Najnis kök

Chocolate chip cookie – kaka

Bakverk | 31 augusti, 2014 | By

chocolate chip

Hipp hipp, hipp hipp hurraaa! Igår var det ingen vanlig dag, för det var Najnis köks ettårsdag! Något inlägg hanns alls icke med igår, så vi får fira ettåringen idag istället. Det känns som om det var igår Najni gjorde sitt första, stapplande blogginlägg, och så är det ett helt år sedan, minsann … Att starta Najnis kök är något av det bästa Najni gjort i sitt liv, faktiskt. Bloggen har skänkt mig massor med glädje under året som gått, och gett mig möjlighet att kombinera tre stora intressen: mat, skrivande och fotografering. Hoppas att även ni, kära foodies som valt att följa bloggen, haft mycket glädje av Najnis lilla hörna av cyberrymden. Tack för att ni troget följer Najnis härjningar i köket. Förhoppningsvis har mina recept tillfört era liv njutning, matglädje och en liten guldkant i vardagen. Ettåringen förtjänar givetvis att firas med ett läckert bakverk, så dagen (eller ja – gårdagen då) till ära bjuder jag på en underbar skapelse: chocolate chip cookie- kaka! Det är precis så smaskigt som det låter. Som en blandning av mjuk kaka och chocolate chip cookie. Ja ni hör ju själva, foodies. Ett sådant bakverk måste ju bara vara en enda stor fröjd att hugga in på 😉 I Najnis recept ingår några matskedar kokossocker, som ger en härlig, kolaaktig smak. Äter ni strikt Lchf rekommenderar jag dock att ni tar enbart sötströ som sötning. Det är viktigt att smöret, kokosoljan och ägget är rumstempererade och inte kylskåpskalla. Annars kan smeten skära sig, och då blir det lite otäckt. För övrigt är detta mitt sista inlägg på ett tag, ty Najni tänker rymma från alla förpliktelser i nästa vecka och dra på semester till foodieparadiset Sicilien 🙂 Men gråt er nu inte till sömns för det, ty under sin resa tänker Najni samla på sig massor med sicilianska matintryck som sedan ska omsättas i recept jag givetvis delar med mig av till er, foodies!

 

INGREDIENSER     6-8 personer

 

3,5 dl mandelmjöl

1,5 dl kokosflingor

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

50 g rumsvarmt smör

4 msk rumsvarm kokosolja

0,5 dl Ica sötströ

2 msk kokossocker

1 rumsvarmt ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

100 g mörk choklad (minst 85 %), grovhackad.

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda ihop mandelmjöl, kokosflingor, bakpulver, choklad och salt.

3. Mixa ihop smör och kokosolja med stavmixer i en annan bunke, tills fetterna är väl sammanblandade. Tillsätt sötning och mixa lite till. Rör ner ägg och vaniljextrakt.

4. Blanda ner mandelmjölblandningen och rör tills det blir en deg.

5. Fördela degen i en smord, medelstor ugnsform och baka i ugnen i ca 20 minuter, tills kakan är ljusbrun. Kakan ska vara lite lös i mitten när man tar ut den. Den stelnar mer när den svalnat. Najni föredrar sin chocolate chip cookie – kaka ljummen, vilket den blir efter ca 15 minuter utanför ugnen. En klick grädde blir ljuvligt till!

 

Design E (1)

 

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Malin
    31 augusti, 2014

    GRATULERAR!
    Tack för många bra recept och värdefull inspiration!

      • Leave a Reply

        Malin
        15 september, 2014

        Tusen tack för tipsen! Låter som om du hade en riktigt fin tid där. Jag ska försöka och ta mig dit och besöka några av ställena du tipsade om. Svamprestaurangen låter spännande, jag älskar svamp. Kanske kommer du snart med något svamprecept därifrån 🙂
        Malta är riktigt härligt det med. Vad gäller maten serveras det mycket fisk och skaldjur. Gott!

        • Leave a Reply

          nwictorin
          15 september, 2014

          Fisk och skaldjur får man aldrig nog av! Nyttigt är det ju också 🙂 Ha en fortsatt trevlig resa, och hälsa Sicilien från Najni!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>