Najnis kök

Äppelpaj To Die For

Bakverk, Sötsaker | 12 september, 2015 | By

pajen1

Åååh, foodies, ni anar inte vilken läcker äppelpaj jag haft nöjet att sätta tänderna i denna helg! Jag tänkte att jag skulle experimentera fram ett lite annorlunda sätt att göra pajdeg på än den gamla vanliga smulvarianten, och resultatet blev alltså över förväntan 🙂 Dessutom har jag kokat ihop en tokläcker fransk köttgryta på högrev, svamp, apelsin och annat smaskelimumsigt, men den får ni vänta på till nästa inlägg. Man blir ju liksom helt uppspelt av all denna underbara höstmat man får frossa i så här års, eller hur?

pajen2

Äppelpaj To Die For

INGREDIENSER     4-6 personer (beroende på hur glupska de är)

175 g smör

2,5 dl mandelmjöl

0,75 dl kokosmjöl

1 msk sukrin (eller sötströ eller liknande)

1 msk honung

1 krm salt

1 tsk kardemumma, stött

0,5 msk kanel

1 tsk vaniljessens

1 ägg

1 dl kokosgrädde

skalet av 1 ekologisk citron, rivet

3 normalstora äpplen, skalade, urkärnade och tunt klyftade

valfri mängd mandelspån

ev 1 tsk extra honung att ringla över pajen

Och så här snickrar man ihop sin läckra paj:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser utom mandelspån i en bunke.
  2. Smält smöret och blanda ner de torra ingredienserna i smöret.
  3. Knäck i ägget, vaniljessensen och kokosgrädden och rör tills det blir en deg.
  4. Smörj en medelstor pajform och tryck ut degen i den. Tryck sedan ner äppleskivorna så tätt som möjligt i degen och strössla över mandelspån.
  5. Baka pajen i 175 graders ugnsvärme i 30-40 minuter, eller tills äppleskivorna mjuknat.
  6. Ringla eventuellt över lite extra honung när du tagit ut pajen. Servera härligheten ljummen med en klick vaniljgrädde till.

pajen3

Äppelkaka

Sötsaker | 4 oktober, 2013 | By

äpplekaka

Här kommer ett recept på en alldeles, alldeles underbar äppelkaka, som dock är förknippad med ett litet trauma för mig… När jag skulle baka den för några veckor sedan råkade jag tappa hela den ogräddade kakan i golvet när jag skulle sätta in den i ugnen! Vilken fasa – särskilt när man har brädgolv i köket. Oh no – det blev mycket gråt och tandagnisslan i Najnis kök då, kan jag avslöja. Och gästerna som just kommit innanför dörren möttes av svavelosande svordomar från köket. Det blev köpeglass till efterrätt den kvällen. Sens moral: ha inte bråttom när du bakar äppelkaka ;). Nåväl, receptet är inspirerat av Åses äppelkaka på bloggen 56kilo: http://56kilo.se/blogg/, men jag har gjort lite ändringar här och var. Varsågoda, foodies!

INGREDIENSER

3 dl mandelmjöl

0,5 dl sötströ

0,5 dl vispgrädde

125 g smält smör

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

4 ägg

4 syrliga äpplen

50 g smör

1,5 msk kanel

1 tsk stött kardemumma

Och så här gör man

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar botten, och pudra över lite mandelmjöl eller pofiber. Vispa ägg och sockerersättning tills det blir luftigt. Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser, rör ner i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen. Skala och kärna ur äpplena, och skär i klyftor. Stek i smör i några minuter. Tillsätt kanel och stek på låg värme i några minuter. Tryck ner äppleklyftorna i kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills oemotståndliga dofter börjar spridas i ditt kök. Det tar ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminiumfolie efter halva tiden. Servera  med vispgrädde smaksatt med vaniljpulver.