Najnis kök

Citronkaka med blåbärsgrädde

Bakverk | 5 januari, 2014 | By

bild (36)

God fortsättning, foodies! Ett nytt år och nya smakupplevelser ligger framför oss. Den största smaksensationen hittills på det nya året är för min del denna smaskigt kladdiga kaka – lite kolaaktig men ändå frisk. Servera den kyld med en klick blåbärsgrädde till, och vips har du teleporterat dig till Matparadiset! När det gäller sötning kan man använda sig av vilken sockerersättning man vill, eller strösocker för den delen, om man inte äter enligt lchf. I Najnis kök användes Icas sötströ och några droppar flytande steviaextrakt – en kombination som brukar ge den godaste sötman enligt Najni. Även mängden sötning kan anpassas efter tycke och smak. Testa er fram!

 

INGREDIENSER

saft och finrivet skal av 1 ekologisk citron

175 g smör

3 ägg

1,5 dl sötströ

några droppar flytande steviaextrakt

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk stött kardemumma

3 dl mandelmjöl

pofiber eller mandelmjöl för att bröa formen

3 dl vispgrädde

1 dl blåbär

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smörj och bröa en kakform med löstagbar botten

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur citronsaften med en citruspress.

5. Vispa sötning och ägg vitt och fluffigt.

6. Tillsätt citronsaft, skal, vaniljpulver och kardemumma. Vispa försiktigt.

7. Vänd ner mandelmjöl och smör.

8. Häll smeten i kakformen och grädda ca 40-50 minuter.

9. Låt kakan svalna och sätt den sedan i kylen eller frysen. Den ska stelna ordentligt, och är enligt Najni godast att servera direkt ur kylen eller frysen.

10. Häll grädde och blåbär i en bunke och vispa till önskad konsistens.

11. Frossa!

Tips: Servera gärna med ett litet glas Punsch, Muskatvin eller Sauternes.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>