Najnis kök

Auberginepizzor

aubergine, minipizza, low carb, lchf

auberginepizza

lchf, aubergine, low carb, aubergine pizza

Auberginepizza

Vad vore väl livet utan aubergine, foodies? Ni som känner Najni, och därmed hennes kulinariska preferenser, vet ju att Najnis känslor för denna grönsak är synnerligen starka… Det finns liksom inget annat som påminner om den mustiga, intensiva, lite sötaktiga och samtidigt småbeska och ljuvliga smaken av en vällagad auberginerätt, eller hur? Titt som tätt händer det följaktligen att Najni bara måste tillaga något där favoritgrönsaken spelar huvudrollen. Detta var precis vad som inträffade härom kvällen, då Najni drabbades av ett infall att laga dessa små auberginepizzor i miniformat. Det sägs att det var den kända amerikanska kokboksförfattarinnan Julia Child som uppfann dessa små läckra skapelser, och på nätet finns receptet i ett gigantiskt antal varianter. I dagens inlägg bjuder jag på Najnis egen variant av auberginepizzor, men experimentera gärna med kryddor, ostsorter och annat, foodies, för att hitta er alldeles egna favoritvariant av rätten, vetja!

Här i Najnis kök serverades de små pizzorna som tillbehör till en köttbit med vitlökssmör, men de skulle också vara alldeles utmärkta som en vegetarisk ensamrätt, möjligen med en smaskig sallad till. Det är allt annat än snabbmat det här förresten, men som med så mycket annat här i livet så finns det ju inga genvägar till riktigt god mat. Den som viger några timmar av exempelvis en ledig lördag åt att skapa dessa små auberginefrestelser åt sig själv och någon/några man gillar, kommer att belönas med en fullmatad smakupplevelse som inte lämnar mycket övrigt att önska! 

Själv längtar jag redan till morgondagens lunch, då jag ska få sätta tänderna i de överblivna små auberginepizzorna, om nu inte Peter hinner före och snor med sig dem i sin lunchlåda, förstås … 😉

Auberginepizzor
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 medelstora auberginer
  2. ca 0,5 msk salt, för att dra ut vätska ur auberginerna
  3. 4 msk olivolja, till pensling av aubergineskivorna
  4. paprikapulver
  5. oregano
  6. torkad persilja
  7. örtsalt
  8. svartpeppar
  9. lökpulver
  10. 0,5 kruka färsk basilika
  11. 1 burk krossade tomater
  12. 5-6 plommontomater, urkärnade och hackade
  13. 2 msk tomatpuré
  14. 1 skvätt vitt vin (kan uteslutas)
  15. 3 lagerblad
  16. 5 vitlöksklyftor, finhackade
  17. 1 gul lök, finhackad
  18. valfri mängd riven ost (jag tog en blandning av parmesan, mozzarella och cheddar)
Instructions
  1. Skär auberginerna i ca 2,5 cm tjocka skivor.
  2. Lägg dem på tallrikar med dubbla hushållspapper underst, och strö över saltet, på båda sidor av aubergineskivorna.
  3. Låt dem stå och vattna ur sig i ca en halvtimme.
  4. Torka aubergineskivorna torra med mer hushållspapper.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, pensla pappret med olivolja och lägg aubergineskivorna på bakplåtspappret.
  6. Pensla skivorna med olivolja.
  7. Strö över paprikapulver, lökpulver, svartpeppar och torkad persilja. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 25 minuter.
Börja med tomatsåsen medan aubergineskivorna vattnar ur sig
  1. Fräs lök och vitlök i olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré mot slutet, och fräs i någon minut.
  2. I med vin, plommontomater, krossade tomater, oregano, salt, peppar och lagerblad, och låt småputtra utan lock under omrörning, tills aubergineskivorna bakats klart i ugnen.
  3. Fördela tomatsåsen över de ugnsbakade aubergineskivorna och placera basilikabladen, lätt sönderrivna, ovanpå.
  4. Toppa med den rivna osten.
  5. Gratinera sedan härligheten på grillvärme (eller högsta ugnsvärmen) i ca 5-10 minuter, eller tills osten fått lagom med färg.
  6. Toppa med mer färska basilikablad och frossa!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
minipizza, lchf, low carb, aubergine, auberginepizza, lowcarb pizza

Auberginepizza

 

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Huvudrätt, Tapas | 13 juni, 2016 | By

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Utifall att det nu råkar vara någon som trodde att Najni möjligen tröttnat på bloggandet, alternativt ramlat ner i ett hål i marken eller trillat av jordens yta, då det ju var ett tag sedan sist hon gjorde sig hörd och sedd här i sin lilla mathörna av cyberrymden, så kan jag härmed lugna den orolige: Najni is back in the kitchen! Redo att delge världen ännu en smaskig kycklingrätt, med en ljuvlig touch av ajvar. Hon har bara haft fullt upp med att jobba heltid på sitt nya (nåja – ganska nya) jobb, och därmed intagit horisontalläge i soffan närhelst hon varit ledig, istället för att härja med kameran i sitt kök och författa piffiga små blogginlägg. Men så kan vi ju inte ha det – eller hur, foodies? Ty Najni har ju alls icke slutat laga mat! Hur buzy hon än må bliva med andra ting som pockar på uppmärksamhet, så är det nämligen ett som är säkert: Najni kommer aldrig någonsin att sluta komponera läckerheter i sitt kök 🙂 Så varför inte låta alla foodies där ute få ta del av exempelvis detta mustiga och smaskiga sommarrecept, som jag lagade för någon vecka sedan? tänkte Najni idag, och tog sig i kragen och satte sig vid datorn, där hon nu sitter och skriver denna text. Så här kommer det: Najnis kycklingspett med aubergine och halloumi, med en mustig smak av ajvar. Ett glas vin därtill och – just det – ni gissade rätt: Food Heaven väntar! Ty ibland är det ju som bekant det enkla som är det goda, och denna rätt slänger man ihop lätt som en plätt, med få men fina råvaror. Enjoy!

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi
Serves 4
Passar utmärkt både som huvudrätt eller som en del av en läcker buffé.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 800 g kycklinglårfilé
  2. 0,5 tsk salt
  3. 1 tsk citronsaft
  4. 1 gul lök, finhackad
  5. 3 vitlöksklyftor, finhackade
  6. 1 dl ajvar relish, helst stark
  7. några tag med svartpepparkvarnen
  8. 2 stora auberginer
  9. 2 paket halloumi
  10. citronklyftor
Instructions
  1. Lägg 8 små trägrillspett i blöt.
  2. Skär kycklingen i lagom stora bitar. Salta och peppra.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Fräs löken på medelvärme i olivolja i några minuter, utan att den tar färg. Tillsätt vitlöken mot slutet. Låt svalna.
  5. Häll över lökröran i en bunke, och blanda ner 1 dl ajvar, kyckling och citronsaft. Låt bunken stå och dra i kylen i minst en halvtimme.
  6. Föedela sedan kycklingbitarna på träspetten och lägg dem på en smord ugnsplåt. Kleta på resterna av lökröran.
  7. Baka spetten i ca 20-25 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
  8. Dela auberginerna på längden, i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra lätt, och stek skivorna på medelvärme i några minuter på varje sida.
  9. Skär halloumin i lagom tjocka skivor och stek någon minut på varje sida, tills de fått en läcker stekyta.
  10. Servera kycklingspetten med aubergine, citronklyftor och halloumi, och strö gärna några basilikablad eller annan färsk ört över hela härligheten. Klicka också gärna dit lite extra ajvar som tillbehör.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

Maldom – syriansk kött- och grönsaksgratäng

Huvudrätt | 17 juli, 2015 | By

maldom1

Häromdagen lagade jag syriansk mat för första gången i mitt liv. Närmare bestämt den mustiga kött- och grönsaksgratängen maldom, som finns i olika varianter i Mellanösterns matkulturer. Själv hade jag aldrig hört talas om maldom förrän jag råkade snubbla in på den fantastiska matbloggen Zeinas kitchen. Precis som Zeina skriver så är den här rätten inte bara god utan en fröjd för ögat också. Ett riktigt litet matkonstverk! Givetvis var Najni tvungen att provlaga denna spännande skapelse. Den Najnifierade varianten av maldom innehåller tunna skivor av rotselleri istället för ursprungsreceptets potatis, och så har jag på sedvanligt Najnivis mixtrat lite mer med originalet för att skapa min alldeles egna version av maldom, som dessutom passar utmärkt för oss som äter lchf/paleo. Ett förslag på tillbehör är blomkålsris med gurkmeja och paprika, stekt några minuter i massor med smör eller smakfri kokosolja. Bara att köra blomkålsbuketter i matberedaren, så har man blomkålsris att steka! Detta serverades som tillbehör här i Najnis kök, men jag kan tänka mig att även smörstekt vitkål eller spetskål skulle bli smaskens till. Rätten i sig är ganska fettfattig, så den lchf/paleofoodie som vill öka fetthalten lite äter med fördel sin maldom med en stor klick hemlagad aioli. Hur man snabbt och smidigt fixar sin egen majonnäs på några minuter berättar jag om här. Tillsätt sedan bara valfri mängd pressad vitlök i er majonnäs, och vips har ni trollat fram en aioli.

mal2

Maldom

INGREDIENSER     5-6 personer

biffarna

600 g köttfärs (jag tog nötfärs)

1 msk pofiber

1,5 dl bladpersilja, finhackad

0,75 msk paprikapulver

0,75 tsk kummin

2,5 msk vatten

svartpeppar

0,75 tsk salt

1 liten lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, rivna

1 msk olivolja (i färsblandningen)

1,5 msk olivolja (att ringla över innan formen sätts i ugnen)

grönsakerna

1 liten aubergine (eller en halv stor)

1 liten zucchini (eller en halv stor)

1 bit rotselleri

1 röd paprika

1 grön paprika

2 stora tomater, klyftade och urkärnade

Gör så här:

tomatsåsen

5 dl passerade tomater

4 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 buljongtärning (om man inte vill använda buljong smakar man av med örtsalt istället)

1 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 tsk äppelcidervinäger (går bra med annan vinäger också)

svartpeppar

0,75 tsk kummin

Dekoration

Finhackad, färsk mynta

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna i en stor bunke. Forma färsen till små, platta biffar, ungefär lika stora som de zucchini- och aubergineskivor som man sedan varvar biffarna med i formen. Lägg biffarna på en stor skärbräda fuktad med vatten. Placera en skål med vatten bredvid bunken, och doppa händerna lite då och då så blir det lättare att forma tjusiga biffar.

2. Skala zucchini och aubergine randiga (se bild nedan). Skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. Halvera paprikorna på längden och skiva sedan i lika tjocka skivor som auberginen. Skiva sellerin, men här blir det bäst om man gör så tunna skivor som möjligt (gärna lövtunna), då den tar lite längre tid på sig att bli mjuk i ugnen.

3. Pensla en stor ungnsform (lite mindre än en ugnsplåt) med olivolja. Varva sedan biffarna med grönsakerna i formen, så att de står på högkant (se bild). (Blir det några grönsaksskivor över ? Spara dem i så fall och stek som tillbehör vid ett senare tillfälle. Droppar man lite citronsaft på grönsakerna och förvarar kallt med plastfolie över så håller de sig i några dagar). Placera de urkärnade tomatklyftorna ovanpå alltihop. Ringla sedan 1,5 msk extra olivolja överst.

4. Ugnsbaka härligheten mitt i ugnen i ca en timme  i 175 grader. Täck med folie om det börjar få för mycket färg. Känn med en sticka om grönsakerna är tillräckligt mjuka. Baka annars en stund till.

5. Gör tomatsåsen: Koka upp alla ingredienser utom kummin i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda utan lock under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt.

6.Ta ut formen med kött och grönsaker och häll tomatsåsen över alltihop. Strössla kummin överst.

7. Baka mitt i ugnen i 20-30 minuter i 200 grader.

8. Ta ut formen och strössla över finhackad, färsk mynta. Servera med exempelvis blomkålsris med gurkmeja och paprika, eller smörstekt vitkål eller spetskål. En klick aioli blir också mumsigt till.

malinmak

malnärb

Lchfgnocchi med tomatsås och aubergine

Huvudrätt | 20 juni, 2015 | By

gnocchi1

God midsommardag på er, foodies! Idag var det meningen att jag skulle göra ett inlägg om midsommaraftonens marängjordgubbstårta, men ödet ville annorlunda. Jodå – marängjordgubbstårtan bakades. Och blev en totalkatastrof! Ty även i Najnis kök sker katastrofer och fadäser… Varför bakade jag inte bara den läckra jordgubbstårtan med mandelmjöl som finns här på bloggen sedan tidigare, liksom…? Som jag tänkt från början, tills jag kom på den olycksaliga idén att försöka göra en lchfmarängbotten. Faktum är att jag nu ger upp mina försök att baka en frasig marängbotten utan socker. I Najnis kök har det experimenterats med olika sötningsmedel som xylitol, stevia och sötströ, men resultatet blir alltid en pappersliknande, tragisk sak som man lika gärna kan vara utan. Men om någon av er foodies lyckats åstadkomma en frasig marängbotten utan vanligt socker blir jag överlycklig om ni vill tala om hur ni gjorde. Men Najni är alls icke den som sitter och tjurar över misslyckade marängjordgubbstårtor inte! I brist på tjusig tårta bjuder jag idag istället på ett recept på glutenfria gnocchi, som är så smaskiga så jag misstänker att de hädanefter kommer lagas var och varannan vecka här i Najnis kök. Receptet testlagades för tacksamma gäster (mina föräldrar), som fick agera testpanel när Najni nyligen bjöd in till en trerätters spontanlunch en vanlig tisdag när hon råkade vara ledig. Märkligt nog gör man dem på mozzarella (ni vet sån där man köper färdigriven i påse – inte den färska, lösare sorten som är en stor klump i vattenlag) och äggulor. That´s it! Förutom lite lökpulver och vitlökspulver om man så vill. Dagens recept är en fri tolkning av ett recept jag hittade här. Det enda Najni egentligen saknar från tiden före lchf är just pasta, och detta recept är ett substitut så gott som något när pastasuget kommer smygande. Faktum är att dessa ”fejkgnocchi” till och med nästan är godare än originalet, i alla fall om ni frågar Najni 🙂

gnocchi2

INGREDIENSER     2 personer

Gnocchi

1 påse färdigriven mozzarella (250 g)

3 äggulor

0,5 tsk vitlökspulver

0,5 tsk lökpulver

salt

peppar

pofiber att rulla degrullarna i (finns i glutenfria hyllan i affären)

Tomatsåsen

1 burk krossade tomater av god kvalitet (Muttis regerar, om ni frågar Najni)

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 stor lök, finhackad

1 msk tomatpuré

oregano

1 lagerblad

salt

peppar

chiliflakes

2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger

1 tsk honung

Auberginen

1 stor aubergine, skuren i tärningar och bakad i 200 graders värme i 20-30 minuter, eller tills bitarna är riktigt mjuka och fått färg

olivolja (häll över auberginetärningarna innan de åker in i ugnen och rör runt)

havssalt (strössla över auberginetärningarna innan de ugnsbakas)

Dekoration

massor med riven parmesanost (whoops – Najni glömde visst osten när hon tog bilderna!)

färsk basilika

Så hur går nu detta till? Jo – så här:

1. Börja med tomatsåsen, som helst ska koka länge för att bli riktigt läcker: Fräs löken i olivolja i en kastrull, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken mot slutet och fräs en minut till under omrörning.

2. I med de krossade tomaterna, vinägern, honungen och kryddorna och koka på svag värme i ca en timme. tillsätt en skvätt vatten om det blir alltför torrt. Rör om regelbundet.

3. Lägg mozzarellan, vitlökspulvret och lökpulvret i en stor bunke som tål microugn. Rör runt så det blandas ordentligt. Smält osten i micron i ca 1,5 minut.

4. Rör ner äggulorna en i taget med en slickepott, och rör tills det blir en smidig deg. Om degen blir för ”trådig” – ställ in skålen några sekunder till i micron innan du fortsätter att röra.

5. Dela degen i fyra delar, som sedan placeras på en tallrik med plastfolie. Låt vila i kylen i ca tjugo minuter.

6. Strössla ut lite pofiber jämnt på en stor skärbräda. Rulla en degbit i taget tills det blir långa, smala rullar. Det går lättast om man först börjar rulla på skärbrädan, och sedan lyfter upp rullen och fortsätter rulla med degrullen hängandes lodrätt mellan handflatorna. ta gärna lite mer pofiber på handflatorna emellanåt.

7. Skär sedan varje rulle i små bitar. Pressa en gaffel mot bitarna för att få det traditionella gaffelmönstret. Låt gnocchin vila i kylen i minst tjugo minuter.

8. Stek gnocchin i olivolja och smör på medelvärme, i ca en minut på varje sida. Salta och peppra lätt.

9. Varva tomatsås, gnocchi och auberginetärningar på två tallrikar. Avsluta med riven parmesan och färsk basilika.

gnocchi3

Auberginerullar med spenat och tre sorters ost

Huvudrätt, Tillbehör | 25 november, 2014 | By

bild (8)

God tisdagseftermiddag på er, foodies! Idag lagades det härlig mat till lunch här i Najnis kök må ni tro. Ibland drabbas Najni av en häftig längtan till Italiens sköna land, och om omständigheterna råkar vara sådana att det inte passar just då att kasta sig på första bästa plan söderut, så kan man ju alltid ta till andra knep för att mildra Italiensuget. Just det: laga italiensk mat! Kombinationen aubergine och tomat är ju alltid en god idé, vilket italienarna verkligen tar fasta på i sitt läckra kök. Och med Najnis förkärlek för mat i rullform som utgångspunkt, experimenterades dagens inlägg fram i Najnis kök i förmiddags. Inspiration till receptet har jag hittat på den finfina bloggen LessCarbs.se. Anrättningen påminner starkt om lasagne, så ni foodies som gillar denna klassiker kommer garanterat att falla pladask för dessa auberginerullar :). Jag rekommenderar er att avnjuta auberginerullarna med ett glas rödvin, italiensk opera i högtalarna, en sallad och kanske något köttigt tillbehör, om ni är lagda åt det hållet. Här i Najnis kök serverades ljuvligheten med stekt kalkonkorv kryddad med timjan och vitlök. Men även några skivor bresaola eller parmaskinka skulle passa utmärkt till. Och jo – det är ingen snabbmat det här precis. Det tar lite tid med sina olika moment, men tro mig – slutresultatet är värt varenda minuts jobb i köket! Laga Najnis auberginerullar istället för att storstäda lägenheten till helgen, vetja ;).

 

INGREDIENSER    4 personer

 

2 medelstora auberginer

 

Tomatsåsen 

1 burk krossade tomater av god kvalitet

0,5 dl vatten

1,5 msk tomatpuré

1 gul lök, finhackad

2 krossade vitlöksklyftor

1 lagerblad

1 tsk äppelcidervinäger eller annan vinäger

1 tsk honung eller sötströ

0,5 msk torkad oregano

salt

peppar

valfri mängd färsk chili, finhackad (kan uteslutas, men ger ett läckert sting till rätten)

 

Spenatfyllningen

200 g färsk bladspenat

1 liten gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, krossade

150 g creme cheese

1, 25 dl parmesanost, riven

1 knivsudd riven muskot (kan uteslutas)

1 tsk grönsaksbuljongpulver, örtsalt eller liknande

peppar

 

1 mozzarellaost

 

Gör så här:

1. Dela auberginerna på längden i ca 0,5 – 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla aubergineskivorna med olivolja och salta. Ugnsbaka dem på 200 graders värme tills de är mjuka. Det tar ca 10 – 15 minuter. Låt skivorna svalna medan du pysslar med följande:

2. Fräs löken till tomatsåsen i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vitlök, lagerblad och tomatpuré och låt det fräsa till. I med de krossade tomaterna, salt, peppar, vinäger, honung och eventuellt chili. Låt såsen puttra under lock i ca en halvtimme. Rör om då och då.

3. Dags att ta sig an spenatfyllningen! Fräs löken i olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt vitlöken mot slutet av stekningen. I med spenatbladen. Låt det fräsa under omrörning tills vätskan är borta och spenaten krympt. I med muskot, peppar, buljongpulver/salt och creeme cheese. Låt det puttra några minuter och blanda sedan i parmesanosten.

4. Och nu kommer det roligaste momentet: att göra rullarna! Placera aubergineskivorna på en skärbräda. Klicka på lite spenatfyllning på varje skiva och rulla ihop. Lägg rullarna tätt ihop i en stor ugnsform du penslat med olivolja.

bild (9)

5. Bred tomatsåsen över rullarna och toppa med den tunt skivade mozzarellan. Droppa gärna lite extra olivolja över mozzarellaskivorna och ställ in formen i ugnen på 200 grader. Baka i ca 15 minuter, tills mozzarrellatäcket bubblar och fått lagom med färg.

6. Låt formen stå en stund och dekorera gärna med några kvistar färsk oregano eller några basilikablad. Hugg in!

 

bild (7)

 

Caponata

Huvudrätt, Tillbehör | 14 september, 2014 | By

caponata

Hej svejs på er, foodies! Najni is back in the kitchen! 🙂 Som en del av er vet, har jag varit på en välbehövlig semester på Sicilien, där jag samlat på mig massor av nya matintryck. Och vilken mat jag har ätit! Sicilien är ett fullkomligt matparadis, med ett kök som tagit intryck av de många olika folkslag som regerat ön under århundradena. Kartager, greker, normander, romare, araber, fransmän och spanjorer har alla lämnat sina avtryck i den spännande sicilianska matkulturen. Grekerna införde oliver, oregano och användandet av aubergine – kungen av grönsaker i siciliansk kokkonst. Araberna introducerade socker, ris och citrusfrukter, och det arabiska inflytandet märks främst i sicilianska bakverk, där marsipan är ett vanligt inslag. Håll utkik framöver här på bloggen, ty det kanske dyker upp en lågkolhydratsanpassad variant av mitt sicilianska favoritbakverk inom kort 😉 Najni har förstås trivts som fisken i vattnet på det ljuva Sicilien, och rekommenderar varmt varje foodie att åka dit och äta sig igenom alla läckerheter denna urgamla matkultur bjuder på. Omgiven som ön är av tre hav så är förstås fisk och skaldjur ett givet inslag på menyn – och som jag har frossat i svärdfisk, musslor, bläckfisk och diverse andra läckerheter från havet! Men det första sicilieninspirerade receptet jag tänker bjuda er på är faktiskt en vegetarisk rätt jag ätit i många olika varianter under resan, nämligen läckerheten caponata. Denna rätt kan ätas både varm och kall, och serveras antingen som förrätt eller som tillbehör till någon kött- eller fiskbaserad huvudrätt. Det som fått Najnis smaklökar att bli helt kära i den till synes enkla anrättningen, är den intressanta blandningen av syrligt och sött, och att ingredienser som russin, kapris och pinjenötter faktiskt kommer alldeles utmärkt överens här. Smaka själva så får ni se, foodies!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

1 aubergine

2 hackade paprikor

1 hackad gul lök

1,5 tsk kapris

1 tsk russin

1,5 msk pinjekärnor

5 stora tomater

2 tsk tomatpuré

3 msk vatten

3-4 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

1 tsk flytande honung

1 dl olivolja

oregano

salt och peppar

 

Gör så här:

1. Tärna auberginen och lägg den i ett durkslag. Häll på rikligt med salt, blanda runt och låt det vattna av sig i ca en halvtimme.

2. Lägg russinen i en kopp med ljummet vatten och låt stå en stund, tills de blivit mjuka.

3. Skär ett kryss i skalet på varje tomat och koka dem någon minut i en stor kastrull med vatten. Dra sedan av skalet, skär bort kärnorna och hacka tomatköttet.

4. Stek hälften av löken i halva mängden olivolja i några minuter, utan att det får färg. Tillsätt tomathacket, tomatpurén, salt och peppar och låt puttra i ca 15 minuter.

5. Skölj de urvattnade aubergintärningarna och torka med en handduk. Lägg auberginen i en skål och blanda med paprikan, resten av löken, kaprisen (som du krossat lätt med en sked), russinen (också de lätt krossade) och pinjenötterna. Tillsätt tomatsåsen och salt, peppar och oregano. Rör om väl.

6. Häll över hela härligheten i en smord ugnsform. Tillsätt vatten och resten av olivoljan. Ugnsbaka i 200 grader i ca 40 minuter. Rör om några gånger under tiden, och sänk värmen lite om det verkar bli bränt.

7. Rör ihop vinäger och honung i ett glas. Häll blandningen över caponatan när ca en kvart återstår av tillagningstiden i ugnen. Rör om ordentligt.

8. Buon appetito!

Design N

 

 

 

Kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar

Huvudrätt | 14 mars, 2014 | By

bild-4

Häromdagen blev jag sugen på något gräddigt, kryddigt och mustigt. Helst med favoritgrönsaken aubergine.  Efter en spontanvandring i mataffären efter devisen ”Jag ser vad jag hittar” , och en stunds experimenterande i köket blev resultatet en kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar. Denna aubergineanrättning kan varieras i det oändliga beroende på vad som spelar huvudrollen på din tallrik. Jag använde chili och rapsolja, men har man en mer Medelhavsinspirerad rätt kan man exempelvis mixa vitlök, olivolja och basilika istället. Hursomhelst – här kommer resultatet av mina cravings efter något gräddigt, kryddigt och mustigt. Mums, säger Najni! Vad säger du?

 

INGREDIENSER     4 personer

Kycklinggrytan

4 kycklingfiléer, delade på längden

2 skivade gula lökar

4 finhackade vitlöksklyftor

1 grön finhackad chilifrukt

1 tsk krossad kardemumma

1,5 tsk spiskummin

1 tsk chiliflakes

1,5 tsk malen ingefära

1 kanelstång

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

saften av en citronklyfta

0,5 tsk sötströ

275 gram färska spenatblad

8 hackade plommontomater

1,5 dl rysk youghurt

1 dl grädde

1 kruka hackad, färsk koriander

 

Auberginebåtarna

1 stor aubergine eller 2 små

0,5 dl rapsolja

1 finhackad röd chilifrukt

salt

saften av en citronklyfta

 

Gör så här:

1. Stek kyckling, chili och den gula löken i några minuter i smör och olja tills kycklingen börjar få färg. Tillsätt vitlök, tomater och kryddor. Fräs i en minut till.

2. Lägg i spenaten och låt puttra under lock tills spenaten mjuknar. Häll i grädde, youghurt, sötströ och citronsaft, och låt härligheten sjuda under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är klar. Ta av locket de sista 5 minuterna om det blir för ”vattnigt”. Rör ner hälften av koriandern.

3. Dela auberginen på längden och skär den sedan i åtta klyftor. Skär tre snitt tvärs över varje klyfta.

4. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Pensla över aubergineklyftorna så de blir ordentligt täckta av marinad.

5. Lägg aubergineklyftorna på en bakpappersklädd plåt. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 30 minuter, eller tills de läckra små ”båtarna” fått lagom med färg. Titta till dem då och då så de inte bränns.

6. Arrangera på tallrikar och avsluta med att strö resterande koriander över hela härligheten.

 

 

 

 

 

 

LCHF-lasagne

Huvudrätt | 6 mars, 2014 | By

bild (71)

Igår serverades en härligt mustig lasagne här i Najnis kök. Jag har experimenterat med många olika lasagnevarianter utan pasta, och voilá: we have a winner! I detta smaskiga recept använder jag ugnsbakade aubergineskivor som ”lasagneplattor”, vilket funkar utmärkt. Aubergine står högt i kurs i Najnis kök. En mycket piffig grönsak, helt enkelt. Vid läsningen av receptet kanske vän av ordning undrar något i stil med Men måste man inte salta aubergineskivorna och vattna ur dem i typ en halvtimme innan de tillagas…? Nix, det måste man inte, ty sådant extrajobb är i alla fall Najni på tok för lat för. Dessutom är det faktiskt helt onödigt. Auberginen vattnar snällt ur sig själv i ugnen ändå. Och bäst av allt: så bra man mår efter att ha slukat en portion LCHF- lasagne! Den där dästa känslan jag minns från mina lasagnemåltider på den gamla onda kolhydratstiden är som bortblåst. Smaklig spis, mina vänner!

INGREDIENSER     4-6 personer, beroende på hur glupska dina gäster är 😉

Köttfärssåsen

500 gram köttfärs

1 hackad gul lök

1 hackad jalapeño

4msk tomatpuré

4 finrivna vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

2 lagerblad

0,5 kruka färsk oregano

1 msk oxfond

0,5 tsk sötströ eller honung

1,5 tsk rödvins- eller sherryvinäger

2 dl vatten

peppar

 

Den vita såsen

3,5 dl creme fraiche

0,5 dl grädde

2 dl riven parmesanost

1 ägg

 

Auberginskivorna

3 auberginer

örtsalt

olivolja

paprikapulver

 

2 dl riven parmesanost att strö överst på lasagnen

 

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 225 grader.

2. Bryn löken i smör och olja i en stekpanna. Tillsätt köttfärs, jalapeño och lagerblad. Bryn tills köttfärsen är genomstekt.

3. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Bryn några minuter. Peppra.

4. Tillsätt vinäger, sötströ, oxfond, vatten och krossade tomater. Häll över såsen i en gryta med lock och låt småputtra i ca en och en halv timme. Rör om ofta. Såsen ska inte vara lika vattnig som en vanlig köttfärssås, utan ganska torr. När såsen kokat färdigt blandar du i den finhackade oreganon.

5. Rör ihop ingredienserna till den vita såsen.

6. Dela auberginerna på mitten. Skär ca en centimeter tunna skivor på längden av varje bit.

7. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Salta lätt och pudra över paprikapulver.

8. Ugnsbaka auberginskivorna tills de fått lite färg. Det brukar ta ca 15-20 minuter. Passa dem noga så de inte bränns.

9. Varva aubergineskivor, köttfärssås och vit sås i en ugnsform. Avsluta med ett lager vit sås och riven parmesanost. Gratinera i ugnen i ca en halvtimme. Låt lasagnen stå i fem minuter. Strö över några oreganokvistar och servera sedan med sallad med någon mumsig dressing. I Najnis kök brukar det innebära vinägrett.

10. Frossa!

bild (72)