Najnis kök

Hallon- och blåbärsmuffins med kardemumma

Bakverk, Sötsaker | 7 mars, 2015 | By

bild - Kopia

 

muffin2 - Kopia

Åååh – som Najni har saknat att rumstera om i sitt kök! En illasinnad och ovanligt långvarig influensa har härjat min kropp i typ en och en halv vecka. Ynklig och försvagad har Najni legat i sin säng och tyckt synd om sig själv och längtat efter att laga mat och baka. Men nu äntligen är den lömska farsoten besegrad och det innebär ju – just det – att Najni is back in the kitchen! Idag tänkte jag därför fresta alla er foodies därute med ett recept på riktigt saftiga och fjompigt goda muffins med bär och kardemumma. Varsågoda!

INGREDIENSER     6 stora eller 8 små muffins

1,25 dl rysk youghurt (eller vilken naturell youghurt som helst)

2 msk smält smör

2,5 msk sötströ eller annan sötning

1 tsk vaniljextrakt

0,5 tsk stött kardemumma

0,5 tsk äppelcidervinäger

4,25 dl mandelmjöl

1 msk kokosmjöl

0,5 tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)

1 krm salt

3 ägg

1,5 dl hallon och blåbär

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Placera pappersmuffinsformar i en muffinsplåt- antingen 6 stora pappersformar eller 8 små. Har man inga pappersformar kan man smörja muffinsplåten noga, bröa med pofiber eller mandelmjöl och hälla smeten direkt i plåten. Dock fastnar muffinsen lättare i plåten då.

2. Lägg alla ingredienser utom äggen i en matberedare. Kör ca 15 sekunder tills allt blandats.

3. I med äggen, och kör några sekunder till, tills det blir en jämn smet. Blanda ner bären för hand. Spara ca 2 msk bär till dekoration.

4. Fördela smeten i muffinsplåten, och strö resten av bären över muffinsen.

5. Baka 15-20 minuter, eller tills muffinsen fått lite färg. Testa med en tandpetare om de är färdiga. Ingen smet ska fastna på tandpetaren.

6. Ta ut muffinsplåten och låt stå i några minuter. Lyft sedan ut muffinsen och låt dem svalna på ett galler.

7. Brygg dig en kopp kaffe, slå dig ner i soffan, strunta i alla måsten, sätt tänderna i en hallon- och blåbärsmuffin med kardemumma. Livet är inte så dumt ändå…

 

Design N

 

Mandelsmoothie

Frukost | 20 augusti, 2014 | By

mandelsmoothie

Idag har Najni lagat sig den godaste smoothien hon smakat på år och dag, bara så ni vet 😉 En riktig lyxsmoothie, faktiskt. Känslan man vill åt i en smoothie är ju det där fluffiga, lena och krämiga – och på den tiden jag åt mer kolhydrater brukade banan vara en given ingrediens för att åstadkomma den rätta krämigheten. Vad kan man då ersätta banan med? En väl mogen avokado funkar utmärkt, eller så tar man mandelsmör, som i dagens recept. Den frestande mandelsmoothien blir en perfekt frukost, eller så slukar man den som mellanmål eller efterrätt. Ingefäran ger det där lilla extra stinget, och att ingefära är något av det nyttigaste man kan äta skadar ju inte heller. Jag använde stora, amerikanska blåbär till min mandelsmoothie. Vill man ha en mer lila färg tar man den lite mindre sortens blåbär istället. Smaklig spis, foodies!

 

INGREDIENSER    1 person

1,5 dl blåbär

1,5 dl kokosgrädde

1 msk mandelsmör

0,5 tsk vaniljextrakt

1 tsk finriven, färsk ingefära

3 droppar flytande stevia (kan uteslutas)

 

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer tills allt är väl blandat.

2. Häll upp i ett piffigt glas och dekorera med blåbär.

3. Ta din smoothie och kryp upp i lämplig favoritmöbel, typ fåtölj, schäslong eller dylikt. Njut!

 

Design E (1)

 

 

 

 

Morotskaka med blåbär

Bakverk, Sötsaker | 4 augusti, 2014 | By

morotskaka

I dag är det Najnis första semesterdag, och hur tror ni hon har tillbringat den…? Just det – i sitt kök förstås! Egentligen är det konstigt att Najni ännu inte publicerat ett recept på morotskaka här på bloggen, med tanke på vilka varma känslor hon alltid hyst för detta bakverk. Bättre sent än aldrig ju, så här kommer ett morotskakrecept. Kanske kan kombinationen morot och blåbär tyckas aningen märklig, men tro mig, foodies – de funkar utmärkt ihop. Baka och njut av morotskaka á la Najni!

 

INGREDIENSER     ca 10 bitar

 

Morotskakan

4 ägg

3 msk valfri sötning (Najni tog hälften kokossocker och hälften sukrin)

1 dl kokosmjölk

5 msk smält kokosolja

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 krm guarkärnmjöl (kan uteslutas)

1,5 tsk bikarbonat (eller 3 tsk bakpulver)

1 tsk kanel

0,5 tsk malen ingefära

1 tsk nystött kardemumma

1 tsk vaniljextrakt

2 finrivna morötter

1 dl grovhackade valnötter

saft och skal från 1 citron

 

Topping

1 ask cream cheese

100 g rumsvarmt smör (viktigt att smöret inte är kylskåpskallt – då skär sig toppingen)

0,5 dl creme fraiche

15 droppar flytande stevia

2 msk sötströ

1 tsk vaniljextrakt

skalet av 1 citron

1 tsk citronsaft

 

Blåbär till dekoration

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform och ”bröa” med pofiber eller mandelmjöl.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg och vaniljextrakt pösigt i en annan bunke. Häll ner sötning, kokosmjölk och kokosolja i äggsmeten.

3. Rör sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda till sist ner citronsaft, citronskal och morötter.

4. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca en halvtimme.

5. Vispa med elvisp ihop alla ingredienserna till toppingen utom creme fraichen. Vispa tills det blir fluffigt. Rör sedan snabbt ner creme fraichen.

6. Bred toppingen över den avsvalnade kakan och dekorera med blåbär.

7. Sätt tänderna i din morotskaka!

 

Design I (1)

Chiapudding med hallon och blåbär

Frukost | 11 februari, 2014 | By

bild (61)

Jag har varit sugen på att provlaga chiapudding ett bra tag, och nu äntligen blev det av! Tillhör ni dem som gillar dallrig, lite lätt geléartad mat, typ pannacotta, så tror jag detta kommer att falla er i smaken. När jag tog min första sked chiapudding dök ett tidigt smakminne upp: sagogrynsoppan min morfar brukade laga när jag var liten. Ni som smakat både pannacotta och sagogrynsoppa kan ju föreställa er en blandning av dessa två dallriga rätter, och vi är ganska nära chiapuddingen. Okej- nu kanske vissa tycker att detta inte låter så mumsigt – varför det kanske är bäst att utfärda en liten varning: Gillar ni inte dallrig mat – laga inte chiapudding! 😉 För Najnis del var det kärlek vid första tuggan, då hon sällar sig till de dallerdiggandes skara. Och det skadar ju inte heller att chiafrön är extremt nyttiga! Chiapudding passar såväl till frukost som till mellanmål eller lunch.

INGREDIENSER    1 portion

2,5 msk chiafrön (finns i hälsokostbutiker)

1 dl kokosgrädde, kokosmjölk eller mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

0,5 krm salt

4  msk blåbär

3 droppar flytande steviaextrakt

några hallon

valfri mängd kokoschips

Gör så här:

1. Mosa blåbären. Blanda ihop alla ingredienser utom hallonen och kokoschipsen i en portionsskål eller ett glas.

2. Ställ in i kylen. Rör om efter ca 10 minuter, annars klumpar chiafröna ihop sig på botten.

3. Låt chiapuddingen stå i kylen över natten. Dekorera med hallon och kokoschips.

4. Hugg in! Och skriv sedan en kommentar till mig om vad du tyckte 😉

Design L