Chiafrökex med parmesan och rosmarin
Howdy, foodies! Hoppas solen skiner på er var ni än befinner er denna marsfredag. Om ni liksom Najni råkar vara av den bestämda åsikten att en foodie aldrig kan få för många recept på ostkex, well- då är dagens inlägg sannerligen nåt för er 🙂 Najni gillar att experimentera med olika typer av frön och kryddor när hon bakar kex, ty omväxling förnöjer, eller hur? Resultatet av Najnis senaste kexbak får ni i dagens inlägg. Kexen passar perfekt till ostbrickan med ett glas vin till, eller som ett litet mellanmål när man känner sig sugen på nåt gott och nyttigt. Dessutom trodde man under Medeltiden att rosmarin skyddar mot onda makter, samt är bra för minnet. Inte vet jag om våra förfäder hade rätt, men om så är fallet är det ju bara ännu en anledning att sätta tänderna i ett sånt här. Hoppas Najnis chiafrökex med parmesan och rosmarin ska falla er i smaken, och ha nu en riktigt ljuvlig helg!
INGREDIENSER ca 35-40 kex
1,25 dl solrosfrön
1,25 dl chiafrön
1,75 dl riven parmesanost
1,5 msk färsk rosmarin, finhackad
2 krm vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk bakpulver
1 ägg
2 msk smält smör
1-2 tsk vatten
0,5 tsk flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Kör solrosfröna i en matberedare tills det blir ett fint mjöl.
3. Krossa chiafröna lätt i en mortel, i omgångar. Häll dem sedan i en stor bunke tillsammans med solrosmjölet. Rör ner parmesan, rosmarin, lökpulver, vitlökspulver och bakpulver.
4. Tillsätt ägget, vattnet och det smälta smöret. Rör tills det blir en deg.
5. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och tryck ut den med fingrarna tills det blir en jämn rektangel som täcker större delen av plåten. Det underlättar om man sköljer händerna i kallt vatten några gånger under tiden. Alternativt kan man lägga ett bakplåtspapper till över degen, och kavla ut den med en kavel, och sedan lyfta bort det övre bakplåtspappret. Men Najni tycker det är lättast att använda händerna.
6. Skär degen i rutor med en vass kniv och strössla över flingsaltet.
7. In i ugnen och baka i 40-45 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Kolla då och då så de inte blir brända. Sänk i så fall värmen lite.
8. Ta ut plåten och lyft över hela pappret med kexen till ett ugnsgaller. Bryt isär kexen när de svalnat helt.
Chiapudding med mandel och ingefära
Nej men se God morgon, alla foodies där ute! Kolla här vad jag ätit för smaskigt till frukost idag: just det – chiapudding med mandel och ingefära 🙂 Chiapudding går ju att variera i det oändliga, och Najni tröttnar aldrig på att experimentera fram nya, spännande smakkombinationer. Förra gången jag lade upp ett recept på chiapudding här på bloggen var det en hallon- och blåbärsvariant. Också mycket mumsigt. Det receptet hittar ni här. Eftersom jag råkar ha en burk mandelsmör och ett bit färsk ingefära i kylskåpet, åkte dessa ingredienser ner i dagens chiapudding. Experimentet blev synnerligen lyckat, och Najni tror bestämt att hon hittat ett nytt favoritrecept på chiapudding.
INGREDIENSER 1 person
2 dl kokosgrädde
1 msk mandelsmör
3 msk chiafrön
1-2 tsk riven, färsk ingefära
0,5 tsk vaniljextrakt
3 droppar stevia
0,5 krm salt
rivet skal av en halv ekologisk citron
2 tsk citronsaft
några skållade mandlar till dekoration
Gör så här:
1. Rör ihop alla ingredienserna i en skål.
2. Häll upp i en stor kopp eller ett stort glas och ställ in i kylen över natten. Rör om efter ca 20 minuter, annars lägger sig chiafröna på botten.
3. Dekorera med mandlarna på morgonen och hugg in på din läckra chiapudding.
Najnis frökex
Ni vet när man blir sugen på något knaprigt, salt och mumsigt? Typ ostkex, chips, ostbågar eller liknande, som ju inte är det allra mest hälsosamma man kan sätta tänderna i? Vad gör man då? Jo – man bakar Najnis frökex! De är gudagoda – jag lovar. Och inte är det speciellt krångligt att göra dem heller. När de väl är gjorda och ligger och ser oemotståndliga ut i era kök, kan ni förslagsvis lägga på lite avokado, citronsaft och basilika, som på bilden. Dessutom klippte jag över lite hemmagjord kruklök. (Hur man fixar en sådan beskriver jag på min ”fix-och-trix”-sida, som ni hittar här. Kika gärna in där lite då och då, för där kommer jag att fylla på med fler fiffiga mat- och köksrelaterade tips!) Eller så kan ni skiva över lite ost, klicka på cream cheese, fixa dit en bit rökt lax och en majonnäsklick. Eller varför inte slå på stort och lägga på en räka eller två, samt en klick löjrom och en dillkvist? Experimentera hej vilt i era kök, vetja!
INGREDIENSER 20-25 kex
2 dl krossade linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1,5 msk chiafrön (finns i hälsokostbutiker)
4 dl vatten
en skvätt olivolja
flingsalt
vallmofrön
Och hur i hela fridens namn går då detta till? Jo – så här:
1. Häll alla frön utom vallmofrön i en bunke. Häll över vattnet och en skvätt olivolja. Blanda runt och låt stå i kylen över natten eller åtminstone några timmar. Fröna suger åt sig vattnet, och chiafröna och linfröna gör så att det blir en sammanhängande massa av det hela.
2. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper du lagt på en plåt och penslat med olivolja. Försök få det så jämnt som möjligt. Smeten ska fylla ut hela plåten. Strö över så mycket flingsalt och vallmofrön du känner för. Skär så stora rutor du vill med en kniv du sköljt i iskallt vatten, så kletar det inte.
3. Grädda i 125 grader i en timme. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i en timme till. Öppna ugnsluckan lite då och då, för att släppa ut fukt.
4. Stäng av ugnen. Låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan lite öppen. Ta ut plåten när ugnen svalnat helt.
5. Bryt loss kexen från varandra och låt dem ligga på ett ugnsgaller en stund.
6. Grattis – nu har ni något mycket godare än chips och ostbågar att smaska på till fredagsmyset! 😉
Senaste kommentarer