosande svordomar från köket. Det blev köpeglass till efterrätt den kvällen. Sens moral: ha inte bråttom när du bakar äppelkaka ;). Nåväl, receptet är inspirerat av Åses äppelkaka på bloggen 56kilo: http://56kilo.se/blogg/, men jag har gjort lite ändringar här och var. Varsågoda, foodies!

INGREDIENSER

3 dl mandelmjöl

0,5 dl sötströ

0,5 dl vispgrädde

125 g smält smör

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

4 ägg

4 syrliga äpplen

50 g smör

1,5 msk kanel

1 tsk stött kardemumma

Och så här gör man

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar botten, och pudra över lite mandelmjöl eller pofiber. Vispa ägg och sockerersättning tills det blir luftigt. Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser, rör ner i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen. Skala och kärna ur äpplena, och skär i klyftor. Stek i smör i några minuter. Tillsätt kanel och stek på låg värme i några minuter. Tryck ner äppleklyftorna i kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills oemotståndliga dofter börjar spridas i ditt kök. Det tar ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminiumfolie efter halva tiden. Servera  med vispgrädde smaksatt med vaniljpulver.

 

Tags: ,

Comments

  1. Leave a Reply

    KikkiSandström
    5 oktober, 2013

    Härliga recept du har och kul med din kommentar på min blogg. Kanske du vill sprida dina recept lite via min blogg med länkning till din blogg?
    PS! Synd att du ”hostar” hos wordpress.com istället för att ha en egen domän. Det var jättetrögt att komma till kommentarssidan…

    • Leave a Reply

      nwictorin
      6 oktober, 2013

      Hej Kikki, och tack för besöket på min blogg!Visst- det hade varit jättekul om du vill länka till min blogg på din 🙂 Och det där med egen domän, ja- det har jag funderat på att skaffa snart, faktiskt (ska bara försöka sätta mig in i hur man gör först) Det här med bloggande är rätt nytt för mig, så jag tänkte att jag börjar i liten skala och lär mig alla funktioner och sånt. Och det är ju såååå kul!Bra attdu nämnde det där med kommentarssidan också, för det hade jag ingen aning om! Ha en fortsatt trevlig söndag, och länka som sagt gärna till min blogg på din sida 🙂

  2. Leave a Reply

    Mathias Knutsson
    5 oktober, 2013

    Hej,
    Tack för de snälla orden på min sidan. Din blogg är jättefin. Uppskattar verkligen när folk lägger ned litet extra energi på att fotografera sin mat. Vi äter ju med ögonen online. 😉

    • Leave a Reply

      nwictorin
      6 oktober, 2013

      Tack- vad rart sagt! Kul att du gillar mina foton – själva fotograferandet är en stor del av nöjet med att ha en matblogg, tycker jag 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>