Najnis kök

Chokladkaka med jordnötsgömma

Bakverk, Sötsaker | 15 februari, 2014 | By

bild (63)

Ibland tänker jag mig hur tillvaron skulle te sig utan choklad. Världen skulle vara precis som den är nu, med det fasansfulla undantaget att ingen någonsin skulle ha kommit på tanken att man kunde göra choklad av kakaobönor. Inte vet jag varför jag ens tänker sådana hemska tankar. Nåväl, nu lämnar vi denna skräckfantasi och övergår istället till att tänka oss det läckraste, kletigaste, överdådigaste chokladbakverk vi kan komma på. Inte vet jag vad ni ser för er inre syn, foodies, men jag ser – just det – Najnis chokladkaka med jordnötsgömma!  För det enda som är bättre än en ljummen, nybakad, kletig chokladskapelse med en klick vispgrädde på toppen är en ljummen, nybakad, kletig chokladskapelse med en liten hemlig klick jordnötssmör i mitten 🙂 Och vispgrädde på toppen, förstås.Kombinationen är oslagbar. Stick gaffeln i bakverket, och det varma jordnötssmöret sipprar fram ur sitt gömställe. Ja, vid det här laget förstår ni nog att det bara finns en sak att göra: sätta igång och baka Najnis choklad- och jordnötskaka!

INGREDIENSER    2 stora eller 3 små kakor

75 g smör

60 g choklad (70%)

1 ägg

1 äggula

1 tsk ICA sötströ

0,5 tsk vaniljpulver

3-5 droppar flytande steviaextrakt

1 krm salt

1,75 msk kakaopulver

2 msk osötat jordnötssmör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra 2 eller 3 portionsformar.

2. Smält chokladen och smöret tillsammans i en liten kastrull. Rör om ordentligt så det blir en sammanblandad massa.

3. Vispa ägg, äggula, sötströ, stevia, vaniljpulver och salt i några minuter i en skål.

4. Rör ner chokladblandningen i äggblandningen, och rör sedan ner kakaopulvret.

5. Fördela drygt hälften av smeten i portionsformarna, så att bottnen täcks ordentligt. Klicka i jordnötssmöret i mitten av formarna, ovanpå chokladsmeten. Täck med resten av chokladsmeten.

6. Baka 10-12 minuter, tills kakornas kanter är fasta men mitten fortfarande kladdig.

7. Låt kakorna svalna i ca en halvtimme. Skär sedan med en vass kniv runt kanterna och stjälp upp de små läckerheterna på assietter. Klicka över vispad grädde och pudra lite kakaopulver över grädden.

Design O

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>