Cheddarscones med jalapeño
Nej men se foodies! Så roligt att ni hittat hit, till Najnis lilla matglada hörna av cyberrymden. Varmt välkomna att snoka runt bland mina recept. Och jag hoppas verkligen att ni bestämmer er för att baka dagens recept, nämligen mina så-goda-så-jag-tror-jag-måste-hetsäta-upp-allihop-på-en-gång-scones ;). Även kallade cheddarscones med jalapeño. Herregud, liksom! Ni som diggar smaken av en riktigt vällagrad ost kommer bara att tokälska dessa cheddarscones, vågar jag lugnt lova. De små härligheterna kom till här i Najnis kök i går, efter att jag äntligen börjat piggna till efter en illasinnad feber som slog till i torsdags, varpå jag fick fly hem från jobbet och bädda ner mig i sängen, och sedan höll min kropp i sitt onda järngrepp ända tills igår eftermiddag. Uttråkad, matt och gnällig fick jag tillbringa fredagen i horisontalläge – för sjuk för att laga mat … Och en Najni som är för matt för att laga mat – det är en Najni man helst inte vill komma i närheten av, så gnällig och självömkande är hon. Well, tur för alla inblandade då (ni som vill ha mer detaljer om exakt hur en Najni som är för sjuk för att orka laga mat är kan fråga Peter) att farsoten nu tycks ha lämnat min kropp 😉 Det första jag alltså gjorde när jag började känna mig bättre var att baka dessa cheddarscones med jalapeño, och sedan de togs ut ur ugnen har jag ätit dem som tillbehör till middagen, precis som de är till frukost med en kopp kaffe, och nu senast med creme cheese och gurkskivor, till lunch idag. Viktigt när man bakar sina cheddarscones är att man använder en riktigt vällagrad cheddar av god kvalitet. För det är ju den där intensiva, fylliga smaken som endast en långlagrad ost kan ge som man är ute efter här. Kombinationen med jalapeño höjer dessutom ostsmaken till än högre höjder! De få små cheddarscones som är kvar av satsen från i lördags kommer sannolikt att slinka ner som tillbehör till den helstekta majsskyckling som just i denna stund puttrar på låg värme i min Crockpot … lite gammal, hederlig ratatouille till det, och söndagsmiddagen kommer att bli en läcker en. Vem vet – kanske det dyker upp ett recept på Najnis långkokta majskyckling här på bloggen inom kort. Men nu ska jag inte bli carried away och gå händelserna i förväg, utan ge er receptet på cheddarscones med jalapeño. Låt er väl smaka, foodies, och dela gärna receptet i sociala medier om ni gillar det, så att fler ostälskare där ute får nöjet att sätta tänderna i dessa ostiga små ljuvligheter 🙂 Och just det: förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och kör på medelvärme i micron i typ en halv minut innan det är dags att äta sconesen, efter att de legat i kylen, så blir de som nybakade igen.


- 3 ägg
- 5 msk kokosmjöl
- 3 dl vällagrad cheddarost, riven
- 5 msk smält smör (varav en sparas för pensling efter att sconesen tagits ut ur ugnen)
- 1 tsk vitlökspulver
- 0,75 tsk lökpulver
- 0,5 färsk jalapeño, finhackad
- 0,25 tsk salt
- 0,25 tsk bakpulver
- Värm ugnen till 200 grader.
- Vispa ihop ägg och smält smör i en bunke.
- Blanda kokosmjöl, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke.
- Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det är väl blandat.
- Vänd till sist ner osten och jalapeñon.
- Rulla små bollar, 6-8 stycken beroende på hur stora scones du vill ha, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Smörj gärna bakplåtspappret med lite olja innan, för att undvika risken att sconesen fastnar.
- Baka sconesen i ca 15 minuter, eller tills de blivit lagom ljusbruna.
- Pensla sconesen med den sista matskeden smält smör efter att du tagit ut plåten ur ugnen.
- Låt dem svalna tills de blivit ljumna, och hugg in!
- Förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och värm dem på medelvärme i en halv minut i micron, så blir de som nybakade igen.
Leif Granlund
18 april, 2016
En fråga. Hur i H-vete rullar man smeten till cheddar scones?
Najni
18 april, 2016
Jag brukar blöta händerna i kallt vatten, så går det lättare. Dock kan det vara svårt att rulla dem i vanlig bemärkelse- degen är ju ganska kletig. Brukar bara trycka till dem lite med fingrarna så de blir så runda som möjligt. De behöver ju liksom inte vara perfekta små klot.
Maria Jallow
30 april, 2016
Jag hade inga problem att rulla dessa scones men jag hade mer ost i också. Grymt goda och som tillbehör till min kräftsoppa var de underbara.
Najni
30 april, 2016
Nej jag har heller aldrig haft några problem med att forma dem. Kul att du gillade receptet, Maria! 😊
Anna Norén
12 juni, 2016
Gjorde dessa scones nu men dom smälte ut på hela plåten. Mina blev inte alls som dina på bilden.
Najni
12 juni, 2016
Oj vad trist. Ingen aning om vad som kan ha gått fel…