Najnis kök

Chili con carne

Huvudrätt | 18 februari, 2014 | By

bild (64)

Efter förra inläggets svulstiga chokladutsvävningar tänkte jag att det kanske är dags för ett redigt middagsrecept igen. Därför bjuder jag idag på en riktig klassiker, omgjord för att passa oss som inte diggar kolhydrater. Sojabönor innehåller betydligt färre kolhydrater än andra bönor, varför de passar utmärkt här. Chipotlepaste är en chilikräm gjord på rökt och torkad jalapeño-chili. En klick sådan ger grytan ett smaskigt sting av rökighet och hetta som jag är mycket svag för, men rätten blir god även utan. Gillar du inte för stark mat så tar du en mild chilisort, och är du en sån som Najni som föredrar sin chili så stark så tungan trillar ut, typ, så tar du den starkaste habanero du kan komma över 😉 Varsågoda – här kommer Najnis variant av Chili con carne. Servera den gärna med en härlig sallad med vinägrett.

INGREDIENSER    4 personer

600  gram blandfärs

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 burk sojabönor

5 msk tomatpuré

1 burk creme fraiche

1 färsk chilifrukt

1 msk chipotlepaste

1 msk balsamvinäger

1 krm kanel

2 msk chilipulver

1 lagerblad

svartpeppar

salt

4 plommontomater

2 dl vatten

1 kruka färsk koriander

riven ost i valfri mängd

Gör så här:

1. Hacka lök, paprika och chili. Stek i smör och olivolja på medelvärme i några minuter tillsammans med lagerbladet. Höj värmen och låt färsen steka med tills den fått lite färg och blivit genomstekt.

2. Tillsätt tomatpurén, pressad vitlök och alla kryddor utom koriandern. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem. Låt det puttra ihop sig några minuter under omrörning.

3. Tillsätt bönorna, chipotlepasten ochbalsamvinägern. Låt det puttra på svag värme under lock i ca en halvtimme. Rör om då och då.

4. Tillsätt creme fraichen och låt koka upp. Strössla över den hackade koriandern och riven ost. Njut!

Comments

  1. Leave a Reply

    Kay
    21 februari, 2014

    Kul variant – gillar kanel som ingrediens!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>