Najnis kök

Nubberöra

Förrätt, Tapas | 25 mars, 2016 | By

Nubberöra med matjessill

Nubberöra

Nubberöra med matjessill

Nubberöra

Äntligen påsk, foodies! En anledning så god som någon att njuta av god mat och umgås med folk man gillar, eller hur? Själv har jag gått helt crazy idag och tillagat den ena påskiga rätten efter den andra, trots att vi bara är tre personer som ska äta påskmiddag idag. Som tur är blir det en påskmiddag till imorgon, då man kan äta upp resterna, he ho! 🙂 Dagens inlägg är en fjantigt god nubberöra, som föga förvånande passar utmärkt till snaps av alla de slag, och passar finfint på påskbuffén eller som läcker liten förrätt. Najni hyser för övrigt de varmaste av känslor för klassisk, svensk smörgåsbordsmat. Det är väl därför jag är ett sånt jul- påsk- och midsommarfreak 😉 Well, ha nu en riktigt trevlig påsk på er, och ät, drick och njut av livet, vetja. Och just det: på tisdag åker jag på en välbehövlig semester till det soliga Spanien, och kommer förhoppningsvis hem med massor av inspiration från det spanska köket. Det ska frossas i fisk, bläckfisk och skaldjur så det står härliga till!

Nubberöra
Serves 6
Perfekt liten goding till påskbuffén.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 burkar matjessill på 200 gram var
  2. 3 msk majonnäs
  3. 1 dl creme fraiche
  4. 3 hårdkokta ägg
  5. 0,5 dl caviar, typ stenbitsrom eller liknande
  6. 0,5 dl dill, finhackad
  7. 1 äpple, finhackat och skalat
  8. 1 rödlök, finhackad
  9. svartpeppar
  10. dillkvistar och rödlök till dekoration
Instructions
  1. Blanda majonnäs och creme fraiche i en bunke.
  2. Tillsätt övriga ingredienser. Rör om ordentligt.
  3. Garnera med rödlök och dillkvistar.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Nubberöra med matjessill

Nubberöra

 

Ägg i fågelbo

Frukost | 26 januari, 2016 | By

Egg in a nest 1

 

Howdy, foodies!

Efter mycket fixande och trixande med flytt av bloggen till ny wordpressinstallation, har det nu äntligen blivit dags för mitt första inlägg på min nya bloggadress 🙂 Varmt välkomna, alla nya och gamla följare! Dagens recept är ett riktigt roligt ett – nämligen ägg i fågelbo. Va? Ägg i fågelbo? Har hon helt gått bananas? kanske någon tänker nu. Men nej, Najni har alls icke blivit tokig. Det är ju inget riktigt fågelbo ni ska behöva äta upp – alltså ett sånt gjort av löv och kvistar – utan ett betydligt mer lättsmält – nämligen ett gjort på riven sötpotatis blandad med ost. Och i detta läckra och ätbara fågelbo döljer sig ett ägg! Kul va? Dessutom är det vansinnigt hoppa-upp-och-ner-av-förtjusning- gott, vill jag lova. Ett ägg i fågelbo till frukost och dagen har fått bästa tänkbara start, liksom. Gör dem en ledig dag och släng in i kylen, så att du sedan en tidig morgon innan jobbet bara behöver öppna kylskåpsdörren och zoombiektigt rafsa åt dig din tokläckra frukost. Några minuter i micron och frukosten står på bordet!

 

 

Ägg i fågelbo
Serves 6
När du vill ha nåt extra kul till frukost!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Ingredients
  1. 1 stor sötpotatis, skalad och grovriven
  2. 0,5 gul lök, finhackad
  3. 1,5 dl ost, riven
  4. 0,5 tsk äppelcidervinäger
  5. 6 ägg
  6. 3 skivor bacon
  7. salt
  8. peppar
  9. persilja eller annan örtkrydda
  10. paprikapulver
Instructions
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en stor muffinsplåt (en sån med plats för 6 stora muffins) med kokosolja eller smör.
  3. Stek den rivna sötpotatisen och den hackade löken i smör och/eller kokosolja i en stor stekpanna i 5-8 minuter. Salta och peppra efter smak, och rör om då och då. Tillsätt vinägern och osten.
  4. Fyll sedan den smorda muffinsplåten med en dryg deciliter av sötpotatisröran i varje hål.
  5. Ta ett litet glas eller kopp och pressa ner sötpotatisröran i mitten av varje hål, så att röran pressas uppåt sidorna. Forma små "fågelbon" med fingrarna, så att röran når ända upp till toppen av muffinshålet.
  6. Förgrädda dina fågelbon i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills de har blivit lite krispiga och lite vätska har försvunnit.
  7. Knäck sedan ett ägg i varje fågelbo och salta lätt ovanpå.
  8. Grädda härligheterna i 10-15 minuter, beroende på hur rinniga du vill ha äggen.
  9. Stek baconskivorna under tiden. Låt dem rinna av på hushållspapper och finhacka sedan.
  10. Låt fågelbona stå en stund, och lyft sedan försiktigt ut bona med hjälp av en stor sked. Troligtvis kommer lite av sötpotatisröran att fastna i botten av plåten, men det är inget som syns när du placerat ditt fågelbo på en tallrik 🙂 Vill du kan du gröpa ur det som fastnat, placera det först på tallriken och därefter lägga ditt bo ovanpå.
  11. Dekorera med lite paprikapulver, örter och finhackad bacon.
  12. Hugg in!
Notes
  1. Vill man pimpa sitt fågelbo ytterligare blir det smaskens att droppa över lite worcestershiresås, tabasco eller balsamvinäger.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

Ägg i fågelboetEgg in nest

Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

Frukost, Huvudrätt, Tillbehör | 10 augusti, 2015 | By

rösti1

Var hälsade, alla foodies! Hur har ni det så här när sommaren 2015 drar sina sista suckar? Är semestern månne avklarad och har vardagslivet gjort sig påmint? För Najni har det roliga bara börjat. Jag är just hemkommen från en liten vandringsresa i Tyrolen, men tre avkopplande semesterveckor återstår. I de österrikiska alperna har Najni givetvis satt tänderna i diverse tyrolska specialiteter, ty bergen är fulla av små genuina restauranger med uteserveringar som hänger ut över bergssluttningarna. Det är en underbar känsla att slå sig ner efter några timmars vandring och njuta av rustik och enkel husmanskost tillredd med kärlek och lokalproducerade råvaror! Den mest minnesvärda måltiden under resan intogs på just ett sådant litet bergsgasthof halvvägs upp i himlen. Najnis blick fastnade direkt på en tavla där dagens specialiteter stod uppskrivna, ty en av dem råkade vara rösti med kantareller och en massa andra smaskigheter. Kantareller från traktens skogar gick ju bara inte att motstå, och när våra tallrikar kom in insåg vi genast att vi gjort rätt val. Oh my god, liksom! Den matupplevelsen ska jag minnas till den dag jag dör! Idag beslutade sig Najni för att göra en lågkolhydratsvariant av rösti, inspirerad av drömlunchen bland bergstopparna. Rotselleri går nämligen utmärkt att göra rösti av. Sedan finns det ju hur många saker som helst att toppa sin rösti med. Ta nåt ni diggar! Då Najni hyser en besatthet för just kantareller, så valde hon så klart detta. Ett pocherat ägg och en klick pesto till det och foodhimlen var ett faktum 😉 Rösti passar till frukost, lunch, middag eller som tillbehör – allt beroende på hur stora man gör dem och vad man serverar till. Jag kan tänka mig att knaperstekt bacon och avokado skulle bli tokläckert till rösti. Eller smält ost eller creamcheeseröra eller  tapenade eller … har ni några bra idéer så let me know, foodies! Ett tips för att det ska gå smidigt att vända röstin är att lägga en stor tallrik över röstin i stekpannan när det är dags att vända den, och vända stekpannan upp och ner. Sedan är det bara att låta röstin glida tillbaka ner i stekpannan igen, med den ostekta sidan neråt. Men vad gör väl det förresten om röstin går sönder lite och kanterna inte blir perfekt jämna? Inte ett dugg, enligt Najni 🙂 Ty något som smakar så ljuvlig får faktiskt se ut precis hur det vill. Till sist vill jag bara påminna om att jag deltar i Cono Surs internationella tävling för mat- och vinbloggare, med mitt förra inlägg (högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs). Jag blir överlycklig om ni går in på Cono Surs hemsida och röstar på Najnis bidrag 😉 Från och med måndag den 17 augusti kan man gå in och rösta. Tackar på förhand!

rösti2

Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

INGREDIENSER     2 personer

450 g rotselleri

några nävar kantareller

2 ägg

1 msk ättika

valfri mängd pesto

valfri mängd mild chilifrukt, finhackad

peppar

salt

några kvistar färsk timjan

Gör så här:

1. Skär bort skalet på sellerin. Grovriv den på ett rivjärn eller i matberedaren.

2. Blanda i salt och peppar och gör två lika stora högar av den rivna sellerin.

3. Stek på låg till medelvärme i smakfritt kokosolja i ca 5 – 10 minuter. Lägg en tallrik på röstin och vänd på hela stekpannan så röstin hamnar på tallriken. Lägg i en klick kokosolja till i stekpannan och låt sedan röstin glida tillbaka ner i pannan med den ostekta sidan neråt.

4. Stek i ytterligare 5 – 10 minuter, tills röstin är gyllenbrun på båda sidor. Lägg upp på en tallrik.

5. Stek kantarellerna i smör eller kokosolja tills de fått lite färg. Salta och peppra.

6. Pochera äggen genom att koka upp vatten i en kastrull. Knäck äggen i varsin kopp. Stäng av plattan när vattnet kokat upp. Häll i lite salt och ättika och rör runt i vattnet med en sked så att en virvel bildas. Häll i äggen och låt dem ligga i vattnet i ca 4 minuter om ni vill ha en rinnig gula. Föredrar man en fastare gula låter man äggen ligga i en stund till. Ta sedan upp dem med en hålslev och låt rinna av på en hushållspappersklädd tallrik. Salta och peppra.

7. Fördela kantareller, ägg och pestoklickar på röstin. Strö lite finhackad chili över hela härligheten. Avsluta med att lägga några timjankvistar på äggen.

8. Smaklig spis!

rösti3

Jalapeñomuffins med bacon och ost

Frukost, Tapas | 28 april, 2015 | By

bild

Frukostrecept kan man aldrig få för många av, anser Najni. Dessa frestande små muffins är ett utmärkt sätt att starta dagen på, men det går förstås lika bra att hugga in på några såna här till lunch eller kvällsmat. Eller varför inte packa ner dem i picknickkorgen och avnjuta dem i närmsta park, i sällskap av några vänner och ett glas vin? Blir det några muffins över håller de sig flera dagar i kylen. I Najnis kylskåp står just nu ett helt fat med såna här små munsbitar… Jag vet vad jag ska äta till frukost imorgon! Och kanske även i övermorgon. Ty något säger mig att jag får behålla dem alldeles för mig själv. Peter är nämligen mer typen som diggar lättyoughurt och flingor till frukost. Lucky me, lixom 😉 För övrigt anser Najni att man borde sätta tänderna i en jalapeño lite oftare. Eller ja – kanske inte nödvändigtvis en hel jalapeño i rått tillstånd, men man borde helt enkelt använda sig av denna gröna lilla mumsighet mer när man lagar mat. Den är inte lika stark som en röd chili, men smakar mer än paprika. Och gör sig utmärkt tillsammans med ost, som i dagens recept. Fin färg har den också. Japp, just det – i dag sjunger Najni jalapeñons lov!

bild

INGREDIENSER      12 läckra jalapeñomuffins

12 baconskivor (1,5 paket, gärna en lite tjockare sort. Jag tog Scans Jägarbacon)

6 ägg

2,5 dl riven, smakrik ost

4 msk cream cheese

3 jalapeños, finhackade och urkärnade (spara en jalapeño att skära ringar av, till dekoration)

0,25 tsk vitlökspulver

0,5 tsk lökpulver

salt och peppar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Pensla en muffinsform med olja.

3. Stek baconskivorna på medelvärme tills de fått lite färg och blivit lite halvhårda. De ska fortfarande vara så mjuka att de går att forma utan att brytas. Lägg dem på en tallrik täckt med hushållspapper.

4.Vispa ihop ägg, cream cheese, salt och kryddor med en elvisp. Rör ner jalapeños och  0,75 dl av den rivna osten.

5. Placera en baconskiva i en ring i varje muffinshål, och häll i äggsmeten. Strö ost överst i varje muffinshål, och toppa med en jalapeñoring. Det gör inget om det rinner ut äggsmet bakom baconringen – det blir snyggt (och gott) ändå!

6. Ställ muffinsplåten i mitten av ugnen och baka i ca 20 minuter. Sänk värmen lite efter ett tag, om muffinsen får för mycket färg.

7. Ta ut plåten och låt muffinsen svalna lite innan du stjälper upp dem.

8. Frukosten är klar! 🙂

bild

 

Glutenfria belgiska våfflor

Bakverk, Frukost, Sötsaker | 8 april, 2015 | By

våffla1 - Kopia För en tid sedan kom Peter hem med ett belgiskt våffeljärn. Ända sedan han råkade se ett avsnitt av programmet ”Leila bakar”, där Leila bakar just belgiska våfflor, har han nämligen varit smått besatt av tanken på att ha just ett sånt våffeljärn i sin ägo. Vad är det då för speciellt med ett belgiskt våffeljärn? kanske någon foodie undrar nu. Jo – det är mycket tjockare än ett vanligt våffeljärn som vi är vana vid här i Sverige. Våfflor bakade i ett klassiskt belgiskt våffeljärn blir tjocka och kvadratiska, och bakas traditionellt med vetemjöl och jäst. Men det finns också varianter som gör runda våfflor, och det var just ett sådant Peter kom hem med, glad i hågen. Och inte mig emot – ty de tjocka, överdådigt läckra våfflor som kan trollas fram i denna manick unnar jag definitivt varje foodie att få sätta tänderna i. Peter gav sig genast i kast med att inviga den nyinköpta tingesten, och vilka våfflor det blev! Dock fick det bli en engångsföreteelse för Najni att mumsa på dessa vetemjölstinna skapelser, då hon ju som ni vet inte mår så bra av gluten. Men så fort den sista tuggan av den ljuvliga belgiska våfflan var svald, påbörjades en febril tankeverksamhet i Najnis huvud: Hur skulle man kunna göra för att få njuta av belgiska våfflor även om man inte tål gluten? Idag, mina foodievänner, tänkte jag delge er resultatet av mitt första experiment med lchfvarianten av belgiska våfflor. Variationsmöjligheterna är förstås oändliga, men i detta mitt första försök gjorde jag en variant med kokosmjöl, som inte alls blev så pjåkigt. Men med det belgiska våffeljärnets ankomst till Najnis kök har nu en helt ny värld av möjligheter öppnat sig, så räkna med många fler belgiska våffelexperiment med olika smaksättningar, mjölsorter och så vidare framöver! våffla2 - Kopia INGREDIENSER     2 våfflor

4 msk smält smör

6 ägg

0,75 msk honung (eller annan valfri sockerersättning)

0,25 tsk salt

0,75 tsk bakpulver

0,75 dl kokosmjöl

Till servering:

Vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

färska jordgubbar

ev 1 tsk sukrin melis att sila över våfflorna (florsockervarianten av sukrin – finns i hälsokostbutiker)

några rutor smält choklad (jag använde Linds 90%)

Gör så här:

1. Vispa det smälta smöret och äggen några minuter med elvisp eller i en mixer.

2. Tillsätt sötning, salt och bakpulver. Vispa ihop.

3. Tillsätt kokosmjölet och vispa tills det inte finns några klumpar. Låt smeten vila ca 10 minuter.

4. Värm våffeljärnet och pensla båda ytorna med smält smör. Baka på medelvärme tills våfflan fått lite färg. Det tar ca 4 minuter.

5. Låt våfflorna svalna något, och servera ljumna med grädde, sukrin melis om du vill ha det, jordgubbar och smält choklad. Yummy!   Design A (1)

Ugnsbakade ägg med spenat och ost

Frukost, Tillbehör | 23 mars, 2015 | By

 

ägg1

ägg2

Nu när påsken närmar sig tänkte Najni att det kunde vara på sin plats att dela med sig av ett äggigt recept på en underbar frukost eller brunch. Najni har alltid haft en svaghet för små minikastrullformar – ni vet såna där enportionsgrytor man ställer in i ugnen? Kokott, heter de visst. Allting ser liksom lite extra läckert ut i en sån söt liten minikastrull… Och jodå- nog har Najni några olika varianter av kokotter i sina gömmor, men märkligt nog har det inte blivit av förrän nu att jag postat ett kokottrecept på bloggen. Hög tid, alltså! Dessa krämiga små ägganrättningar blir perfekta till frukost eller brunch, eller som en smårätt på påskbuffén. Mums, säger Najni!

 

INGREDIENSER     1 portion

2 ägg

65 g färsk bladspenat (1 liten påse)

1,5 msk gul lök, finhackad

valfri mängd färsk chili, finhackad

0,5 dl riven ost

1 msk cream cheese

1 msk grädde

salt

peppar

 

Dekoration:

lite finhackad röd paprika

1 kvist färsk timjan, oregano eller annan ört

 

 

Och så här går det till:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka spenaten grovt.

3. Stek lök, chili och spenat i smör i några minuter, på medelvärme.

4. Rör ner cream cheese och grädde. Salta, peppra och rör runt. Låt puttra någon minut till.

5. Lägg spenatröran i kokottformen och knäck i två ägg. Strö över den rivna osten

6. Baka i ugnen i ca 10 minuter.

7. Strö över hackad paprika och lägg på en timjankvist. Färdigt!

 

ägg3

Scrambled pancakes

Scrambled pancakes

Frukost | 3 april, 2014 | By

 

Temat för dagens inlägg är beslutsångest. Najni lider nämligen av detta. Särskilt när det gäller mat. Inte vet jag om någon känner igen sig, men för att förtydliga vad jag menar tar vi ett litet exempel: Najni befinner sig på restaurang. Hon studerar menyn med stor nyfikenhet – tycker att både den grillade biffen och den där torskrätten låter underbart goda. Bestämmer sig efter mycket vägande av för- och nackdelar för att det får bli fisken. Säger till sitt sällskap: Jag tar fisken! Vad ska du ha? Sällskapet har för länge sedan bestämt sig för kötträtten, och börjar få något uppgivet i blicken. Ja men den kanske jag också borde ta, säger Najni då. Jag åt ju faktiskt fisk till lunch igår…. Japp – jag tar också kötträtten. Just när sällskapet drar en lättnadens suck och servitören närmar sig med raska steg, råkar dock Najni få syn på en kycklingrätt längst ner i menyn. Med grillad paprika och korianderpesto. Men åh! tänker Najni då, koriander som är så gott, och pesto på denna läckra ört har jag ju faktiskt aldrig smakat, så det kanske blir det istället…. Är ni redo att beställa? Servitörens frågande blick avbryter Najnis vägande av för- och nackdelar med kött, fisk respektive kyckling. Eeeehhh, eeeh, jag tar kycklingen, nej förresten fisken…. eller är den grillade biffen kanske godast? Kan du komma tillbaka om en stund? Servitören avlägsnar sig och Najnis vid det här laget utsvultna middagssällskap får något mordiskt i blicken. Typ. Ja, ni fattar. Mot bakgrund av detta lilla matvelighetsscenario förstår ni säkert att Najni blev nästintill fjantigt glad när hon upptäckte detta recept: Scrambled pancakes. Alltså en blandning mellan äggröra och pannkakor. För oss som helt enkelt inte kan bestämma oss – idén är genial! Jag önskar att jag kommit på den själv, men faktum är att jag snott den ur kokboken ”Jills mat” av Jill Wallentin Wollberg, vilken jag är i full färd med att laga mig igenom. Tack Jill, för att du gjort mitt matvelande lite lättare att hantera, åtminstone när det handlar om frukost 😉

 

INGREDIENSER     2 personer

7 ägg

1 dl grädde

1 dl mjölk

1 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk fiberhusk

0,5 tsk salt

Smör att steka i

Eventuellt kanel och sötströ vid servering

 

Gör så här :

1. Vispa ihop ägg och grädde. Blanda sedan ner övriga ingredienser.

2. Låt stå och svälla några minuter.

3. Stek i mycket smör. Klicka gärna i några små smörbitar mot slutet av stektiden också, så blir det extra läckert.

4. Gör likadant som när du gör äggröra. Rör med stekspaden mot botten då och då tills röran stelnat och fått lite färg.

5. Servera som det är, eller med kanel och lite sötströ. Mums!

 

Design N

 

Äggröra med purjolök och parmesan

Frukost | 20 mars, 2014 | By

bild (78)

Goddag, foodies! Idag unnade jag mig en riktig Najnifrukostfavorit, nämligen en alldeles förtrollande god äggröra med purjolök och parmesan. Det roliga med äggröror är att de går att variera på löjligt många vis. Man tar vad man hittar i sitt kök och slänger i, typ. Personligen tröttnar jag aldrig på äggröra. En annan variant, som även innehåller keso, hittar ni i ett tidigare inlägg. Nu kanske någon tänker : Men har den där Najni hur mycket tid som helst över till att stå och laga lyxiga frukostar en vardag, liksom…? Nix – som så många andra så lider också Najni ofta av brist på tid. Men om jag inte får börja dagen med en god frukost blir jag olycklig. Och gnällig. Och faktum är att denna äggröra bara tar några minuter att fixa fram. Om man dessutom förbereder kvällen innan genom att hacka purjolöken och chilin, riva osten och blanda ihop ägg och grädde i en skål så går det ännu snabbare på morgonen. Man kan också vispa grädden till kanelkaffet kvällen innan. (Jodå, Najni avnjöt även två koppar av denna mumsiga dryck till sin äggröra. Se längre ner i inlägget för bild och beskrivning). Voilá – dagens första nöje: äggröra med purjolök och parmesan!

INGREDIENSER     1 person

3 ägg

1 msk grädde

valfri mängd finhackad chili

3 msk hackad purjolök

1 krm gurkmeja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 kvist färsk oregano eller annat kryddgrönt

valfri mängd riven parmesan

Så här fixar du din äggröra:

1. Fräs purjolök och chili på medelvärme i smör i några minuter.

2. Rör ihop ägg, grädde och gurkmeja i en skål och häll över purjolöken och chilin. Sänk värmen. Tillsätt peppar. Rör runt med en stekspade tills det är nästan fast men fortfarande lite dallrigt.

3. Lägg upp på en tallrik och strö över flingsalt, parmesan och oregano.

4. Servera förslagsvis med körsbärstomater, gurka eller sallad.

5. Vill du njuta ännu mer av din frukost – gör som Najni och ta dig en kopp kaffe till, med vispad grädde som du pudrar lite kanel över. En dag som börjar på detta vis måste ju bara bli en bra en …

bild (77)

Design E (1)

Lyxfrukost

Frukost | 12 oktober, 2013 | By

bild (5)Ibland vill man liksom bara starta dagen med en riktigt överdådig lyxfrukost. Helst ska den avnjutas i sängen eller soffan, och gärna åtföljas av en långpromenad i sakta mak genom stan, i sällskap av någon man gillar. Plikter och måsten skiter man i. Istället njuter man av höstprakten i parken och sedan sitter man och stirrar på havet , för att slutligen unna sig en fikastund i ett växthuscafé som snart stänger för säsongen. Sedan går man hem och tittar på galna YouTube-klipp i soffan. Så blev min dag idag, och nedan får ni receptet på början av den.bild (6)bild (10)

bild (8)

Äggröra med keso

INGREDIENSER    2 personer

1 litet paket keso

5 ägg

lite finhackad purjolök

skamliga mängder riven parmesanost

1,5 msk grädde

salt

peppar

paprikapulver

1 smörklick

Lite finhackad röd paprika.

 

Och så här lätt är det att göra:

Smält smörklicken i en stekpanna. Lägg i keso och stek på medelvärme tills det mesta av vätskan försvunnit. Rör ner äggen och grädden och rör runt. Låt det puttra ihop sig på svag värme i några minuter. Krydda. Lägg upp på tallrikar och garnera med paprika, parmesanost och purjolök. Komplettera gärna din överdådiga lyxfrukost med en saftig blodgrapehalva, bild (7)några skivor av favoritosten samt en kopp kaffe med en ruta mörk choklad därtill, så blir den ännu överdådigare!

bild (9)

 

Äggfrukost Najnistyle

Frukost | 10 september, 2013 | By

äggfrukost

 

 

God morgon, foodies! Eller ja, det är förstås snart lunchtid, men Najni gillar sena frukostar 😉 Och en av mina favoritingredienser till frukost är ägg, i alla möjliga (och omöjliga) varianter. Denna kalla äggröra är en fröjd för gommen, och för ögat med, om man norpar en basilikakvist och sätter på toppen. Vips blir den enkla anrättningen ett litet konstverk mitt i vardagen.

INGREDIENSER  2 personer

4 hårdkokta ägg

4 msk majonnäs

1 msk fransk senap

0,5 hackad salladslök

1 tsk pressad citronsaft

salt

peppar

några hackade dillkvistar

Och så här går det till

Hacka äggen. Rör ihop med övriga ingredienser i en skål. Lägg upp på två små fat och dekorera med basilika eller nåt annat kul du hittar i ditt kök. Servera gärna tillsammans med cocktailtomater. Och Chet Baker i högtalarna. Med en sådan start på dagen kan inget gå fel, liksom.

Tips: byt ut salladslöken mot gräslök eller dill. Och det går lika bra med Black Sabbath i högtalarna.