Najnis kök

Sojapasta med lövbiff och ädelost

Huvudrätt | 29 augusti, 2014 | By

lövbiffspasta

Som ni kanske märkt är Najni i full färd med att laga sig igenom alla olika sorters bönpasta som finns. Pasta är nämligen en av de få saker jag verkligen saknat sedan jag började minska på kolhydrater och gluten i min kosthållning. Som tur är har jag äntligen hittat en pastasort som nästan smakar som pasta gjord på vetemjöl, men som innehåller betydligt mindre kolhydrater och dessutom är glutenfri! Mina tidigare inlägg om olika sorters bönpasta och vad man kan laga för smaskigheter med dem hittar ni här och här. Bönpasta finns att köpa i välsorterade matbutiker och i diverse hälsokostaffärer. Nu har alltså turen kommit att provsmaka fettucine gjord på vita sojabönor, och jag måste nog konstatera att det är min favorit av bönpastasorterna. Som tillbehör hittade Najni på en läcker sås på ädelost och grädde. Tillsammans med sojapastan och lövbiff blev det en rent ut sagt ljuvlig skapelse, som ni absolut måste testa! Ett glas rött vin därtill förhöjer smakupplevelsen ytterligare. Bon Appétit, Food Lovers!

 

INGREDIENSER     4 personer

1 paket vit sojafettucine

4 strimlade lövbiffar

1 hackad röd paprika

1 hackad grön paprika

3 dl grädde

225 g ädelost

3 finrivna vitlöksklyftor

1 msk dijonsenap

0,5 tsk lökpulver (kan uteslutas)

salt och peppar

några färska basilikakvistar

 

Gör så här:

1. Stek lövbiffen och paprikan i smör och olivolja. Salta och peppra.

2. Koka pastan och rör i en smörklick när vattnet är avhällt.

3. Skär osten i småbitar (spara några bitar till dekoration) och blanda med grädde, senap, vitlök, salt, peppar och lökpulver i en kastrull. Koka upp under omrörning.

4. Lägg en klick sås på bottnen av fyra djupa tallrikar och varva sedan pasta, sås och kött. Dekorera med de sparade ostbitarna och basilikakvistar.

 

Design N

Pecan- och ädelostkex

Bakverk, Tillbehör | 30 juli, 2014 | By

kexhög

Najni anser att det är med nötter som med människor: en del gillar man helt enkelt lite mer än andra. I Najnis fall är pecannöten just en sådan nöt. Dess jordiga, mustiga sötma, med en liten hint av kola i eftersmaken , får Najni att se meningen med livet en regnig dag som denna. Kombinerar man dessutom pecannöten med smakkompisen ädelost – ja då vet lyckan inga gränser 😉 På plats nummer två i Najnis tio-i-topplista för nötter kommer valnöten, som för övrigt går utmärkt att använda även i dagens kexrecept. Kexen blir nästan lite mördegsaktiga i konsistensen och är fullproppade med mustig smak. De små läckerheterna passar utmärkt på ostbrickan, till soppan eller varför inte till frukost?

 

INGREDIENSER     ca 30 kex

 

50 g rumsvarmt smör

225 g söndersmulad ädelost

3,5 dl mandelmjöl

1 dl finhackade pecannötter (plus lite extra nötter till dekoration)

1 nypa salt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa det rumsvarma smöret och osten i matberedare tills det blir en slät kräm.

3. Tillsätt mandelmjöl och salt. Kör tills det blir en deg. Ta ut kniven ur matberedaren och rör i pecannötterna.

4. Forma degen till en boll och lägg den i plastfolie i kylen i ca en timme.

5. Dela degen två delar och gör en rulle av varje del. Skär varje rulle i några centimeter breda bitar med en riktigt vass kniv.

6. Placera varje liten bit på en bakpappersklädd plåt och tryck till dem så de blir platta. Sätt fast en halv pecannöt på varje kex.

7. Baka kexen i ugnen i 20-22 minuter, eller tills de precis börjar få lite färg.

8. Låt dem svalna på ett ugnsgaller.

 

pecankex

Kyckling med fyllda champinjoner och kålrabbipuré

Kyckling med fyllda champinjoner och kålrabbipuré

Huvudrätt | 9 mars, 2014 | By

God afton, foodies! Nu tänkte jag bjuda på en rätt som just slukats till söndagsmiddag här i Najnis kök. Inspiration till läckerheterna har jag fått från mitt senaste kokboksinköp: Jills mat efter säsong, av Jill Wallentin Wollberg. Jill är verkligen en mästarinna på att komponera fantastiska rätter! Ska ni bara köpa en kokbok i år så rekommenderar jag denna. Bilderna – de flesta tagna av Jill själv – är dessutom så frestande så var man inte hungrig innan man öppnade boken så blir man det garanterat. Missa inte heller att spana in matsajten jillsmat.se, där man kan ta del av ännu fler av författarinnans små matkonstverk. I dagens inlägg har jag använt Jills recept som utgångspunkt, och sedan experimenterat och improviserat lite här och var. Smaklig spis!

INGREDIENSER     4 personer

Fyllda champinjoner

300 gram champinjoner

1 schalottenlök

14 valnötter

70 g ädelost

1 krm salt

Nymalen svartpeppar

Kyckling

4 kycklingfiléer

timjan

chiliflakes

Nymalen svartpeppar

Kålrabbipuré

2 kålrabbi

50 gram smör

0,5 dl grädde

1,5 dl riven ost

2 rivna vitlöksklyftor

1 tsk gurkmeja

0,5 tsk salt

1, 5 tsk citronsaft

rivet skal av 1 ekologisk citron

Och hur går nu detta till då? Jo – så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingfiléerna på längden. Krydda och bryn dem i några minuter i en stekpanna så de får fin färg. Lägg filéerna i en ugnsform och baka i ugnen i ca 15 minuter.

2. Skala kålrabbin och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten i ca 30 minuter. Häll av vattnet och mixa med grädde, ost, vitlök, citronsaft, citronskal och kryddor.

3. Ta loss ”fötterna” från champinjonerna och finhacka dem. Finhacka också schalottenlöken och nötterna. Stek i smör i några minuter på medelvärme.

4. Blanda ner den hackade ädelosten i nöt- och lökblandningen och tillsätt kryddorna. Skär av en tunn skiva av champinjonernas ovansida så de inte välter omkull. Fyll champinjonerna och gratinera i ugnen i ca 10 minuter.

5. Arrangera på tallrikar och strössla lite chiliflakes över purén. Kanske hittar du någon skojig örtkvist att pilla dit också? Själv hittade jag en oreganokvist i mitt kök 🙂

Design J

Kycklinggratäng med ädelost och valnötter

Huvudrätt, Tillbehör | 31 januari, 2014 | By

bild (46)

Den här kycklinggratängen (som jag för övrigt fann inspiration till här) är en alldeles underbar och smakrik anrättning. Valnötternas lite jordiga smak samspelar utmärkt med ädelostens krämiga mustighet. Jag funderade ett tag på vad jag skulle välja för tillbehör. Något inte alltför kaxigt, som skulle börja bråka med kycklinggratängen, utan något som snällt skulle låta gratängen spela huvudrollen på tallriken, utan att för den skull vara mesigt. Väl i mataffären fick jag syn på något jag konstigt nog aldrig tillagat förut, nämligen savoykål. Brysselkål och vitkål i all ära, men savoykålen visade sig vara ett strå vassare! Dessutom ser den rolig ut. Jag bestämde mig för att smörslunga den tillsammans med chiliflakes och citron. Och som ni väl redan gissat fann kycklinggratängen och savoykålen varandra direkt! Så vill ni smaska på nåt riktigt läckert till helgen – laga detta, vetja :).

 

KYCKLINGGRATÄNG    4 personer

4 kycklingfiléer

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

salt och peppar

timjan

2 dl creme fraiche

0,5 dl grädde

125 g ädelost

1,5 dl hackade valnötter

1 msk kycklingfond

 

TILLBEHÖR

1 savoykålshuvud

0,5 tsk chiliflakes

rivet skal av en ekologisk citron

salt

några droppar citronsaft

 

bild (47)

 

Och hur gör man då? Jo – såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela kycklingfiléerna på längden så varje filé blir två. Finhacka lök och alla  vitlöksklyftor utom en (den sista ska vara i ostblandningen). Stek löken några minuter tills den blivit mjuk och börjat få färg. Låt vitlöken fräsa med den sista minuten. Lägg i kycklingfiléerna och stek några minuter på varje sida. Salta, peppra och smula över timjan.

3. Lägg kyckling och lök i en smord ugnsform. Mixa ihop ädelost, creme fraiche, fond, valnötter och pressad vitlök. Smeta ut blandningen över kycklingen. Ugnsbaka i ca en halvtimme, tills kycklingen är genomstekt och det hela fått en aptitretande färg.

4. Dela kålhuvudet i två delar och skär sedan i strimlor. Skölj i durkslag och låt rinna av. Stek på medelvärme i ca fem minuter i massor med smör. Fyll på med mer efterhand som det blir torrt i stekpannan. Strö över chiliflakes, citronskal och avsluta med att droppa över lite citronsaft. Salta försiktigt.

5. Haffa valfritt middagssällskap, häll upp varsitt glas vin och njuuuuuuuuuuuuuuut! 🙂