Najnis kök

Chokladbollar Lchf

Bakverk, Sötsaker | 26 mars, 2017 | By

Chokladbollar

Chokladbollar Lchf

Ni vet när man plötsligt får en bild i huvudet av en viss maträtt eller något visst bakverk man inte gjort på ett tag? Och sedan blir man liksom helt besatt, och går och tänker på den där speciella maträtten eller det där speciella bakverket i fråga, tills det bara är att ge efter för sina begär? Well, just en sådan bild dök upp i Najnis huvud för ett tag sedan,  på ett alldeles speciellt bakverk som jag bara kan bli så där oemotståndligt sugen på ibland, nämligen chokladbollar! Men inte såna där onyttiga, sockerstinna saker som får blodsockret att skjuta i höjden och tandtrollen att hoppa och dansa av glädje, förstås, nej, nej, utan en Lchf-vänlig variant, med bl a mandelmjöl och sötströ som ingredienser. 

Chokladbollar Lchf

Chokladbollar Lchf

Hur som helst – när väl chokladbollsfantasin intagit Najnis hjärna var det omöjligt att få bort den, så det var givetvis bara att lomma iväg och köpa ingredienserna och sedan ge sig i kast med chokladbollstillverkning i Najnis kök. En alls icke försumbar del av den läckra smeten åts upp redan under tillverkningsstadiet, det ska erkännas, men jodå, nog fick Najni ihop ett redigt fat med ljuvliga små  chokladbollar rullade i kokos till slut. Man borde verkligen baka sig en omgång chokladbollar lite oftare, eller hur, foodies…? 

 

Chokladbollar Lchf
Läckra små chokladstinna munsbitar, perfekta till en kopp kaffe!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100 g smör
  2. 3,5 dl mandelmjöl
  3. 3 msk kokosflingor (plus extra kokosflingor att rulla bollarna i)
  4. 1 tsk vaniljpulver
  5. 0,5 dl sötströ
  6. 5 msk kakao
  7. 1 msk riktigt starkt kaffe (kan uteslutas)
Instructions
  1. Kör alla ingredienserna i en matberedare tills du får en jämn smet.
  2. Ställ eventuellt in smeten att stelna en stund i kylen, om den är väldigt lös.
  3. Rulla sedan små bollar, och rulla dem i resten av kokosflingorna.
  4. Ställ i kylen någon timme.
  5. Frossa!
Notes
  1. Gillar man inte kokos kan man testa att rulla bollarna i krossade hasselnötter eller mandlar i stället.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Chokladbollar

Chokladbollar Lchf

 

 

 

 

Cheesecake med choklad och kokos, Lchf

Bakverk, Sötsaker | 13 november, 2016 | By

cheesecake, choklad, kokos

Cheesecake med choklad och kokos

cheesecake, choklad, kokos, minicheesecake

Cheesecake med choklad och kokos

Hej foodies!

Najni har upptäckt en sak: att creamcheese och kokosgrädde passar alldeles utmärkt ihop 🙂 Jag blev plötsligt väldigt sugen på cheesecake i dag, och choklad är jag ju mer eller mindre alltid sugen på, så resultatet av det hela blev dessa små chokladfrestelser med en touch av kokos och vanilj. 

Faktum är att de är betydligt enklare att sno ihop än vad man skulle kunna tro. Har ni bara en muffinsplåt i er ägo, så kommer tillverkningen av minicheesecakes med choklad och kokos att gå som en dans. Och nu menar jag inte en sån där muffinsplåt för amerikanska jättemuffins, utan en sån för den mer normalstora, svenska varianten av muffins. Fast det är klart – nog skulle man kunna använda den förstnämnda varianten med, om man känner för att sätta i sig en enorm cheesecake, förstås … dock är Najnis cheesecakes ganska mäktiga, så jag rekommenderar som sagt den mindre varianten av muffinsplåt, för då blir varje cheesecake en alldeles lagom liten efterrättsportion, perfekt som avslutning på en god middag, eller till eftermiddagsfikat! Och missa inte momentet att smörja muffinsplåtens hål, för då kan de små läckerbitarna bli svåra att få ut.

Vad gäller sötning, så kan man prova sig fram till vilket sötningsmedel man själv föredrar, och i vilka mängder. I mitt cheesecakerecept har jag använt en kombination av sötströ (finns på Ica) och steviadroppar, men om man vill kan man ersätta en del eller hela mängden sötning med exempelvis honung, om man inte äter strikt Lchf. Ett annat förslag på variation, om man vill festa på en mejerifri liten cheesecake, är att byta ut creamcheesen mot mer kokosgrädde i stället. Och diggar man inte smör kan man ersätta det med kokosolja.

Nu till receptet på Najnis cheesecakes:

Cheesecake med choklad och kokos, Lchf
Oemotståndliga små chokladmunsbitar, perfekta till dessert eller för att förgylla din fikapaus.
Write a review
Print
Degen
  1. 0,75 dl kokosflingor
  2. 4,5 msk mandelmjöl
  3. 2 tsk kokosmjöl
  4. 1 nypa salt
  5. 1 msk sötströ eller annan sötning
  6. 2,5 msk smält smör eller kokosolja
Fyllningen
  1. 1 ask creamcheese (jag tog Icas, men det går lika bra med t ex Philadelphia)
  2. 1 burk kokosgrädde, bara den tjocka delen, vattnet kan hällas av (OBS - INTE kokosmjölk, då blir det för löst)
  3. 2 msk kakao
  4. 1 msk sötströ
  5. 5-10 droppar flytande stevia
  6. 1 tsk vaniljextrakt
  7. kokosflingor till dekoration
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj 6 hål i en muffinsplåt av standardstorlek
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna till degen, och tillsätt det smälta smöret och stevian
  4. Rör runt ordentligt
  5. Fördela degen jämnt i de 6 smorda muffinshålen, och pressa ihop degen ordentligt med hjälp av t ex ett litet dricksglas
  6. Baka i 5-8 minuter, eller tills degen börjar bli lite ljusbrun i kanterna (kakorna ska vara ganska ljusa)
  7. Låt degbottnarna svalna i plåten
  8. Kör alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare i några minuter, tills fyllningen är fluffig och allt är ordentligt blandat
  9. Använd bara den tjocka, översta delen av innehållet i kokosgräddburken, och häll av vattnet
  10. Smaka av om det behövs mer sötning
  11. Fördela fyllningen på de avsvalnade kakbottnarna, och strössla lite kokosflingor över varje cheesecake
  12. Ställ sedan in hela plåten i kylen i minst en timme, och skär sedan försiktigt med en kniv runt kanterna, och bänd upp kakorna från plåten
  13. Mumsa loss!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
cheesecake, choklad, kokos, lchf, dessert, glutenfritt

Cheesecake med choklad och kokos

 

 

Päronkaka paleo

Bakverk, Sötsaker | 30 oktober, 2016 | By

Päronkaka med toscatäcke

Päronkaka paleo

Päronkaka med toscatäcke, glutenfri

päronkaka paleo

God söndagskväll på er, foodies! 

Finns det månne någon där ute som sitter och undrar i sitt stilla sinne vad ni ska ta er till med alla päron som ligger och skräpar…? Well, i så fall: undra no more, ty det finns väl egentligen bara en sak att göra: baka Najnis päronkaka med ett knäckigt lager av oemotståndlig toscasmet på toppen 😉 Kakan är förvisso ingenting för den som äter strikt Lchf, men för er som liksom Najni äter en slags blandning av liberal Lchf och Paleokost är denna päronkaka en utomordentligt god idé, vill jag lova! En klick lättvispad grädde spetsad med lite vaniljextrakt, eller ännu hellre, riktig vaniljstång, gör susen som tillbehör. När det gäller sötning så gör man ju förstås lite som man vill. Najni valde att ha sötströ i kaksmeten och en blandning av honung och sötströ i toscalagret, med ett mycket läckert resultat 🙂 Kakan går ju förstås också att variera i det oändliga. Byt ut kardemumma mot kanel, ta äpplen istället för päron, skippa citronskalet, eller hitta på någon annan alldeles egen och personlig touch åt er kaka, vetja. Och skriv gärna i kommentarsfältet hur ni gjorde och hur resultatet blev. Ty Najni vill mer än gärna ta del av era experiment i köket, foodies.

Nåväl – nu till receptet:

päronkaka paleo
En alldeles, alldeles underbar päronkaka med knäckigt toscatäcke!
Write a review
Print
Smeten
  1. 1, 25 dl mandelmjöl
  2. 1 dl hasselnötsmjöl (eller ta mer mandelmjöl istället)
  3. 1,5 msk kokosmjöl
  4. 0,5 dl sötströ
  5. 1 tsk mald kardemumma
  6. 1,5 tsk bakpulver
  7. 1 tsk vaniljextrakt
  8. skalet av 1 riven citron, ekologisk
  9. 150 g smält smör
  10. 4 ägg
  11. 3 päron, väl mogna
Toscatäcke
  1. 100 g smör
  2. 7 msk grädde
  3. 200 g sötmandel, skållade och skalade
  4. 4 msk honung
  5. 2 msk sötströ
Till servering
  1. Vispad grädde smaksatt med vanilj
Instructions
  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Vispa äggen fluffiga tillsammans med vaniljextrakt och citronskal.
  3. Skala, kärna ur och hacka päronen i små bitar.
  4. Blanda de torra ingredienserna med äggblandningen och det smälta smöret.
  5. Rör ner päronbitarna.
  6. Häll smeten i en smord och bröad springform. Najni brukar använda mandelmjöl som "ströbröd".
  7. Baka kakan i ca 30 minuter i 175 grader.
Gör toscasmeten under tiden
  1. Smält smör, grädde, honung och sötströ i en kastrull. Låt sjuda ca 10 minuter under omrörning, tills det tjocknar lite.
  2. Tillsätt den grovhackade mandeln.
  3. Sjud en stund till.
  4. Häll sedan toscasmeten över kakan, och grädda i ca 15 minuter till, tills kakan är fast och toscasmeten fått lagom med färg.
  5. Låt svalna lite, tills toscatäcket stelnat.
  6. Mumsa loss!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Glutenfri päronkaka med toscatäcke

Päronkaka paleo

Toscakaka med päron, glutenfri

Päronkaka paleo

toscakaka med päron

Päronkaka paleo

Cheddarscones med jalapeño

Bakverk, Frukost, Tapas, Tillbehör | 17 april, 2016 | By

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Nej men se foodies! Så roligt att ni hittat hit, till Najnis lilla matglada hörna av cyberrymden. Varmt välkomna att snoka runt bland mina recept. Och jag hoppas verkligen att ni bestämmer er för att baka dagens recept, nämligen mina så-goda-så-jag-tror-jag-måste-hetsäta-upp-allihop-på-en-gång-scones ;). Även kallade cheddarscones med jalapeño. Herregud, liksom! Ni som diggar smaken av en riktigt vällagrad ost kommer bara att tokälska dessa cheddarscones, vågar jag lugnt lova. De små härligheterna kom till här i Najnis kök i går, efter att jag äntligen börjat piggna till efter en illasinnad feber som slog till i torsdags, varpå jag fick fly hem från jobbet och bädda ner mig i sängen, och sedan höll min kropp i sitt onda järngrepp ända tills igår eftermiddag. Uttråkad, matt och gnällig fick jag tillbringa fredagen i horisontalläge – för sjuk för att laga mat … Och en Najni som är för matt för att laga mat  – det är en Najni man helst inte vill komma i närheten av, så gnällig och självömkande är hon. Well, tur för alla inblandade då (ni som vill ha mer detaljer om exakt hur en Najni som är för sjuk för att orka laga mat är kan fråga Peter) att farsoten nu tycks ha lämnat min kropp 😉 Det första jag alltså gjorde när jag började känna mig bättre var att baka dessa cheddarscones med jalapeño, och sedan de togs ut ur ugnen har jag ätit dem som tillbehör till middagen, precis som de är till frukost med en kopp kaffe, och nu senast med creme cheese och gurkskivor, till lunch idag. Viktigt när man bakar sina cheddarscones är att man använder en riktigt vällagrad cheddar av god kvalitet. För det är ju den där intensiva, fylliga smaken som endast en långlagrad ost kan ge som man är ute efter här. Kombinationen med jalapeño höjer dessutom ostsmaken till än högre höjder! De få små cheddarscones som är kvar av satsen från i lördags kommer sannolikt att slinka ner som tillbehör till den helstekta majsskyckling som just i denna stund puttrar på låg värme i min Crockpot … lite gammal, hederlig ratatouille till det, och söndagsmiddagen kommer att bli en läcker en. Vem vet – kanske det dyker upp ett recept på Najnis långkokta majskyckling här på bloggen inom kort. Men nu ska jag inte bli carried away och gå händelserna i förväg, utan ge er receptet på cheddarscones med jalapeño. Låt er väl smaka, foodies, och dela gärna receptet i sociala medier om ni gillar det, så att fler ostälskare där ute får nöjet att sätta tänderna i dessa ostiga små ljuvligheter 🙂 Och just det: förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och kör på medelvärme i micron i typ en halv minut innan det är dags att äta sconesen, efter att de legat i kylen, så blir de som nybakade igen.

Cheddarscones med jalapeño
Yields 6
Miniscones med en intensiv ostsmak. Passar utmärkt som tillbehör till middagen, för oss som inte äter bröd med gluten, men även som frukost och fikatillbehör.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 3 ägg
  2. 5 msk kokosmjöl
  3. 3 dl vällagrad cheddarost, riven
  4. 5 msk smält smör (varav en sparas för pensling efter att sconesen tagits ut ur ugnen)
  5. 1 tsk vitlökspulver
  6. 0,75 tsk lökpulver
  7. 0,5 färsk jalapeño, finhackad
  8. 0,25 tsk salt
  9. 0,25 tsk bakpulver
Instructions
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa ihop ägg och smält smör i en bunke.
  3. Blanda kokosmjöl, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke.
  4. Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det är väl blandat.
  5. Vänd till sist ner osten och jalapeñon.
  6. Rulla små bollar, 6-8 stycken beroende på hur stora scones du vill ha, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Smörj gärna bakplåtspappret med lite olja innan, för att undvika risken att sconesen fastnar.
  7. Baka sconesen i ca 15 minuter, eller tills de blivit lagom ljusbruna.
  8. Pensla sconesen med den sista matskeden smält smör efter att du tagit ut plåten ur ugnen.
  9. Låt dem svalna tills de blivit ljumna, och hugg in!
Notes
  1. Förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och värm dem på medelvärme i en halv minut i micron, så blir de som nybakade igen.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Lchfbröd med nötter och frön

Bakverk, Tillbehör | 10 april, 2016 | By

Lchfbröd med nötter och frön

Lchfbröd med nötter och frön

Lowcarbbröd med nötter och frön

Lchfbröd med nötter och frön

Hej foodies! Najni is back – efter en välbehövlig semestervecka i det soliga Spanien. Där har det givetvis frossats i bäckfisk, fisk, skaldjur och paella hela veckan lång, men dagens inlägg blir trots detta faktum inte fisk- eller Spanienrelaterat. Nej, ty Najni råkade tidigare idag impulsbaka detta fantastiska nöt- och fröbröd, då hon plötsligt blev sugen på att baka. Nu har brödet just svalnat, efter att ha spridit de smaskigaste av dofter här i Najnis kök, och ligger skivat i små påsar i frysen. Vilken lycka att bara kunna hiva fram en påse med läckert Lchfbröd när man kommer hem trött och hungrig efter en hård arbetsdag, stoppa en brödskiva i brödrosten och strax därpå njuta av den ljuvliga smaken av varmt bröd med smältande smör på, och kanske några ostskivor därtill … Detta måste ni testa, foodies! Lchfbrödet passar lika bra till frukost som till ostbrickan med ett glas vin till. Och vilka nötter och fröer man har i sitt bröd spelar inte så stor roll. Man kan mixa lite som man vill beroende på vad man har hemma. Det går förstås lika bra med valnötter istället för pekannötter.

Lchfbröd med nötter och frön
Yields 1
Glutenfritt bröd som passar utmärkt till frukost såväl som till ostbrickan.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1,5 dl pumpakärnor
  2. 1 dl hela linfrön
  3. 1,5 dl solrosfrön
  4. 0,5 dl skalade sesamfrön
  5. 0,5 dl chiafrön
  6. 1,5 dl mandel
  7. 1,5 dl hasselnötter
  8. 1,5 dl pekannötter
  9. 1,5 tsk salt
  10. 6 ägg
  11. 0,5 dl smält kokosolja utan smak (eller annan neutral olja)
  12. 0,5 dl vatten
Instructions
  1. Hacka nötter och mandlar mycket grovt. Det ska vara ganska stora bitar.
  2. Blanda mandel och nötter med övriga ingredienser i en stor bunke.
  3. Häll degen i en stor, avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda brödet i ca 1 timme i 175 grader. Kolla noga så det inte bränns.
  5. Låt det svalna på ett ugnsgaller.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Lchfbrödskivor

Lchfbröd med nötter och frön

Glutenfritt nöt- och fröbröd

Lchfbröd med nötter och frön

 

Kanelbullar Lchf

Bakverk, Sötsaker | 17 februari, 2016 | By

 

kanelbullar lchf

Kanelbullar Lchf

kanelbullar lchf 2

Kanelbullar Lch

God onsdagskväll på er där ute i stugorna! Hörrni – visst kan man bli sugen på en saftig kanelbulle ibland, även om man äter lågkolhydratskost? Just detta hände i alla fall mig härom dagen. Bilden av en nybakad kanelbulle etsade sig fast i mitt huvud, och till slut var det bara att kapitulera och skrida till verket. I helgen spred sig följaktligen en ljuvlig kanelbulledoft i hela lägenheten och ända ut i trapphuset, och Najni tänkte i sitt stilla sinne att det här – det gör jag alldeles för sällan! Visst – dessa kanelbullar blir kanske inte exakt som vetemjölsvarianten – men nog så nära. För att inte tala om hur mycket bättre man mår av den glutenfria varianten av detta älskade bakverk. I mina kanelbullar använde jag en gnutta kokossocker i fyllningen, för att jag råkade ha det hemma och för att jag gillar den karamelliga smaken som passar så bra ihop med kanel. Vill man inte använda kokossocker går det precis lika bra att ta bara sötströ eller någon annan sötning istället. Hemligheten för att få till den där härliga sega men samtidigt lite porösa konsistensen som en riktigt god kanelbulle ska ha, fast utan vetemjöl, är att ha mycket fiberhusk, en skvätt äppelcidervinäger och dessutom kokande vatten i degen. Fråga mig inte varför, men kombinationen av dessa ingredienser gör att degen får den där segheten som annars kan vara svår att åstadkomma utan vetemjöl och gluten. För att förhöja kanelbulleupplevelsen ytterligare rekommenderar jag att man också serverar Najnis läckra frosting till. Använd en kniv och klicka på lite frosting innan varje tugga. Oemotståndligt, vill jag lova! Kanelbulle meets cheesecake, typ. Och visst är det något alldeles speciellt med den där varma doften av kanel som sprider sig när man bakar kanelbullar … Jag blir liksom alldeles nostalgisk, över något jag inte ens minns vad det är. Den som kliver in i ett kök där ett kanelbullebak pågår blir liksom per automatik lite gladare, lite lugnare, lite mer tillfreds, trots att regnet vräker ner eller någon varit dum. Baka, ät och njut! I morgon kan det vara för sent.

Kanelbullar Lchf
Yields 6
Kanelbullar för den som inte mår så piffigt av gluten.
Write a review
Print
Degen
  1. 3,5 dl mandelmjöl
  2. 4, 25 msk fiberhusk
  3. 2 tsk bakpulver
  4. 0,5 tsk salt
  5. 0,5 tsk stött kardemumma
  6. 0,75 dl sötströ
  7. 11 droppar flytande stevia
  8. 2 msk äppelcidervinäger
  9. 2,25 dl kokande vatten
  10. 3 äggvitor
  11. valfri mängd mandel att strö över, skållad och skalad och grovhackad
  12. 1 lätt vispat ägg att pensla bullarna med
Fyllning
  1. 1,5 msk kanel
  2. 1 msk kokossocker (kan bytas mot sötströ)
  3. 1,5 msk sötströ
  4. 25 g smör
Frosting
  1. 1 msk smör (rumsvarmt)
  2. 2/3 paket cream cheese
  3. 0,75 msk sötströ
  4. 7 droppar stevia (rumsvarm)
  5. 0,5 tsk vaniljessens (rumsvarm)
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mandelmjöl, fiberhusk, kardemumma, bakpulver och salt i en stor bunke.
  3. Blanda ner äggvitor och vinäger och blanda noga tills det blir en deg.
  4. Häll i vattnet och rör om ordentligt.
  5. Pensla ett bakplåtspapper med neutral olja och tryck ut degen till en rektangel som tar upp nästan hela bakplåtspappret.
  6. Strö kanel och sötning över rektangeln och klicka därefter ut små minikuber av smör över alltihop.
  7. Tryck ner kanelfyllningen i degen med fingrarna.
  8. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle och skär denna i sex lika stora delar.
  9. Smörj sex stora muffinsformar och placera dessa i en jumbomuffinsform. Alternativt smörj ett bakplåtspapper och lägg bullarna direkt på pappret.
  10. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strössla över den grovhackade mandeln.
  11. Baka bullarna i ca 55 minuter.
  12. Gör frostingen under tiden, genom att vispa alla de rumsvarma ingredienserna med elvisp tills det blir en fluffig smet.
  13. Klicka frostingen över de ljumna kanelbullarna.
Notes
  1. OBS! Det är viktigt att ingredienserna till frostingen är rumsvarma och inte kylskåpskalla, annars blir frostingen klumpig.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
kanelbullar lchf 3

Kanelbullar Lchf med Cream Cheese-topping

Cream cheese topping

Cream cheese-topping

Bröd i stekpanna

Bakverk, Frukost, Tillbehör | 16 november, 2015 | By

bild 1

bild 2

Howdy, Foodies! Regnet smattrar mot fönstret i Najnis kök och novemberkvällen har svept sin mörka filt runt oss alla. Vad passar väl då bättre än att bjuda på detta recept på riktig comfort food, som passar utmärkt till en kopp te? Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sin lilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizo däri.  Kylan må regera därute, men vad gör väl det när man kan hotta till sin kväll med en bit av detta kryddiga bröd? När man tagit ut smaskigheten ur ugnen låter man det svalna tills det blir ljummet, och skär sig då en tårtbitsliknande bit av brödet. Visst kan man äta det med fingrarna, men Najni föredrar att hugga in på sitt bröd medelst en liten tårtgaffel. Vad man väljer för angripssätt är förstås en fråga om tycke och smak, men Najni anser att det mesta liksom blir ännu lite läckrare om man äter det med en sådan där söt liten dessertgaffel. Så även detta stekpannebröd 😉 Smaklig spis!

 

Bröd i stekpanna

INGREDIENSER     6-8 bitar

1,25 dl mandelmjöl

2,25 dl kokosmjöl

0,75 msk bakpulver

6 ägg, rumsvarma

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

2 dl lagrad ost, riven

2,25 dl mandelmjölk

100 g smält smör

100 g chorizo skuren i strimlor

1 medelstor jalapeño, skuren i tunna skivor

 

Och så här skrider man till verket:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser inklusive osten i en stor bunke.
  2. Rör ner äggen, chorizon och mandelmjölken och rör om tills allt är väl blandat. Lägg jalapeñoskivorna ovanpå degen.
  3. Häll degen i en väl smord gjutjärnspanna som tål ugn, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda brödet i 175 graders ugnsvärme i 40 -45 minuter.
  5. Låt det svalna något och skär sedan upp i lagom stora ”tårtbitar”.

bild 3bild 4

Avokadobrownies

Bakverk, Sötsaker | 11 oktober, 2015 | By

brownie1

Hello foodies! Idag har det äntligen blivit dags att dela med mig av mitt recept på avokadobrownies. Dessa saftiga skapelser tillverkades här i Najnis kök för några veckor sedan, men sedan kom en otäck och seglivad höstförkylning och satte käppar i hjulet för Najnis bloggande. Men nu har jag undanhållit världen detta chokladälskarens drömrecept alltför länge. Nu får det vara nog! Alla chokladälskare där ute förtjänar ju att så snart som möjligt få sätta tänderna i en avokadobrownie eller två. Därför hasar jag mig nu upp från mitt horisontalläge i soffan och skriver ner detta ovanligt smaskelimumsiga brownierecept 🙂 Avokado…? I brownies…? Kan det verkligen vara något…? kanske någon där ute nu frågar sig. Och jo – faktum är att man borde använda sig av denna krämiga frukt lite oftare i bakverk. Den ger en underbart saftig konsistens, och för den som inte diggar mejeriprodukter är det dessutom helt perfekt att använda sig av avokado som fettkälla istället för smör. I mitt recept använder jag kokossocker som sötning, eftersom det med sin lite karamelliga, brända smak passar utmärkt i denna typ av chokladbakverk. Vanligtvis undviker jag blodsockerhöjande sötning, men i detta recept gör jag alltså ett av mina få undantag. Kokossockret går förstås utmärkt att byta ut mot någon mer lchf-vänlig sötning som sukrin, sukrin gold eller sötströ. De små läckerbitarna smakar fantastiskt precis som de är. Annars är ett hett tips att servera dem med en klick grädde som man pudrar lite kanel över. Rena chokladhimmelriket!

brownie2

Avokadobrownies 

INGREDIENSER     8-12 bitar

200 g mörk choklad, smält över vattenbad (jag använde en blandning av Lindts 85% och 90%)

2 väl mogna avokados

2 msk mandelsmör

4 ägg

0,5 dl kokossocker (eller samma mängd sötströ eller sukrin)

7 droppar stevia

1,25 dl mandelmjöl

1 dl kakao

1,5 tsk vaniljextrakt

0,5 msk snabbkaffepulver, utrört i 1 msk ljummet vatten (går att utesluta)

0,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Vispa ägg, sötning, kaffepulver utrört i vatten, och vaniljextrakt i ca 5 minuter, tills det blivit riktigt fluffigt.
  2. Rör sedan ner den smälta chokladen, lite i taget.
  3. Rör ner mandelmjöl, kakao och salt.
  4. Mixa avokadon och mandelsmöret med en stavmixer, och blanda sedan ner avokadomoset i chokladsmeten.
  5. Häll ner smeten i en medelstor, smord ugnsform. Baka i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter.
  6. Låt kakan svalna lite innan du skär upp den i lagom stora rutor. Personligen anser Najni att browniesarna är allra godast ljumna, men de håller sig i upp till en vecka i kylen, och är läckra även kylskåpskalla. Servera som de är, eller med en gräddklick toppad med lite kanel. Mums!

brownie3

Tips: Det blir även gott att blanda ner ca 2 dl grovhackade nötter , till exempel valnötter eller hasselnötter, i smeten.

Chokladiga mandel- och hasselnötsrutor

Bakverk, Sötsaker | 21 september, 2015 | By

mande1

mand2

God kväll på er, foodies! I dag tänker jag fresta med ett recept på ett riktigt ljuvligt godis, som varar lääänge då det är ganska mäktigt och det räcker med en liten bit för att bli nöjd. Jag hade vissa problem med att bestämma mig för vad jag skulle döpa de små läckerbitarna till. De innehåller nämligen såväl mandel och hasselnötter som kokos och choklad. Men något fick de ju heta, så då blev det chokladiga mandel- och hasselnötsrutor. Visst låter det underbart…? Och det är det också. Jag sitter här och börjar nästan dregla vid datorn när jag tänker mig en chokladig mandel- och hasselnötsruta med en kopp starkt kaffe och ett litet glas konjak till. Mmmm… Tur att två små läckra bitar finns kvar i mitt kylskåp! Vill man använda någon annan typ av nötsmör så går det givetvis bra. Jag kan tänka mig att hasselnötssmör till exempel skulle funka utmärkt, eller bara mandelsmör eller bara jordnötssmör. Jag tog en blandning av mandelsmör och jordnötssmör eftersom det var vad jag råkade ha hemma i mina gömmor. Extra kul (och mycket billigare) blir det om man använder hemgjort mandelsmör, men Najni får erkänna att hon använde färdigköpt. Faktum är att jag inom kort tänker testa att för första gången göra mitt eget mandelsmör, och då bloggar jag givetvis om det 🙂

Chokladiga mandel- och hasselnötsrutor 

INGREDIENSER     12-16 bitar

2 dl mandelmjöl

1,5 dl kokosflingor

1 krm steviapulver (eller annan sötning)

1 krm salt

2,5 dl mandelsmör (eller annat nötsmör)

1 tsk vaniljextrakt

1 dl hasselnötter, gärna rostade och skalade

3 msk jordnötssmör (jag använde Urtekrams, utan socker och med låg kolhydrathalt)

2 msk kokosolja

150 g mörk choklad med hög kakaohalt (tex Lindts 90%)

Och så här gör man:

  1. Blanda mandelmjöl, stevia, salt, grovhackade hasselnötter och kokos i en stor bunke.
  2. Smält mandelsmör och kokosolja på medelvärme i en kastrull. Rör ner vaniljextraktet. Rör sedan ner mandelmjölblandningen i mandelsmörblandningen.
  3. Fördela smeten i en medelstor, fyrkantig form.
  4. Smält chokladen och jordnötssmöret i vattenbad. Blanda ordentligt. Häll ut chokladblandningen jämnt över mandelsmörblandningen i formen.
  5. Ställ formen i kylen i ca tre timmar, eller tills chokladen stelnat.
  6. Skär 12-16 rutor och mumsa loss på din läckra skapelse.

mand3

Äppelpaj To Die For

Bakverk, Sötsaker | 12 september, 2015 | By

pajen1

Åååh, foodies, ni anar inte vilken läcker äppelpaj jag haft nöjet att sätta tänderna i denna helg! Jag tänkte att jag skulle experimentera fram ett lite annorlunda sätt att göra pajdeg på än den gamla vanliga smulvarianten, och resultatet blev alltså över förväntan 🙂 Dessutom har jag kokat ihop en tokläcker fransk köttgryta på högrev, svamp, apelsin och annat smaskelimumsigt, men den får ni vänta på till nästa inlägg. Man blir ju liksom helt uppspelt av all denna underbara höstmat man får frossa i så här års, eller hur?

pajen2

Äppelpaj To Die For

INGREDIENSER     4-6 personer (beroende på hur glupska de är)

175 g smör

2,5 dl mandelmjöl

0,75 dl kokosmjöl

1 msk sukrin (eller sötströ eller liknande)

1 msk honung

1 krm salt

1 tsk kardemumma, stött

0,5 msk kanel

1 tsk vaniljessens

1 ägg

1 dl kokosgrädde

skalet av 1 ekologisk citron, rivet

3 normalstora äpplen, skalade, urkärnade och tunt klyftade

valfri mängd mandelspån

ev 1 tsk extra honung att ringla över pajen

Och så här snickrar man ihop sin läckra paj:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser utom mandelspån i en bunke.
  2. Smält smöret och blanda ner de torra ingredienserna i smöret.
  3. Knäck i ägget, vaniljessensen och kokosgrädden och rör tills det blir en deg.
  4. Smörj en medelstor pajform och tryck ut degen i den. Tryck sedan ner äppleskivorna så tätt som möjligt i degen och strössla över mandelspån.
  5. Baka pajen i 175 graders ugnsvärme i 30-40 minuter, eller tills äppleskivorna mjuknat.
  6. Ringla eventuellt över lite extra honung när du tagit ut pajen. Servera härligheten ljummen med en klick vaniljgrädde till.

pajen3