Najnis kök

Chiligryta med kålrotspuré

Huvudrätt | 26 mars, 2014 | By

bild (79)

bild (80)

God middag, foodies! Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt vintrigt recept, trots att det ju faktiskt är vår nu. Det slog mig nämligen igår att man borde passa på att laga ett sånt där redigt och värmande långkok nu, medan det fortfarande är lite småruggigt ute. Passande nog blåste det kulingvindar här i Malmö igår, och regnet piskade mot rutan i Najnis kök medan chiligrytan åts upp. Ni som följer bloggen vet ju att Najni föredrar den här typen av mat rejält stark, men är man mer lagd åt det milda hållet kanske man väljer att slänga ner en något snällare chilifrukt i sin gryta. I Najnis gryta hamnade en eldig habañero, ty Najni tycker att det ska vara lite sting i en chiligryta! Dessutom innehåller grytan de spännande och smakförhöjande ingredienserna kaffe och choklad. Som tillbehör serverades en mild och len kålrotspuré smaksatt med färsk koriander – ett utmärkt komplement till chiligrytans bitska hetta.

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Chiligrytan

1,3 kg nötytterlår eller annat grytkött

3 hackade gula lökar

7 hackade vitlöksklyftor

1 tub tomatpuré

3 hackade plommontomater

1 chilifrukt

1 msk oregano

3 lagerblad

1 tsk salt

2 tsk chilipulver

1 tsk cayennepeppar

2 tsk spiskummin

ett knappt fullt kaffemått kaffepulver

2 krm kanel

1 tsk chipotlepaste (kan uteslutas)

1,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

2 rutor mörk choklad med hög kakaohalt

1 liter vatten

 

Kålrotspurén

1 kg skalad kålrot skuren i bitar

1 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

0,5 dl grädde

3 msk smör

1 äggula

1 kruka finhackad koriander

saften från en pressad citronklyfta

 

Gör så här:

1. Skär köttet i kuber. Stek det på hög värme i omgångar, i smör och olivolja. Lägg åt sidan så länge.

2. Sänk värmen till medium. Bryn lök, vitlök och chili i några minuter.

3. Lägg över kött och lökhack i en stor ugnsgryta. Tilsätt tomatpurén och kryddorna. Fräs under omrörning i några minuter.

4. Häll på vatten och balsamvinäger. Rör om och låt det koka upp. Tillsätt chokladen.

5. Låt grytan småputtra under lock i ugnen på 150 graders värme i ca två timmar.  Rör om då och då. de sista 45 minuterna kan man ta av locket, om det fortfarande är mycket vätska kvar. Såsen ska bli tjock och krämig.

6. Koka kålrotsbitarna i buljong i ca 10 minuter, tills de precis blivit mjuka. Häll av buljongen och låt kålroten ånga av sig en stund, så all vätska försvinner. Mixa med stavmixer. Tillsätt smör, citronsaft, grädde, äggula, salt, peppar och eventuellt lite mer buljongpulver. Värm under omrörning. Rör till sist ner koriandern.

 

Design J

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>