Najnis kök

Kreolsk gryta på Najnis vis

Crockpot, Huvudrätt | 25 oktober, 2015 | By

jambalaya1

jambalaya2

Najni har alltid gillat mat med en robust personlighet. Ni vet sådan där mat som tar plats och pockar på uppmärksamhet med oväntade smakkombinationer och rejält sting. Gärna med influenser från olika mattraditioner. Mat som värmer ända in i själen så här när vintern står och knackar på dörren. För er som nu undrar vad i hela friden jag talar om – provlaga denna kreolska gryta på Najnis vis, vetja, för den är ett praktexempel på just sådan mat. Det kreolska köket i Louisiana är en salig blandning av influenser från olika matkulturer, och i denna gryta möts kyckling, skaldjur och kryddig chorizo i en ljuvlig mix av cajunkryddor. Men inte nog med det: gissa vad som just flyttat in i Najnis kök…? Jo – en Crockpot! I flera år har jag tänkt skaffa en och lyckan var såklart total när jag fick en i födelsedagspresent för en tid sedan! Vad är en Crockpot och vad ska man med den till? kanske någon undrar nu. Ett annat namn för Crockpot är slow cooker, eller helt enkelt slökokare. Tanken är att man tillagar maten under lång tid – upp till åtta timmar – på låg värme. Manicken består av en stengodsgryta som placeras i en stor metallklump med en elsladd i. Det är bara att slänga ner ingredienserna till exempelvis en läcker gryta, sätta sladden i eluttaget och sedan sköter middan sig själv medan man är på jobbet eller pysslar med annat. Ingen tillsyn eller omrörning krävs under tiden. Dessutom bevaras näringsämnena i maten bättre, eftersom tillagningstemperaturen är så låg. För att inte tala om hur smakerna liksom framhävs och fullkomligt exploderar i munnen! Som ni märker så rekommenderar jag verkligen att införskaffa en. För den som är nyfiken så finns det massor av recept på nätet som är specialanpassade till Crockpot. Bara att googla runt. Givetvis går det finemang att laga Najnis kreolska gryta på vanligt vis – i ugnen eller på spisen. Minska då tillagningstiden till ca en timme. Smaklig spis, foodies!

jamb3

Kreolsk gryta på Najnis vis

INGREDIENSER     5 – 6 personer

600 g kycklinglårfilé, skurna i bitar

2 färska chorizos, skivade

2 gula lökar, hackade

1 burk krossade tomater

2 stjälkar bladselleri, hackade

3 msk kycklingfond

2 msk tomatpuré

1 tsk chipotlepaste (rökt chilipuré – finns bland tacotillbehören i affären)

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk cajunkryddor (blanda 1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 4 tsk svartpeppar, 2 tsk cayennepeppar, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk timjan, 1 tsk oregano och 0,5 tsk salt i en burk. Spara det som blir över till en annan gång)

3 tsk oregano

1.5 tsk timjan

0,5 krm kanel

1 tsk salt

4 lagerblad

0,5 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 dl kokosmjölk (gärna Santa Marias extra krämiga)

valfri mängd räkor, skalade

Till servering:

1 lime, skuren i klyftor

2 salladslökar, hackade

några kvistar färsk oregano

smörstekt blomkålsris kryddat med gurkmeja, salt, paprikapulver och svartpeppar

Gör så här:

  1. Bryn kyckling, korv och lök i omgångar i en stekpanna och häll sedan ner det i Crockpoten. Tillsätt sellerin.
  2. Blanda de krossade tomaterna med kokosmjölken, honungen, tomatpurén, chipotlepasten och vinägern. Häll detta i Crockpoten. I med kryddor och lagerblad.
  3. Koka på Låg i sju timmar eller på Hög i tre timmar. Använder du inte en Crockpot kokar du grytan på låg värme i ca en timme.
  4. När koktiden är slut blandas räkorna ner. Servera med blomkålsriset, limeklyftor, oreganokvistar och hackad salladslök.
  5. Njuuuuuuuuuuut! 🙂

kreolsk gryta

Vinbakad torsk med två sorters kål

Huvudrätt | 30 januari, 2015 | By

 

bild (13)God fredagsmorgon på er, alla foodies där ute. Lagom till helgen vill jag fresta med en riktigt god fiskrätt, där jag kombinerat några av mina favoritingredienser: torsk, vin, blomkål, brysselkål och gröna ärtor. Tillsätt en blandning av färska örter, och festmåltiden är ett faktum 🙂 Visst kan man använda fryst torsk här, men nog blir det ett snäpp mumsigare med färsk, om ni frågar Najni… För övrigt anser Najni att brynt brysselkål, med sin liksom lite karamellaktiga smak, är mycket godare än den gamla vanliga kokta, men det är förstås en smaksak. Utöver dessa små råd återstår nu endast ett: ta ett glas vitt vin till middagen, vetja, och era smaklökar kommer att jubla av förtjusning. Eat, drink and enjoy, foodies!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

fisken

700 g torskfilé

1,5 dl torrt, vitt vin

några rejäla smörklickar

salt

peppar

 

blomkåls- och ärtmoset

1 stort blomkålshuvud, delat i buketter

1 dl gröna ärtor

1 rejäl smörklick

2 dl grädde

grönsaksbuljongpulver efter smak

peppar

salt

några finhackade dillkvistar

1 bunt finhackad gräslök

finrivet skal av 1 ekologisk citron

2 tsk citronsaft

 

brynt brysselkål

12 brysselkål, delade i halvor

smör och rapsolja att steka i

1 tsk äppelcidervinäger

salt

 

Och så här går det till:

1. Salta och peppra torskfiléerna. Dela dem sedan i  lagom stora portionsbitar, lägg en smörklick på varje bit och forma sedan filébitarna till små paket, genom att vika in kanterna mot mitten. Ungefär som om ni skulle börja göra en rulle av filébiten. Lägg torskpaketen tätt intill varandra i en ugnsform, med de invikta kanterna nedåt, och klicka över några extra smörklickar. Häll vinet runt fisken och baka i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, eller tills fisken precis är genomstekt.

2. Gör blomkåls- och ärtmoset under tiden: Lägg grädde, smör, blomkål och buljongpulver i en stor kastrull. Låt det koka upp och koka utan lock på hög värme några minuter, under omrörning. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i 15-20 minuter, tills blomkålen är helt mjuk. Rör om då och då. Koka under tiden ärtorna enligt anvisningar på förpackningen. Tillsätt ärtor, dill, gräslök, citronsaft, citronskal, peppar och eventuellt lite salt till blomkålsmoset, och kör med stavmixer tills det blir ett mos.

3. Bryn brysselkålhalvorna på medelvärme i smör och rapsolja i ca 10 minuter, eller tills de fått en lagom läcker färg. Tillsätt salt och äppelcidervinäger mot slutet.

4. Lägg upp fisk, mos och brysselkål på tallrikar. Peta kanske också dit en dillkvist och en citronskiva som dekoration, och din middag blir inte bara läcker utan snygg också 😉

 

bild (2)

Kalvbiff med chimichurri

Huvudrätt | 27 januari, 2014 | By

bild (45)

Najni gillar mat och Najni gillar historier. Alltså står mat med en tillhörande historia högt i kurs i Najnis kök. Ni vet sånt där som att Biff Stroganoff är uppkallat efter en tandlös gammal rysk greve vars betjänt fick skära köttet i små strimlor åt honom. Eller att Janssons frestelse fått sitt namn efter operasångaren Per ”Pelle” Janzon , som visst brukade bjuda folk på nattliga supéer bestående av öl, snaps och ansjovisgratäng. Ofta är dessa historier omhuldade av en viss mystik – ingen vet riktigt om de är sanna eller inte. Chimichurri är just en sådan rätt. Jag hade aldrig hört talas om chimichurri förrän jag och sambon dinerade ute på lokal för en tid sedan. Kvällens meny stod på en griffeltavla, och jag lade genast märke till menyns roligaste ord: ”chimichurri”. Kycklingspett med chimichurri, närmare bestämt. Jag beslutade mig för att helt crazy beställa nåt jag inte visste vad det var. Och det gjorde jag rätt i, ty anrättningen var ljuvlig! Under hela måltiden satt jag och undrade vad det egentligen var jag åt. Senare efterforskningar visade att chimichurri är en sås/marinad med ursprung i Uruguay och Argentina. Den används traditionellt till grillat kött och spred sig så småningom även till Mexiko och andra delar av världen. Och namnets ursprung, då? Om detta tvistar klokingarna, men alla teorier verkar innehålla en engelskspråkig kolonisatör eller besökare och ursprungsbefolkningens förvanskning av dennes namn eller något den sagt. Min favoritteori är den om en engelsk familj på besök i Patagonien. En familjemedlem ska ha sagt ”Give me the curry”, vilket argentinarna bredvid tolkade som ”chimichurri” .

Hursomhelst – serveringsmöjligheterna och recepten är lika många som historierna om hur chimichurrin fick sitt namn. Så här blev min chimichurrimiddag:

CHIMICHURRI    4 personer

1 liten rödlök

4 vitlöksklyftor

saften från 2 lime (använd en citruspress för att få ut all saft)

1 röd chili

0,75 dl olivolja

1 msk vinäger

1 nypa sötströ

2 msk spiskummin

salt

peppar

1 kruka koriander

1 kruka mynta

 

1 blomkålshuvud

4 kalvbiffar (eller vilka biffar du vill)

valfritt antal kastanjechampinjoner

 

Gör så här:

1. Dela blomkålshuvudet på mitten och skär det i skivor. Lägg skivorna i en ugnsform och ringla olivolja över. Strö över flingsalt och ugnsbaka i 275 grader tills de fått lite färg.

2. Skär löken i stora bitar. Grovhacka chilin och vitlöken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Kör till önskad konsistens. Smaka av om det behövs mer av någon ingrediens. Om du är en sån som vill ha din mat så stark så ögonen trillar ur sina hålor, typ, så kanske du får slänga i en chili till 😉

3. Lägg champinjonerna i en het stekpanna utan smör. Lägg i en smörklick efter några minuter. Stek tills de fått lagom med färg. Salta, peppra och ställ åt sidan så länge.

4. Stek kalvbiffarna på hög värme några minuter på varje sida. Salta och peppra.

5. Droppa lite chimichurri på varje tallrik. Fördela kött, blomkål och svamp på tallrikarna. Ringla över lite mer chimichurri. Ät!