Najnis kök

Lax med sparris och ärtpesto

Huvudrätt | 26 maj, 2014 | By

bild

Nej men se god middag på er! Det har väl knappast undgått någon foodie att vi befinner oss mitt uppe i den ljuvligaste av säsonger – nämligen sparrissäsongen. Här i Najnis kök äts det sparris mest hela tiden i dessa dagar. Sparrisen till detta recept kom jag över på Bondens Marknad, som hålls vissa lördagar varje säsong på Drottningtorget här i Malmö. En riktig dröm för alla foodies, vill jag lova! På marknaden säljer traktens bönder, osttillverkare, fruktodlare med flera lokala råvaror av högsta kvalitet, och givetvis går man aldrig tomhänt därifrån. Förutom sparris kom jag den här gången hem med ett saftigt litet rökt gåsbröst och en hjort- och vildsvinskorv, som förtärdes i parken igår på årets första picknick. Receptet på ärtpesto i dagens inlägg har jag snott från det senaste numret av Buffé (nr 5, 2014). Och Holy Moly, så gott det blev! Kombinationen av hasselnötter, västerbottensost och ärtor är inte att leka med … och sparris och lax till det – a match made in heaven 🙂 Den middagen förtärdes under förtjusta små tillrop, kan jag avslöja. Och ett glas franskt, blekrosa rosévin därtill gjorde ju inte det hela sämre. Smaklig spis – hoppas ni blir lika förtjusta som jag blev i min lax med sparris och ärtpesto!

 

INGREDIENSER    4 personer

Ärtpesto

3 dl frysta, tinade gröna ärtor

0,5 dl hasselnötter, gärna rostade

1 skalad och riven vitlöksklyfta

1 dl riven västerbottensost

1 msk citronsaft

0,5 dl olivolja, gärna med citronsmak

salt och peppar

 

1 knippe sparris

700 g laxfilé

några cocktailtomater

4 citronklyftor

en skvätt olivolja

flingsalt

 

Gör så här:

1. Salta och peppra laxen. Ugnsbaka den i 175 grader ca 30 minuter, eller tills den blivit precis genomstekt.

2. Mixa alla ingredienser till peston i matberedare. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten om du vill ha den lite lösare.

3. Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten.

4. Arrangera på tallrikar, peta dit några cocktailtomater och citronklyftor. Avsluta med att ringla lite olivolja över sparrisen, och strö över lite flingsalt.

5. Njuuuuuuuuut!

 

Design I (1)

 

 

 

Lövbiffsroulader med ostronskivling och ärtpuré

Lövbiffsroulader med ostronskivling och ärtpuré

Huvudrätt | 30 mars, 2014 | By

Godkväll, foodies! Får man fresta med en lövbiffsroulad eller två, med ostronskivling och ärtpuré, månne…? Denna rätt får det att vattnas i munnen bara jag tänker på den. Lövbiffsroulader med ostronskivling och ärtpuré kommer definitivt att bli en favorit i repris här hos Najni. Anrättningen platsar helt klart i kategorin ”mat så god så man blir knäpp”. Ostronskivlingen är en mycket läcker svamp – fast och köttig i konsistensen. Men lyckas du inte lägga vantarna på ostronskivling, så går det lika bra med champinjoner eller vilken annan svamp som helst (som inte är giftig, he he) Smaklig spis! 🙂

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Lövbiffsrouladerna

8 skivor lövbiff

1 paket Boursin vitlöksost

salt

peppar

några stänk balsamvinäger

 

Ostronskivlingen

6 dl delade ostronskivlingar

2,5 dl grädde

1 finhackad scharlottenslök

1 tsk dijonsenap

2 tsk soja

salt

peppar

 

Ärtpurén

6 dl gröna ärtor

1,5 dl grädde

1 stor klick smör

1 tsk grönsaksbuljongpulver

peppar

skal och saft från en limehalva

 

Och så här skrider du till verket, foodie:

1. Lägg ut lövbiffskivorna på en stor skärbräda. Peppra. Klicka ut en bit ost på varje skiva och rulla ihop till små rullar.

2. Fäst med tandpetare så rullarna håller ihop. Ställ åt sidan.

3. Fräs svamp och finhackad lök i smör i några minuter. Tillsätt grädde och övriga ingredienser och låt smaskigheten puttra ihop några minuter.

4. Koka ärtorna i ca 5 minuter, tills de blivit mjuka. Tillsätt smör, grädde, buljongpulver, och peppar. Mixa till puré med en mixerstav. Avsluta med att röra ner limesaft och limeskal.

5. Stek lövbiffsrouladerna i smör i några minuter på varje sida, tills de fått lagom med färg. Stänk över några droppar balsamvinäger på varje roulad. Salta och peppra.

6. Sätt dig till bords, korka upp en flarra rödvin och njuuuuut!

 

Lövbiffsroulader.

Lövbiffsroulader

 

Ostronskivling

Ostronskivling