Najnis kök

Chiligryta med kålrotspuré

Huvudrätt | 26 mars, 2014 | By

bild (79)

bild (80)

God middag, foodies! Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt vintrigt recept, trots att det ju faktiskt är vår nu. Det slog mig nämligen igår att man borde passa på att laga ett sånt där redigt och värmande långkok nu, medan det fortfarande är lite småruggigt ute. Passande nog blåste det kulingvindar här i Malmö igår, och regnet piskade mot rutan i Najnis kök medan chiligrytan åts upp. Ni som följer bloggen vet ju att Najni föredrar den här typen av mat rejält stark, men är man mer lagd åt det milda hållet kanske man väljer att slänga ner en något snällare chilifrukt i sin gryta. I Najnis gryta hamnade en eldig habañero, ty Najni tycker att det ska vara lite sting i en chiligryta! Dessutom innehåller grytan de spännande och smakförhöjande ingredienserna kaffe och choklad. Som tillbehör serverades en mild och len kålrotspuré smaksatt med färsk koriander – ett utmärkt komplement till chiligrytans bitska hetta.

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Chiligrytan

1,3 kg nötytterlår eller annat grytkött

3 hackade gula lökar

7 hackade vitlöksklyftor

1 tub tomatpuré

3 hackade plommontomater

1 chilifrukt

1 msk oregano

3 lagerblad

1 tsk salt

2 tsk chilipulver

1 tsk cayennepeppar

2 tsk spiskummin

ett knappt fullt kaffemått kaffepulver

2 krm kanel

1 tsk chipotlepaste (kan uteslutas)

1,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

2 rutor mörk choklad med hög kakaohalt

1 liter vatten

 

Kålrotspurén

1 kg skalad kålrot skuren i bitar

1 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

0,5 dl grädde

3 msk smör

1 äggula

1 kruka finhackad koriander

saften från en pressad citronklyfta

 

Gör så här:

1. Skär köttet i kuber. Stek det på hög värme i omgångar, i smör och olivolja. Lägg åt sidan så länge.

2. Sänk värmen till medium. Bryn lök, vitlök och chili i några minuter.

3. Lägg över kött och lökhack i en stor ugnsgryta. Tilsätt tomatpurén och kryddorna. Fräs under omrörning i några minuter.

4. Häll på vatten och balsamvinäger. Rör om och låt det koka upp. Tillsätt chokladen.

5. Låt grytan småputtra under lock i ugnen på 150 graders värme i ca två timmar.  Rör om då och då. de sista 45 minuterna kan man ta av locket, om det fortfarande är mycket vätska kvar. Såsen ska bli tjock och krämig.

6. Koka kålrotsbitarna i buljong i ca 10 minuter, tills de precis blivit mjuka. Häll av buljongen och låt kålroten ånga av sig en stund, så all vätska försvinner. Mixa med stavmixer. Tillsätt smör, citronsaft, grädde, äggula, salt, peppar och eventuellt lite mer buljongpulver. Värm under omrörning. Rör till sist ner koriandern.

 

Design J

 

 

Äggröra med purjolök och parmesan

Frukost | 20 mars, 2014 | By

bild (78)

Goddag, foodies! Idag unnade jag mig en riktig Najnifrukostfavorit, nämligen en alldeles förtrollande god äggröra med purjolök och parmesan. Det roliga med äggröror är att de går att variera på löjligt många vis. Man tar vad man hittar i sitt kök och slänger i, typ. Personligen tröttnar jag aldrig på äggröra. En annan variant, som även innehåller keso, hittar ni i ett tidigare inlägg. Nu kanske någon tänker : Men har den där Najni hur mycket tid som helst över till att stå och laga lyxiga frukostar en vardag, liksom…? Nix – som så många andra så lider också Najni ofta av brist på tid. Men om jag inte får börja dagen med en god frukost blir jag olycklig. Och gnällig. Och faktum är att denna äggröra bara tar några minuter att fixa fram. Om man dessutom förbereder kvällen innan genom att hacka purjolöken och chilin, riva osten och blanda ihop ägg och grädde i en skål så går det ännu snabbare på morgonen. Man kan också vispa grädden till kanelkaffet kvällen innan. (Jodå, Najni avnjöt även två koppar av denna mumsiga dryck till sin äggröra. Se längre ner i inlägget för bild och beskrivning). Voilá – dagens första nöje: äggröra med purjolök och parmesan!

INGREDIENSER     1 person

3 ägg

1 msk grädde

valfri mängd finhackad chili

3 msk hackad purjolök

1 krm gurkmeja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 kvist färsk oregano eller annat kryddgrönt

valfri mängd riven parmesan

Så här fixar du din äggröra:

1. Fräs purjolök och chili på medelvärme i smör i några minuter.

2. Rör ihop ägg, grädde och gurkmeja i en skål och häll över purjolöken och chilin. Sänk värmen. Tillsätt peppar. Rör runt med en stekspade tills det är nästan fast men fortfarande lite dallrigt.

3. Lägg upp på en tallrik och strö över flingsalt, parmesan och oregano.

4. Servera förslagsvis med körsbärstomater, gurka eller sallad.

5. Vill du njuta ännu mer av din frukost – gör som Najni och ta dig en kopp kaffe till, med vispad grädde som du pudrar lite kanel över. En dag som börjar på detta vis måste ju bara bli en bra en …

bild (77)

Design E (1)

Kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar

Huvudrätt | 14 mars, 2014 | By

bild-4

Häromdagen blev jag sugen på något gräddigt, kryddigt och mustigt. Helst med favoritgrönsaken aubergine.  Efter en spontanvandring i mataffären efter devisen ”Jag ser vad jag hittar” , och en stunds experimenterande i köket blev resultatet en kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar. Denna aubergineanrättning kan varieras i det oändliga beroende på vad som spelar huvudrollen på din tallrik. Jag använde chili och rapsolja, men har man en mer Medelhavsinspirerad rätt kan man exempelvis mixa vitlök, olivolja och basilika istället. Hursomhelst – här kommer resultatet av mina cravings efter något gräddigt, kryddigt och mustigt. Mums, säger Najni! Vad säger du?

 

INGREDIENSER     4 personer

Kycklinggrytan

4 kycklingfiléer, delade på längden

2 skivade gula lökar

4 finhackade vitlöksklyftor

1 grön finhackad chilifrukt

1 tsk krossad kardemumma

1,5 tsk spiskummin

1 tsk chiliflakes

1,5 tsk malen ingefära

1 kanelstång

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

saften av en citronklyfta

0,5 tsk sötströ

275 gram färska spenatblad

8 hackade plommontomater

1,5 dl rysk youghurt

1 dl grädde

1 kruka hackad, färsk koriander

 

Auberginebåtarna

1 stor aubergine eller 2 små

0,5 dl rapsolja

1 finhackad röd chilifrukt

salt

saften av en citronklyfta

 

Gör så här:

1. Stek kyckling, chili och den gula löken i några minuter i smör och olja tills kycklingen börjar få färg. Tillsätt vitlök, tomater och kryddor. Fräs i en minut till.

2. Lägg i spenaten och låt puttra under lock tills spenaten mjuknar. Häll i grädde, youghurt, sötströ och citronsaft, och låt härligheten sjuda under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är klar. Ta av locket de sista 5 minuterna om det blir för ”vattnigt”. Rör ner hälften av koriandern.

3. Dela auberginen på längden och skär den sedan i åtta klyftor. Skär tre snitt tvärs över varje klyfta.

4. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Pensla över aubergineklyftorna så de blir ordentligt täckta av marinad.

5. Lägg aubergineklyftorna på en bakpappersklädd plåt. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 30 minuter, eller tills de läckra små ”båtarna” fått lagom med färg. Titta till dem då och då så de inte bränns.

6. Arrangera på tallrikar och avsluta med att strö resterande koriander över hela härligheten.

 

 

 

 

 

 

Chili con carne

Huvudrätt | 18 februari, 2014 | By

bild (64)

Efter förra inläggets svulstiga chokladutsvävningar tänkte jag att det kanske är dags för ett redigt middagsrecept igen. Därför bjuder jag idag på en riktig klassiker, omgjord för att passa oss som inte diggar kolhydrater. Sojabönor innehåller betydligt färre kolhydrater än andra bönor, varför de passar utmärkt här. Chipotlepaste är en chilikräm gjord på rökt och torkad jalapeño-chili. En klick sådan ger grytan ett smaskigt sting av rökighet och hetta som jag är mycket svag för, men rätten blir god även utan. Gillar du inte för stark mat så tar du en mild chilisort, och är du en sån som Najni som föredrar sin chili så stark så tungan trillar ut, typ, så tar du den starkaste habanero du kan komma över 😉 Varsågoda – här kommer Najnis variant av Chili con carne. Servera den gärna med en härlig sallad med vinägrett.

INGREDIENSER    4 personer

600  gram blandfärs

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 burk sojabönor

5 msk tomatpuré

1 burk creme fraiche

1 färsk chilifrukt

1 msk chipotlepaste

1 msk balsamvinäger

1 krm kanel

2 msk chilipulver

1 lagerblad

svartpeppar

salt

4 plommontomater

2 dl vatten

1 kruka färsk koriander

riven ost i valfri mängd

Gör så här:

1. Hacka lök, paprika och chili. Stek i smör och olivolja på medelvärme i några minuter tillsammans med lagerbladet. Höj värmen och låt färsen steka med tills den fått lite färg och blivit genomstekt.

2. Tillsätt tomatpurén, pressad vitlök och alla kryddor utom koriandern. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem. Låt det puttra ihop sig några minuter under omrörning.

3. Tillsätt bönorna, chipotlepasten ochbalsamvinägern. Låt det puttra på svag värme under lock i ca en halvtimme. Rör om då och då.

4. Tillsätt creme fraichen och låt koka upp. Strössla över den hackade koriandern och riven ost. Njut!

Kyckling Kung Pao

Huvudrätt | 25 november, 2013 | By

bild (27)Kyliga vintervindar viner ända in i Najnis kök. Vad passar väl då bättre än att värma sig med en härligt het klassiker från det kinesiska köket? Szechuanpeppar har en citrusaktig smak, och kan vara lite knepigt att få tag på i vanliga mataffärer, men brukar finnas i asiatiska butiker. Till min stora glädje kom jag över en påse i favoritbutiken RekoMarket i Malmö 🙂 Får ni inte tag på szechuanpeppar kan ni ersätta det med lite hackat citrongräs.Chilistyrkan väljer man såklart efter tycke och smak. Najni gillar stark mat, så här blev det en blandning av några rejält starka chilisorter – ”Icas heta pepparmix”, närmare bestämt. I receptet ingår majsstärkelse, som ju inte passar in i strikt lchfkost, men i såna här små mängder är det okej ibland, tycker Najni. Låt det nu hetta till riktigt rejält i era kök, foodies!

 

INGREDIENSER     5 personer

900 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar

2 dl cashewnötter

neutral olja att woka i

5 finhackade vitlöksklyftor

3 chilifrukter av valfri färg och styrka

15 st szechuanpepparkorn

1 knippe salladslök, skuren i 2 cm stora bitar

sesamolja

5 paket shiratakinudlar eller andra kolhydratfattiga nudlar

 

Marinad

4,5 msk kinesisk soja

3 msk kinesiskt risvin eller torr sherry

1,5 msk maizena

1,5 tsk sesamolja

 

Sås

2 msk kinesisk soja

3 msk kinesiskt risvin eller torr sherry

1,5 msk Ica sötströ

0,5 msk riven färsk ingefära

 

Dags att skrida till verket:

1. Blanda marinaden och lägg i kycklingbitarna. Marinera i minst 30 minuter, men ännu hellre i några timmar. Blanda såsingredienserna och ställ åt sidan.

2. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg.

3. Hetta upp olja i en wokpanna  och woka kycklingen, hälften åt gången, tills den är nästan genomstekt. Lägg upp kycklingen i en skål så länge, och häll i mer olja. Woka vitlök, salladslök och chili under omrörning i ca en halv minut. I med szechuanpepparkornen. Smula dem först lite lätt mellan fingertopparna.

bild (28)

4. Lägg tillbaka kycklingen i pannan, häll över såsen och låt den koka upp och småputtra i någon minut. Blanda ner nötterna och några droppar sesamolja.

5. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar.

6. Tänd ett ljus, sätt på någon bra musik och hugg in!

bild (29)