Najnis kök

Frusen avokado- och bananmousse

Frukost | 8 april, 2017 | By

Avokadomousse

Frusen avokado- och bananmousse

Avokado- och bananglass

Frusen avokado- och bananmousse

Nej men se god lördagskväll på er, alla foodies där ute i stugorna! I dag tänkte jag dela med mig av en av många nya matskapelser som sett dagens ljus här i Najnis kök på sistone, nämligen den oemotståndligt frestande frusna avokado- och bananmoussen. Banan hör ju inte till vanligheterna här i mitt kök, ty frukten i fråga är ju tämligen rik på kolhydrater, men plötsligt blev jag bara så där galet sugen på att laga något med banan. Och vips så slängdes den frusna avokado- och bananmoussen ihop, ty Najni såg framför sig hur avokado och banan nog skulle bli en alldeles utmärkt kombination. Och det blev det också!

Ett visst huvudbry fick jag sedan när det gällde att komma på ett passande namn för den krämiga och lena skapelsen, som liksom smälter på tungan på ett nästan tryffelliknande sätt. Är det en glass? tänkte Najni först. Eller möjligtvis en kräm? Eller just en tryffel? Avokado- och banantryffel, nej det låter skumt… Och glass ska väl innehålla ägg…?  Well, till slut beslutade jag mig helt sonika för att det var en fryst avokado- och bananmousse jag hade skapat. Men vad man än väljer att kalla den gröna frestelsen, så är den alldeles, alldeles underbar! Här hos Najni avnjöts den som en dekadent och lyxig frukost en dag när jag jobbade hemifrån, men den skulle nog funka precis lika bra som efterrätt eller läckert litet snack när man blir sugen på något mellan måltiderna.

Viktigt är att frysa bananen och avokadon tills de är nästan frysta men inte helt genomfrysta, alternativt att låta dem tina liiite, liite innan man mixar dem, i typ tio minuter eller nåt sånt, så att de inte är helt stenhårda när man kör dem i mixern/matberedaren. Annars blir det mest smulor av alltihop. Och just det: vad man väljer att dekorera sin avokado- och bananmousse med är förstås i allra högsta grad frivilligt, men här i Najnis kök blev det grovhackade hasselnötter, kokosflingor, en limeskiva och en piffig liten myntakvist som fick äran att dekorera läckerheten.

Smaklig spis, foodies!

Frusen avokado- och bananmousse
Serves 1
Syndigt läcker till frukost, efterrätt eller mellanmål!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 avokado (väl mogen)
  2. 1 banan (väl mogen)
  3. 1-2 tsk limejuice
  4. 1 limeskiva
  5. hackade hasselnötter
  6. 1 myntakvist
  7. kokosflingor
Instructions
  1. Skiva bananen och avokadon och frys in dem i plastpåsar.
  2. Tina bananen och avokadon lätt, i ca 10 minuter, och kör dem sedan i mixer eller matberedare, tillsammans med limejuicen.
  3. Lägg upp i ett fint glas, och dekorera med hasselnötter, kokosflingor, limeskiva och myntakvist.
  4. Njuuut!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Avokado- och bananglass

Frusen avokado- och bananmousse

Avokadobrownies

Bakverk, Sötsaker | 11 oktober, 2015 | By

brownie1

Hello foodies! Idag har det äntligen blivit dags att dela med mig av mitt recept på avokadobrownies. Dessa saftiga skapelser tillverkades här i Najnis kök för några veckor sedan, men sedan kom en otäck och seglivad höstförkylning och satte käppar i hjulet för Najnis bloggande. Men nu har jag undanhållit världen detta chokladälskarens drömrecept alltför länge. Nu får det vara nog! Alla chokladälskare där ute förtjänar ju att så snart som möjligt få sätta tänderna i en avokadobrownie eller två. Därför hasar jag mig nu upp från mitt horisontalläge i soffan och skriver ner detta ovanligt smaskelimumsiga brownierecept 🙂 Avokado…? I brownies…? Kan det verkligen vara något…? kanske någon där ute nu frågar sig. Och jo – faktum är att man borde använda sig av denna krämiga frukt lite oftare i bakverk. Den ger en underbart saftig konsistens, och för den som inte diggar mejeriprodukter är det dessutom helt perfekt att använda sig av avokado som fettkälla istället för smör. I mitt recept använder jag kokossocker som sötning, eftersom det med sin lite karamelliga, brända smak passar utmärkt i denna typ av chokladbakverk. Vanligtvis undviker jag blodsockerhöjande sötning, men i detta recept gör jag alltså ett av mina få undantag. Kokossockret går förstås utmärkt att byta ut mot någon mer lchf-vänlig sötning som sukrin, sukrin gold eller sötströ. De små läckerbitarna smakar fantastiskt precis som de är. Annars är ett hett tips att servera dem med en klick grädde som man pudrar lite kanel över. Rena chokladhimmelriket!

brownie2

Avokadobrownies 

INGREDIENSER     8-12 bitar

200 g mörk choklad, smält över vattenbad (jag använde en blandning av Lindts 85% och 90%)

2 väl mogna avokados

2 msk mandelsmör

4 ägg

0,5 dl kokossocker (eller samma mängd sötströ eller sukrin)

7 droppar stevia

1,25 dl mandelmjöl

1 dl kakao

1,5 tsk vaniljextrakt

0,5 msk snabbkaffepulver, utrört i 1 msk ljummet vatten (går att utesluta)

0,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Vispa ägg, sötning, kaffepulver utrört i vatten, och vaniljextrakt i ca 5 minuter, tills det blivit riktigt fluffigt.
  2. Rör sedan ner den smälta chokladen, lite i taget.
  3. Rör ner mandelmjöl, kakao och salt.
  4. Mixa avokadon och mandelsmöret med en stavmixer, och blanda sedan ner avokadomoset i chokladsmeten.
  5. Häll ner smeten i en medelstor, smord ugnsform. Baka i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter.
  6. Låt kakan svalna lite innan du skär upp den i lagom stora rutor. Personligen anser Najni att browniesarna är allra godast ljumna, men de håller sig i upp till en vecka i kylen, och är läckra även kylskåpskalla. Servera som de är, eller med en gräddklick toppad med lite kanel. Mums!

brownie3

Tips: Det blir även gott att blanda ner ca 2 dl grovhackade nötter , till exempel valnötter eller hasselnötter, i smeten.

Ostvåfflor med rökt lax, avokado och paprikakräm

Bakverk, Frukost | 22 juni, 2015 | By

våff1

våff2

Hej och välkomna till dagens inlägg! Dessa frestande ostvåfflor är min nya frukostfavorit för lediga dagar, när man har lite mer tid att pimpa sin frukost till perfektion. De som känner Najni vet att hon brukar kalla just frukosten för ”dagens första nöje”. Ty vad är väl härligare än att slå upp ögonen en dag när inga plikter kallar, och inse att man har tid att laga precis vad man vill till frukost? Ostvåfflorna är för övrigt mitt senaste experiment med det belgiska våffeljärnet som flyttade in i mitt kök för en tid sedan. För er som inte läst Najnis tidigare inlägg om det belgiska våffeljärnets ankomst till Najnis kök, så kan jag berätta att ett belgiskt våffeljärn skiljer sig lite från ett vanligt, svenskt. Våfflorna blir mycket tjockare med större hål.  Traditionella belgiska våfflor lagas med jäst och vetemjöl, men i Najnis diverse våffelexperiment har bakpulver och mer glutenvänliga mjölsorter använts. För den foodie som nu blir sugen på att skaffa ett belgiskt våffeljärn och utforska allt läckert man kan laga med det, kan jag tipsa om mina tidigare inlägg om belgiska våfflor. Ni hittar dem här och här. Det belgiska våffeljärn som nu finns i min ägo köptes på nätet av min kära sambo. Här hittade han det. För den som nu kanske tänker Amen åh – jag vill inte köpa ett belgiskt våffeljärn. Går det inte lika bra med ett vanligt? så blir svaret att jo, troligtvis kan man göra dagens recept även i ett vanligt våffeljärn. Dock har jag inte testat. Om någon testar- berätta för Najni hur resultatet blev, vetja! Det som för övrigt är så roligt med våfflor är att man ju kan variera dem i det oändliga. De passar lika bra som dessert, lunch, frukost och till och med middag – allt beroende på ingredienser och tillbehör. Att det blev just lax och avokado till Najnis ostvåfflor beror helt enkelt på att jag råkade ha dessa ingredienser hemma efter midsommarfirandet. Paprikakrämen slängde jag ihop då jag ville få användning för den cream cheese som blev över efter våffelsmeten. Gör som Najni och experimentera hej vilt med era våfflor, foodies, och berätta gärna vad ni hittat på för smaskiga tillbehör 🙂

våff3

INGREDIENSER     2 våfflor

Våfflor

100 g cream cheese

1,75 dl smakrik ost, riven (jag tog brännvinsost)

1 msk kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver

3 ägg

0,25 tsk lökpulver

1 liten jalapeño

salt

peppar

 

Tillbehör

4 skivor kallrökt lax

100 g cream cheese, blandad med lite paprikapulver

1 avokado, skuren i skivor

4 körsbärstomater

gräslök, finhackad

 

Gör så här:

1. Mixa ihop alla ingredienser utom den rivna osten och jalapeñon med en stavmixer.

2. Tillsätt hackad jalapeño och den rivna osten. Mixa några minuter till med stavmixern, tills allt är ordentligt blandat. Låt smeten stå och svälla ca fem minuter.

3. Värm våffeljärnet och häll i hälften av smeten. Baka tills det slutat komma ut ånga från våffeljärnet (ett pålitligare tecken på att våfflan är färdig än att den gröna lampan lyser). Ta ut våfflan med hjälp av en stekspade i plast. Lägg den på en tallrik. Upprepa proceduren med nästa våffla.

4.  Dekorera med lax, avokado, paprikakräm, skivad tomat och gräslök.

5. Sätt tänderna i din våffla!

 

Idén till detta läckra recept har jag fått här.

våff4

Zoodles med spenat- och avokadopesto

Huvudrätt, Tillbehör | 17 juni, 2015 | By

spenatp

Hej foodies! För er som inte nöjer er med bara sill till midsommar kommer här ett recept på en riktigt smaskig och toknyttig pesto med spenat och avokado. Här i Najnis kök serverades peston till zoodles, eftersom Najni äntligen gjort slag i saken och skaffat sig en så kallad spiralizer. Kärt barn har ju som bekant många namn, och två andra namn för spiralizer är grönsakssvarv eller spaghettislicer. Det är helt enkelt ett fiffigt litet redskap som kan användas för att göra spaghetti av grönsaker! Hjulet och datorn i all ära, men om man frågar Najni så är nog ändå spiralizern den bästa uppfinningen som gjorts. Perfekt för oss som inte mår så festligt av vanlig mjölspaghetti. Visst – grönsaksspaghetti kanske inte smakar precis som vanlig pasta, men det är fjantigt gott ändå, och ser roligt ut. Hittills har Najni bara spiraliserat zucchini, som i spaghettivariant kallas zoodles, men här ska spiraliseras morötter, gurka och gud vet vad framöver. Själv köpte jag min spiralizer på Cervera för 299 kronor, men prylen finns i alla möjliga versioner och prisklasser. Vad gäller peston, så är den ett utmärkt alternativ för den som inte tål mjölkprodukter, eftersom den inte innehåller någon ost. Denna rätt passar alltså utmärkt både för den som äter lchf och för den som äter paleokost. Och såklart även för alla andra! Najni serverade anrättningen som förrätt till en trerätters lunch för tre personer. Vill man ha den som huvudrätt bör man nog dubbla receptet. Det är förresten inte så noga med mängderna av ingredienserna i peston. De måttangivelser som anges är så jag gjorde, men det går lika bra att ta dubbelt så mycket mandel, mer olivolja, mer eller mindre limesaft, spenat och så vidare. Peston passar dessutom utmärkt till det mesta, förutom zoodles: till vanlig spaghetti för dem som tål sånt, som tillbehör till en grillad köttbit, lax med mera. Varför inte som salladsdressing, utspädd med lite mer olivolja? Själv åt Najni lite överbliven pesto till kvällsmat igår, till pocherat ägg – också det en höjdare. Inspiration till dagens recept hittade jag här.

zoodle1

INGREDIENSER   som förrätt till 3 personer

spenat- och avokadopesto

100 g färsk babyspenat

1 rejäl näve färska basilikablad

0,5 dl mandel, skållad och skalad

1 avokado, väl mogen

2 vitlöksklyftor

saft från 0,5 lime

2-3 msk olivolja, gärna med citronsmak

chiliflakes

havssalt

svartpeppar

zoodles

3 små zucchinis, skalade

1 tsk salt

tillbehör

18 räkor, skalade

1 bunt grön sparris

Gör så här:

1. Kör den skalade zucchinin genom en spiralizer. Lägg zucchinispaghettin i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Rör runt med fingrarna och låt rinna av i ca en halvtimme. Pressa då och då med hushållspapper på zucchinin. Häll sedan ut zucchinin på en kökshandduk och torka av så mycket vätska som möjligt.

2. Kör alla ingredienser till peston i matberedare eller mixer.

3. Ta bort de nedre delarna på sparrisen och dela sedan sparrisen i tre delar. Koka i 1 minut i lättsaltat vatten.

4. Stek zucchinispaghettin i olivolja på medelvärme i 3-4 minuter.

5. Klicka ner peston i zucchinin och rör runt så det blandas ordentligt. Fördela i skålar tillsammans med sparris och räkor. Ett glas vitt vin till detta och dina smaklökar kommer att älska dig för evigt 🙂

bild3

Dundersmoothie

Frukost | 11 april, 2015 | By

smoth1

Nä, nu jäklar får det snart vara slutsnörvlat! tänkte Najni när hon igår vaknade gnällig och grinig för tredje dagen i rad med snuvig näsa och ömmande hals. Men tydligen inte… den segdragna vårförkylningen har alltjämt Najni i sitt plågsamma våld. Så vad gör man då? Jo, man stapplar ut till närmsta matbutik och köper ingredienser till Najnis dundersmoothie, som kom till som ett försök att självmedicinera bort farsoten. Än så länge har det alltså inte hjälpt, men smoothien var i alla fall god. Alltid nåt, liksom. Och snyggt grön, även om bilderna inte riktigt gör färgen rättvisa, ty Najni hade i sitt snörvlande tillstånd inte tålamod nog att fixa och trixa alltför länge för att få perfekta bilder. Så ni får helt enkelt tro mig, foodies: dundersmoothien är mycket godare än den ser ut 😉 Vad gäller måttangivelserna för ingredienserna så kan man göra lite som man vill med dem. Se dem som förslag. Najni gillar sina smoothies tjocka och krämiga, men om ni är mer lagda åt det juiceaktiga smoothiehållet kan ni förslagsvis ta lite mer kokosmjölk. Även mängden ingefära är en smaksak. Ju mer ingefära desto mer sting. Aaaaaatjooooooooo!

bild - Kopia

 

INGREDIENSER     1 portion

1 msk färskriven ingefära

1 väl mogen avokado

2 msk citronsaft

knappt 1 tsk citronarom (eller rivet skal av 0,5 ekologisk citron)

1,5 msk fryst spenat (den behöver inte tinas)

6 droppar flytande stevia (eller 1 tsk honung)

2 dl kokosmjölk

 

Gör så här:

Kör alla ingredienserna i en mixer eller matberedare. Häll upp i ett snyggt glas. Njut!

 

Design E (1)

Laxkotlett med avokadohollandaise och bondbönor

Huvudrätt, Tillbehör | 16 augusti, 2014 | By

lax med avokadohollandaise

Lax och avokado är ju den perfekta smakkombinationen, och till detta inlägg ville Najni testa att göra något nytt och spännande av avokadon. Resultatet blev en fluffigt len och alldeles, alldeles oemotståndlig avokadohollandaise! Men läckerheterna på tallriken stannar inte vid detta – nej då. Ty Najni har varit på en liten Österlenutflykt nu igen, och som sig bör efter sådana äventyr kom Najni givetvis inte heller denna gång hem tomhänt. Vi bodde en natt på ett litet Bed & Breakfast i närheten av Kåseberga, och som närmsta granne hade vi inget mindre än självaste Kåsebergaodlingen – en ekologisk gårdsbutik där man kan köpa allehanda smaskigheter som odlas på ägorna. Fångsten blev ett gäng vackert knallgula tomater och en hög med bondbönor. Det sistnämnda har Najni endast ätit ute på lokal, och då alltid tänkt att såna där måste jag allt laga hemma någon gång. Bondbönorna ser ut som grova ärtskidor ungefär. Innan tillagningen måste de spritas, vilket innebär att man öppnar ”skidorna” och plockar ut bönorna. Sedan kokar man dem i saltat vatten i 3-8 minuter, beroende på hur al dente man vill ha dem. Sedan kan man antingen äta dem som de är, efter att ha sköljt dem i kallt vatten, eller ta bort det ljusgrå innerskalet. Då smakar bönorna lite mer som gröna ärtor och får en snyggare färg, men denna gång ville jag testa att äta dem med innerskalet kvar, för att få en lite mer rustik och ”bönig” smak. Om sanningen ska fram var jag dessutom för lat och hungrig för att orka pilla med skalet 😉 Nåväl. När Najni stod i fiskdisken för att köpa sina laxkotletter föll hennes lystna blickar dessutom på en skål med rökta räkor … Då Najni liksom Oscar Wilde kan motstå allt utom frestelser, kunde hon så klart inte låta bli att köpa några. Rätten blir förstås löjligt smarrig även utan räkinslaget. Välj själva hur överdådig ni vill ha er middag, foodies!

 

INGREDIENSER     2 personer

 

2 laxkotletter

valfri mängd bondbönor

2 gula små tomater

1 skvätt olivolja

1 skvätt citronsaft

salt

peppar

6 rökta räkor

2 dillkvistar

 

Avokadohollandaise

1 medelstor väl mogen avokado

2 äggulor

1 msk citronsaft

1 nypa cayennepeppar

0,5 tsk salt

1,5 msk upphettad rapsolja

 

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser till avokadohollandaisen utom oljan i en matberedare. Kör i ca 2 minuter.

2. Tillsätt den varma oljan gradvis, lite i taget, medan du fortsätter att köra matberedaren, tills allt är blandat.

3. Sprita bondbönorna och koka dem i saltat vatten i 3-8 minuter. Skölj i kallt vatten i ett durkslag. Häll tillbaka dem i kastrullen och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och peppar.

4. Stek laxkotletterna i smör och olivolja på medelvärme i några minuter på varje sida. Stänk över lite citronsaft. Salta och peppra.

5. Arrangera lax, avokadohollandaise, bondbönor, tomat och räkor på två tallrikar. Som kronan på verket petar man dit en liten dillkvist.

 

Design P

 

Grillade färsbiffar och grönsaker med avokado- och tomatröra

Huvudrätt | 21 juli, 2014 | By

grillfood

I går kväll tyckte Najni det var dags att äntligen  inviga den söta lilla picknickgrill som införskaffats i början av sommaren. Solen strålade över Malmö och endast några luftiga och oförargliga små moln syntes på himlen. Sagt och gjort. Najni och Peter tog sin lilla klotformade grill och traskade  iväg till Slottsparken. Då ingen av oss är någon erfaren grillare fick vi pröva oss fram, och efter en lite långsam start blev det så äntligen dags att placera den blivande middagen på grillgallret. Efter mycket pysslande, penslande, glazande,  och fixande lyckades vi trolla fram en riktigt smaklig grillmiddag. Varsågoda – här kommer receptet på läckerheterna vi satte tänderna i i parken. För den som äter en strikt Lchfkost är det kanske bäst att skippa glazen, då den innehåller en del kolhydrater. Det blir även gott att bara pensla biffarna med olja innan man lägger dem på gallret. Smaksätt i så fall med lite extra svartpeppar när biffarna är färdiggrillade. Men om man som Najni kör en liberal variant av Lchf, är det fritt fram att äta sådana ingredienser i dessa små mängder någon gång ibland. Blir det något över av glazen är den god att servera till, som sås. Ut och grilla nu, foodies! Imorgon kanske det regnar 😉

 

INGREDIENSER     2 personer

 

Färsbiffar 

350 g nöt- eller blandfärs

4 skivor bacon

0,5 tsk salt

0,5 tsk liquid smoke

 

Glaze

0,5 dl ketchup, helst sockerfri

1 tsk äppelcidervinäger

0,5 msk kokossocker eller honung

1 msk färskpressad apelsinjuice

0,75 tsk dijonsenap

några stänk liquid smoke

några stänk worcestershiresås

1 krm salt

några tag med svartpepparkvarnen

 

Avokadoröra

1 stor avokado, väl mogen

6 romanticatomater eller körsbärstomater

0,5 kruka finhackad färsk koriander

3 pressade vitlöksklyftor

1 dl creme fraiche

saften av 0,5 lime

1 nypa salt

1 nypa sötströ

chiliflakes eller svartpeppar

 

Grönsaker

2 förkokta majskolvar, skurna i tjocka skivor

1 liten aubergine

1 liten zucchini

1 rödlök, skuren i 4 klyftor

rapsolja

salt

2 citronklyftor

 

Gör så här:

1. Skiva auberginen och zucchinin i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett fat och strö över salt. Låt dem stå och vätska av sig i ca en halvtimme. Skölj sedan av dem i vatten och klappa dem torra med hushållspapper.

2. Vispa ihop ingredienserna till glazen.

3. Kör alla ingredienserna till avokadoröran utom tomaterna i en matberedare. Grovhacka tomaterna och rör ner i avokadoröran.

4. Skär baconskivorna i småbitar. Blanda dem med köttfärs, salt, och liquid smoke. Forma till 2 stora biffar. Pensla grönsakerna och biffarna med olja innan de läggs på grillen.

5. Varva grönsaker och biffar på grillen, och håll det som blir klart först varmt under folie på ett fat, medan resten grillas. Pensla biffarna på båda sidor med glaze i flera omgångar medan de grillas. Strö över lite flingsalt på grönsakerna när de är klara, och droppa över citronsaft. Hur lång tid hela proceduren tar vågar jag inte säga, då det är väldigt olika beroende på vilken grill man har, om man använder kol eller briketter och så vidare. Testa er fram, vetja. Och var ute i god tid – ty lite pysslande och väntande krävs innan man får ordning på grillen, i alla fall i vårt fall 😉 Den som väntar på något gott väntar ju alltid för länge, men belöningen blev i alla fall en läcker brakmiddag!

grillen

 

Gröna smoothien

Frukost | 14 september, 2013 | By

smoothiegrön

 

I dag blev jag plötsligt sugen på smoothie, så här får ni receptet på en av mina favoritsmoothies. En grön, len och supernyttig liten rackare. Passar perfekt som frukost, lunch eller mellanmål. Enjoy!

 

 

INGREDIENSER    1 glas

1 avokado 2 deciliter mandelmjölk saften av 1/2 lime lite finrivet limeskal några droppar steviaextrakt eller annan valfri sötning (Det finns olika varianter att köpa i hälsokostaffärer)

smoothieingr

Så här gör man: Mixa alla ingredienser med stavmixer eller blender. Häll upp i det snyggaste glaset du hittar i dina gömmor. Ställ kallt en stund. Drick!

Tips: mandelmjölk finns i välsorterade matbutiker. Vill du kan du ta vanlig mjölk istället.

Avokadosallad med sting

Tillbehör | 2 september, 2013 | By

avokadosalladI dag är det måndag. Regnet piskar mot fönsterrutan i Najnis kök. En anledning så god som någon att pigga upp sig med denna avokadosallad – en explosion av färger och smaker! Granatäpplets beska sötsyrlighet leker snällt med avokadons mildhet och chilins hetta. A match made in heaven, enligt Najni. Perfekt som tillbehör till fisk, kött eller kyckling.

 

 

 

INGREDIENSER    4 personer

2 avokados

1/2 dl granatäpplekärnor

1 limeklyfta

färsk chilifrukt i valfri mängd

1 salladslök

1 krm salt

1 tsk olivolja

Och så här gör man

Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur fruktköttet med en stor sked och skär bitarna i skivor. Hacka salladslöken och chilin.  Varva avokado, granatäpplekärnor, salt, salladslök, chili och olivolja på ett fat. Pressa över limejuice och ÄT!

(mer…)