Najnis kök

Cheddarscones med jalapeño

Bakverk, Frukost, Tapas, Tillbehör | 17 april, 2016 | By

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Nej men se foodies! Så roligt att ni hittat hit, till Najnis lilla matglada hörna av cyberrymden. Varmt välkomna att snoka runt bland mina recept. Och jag hoppas verkligen att ni bestämmer er för att baka dagens recept, nämligen mina så-goda-så-jag-tror-jag-måste-hetsäta-upp-allihop-på-en-gång-scones ;). Även kallade cheddarscones med jalapeño. Herregud, liksom! Ni som diggar smaken av en riktigt vällagrad ost kommer bara att tokälska dessa cheddarscones, vågar jag lugnt lova. De små härligheterna kom till här i Najnis kök i går, efter att jag äntligen börjat piggna till efter en illasinnad feber som slog till i torsdags, varpå jag fick fly hem från jobbet och bädda ner mig i sängen, och sedan höll min kropp i sitt onda järngrepp ända tills igår eftermiddag. Uttråkad, matt och gnällig fick jag tillbringa fredagen i horisontalläge – för sjuk för att laga mat … Och en Najni som är för matt för att laga mat  – det är en Najni man helst inte vill komma i närheten av, så gnällig och självömkande är hon. Well, tur för alla inblandade då (ni som vill ha mer detaljer om exakt hur en Najni som är för sjuk för att orka laga mat är kan fråga Peter) att farsoten nu tycks ha lämnat min kropp 😉 Det första jag alltså gjorde när jag började känna mig bättre var att baka dessa cheddarscones med jalapeño, och sedan de togs ut ur ugnen har jag ätit dem som tillbehör till middagen, precis som de är till frukost med en kopp kaffe, och nu senast med creme cheese och gurkskivor, till lunch idag. Viktigt när man bakar sina cheddarscones är att man använder en riktigt vällagrad cheddar av god kvalitet. För det är ju den där intensiva, fylliga smaken som endast en långlagrad ost kan ge som man är ute efter här. Kombinationen med jalapeño höjer dessutom ostsmaken till än högre höjder! De få små cheddarscones som är kvar av satsen från i lördags kommer sannolikt att slinka ner som tillbehör till den helstekta majsskyckling som just i denna stund puttrar på låg värme i min Crockpot … lite gammal, hederlig ratatouille till det, och söndagsmiddagen kommer att bli en läcker en. Vem vet – kanske det dyker upp ett recept på Najnis långkokta majskyckling här på bloggen inom kort. Men nu ska jag inte bli carried away och gå händelserna i förväg, utan ge er receptet på cheddarscones med jalapeño. Låt er väl smaka, foodies, och dela gärna receptet i sociala medier om ni gillar det, så att fler ostälskare där ute får nöjet att sätta tänderna i dessa ostiga små ljuvligheter 🙂 Och just det: förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och kör på medelvärme i micron i typ en halv minut innan det är dags att äta sconesen, efter att de legat i kylen, så blir de som nybakade igen.

Cheddarscones med jalapeño
Yields 6
Miniscones med en intensiv ostsmak. Passar utmärkt som tillbehör till middagen, för oss som inte äter bröd med gluten, men även som frukost och fikatillbehör.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 3 ägg
  2. 5 msk kokosmjöl
  3. 3 dl vällagrad cheddarost, riven
  4. 5 msk smält smör (varav en sparas för pensling efter att sconesen tagits ut ur ugnen)
  5. 1 tsk vitlökspulver
  6. 0,75 tsk lökpulver
  7. 0,5 färsk jalapeño, finhackad
  8. 0,25 tsk salt
  9. 0,25 tsk bakpulver
Instructions
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa ihop ägg och smält smör i en bunke.
  3. Blanda kokosmjöl, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke.
  4. Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det är väl blandat.
  5. Vänd till sist ner osten och jalapeñon.
  6. Rulla små bollar, 6-8 stycken beroende på hur stora scones du vill ha, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Smörj gärna bakplåtspappret med lite olja innan, för att undvika risken att sconesen fastnar.
  7. Baka sconesen i ca 15 minuter, eller tills de blivit lagom ljusbruna.
  8. Pensla sconesen med den sista matskeden smält smör efter att du tagit ut plåten ur ugnen.
  9. Låt dem svalna tills de blivit ljumna, och hugg in!
Notes
  1. Förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och värm dem på medelvärme i en halv minut i micron, så blir de som nybakade igen.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Lchfbröd med nötter och frön

Bakverk, Tillbehör | 10 april, 2016 | By

Lchfbröd med nötter och frön

Lchfbröd med nötter och frön

Lowcarbbröd med nötter och frön

Lchfbröd med nötter och frön

Hej foodies! Najni is back – efter en välbehövlig semestervecka i det soliga Spanien. Där har det givetvis frossats i bäckfisk, fisk, skaldjur och paella hela veckan lång, men dagens inlägg blir trots detta faktum inte fisk- eller Spanienrelaterat. Nej, ty Najni råkade tidigare idag impulsbaka detta fantastiska nöt- och fröbröd, då hon plötsligt blev sugen på att baka. Nu har brödet just svalnat, efter att ha spridit de smaskigaste av dofter här i Najnis kök, och ligger skivat i små påsar i frysen. Vilken lycka att bara kunna hiva fram en påse med läckert Lchfbröd när man kommer hem trött och hungrig efter en hård arbetsdag, stoppa en brödskiva i brödrosten och strax därpå njuta av den ljuvliga smaken av varmt bröd med smältande smör på, och kanske några ostskivor därtill … Detta måste ni testa, foodies! Lchfbrödet passar lika bra till frukost som till ostbrickan med ett glas vin till. Och vilka nötter och fröer man har i sitt bröd spelar inte så stor roll. Man kan mixa lite som man vill beroende på vad man har hemma. Det går förstås lika bra med valnötter istället för pekannötter.

Lchfbröd med nötter och frön
Yields 1
Glutenfritt bröd som passar utmärkt till frukost såväl som till ostbrickan.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1,5 dl pumpakärnor
  2. 1 dl hela linfrön
  3. 1,5 dl solrosfrön
  4. 0,5 dl skalade sesamfrön
  5. 0,5 dl chiafrön
  6. 1,5 dl mandel
  7. 1,5 dl hasselnötter
  8. 1,5 dl pekannötter
  9. 1,5 tsk salt
  10. 6 ägg
  11. 0,5 dl smält kokosolja utan smak (eller annan neutral olja)
  12. 0,5 dl vatten
Instructions
  1. Hacka nötter och mandlar mycket grovt. Det ska vara ganska stora bitar.
  2. Blanda mandel och nötter med övriga ingredienser i en stor bunke.
  3. Häll degen i en stor, avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda brödet i ca 1 timme i 175 grader. Kolla noga så det inte bränns.
  5. Låt det svalna på ett ugnsgaller.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Lchfbrödskivor

Lchfbröd med nötter och frön

Glutenfritt nöt- och fröbröd

Lchfbröd med nötter och frön

 

Formbröd

Bakverk, Frukost | 9 maj, 2014 | By

bild (100)

En doft av nybakat bröd sprider sig just i denna stund från Najnis kök och ut i hela lägenheten. Jag har precis slukat några skivor av denna ljuvliga glutenfria skapelse, med smör, ost, gurka och paprika. För inte behöver man avstå från bröd bara för att man äter Lchfkost, inte. Tvärtom – det finns massor av olika brödrecept att ge sig i kast med även när man undviker kolhydrater och gluten. Här får ni ett av dem (som jag snott härifrån). Brödet är smaskigt som det är, men testa även att rosta det. Om man bortser från scrambled pancakes (recept på dem hittar ni här), så är detta så nära frukostparadiset man kan komma, om ni frågar Najni.

 

INGREDIENSER

1 dl krossade linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl paranötter

1 dl mandelmjöl

1 dl solrosfrön

 

1 dl pofiber

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

 

50 g rumsvarmt smör

2 ägg

2 dl creme fraiche

1 tsk salt

 

vallmofrön

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa linfrön, sesamfrön, paranötter, mandelmjöl och solrosfrön i matberedare tills det blir ett finfördelat mjöl.

3. Rosta frö- och mandelmjölet i en torr stekpanna tills det får lite färg. Rör hela tiden, och passa noga så det inte bränns vid.

4. Blanda ner övriga torra ingredienser i frönötmjölet: pofiber, fiberhusk och bakpulver.

5. Mixa ihop smör, ägg, creme fraiche och salt i matberedaren. Häll i de torra ingredienserna och mixa till en jämn deg. Låt degen svälla i 10 minuter.

6. Lägg över degen i en brödform du smörat och pudrat lätt med pofiber. Strössla över vallmofrön. Grädda ca 30 minuter, tills brödet fått fin färg. Sänk värmen mot slutet om det börjar se bränt ut. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler, under en bakduk.

 

bild (99)

 

Design K (1)