Najnis kök

Chokladbollar Lchf

Bakverk, Sötsaker | 26 mars, 2017 | By

Chokladbollar

Chokladbollar Lchf

Ni vet när man plötsligt får en bild i huvudet av en viss maträtt eller något visst bakverk man inte gjort på ett tag? Och sedan blir man liksom helt besatt, och går och tänker på den där speciella maträtten eller det där speciella bakverket i fråga, tills det bara är att ge efter för sina begär? Well, just en sådan bild dök upp i Najnis huvud för ett tag sedan,  på ett alldeles speciellt bakverk som jag bara kan bli så där oemotståndligt sugen på ibland, nämligen chokladbollar! Men inte såna där onyttiga, sockerstinna saker som får blodsockret att skjuta i höjden och tandtrollen att hoppa och dansa av glädje, förstås, nej, nej, utan en Lchf-vänlig variant, med bl a mandelmjöl och sötströ som ingredienser. 

Chokladbollar Lchf

Chokladbollar Lchf

Hur som helst – när väl chokladbollsfantasin intagit Najnis hjärna var det omöjligt att få bort den, så det var givetvis bara att lomma iväg och köpa ingredienserna och sedan ge sig i kast med chokladbollstillverkning i Najnis kök. En alls icke försumbar del av den läckra smeten åts upp redan under tillverkningsstadiet, det ska erkännas, men jodå, nog fick Najni ihop ett redigt fat med ljuvliga små  chokladbollar rullade i kokos till slut. Man borde verkligen baka sig en omgång chokladbollar lite oftare, eller hur, foodies…? 

 

Chokladbollar Lchf
Läckra små chokladstinna munsbitar, perfekta till en kopp kaffe!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100 g smör
  2. 3,5 dl mandelmjöl
  3. 3 msk kokosflingor (plus extra kokosflingor att rulla bollarna i)
  4. 1 tsk vaniljpulver
  5. 0,5 dl sötströ
  6. 5 msk kakao
  7. 1 msk riktigt starkt kaffe (kan uteslutas)
Instructions
  1. Kör alla ingredienserna i en matberedare tills du får en jämn smet.
  2. Ställ eventuellt in smeten att stelna en stund i kylen, om den är väldigt lös.
  3. Rulla sedan små bollar, och rulla dem i resten av kokosflingorna.
  4. Ställ i kylen någon timme.
  5. Frossa!
Notes
  1. Gillar man inte kokos kan man testa att rulla bollarna i krossade hasselnötter eller mandlar i stället.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Chokladbollar

Chokladbollar Lchf

 

 

 

 

Cheesecake med choklad och kokos, Lchf

Bakverk, Sötsaker | 13 november, 2016 | By

cheesecake, choklad, kokos

Cheesecake med choklad och kokos

cheesecake, choklad, kokos, minicheesecake

Cheesecake med choklad och kokos

Hej foodies!

Najni har upptäckt en sak: att creamcheese och kokosgrädde passar alldeles utmärkt ihop 🙂 Jag blev plötsligt väldigt sugen på cheesecake i dag, och choklad är jag ju mer eller mindre alltid sugen på, så resultatet av det hela blev dessa små chokladfrestelser med en touch av kokos och vanilj. 

Faktum är att de är betydligt enklare att sno ihop än vad man skulle kunna tro. Har ni bara en muffinsplåt i er ägo, så kommer tillverkningen av minicheesecakes med choklad och kokos att gå som en dans. Och nu menar jag inte en sån där muffinsplåt för amerikanska jättemuffins, utan en sån för den mer normalstora, svenska varianten av muffins. Fast det är klart – nog skulle man kunna använda den förstnämnda varianten med, om man känner för att sätta i sig en enorm cheesecake, förstås … dock är Najnis cheesecakes ganska mäktiga, så jag rekommenderar som sagt den mindre varianten av muffinsplåt, för då blir varje cheesecake en alldeles lagom liten efterrättsportion, perfekt som avslutning på en god middag, eller till eftermiddagsfikat! Och missa inte momentet att smörja muffinsplåtens hål, för då kan de små läckerbitarna bli svåra att få ut.

Vad gäller sötning, så kan man prova sig fram till vilket sötningsmedel man själv föredrar, och i vilka mängder. I mitt cheesecakerecept har jag använt en kombination av sötströ (finns på Ica) och steviadroppar, men om man vill kan man ersätta en del eller hela mängden sötning med exempelvis honung, om man inte äter strikt Lchf. Ett annat förslag på variation, om man vill festa på en mejerifri liten cheesecake, är att byta ut creamcheesen mot mer kokosgrädde i stället. Och diggar man inte smör kan man ersätta det med kokosolja.

Nu till receptet på Najnis cheesecakes:

Cheesecake med choklad och kokos, Lchf
Oemotståndliga små chokladmunsbitar, perfekta till dessert eller för att förgylla din fikapaus.
Write a review
Print
Degen
  1. 0,75 dl kokosflingor
  2. 4,5 msk mandelmjöl
  3. 2 tsk kokosmjöl
  4. 1 nypa salt
  5. 1 msk sötströ eller annan sötning
  6. 2,5 msk smält smör eller kokosolja
Fyllningen
  1. 1 ask creamcheese (jag tog Icas, men det går lika bra med t ex Philadelphia)
  2. 1 burk kokosgrädde, bara den tjocka delen, vattnet kan hällas av (OBS - INTE kokosmjölk, då blir det för löst)
  3. 2 msk kakao
  4. 1 msk sötströ
  5. 5-10 droppar flytande stevia
  6. 1 tsk vaniljextrakt
  7. kokosflingor till dekoration
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj 6 hål i en muffinsplåt av standardstorlek
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna till degen, och tillsätt det smälta smöret och stevian
  4. Rör runt ordentligt
  5. Fördela degen jämnt i de 6 smorda muffinshålen, och pressa ihop degen ordentligt med hjälp av t ex ett litet dricksglas
  6. Baka i 5-8 minuter, eller tills degen börjar bli lite ljusbrun i kanterna (kakorna ska vara ganska ljusa)
  7. Låt degbottnarna svalna i plåten
  8. Kör alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare i några minuter, tills fyllningen är fluffig och allt är ordentligt blandat
  9. Använd bara den tjocka, översta delen av innehållet i kokosgräddburken, och häll av vattnet
  10. Smaka av om det behövs mer sötning
  11. Fördela fyllningen på de avsvalnade kakbottnarna, och strössla lite kokosflingor över varje cheesecake
  12. Ställ sedan in hela plåten i kylen i minst en timme, och skär sedan försiktigt med en kniv runt kanterna, och bänd upp kakorna från plåten
  13. Mumsa loss!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
cheesecake, choklad, kokos, lchf, dessert, glutenfritt

Cheesecake med choklad och kokos

 

 

Mejerifri chokladpudding

Sötsaker | 15 juni, 2016 | By

Mejerifri chokladpudding

Mejerifri chokladpudding

Mejerifri chokladpudding

Mejerifri chokladpudding

Hej foodies!

I dag var dagen då ordet ”chokladpudding” plötsligt dök upp i mitt huvud. Fråga mig inte varför, för om sanningen ska fram så har jag aldrig varit speciellt förtjust i chokladpudding. I alla fall inte den där påsvarianten man brukade få till efterrätt på 70-talet, när jag var liten, som gjordes av ett färdigköpt pulver. Hu! Och faktum är att jag nu när jag tänker efter faktiskt nog aldrig smakat någon annan variant av chokladpudding. Hur som helst så kom jag alltså plötsligt att tänka på chokladpudding idag, fick ett ryck och blev som besatt av idén att försöka göra en som faktiskt skulle falla mig på läppen. En som inte smakade påse och suspekta tillsatser. Och jag lyckades faktiskt mixtra ihop en chokladpudding som blev härligt silkeslen i konsistensen, och dessutom är helt mejerifri samt har ett litet sting av kaffesmak. Det, ni!

Rent utseendemässigt blev min skapelse rätt lik sin halvfabrikatsförlaga, komplett med det där stelnade ”skummet” på ytan, som ser ut som kratrar i ett månlandskap, typ. Men ack så mycket godare! Min utgångspunkt var att jag bara fick använda mig av ingredienser jag råkade ha hemma, då en illasinnad halsinfektion har gjort mig för matt för att orka gå och handla. Men att laga mat – det är man aldrig (nåja, nästan aldrig) för sjuk för, enligt Najni.

Så varsågoda, foodies – här kommer receptet på den spontant ihopslängda chokladpuddingen som blev över förväntan bra 🙂 Den perfekta desserten för den som är sugen på något silkeslent och intensivt chokladsmakande, som dessutom råkar vara hyfsat nyttigt. Kaffepulvret är det så klart inget tvång att tillsätta, för den som inte diggar kaffesmak. Det funkar alldeles finfint att utesluta det, eller för den delen tillsätta någon annan lustig smaksättning, exempelvis lite romarom. Låt ingenting annat än er egen fantasi sätta gränserna för hur ni smaksätter er chokladpudding, foodies! Jag använde honung som sötning, mest för att mina älskade steviadroppar tog slut häromveckan, och jag inte hunnit köpa en ny flaska, men liksom med eventuell smaksättning gör man helt enkelt lite som man vill när det gäller sötning. Ta vad ni har hemma eller vad som funkar för er, vetja.

Mejerifri chokladpudding
Serves 5
När du är sugen på en silkeslen och nyttig efterrätt med en härligt intensiv chokladsmak!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4,75 dl kokosmjölk
  2. 1,5 msk snabbkaffepulver
  3. 1 tsk vaniljextrakt
  4. 1 dryg msk honung, eller några droppar flytande stevia
  5. 100 g mörk choklad, 90 %
  6. 1,5 tsk gelatinpulver
  7. 1,75 msk kallt vatten
Instructions
  1. Blanda gelatinpulvret och vattnet i en liten kopp, och låt stå några minuter.
  2. Värm kokosmjölk, vaniljextrakt och snabbkaffepulver i en kastrull. Vispa med en handvisp under tiden. Det ska bara precis bli varmt, inte koka.
  3. Tillsätt chokladen och vispa kraftigt tills den är helt smält.
  4. Tillsätt gelatin- och vattenblandningen och fortsätt att vispa kraftigt tills allt är helt blandat.
  5. Låt svalna något, och häll sedan upp i fem fina små dessertglas.
  6. Låt de smaskiga små skapelserna stelna i kylen i minst tre timmar.
  7. Njut!
Notes
  1. Med denna mängd gelatinpulver blir chokladpuddingen medelfast och silkeslen i konsistensen. Vill man ha en ännu fastare chokladpudding är det bara att experimentera med lite mer gelatinpulver.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Mejerifri chokladpudding

Mejerifri chokladpudding

Mejerifri chokladpudding

Mejerifri chokladpudding

Avokadobrownies

Bakverk, Sötsaker | 11 oktober, 2015 | By

brownie1

Hello foodies! Idag har det äntligen blivit dags att dela med mig av mitt recept på avokadobrownies. Dessa saftiga skapelser tillverkades här i Najnis kök för några veckor sedan, men sedan kom en otäck och seglivad höstförkylning och satte käppar i hjulet för Najnis bloggande. Men nu har jag undanhållit världen detta chokladälskarens drömrecept alltför länge. Nu får det vara nog! Alla chokladälskare där ute förtjänar ju att så snart som möjligt få sätta tänderna i en avokadobrownie eller två. Därför hasar jag mig nu upp från mitt horisontalläge i soffan och skriver ner detta ovanligt smaskelimumsiga brownierecept 🙂 Avokado…? I brownies…? Kan det verkligen vara något…? kanske någon där ute nu frågar sig. Och jo – faktum är att man borde använda sig av denna krämiga frukt lite oftare i bakverk. Den ger en underbart saftig konsistens, och för den som inte diggar mejeriprodukter är det dessutom helt perfekt att använda sig av avokado som fettkälla istället för smör. I mitt recept använder jag kokossocker som sötning, eftersom det med sin lite karamelliga, brända smak passar utmärkt i denna typ av chokladbakverk. Vanligtvis undviker jag blodsockerhöjande sötning, men i detta recept gör jag alltså ett av mina få undantag. Kokossockret går förstås utmärkt att byta ut mot någon mer lchf-vänlig sötning som sukrin, sukrin gold eller sötströ. De små läckerbitarna smakar fantastiskt precis som de är. Annars är ett hett tips att servera dem med en klick grädde som man pudrar lite kanel över. Rena chokladhimmelriket!

brownie2

Avokadobrownies 

INGREDIENSER     8-12 bitar

200 g mörk choklad, smält över vattenbad (jag använde en blandning av Lindts 85% och 90%)

2 väl mogna avokados

2 msk mandelsmör

4 ägg

0,5 dl kokossocker (eller samma mängd sötströ eller sukrin)

7 droppar stevia

1,25 dl mandelmjöl

1 dl kakao

1,5 tsk vaniljextrakt

0,5 msk snabbkaffepulver, utrört i 1 msk ljummet vatten (går att utesluta)

0,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Vispa ägg, sötning, kaffepulver utrört i vatten, och vaniljextrakt i ca 5 minuter, tills det blivit riktigt fluffigt.
  2. Rör sedan ner den smälta chokladen, lite i taget.
  3. Rör ner mandelmjöl, kakao och salt.
  4. Mixa avokadon och mandelsmöret med en stavmixer, och blanda sedan ner avokadomoset i chokladsmeten.
  5. Häll ner smeten i en medelstor, smord ugnsform. Baka i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter.
  6. Låt kakan svalna lite innan du skär upp den i lagom stora rutor. Personligen anser Najni att browniesarna är allra godast ljumna, men de håller sig i upp till en vecka i kylen, och är läckra även kylskåpskalla. Servera som de är, eller med en gräddklick toppad med lite kanel. Mums!

brownie3

Tips: Det blir även gott att blanda ner ca 2 dl grovhackade nötter , till exempel valnötter eller hasselnötter, i smeten.

Chokladiga mandel- och hasselnötsrutor

Bakverk, Sötsaker | 21 september, 2015 | By

mande1

mand2

God kväll på er, foodies! I dag tänker jag fresta med ett recept på ett riktigt ljuvligt godis, som varar lääänge då det är ganska mäktigt och det räcker med en liten bit för att bli nöjd. Jag hade vissa problem med att bestämma mig för vad jag skulle döpa de små läckerbitarna till. De innehåller nämligen såväl mandel och hasselnötter som kokos och choklad. Men något fick de ju heta, så då blev det chokladiga mandel- och hasselnötsrutor. Visst låter det underbart…? Och det är det också. Jag sitter här och börjar nästan dregla vid datorn när jag tänker mig en chokladig mandel- och hasselnötsruta med en kopp starkt kaffe och ett litet glas konjak till. Mmmm… Tur att två små läckra bitar finns kvar i mitt kylskåp! Vill man använda någon annan typ av nötsmör så går det givetvis bra. Jag kan tänka mig att hasselnötssmör till exempel skulle funka utmärkt, eller bara mandelsmör eller bara jordnötssmör. Jag tog en blandning av mandelsmör och jordnötssmör eftersom det var vad jag råkade ha hemma i mina gömmor. Extra kul (och mycket billigare) blir det om man använder hemgjort mandelsmör, men Najni får erkänna att hon använde färdigköpt. Faktum är att jag inom kort tänker testa att för första gången göra mitt eget mandelsmör, och då bloggar jag givetvis om det 🙂

Chokladiga mandel- och hasselnötsrutor 

INGREDIENSER     12-16 bitar

2 dl mandelmjöl

1,5 dl kokosflingor

1 krm steviapulver (eller annan sötning)

1 krm salt

2,5 dl mandelsmör (eller annat nötsmör)

1 tsk vaniljextrakt

1 dl hasselnötter, gärna rostade och skalade

3 msk jordnötssmör (jag använde Urtekrams, utan socker och med låg kolhydrathalt)

2 msk kokosolja

150 g mörk choklad med hög kakaohalt (tex Lindts 90%)

Och så här gör man:

  1. Blanda mandelmjöl, stevia, salt, grovhackade hasselnötter och kokos i en stor bunke.
  2. Smält mandelsmör och kokosolja på medelvärme i en kastrull. Rör ner vaniljextraktet. Rör sedan ner mandelmjölblandningen i mandelsmörblandningen.
  3. Fördela smeten i en medelstor, fyrkantig form.
  4. Smält chokladen och jordnötssmöret i vattenbad. Blanda ordentligt. Häll ut chokladblandningen jämnt över mandelsmörblandningen i formen.
  5. Ställ formen i kylen i ca tre timmar, eller tills chokladen stelnat.
  6. Skär 12-16 rutor och mumsa loss på din läckra skapelse.

mand3

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

Huvudrätt, Tillbehör | 30 juli, 2015 | By

gryjta2

Jag kan knappt tro att det är sant men idag är faktiskt den första dagen på min månadslånga semester! En månad av nöjen och avkoppling väntar 🙂 Och givetvis massor med god mat. En vecka ska tillbringas i en liten österrikisk alpby där jag mest tänker sitta och stirra på bergstopparna och andas in frisk alpluft. Sedan väntar en liten vandrings- och gourmetweekend på ett av alla mysiga gästgiverier som finns här i Skåne. Och som grädde på moset blir det sedan två veckor i en stuga vid havet på västkusten. Planen är att jag även ska ta en liten semester från bloggandet. Vi får se hur det blir med den saken… Har jag lagat något riktigt smaskigt och mumsigt kanske jag inte kommer att kunna låta bli att dela det direkt med er, foodies. På tal om smaskigt och mumsigt, så är det just precis vad gårdagens middag blev. Najni kickade igång sin semester med ett riktigt hejdundrande långkok på högrev, kanel, choklad, rödvin och lite annat smått och gott. Riktig höstmat alltså, men den här sommaren påminner ju mer om höst ändå. Ni kan ju bara tänka er en gryta som fått puttra sig läcker på låg ugnsvärme i fyra timmar. Köttet blev så mört så det föll sönder bara man tittade på det. Smakerna blev perfekt koncentrerade och fylliga. Och den enda arbetsinsatsen som krävs när man väl hivat in grytan i ugnen är att röra en gång i halvtimmen och eventuellt fylla på med lite mer vatten. Och bäst av allt: det räckte till en middag i dag med. Något säger mig att grytan kommer att vara om möjligt ännu läckrare idag. Najni längtar redan till middagen! Som tillbehör kan man hitta på lite vad man vill. Själv hittade jag ett paket svartkål i affären, som jag finhackade och fräste i olivolja och smör. Vill man ha middagen hundra procent mejerifri skippar man smöret och fräser kålen i bara olivolja eller smakfri kokosolja. På med lite salt  och peppar bara, och det blir ett perfekt tillbehör till den kryddstarka grytan. Dessutom tillverkades en rökig paprikamajonnäs genom att blanda lite hemgjord majonnäs (recept och tillvägagångssätt hittar ni här) med paprikapulver och några droppar Liquid Smoke. Några avokadoskivor till det och festmåltiden är ett faktum 🙂 Och just det: denna rätt blir mitt bidrag till Cono Surs internationella mat- och vinbloggstävling som ordnas en gång om året. Jag har därför skapat detta mustiga recept med en liten underton av choklad, som passar perfekt till ett glas läckert Cono Sur Organic Cab Carmenere. Gå gärna in och rösta på Najnis recept på Cono Surs hemsida! Från och med den 11 augusti kan man rösta här.

gryt3

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

INGREDIENSER     4-5 personer

Grytan

800 g högrev, skuren i bitar

1 gul lök, hackad

4 vitlöksklyftor, hackade

1 röd paprika, skuren i bitar

1 morot, hackad

2 tsk chiliflakes

3 lagerblad

2 tsk paprikapulver

2 tsk malen kanel

1 tsk spiskummin

3 rutor mörk choklad, 90%

2 dl rödvin

3 dl vatten

0,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

salt

peppar

smakfri kokosolja

olivolja

0,5 dl tomatpuré

2 burkar hela tomater

1 kruka koriander

Svartkålen

2 paket svartkål

olivolja

smör (uteslut smöret för helt mejerifritt)

olivolja

salt

peppar

Gör så här:

1. Fräs lök, vitlök, morot och paprika på medelvärme i smakfri kokosolja i en stor stekgryta tills det mjuknat men inte fått färg.

2. Bryn köttbitarna i kokosolja i en stekpanna tills de fått en fin stekyta. Salta, peppra och häll över i grytan med grönsakerna.

3. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och kryddor och låt det fräsa till någon minut under omrörning. I med rödvinet, vinägern och buljongtärningen. Låt det puttra några minuter och häll sedan i tomaterna och vattnet. Häll eventuellt i en skvätt olivolja, som piffar till smakerna ytterligare och höjer fetthalten. Rör om och ställ grytan i ugnen och låt den puttra på 125 grader i ca fyra timmar. Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten.

4. När grytan kokat klart rör man i chokladen och låter den smälta under omrörning. Avsluta med att röra ner den finhackade koriandern.

5. Fräs den hackade svartkålen i olivolja och/eller smör tills den fått önskad mjukhet. Salta och peppra.

svartkål

paprmayo

Sockerfri nutella

Sötsaker, Tillbehör | 26 juni, 2015 | By

nut1

Det är fredag, solen skiner och här sitter Najni vid sin dator och funderar över livets stora mysterier. Som till exempel varför i hela fridens namn hon aldrig testat att göra egen nutella förut. Nåväl – igår fick jag syn på en nutellaburk i mataffären och drabbades av en intensiv lust att äta nutella med sked, som jag ibland gjorde i min ungdoms dagar, långt före lchf-tiden. Men direkt infann sig sedan tankar på alla obehagliga tillsatser och otäckt socker som fanns i den där burken. Jag ska gå raka vägen hem och tillverka min egen socker- och tillsatsfria nutella, tänkte Najni. Och så blev det. Och inte ångrade jag mig inte. För Herre j-vlar vad läcker den hemgjorda nutellan blev! Inte var det speciellt krångligt att göra den heller. Tanken var att jag faktiskt inte skulle äta upp all nutellan med sked, utan ha den i en burk i kylen och använda som ingrediens i diverse bakverk och som tillbehör till våfflor, pannkakor och annat. Well… så här dagen efter återstår nu endast en nästan tom burk med nutella i Najnis kylskåp. Najni har nämligen upptäckt hur läckert det är att skeda upp några teskedar av den ljuvliga substansen i en liten glöggkopp av glas, slå sig ner i soffans divan och mumsa loss. Istället för en bit mörk choklad efter maten. Testa ni också, foodies. Ni kommer inte att ångra er. Men nu dubblar jag mitt ursprungsrecept. Ty jag misstänker starkt att nutellan kommer att ha en strykande åtgång hos alla som gör den. Vill man inte använda hasselnötsolja går det även bra med kokosolja eller annan nötolja. Men personligen föredrar jag den fantastiska hasselnötsoljan, med sin intensiva hasselnötsmak. Vad gäller sötning så behöver man alls icke rusa iväg och köpa tre olika sorters sockerersättning. Anledningen till att Najni använde sukrin melis, sötströ och stevia  är att hon råkade ha alla tre hemma. Dessutom blev kombinationen mellan de tre sorterna mycket bra, då jag ville ha en antydan till ”knastrighet” i min nutella utan att det blev alltför knastrigt. Men ni kan alltså kombinera sötningsmedel precis som ni vill, eller bara ta ett av dem. Räkna med diverse recept med nutella som ingrediens framöver, foodies 🙂

Sockerfri nutella

INGREDIENSER     1 stor burk

200 g hasselnötter

1,5 msk sukrin melis (florsockervarianten av sukrin)

1 msk sötströ

10 droppar flytande stevia (eller pulverstevia)

3,5 msk hasselnötsolja

0,75 tsk vaniljextrakt

3,5 msk kakao

1 nypa havssalt

bild

Gör så här:

1. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna i några minuter, tills skalen börjar lossna. Skaka pannan under tiden och passa noga så nötterna inte bränns.

2. Låt nötterna svalna en stund och svep sedan in dem i en kökshandduk. Ruska handduken och massera den med händerna. Man kan också slå den lätt mot köksbänken, tills det mesta av skalen åkt av nötterna. Det gör inget om ett och annat skal finns kvar.

3. Kör de skalade nötterna i en matberedare tills det börjar bli en fuktig massa som klumpar sig lite.

4. Tillsätt oljan och kör några minuter till, tills det blir en jämn kräm. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills allt är väl blandat. Smaka av om det behövs mer salt eller sötning. Eventuellt kan man tillsätta lite mer olja om man vill ha en lösare nutella.

5. Häll upp ljuvligheten i en glasburk med lock och förvara i kylskåpet.

nut3

Cookie Dough-bollar

fatutansked

Alltså foodies – vissa saker växer man liksom aldrig ifrån. Kärleken till kakdeg, till exempel. Ni vet sån där härligt seg chocolate chip cookie-deg som finns att köpa färdig i rullform? När jag som femtonåring kom till USA för första gången fick jag bevittna hur familjen jag bodde hos köpte just en sån rulle med kakdeg, skar upp den i skivor, slängde in i ugnen och vips så hade man en plåt med kakor färdiga. Jag var hänförd! Kanske fanns såna rullar att köpa i Sverige också på åttiotalet, men den femtonåriga Najni hade i alla fall aldrig sett nåt liknande. Till saken hör att själva degen var godare än de färdiga kakorna. Och det tycker jag fortfarande, såhär tjugosju år senare. Och vem har sagt att man måste baka kakor i ugnen av sin deg, när man kan äta den som den är? Faktum är att det cirkulerar massor av recept på kakdegsbollar på nätet just nu, i alla möjliga varianter, och i dagens inlägg bjuds ni alltså på Najnis variant. Givetvis utan en massa tillsatser, gluten, vetemjöl, socker och sånt som finns i  färdigköpt kakdeg. När det gäller sötning kan man förstås göra lite som man vill. Jag tycker att en blandning av flytande stevia och en liiiten gnutta honung blir bäst, men det går lika bra att ta bara det ena, eller annan valfri sockerersättning. Eller ingen sötning alls, om man är mycket känslig för sött. Det bästa med dessa små läckerbitar är att de går så snabbt att göra – ingen ugn behövs!  Dessutom är det ett utmärkt sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan som har så positiv inverkan på hälsan. Tro mig: ni behöver helt enkelt dessa Cookie Dough-bollar i era liv, foodies 😉

cookiesked

INGREDIENSER     ca 10 bollar

3 msk smält kokosolja

1,5 msk kokosmjölk

0,5 tsk vaniljextrakt

1 tsk flytande honung

7 droppar flytande stevia

1 krm flingsalt

2 dl mandelmjöl

2 rutor Lindts mörka choklad, 90%

Gör så här:

1. Vispa ihop kokosolja, kokosmjölk, vanilj, honung och stevia i en bunke.

2. Blanda ner mandelmjölet och flingsaltet med en slickepott.

3. Hacka chokladen och vänd ner i degen.

4. Låt degen vila i kylen i ca 20 minuter. Forma sedan tio små bollar och lägg dem på en tallrik med bakplåtspapper. Förvara dem kallt (om ni kan låta bli att äta upp allihop på en gång, alltså…)

skedicookie

Chokladtårta med zucchini och valnötter

Bakverk, Sötsaker | 26 april, 2015 | By

kakaovan

kakan - Kopia

God söndagseftermiddag på er, foodies! Dagens inlägg är som gjort för den som liksom Najni är helt besatt av choklad. Ty den läckra skapelsen är en fullkomlig chokladbomb. Eller vad sägs om en mjuk, kakaostinn kaka, späckad med grovhackad, mörk choklad, täckt av ett tjockt och lent lager chokladfrosting…? Dessutom innehåller kakan en lite otippad ingrediens – nämligen zucchini – vilket bidrar till den saftiga och fylliga konsistensen. Visst låter det oemotståndligt, så säg…? Och inte blir det sämre av att kakan dekoreras med sötsyrliga granatäpplekärnor – naturens egna små rubiner. Både snygg och god, alltså 🙂 Najni gjorde sin kaka i en vanlig ugnsform, som smordes med kokosfett och bröades med pofiber, men jag rekommenderar att man tar en rund springform med löstagbar kant istället. Min kaka föll nämligen sönder lite när jag skulle stjälpa upp den. Inte för att det gjorde så mycket – det syns ju ändå inte när man brett frostingen över – men för den som vill slippa uppstjälpningsmomentet föreslår jag ändå en springform.

 

INGREDIENSER

 

Chokladkaka

1,25 dl kokosmjöl

1 dl kakao

1,5 dl sötströ eller annan sötning

0,5 tsk kanel

2 krm salt

2 tsk bakpulver

5 msk smält kokosolja

4 vispade ägg

3 msk mandelmjölk, kokosmjölk eller vanlig mjölk.

1,5 tsk vaniljextrakt

4, 75 dl skalad, finriven zucchini (låt den rinna av i ett durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt)

50 g grovhackad choklad, gärna Lindts 90%

1,5 dl hackade valnötter

 

Chokladfrosting

25 g rumsvarmt smör

2 dl sukrin melis (florsockervarianten av sukrin)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

0,5 dl kakao

200 g cream cheese

 

Dekoration

granatäpplekärnor

några färska myntablad

 

Gör så här:

1. Blanda kokosmjöl, kakao, sötning, kanel, salt och bakpulver i en bunke.

2. Rör ner de vispade äggen, kokosolja, mandelmjölk och vanilj.

3. Blanda i hackad choklad, valnötter och zucchini och rör tills allt är ordentligt blandat. Späd med lite mer mandelmjölk om smeten känns för fast.

4. Smörj en springform och ”bröa” med pofiber eller mandelmjöl. Häll i kaksmeten.

5. Baka i 175 grader i ca 40 minuter. Testa med en tandpetare. När ingen smet fastnar på tandpetaren är kakan klar. Låt kakan svalna helt, och gör frostingen under tiden:

6. Vispa alla ingredienser till frostingen med en elvisp. Bred sedan frostingen med en slickepott över den avsvalnade kakan. Dekorera med granatäpplekärnor och kanske några myntablad.

7. Hugg in på din läckra skapelse!

 

kakasidan

kakaosked - Kopia

Chokladdoppade marsipankulor

Sötsaker | 2 april, 2015 | By

godis1 - Kopia

godis2 - Kopia

Glad påsk, foodies! Här i Najnis kök råder nu full påskstämning, ty i detta hem tas påsken på största allvar, nästan lika mycket som julen. Najni älskar ju dessa högtider, som är en anledning så god som någon att njuta av god mat! Idag har jag faktiskt lite beslutsångest. Ska jag lägga ut receptet på den galet goda belgiska våfflan jag just slukat, eller ska jag lägga ut receptet på de lika galet goda marsipankulorna jag gjorde igår… dagens i-landsproblem, jag vet. Well, efter en stunds funderande kom jag fram till att ni idag ska få ta del av marsipankulereceptet, ty det känns mest påskigt, och det är ju faktiskt skärtorsdagen idag. Så får ni er den läckra belgiska våfflan till livs i nästa inlägg, jag lovar 😉 Marsipan ja – för detta godis hyser Najni de varmaste av känslor – och som tur är går det utmärkt att göra en lchf-variant av chokladdoppade marsipankulor. Ett varningens ord kan dock vara på sin plats: om ni använder bittermandelarom – ta inte mer än högst fyra droppar. Det är en starkt koncentrerad smak som är lätt att överdosera. Jag erkänner också att det inte är den roligaste av sysslor att skala 200 gram mandlar, men tro mig foodies – när ni sätter tänderna i er första marsipankula kommer ni att inse att det var mödan värt, ty detta godis är så försvinnande gott så jag förstår inte riktigt hur jag ska kunna låta bli att äta upp allihop nu med en gång. Jag har ju lovat att ta med marsipankulorna till påskaftonens knytkalas …

 

INGREDIENSER     ca 25 kulor

200 g mandel

4 msk valfri sötning (jag tog hälften xylitol och hälften sukrin melis, men det går lika bra med sötströ, stevia eller liknande. Tänk dock på att minska mängden sötning om du tar stevia, som är mycket koncentrerat)

0,25 dl grädde

några droppar bittermandelarom (kan uteslutas)

1 tsk romarom (kan uteslutas)

1 äggvita

100 g choklad med hög kakaohalt (jag tog hälften Lindts 90% och hälften 70%)

 

Hur gör man då? Jo, så här:

1. Skålla och skala mandeln

2. Kör några minuter i matberedare ihop med sötningen.

3. I med grädde, bittermandelarom och romarom. Kör några minuter till.

4. Tillsätt äggvitan och kör matberedaren igen. Blir det för torrt kan man droppa i lite mer grädde, men det ska bli en fast massa. Forma till en stor boll och låt den ligga i kylen i ca en halvtimme.

5. Forma små kulor, smält chokladen över vattenbad och doppa kulorna i chokladen.

6. Lägg kulorna på ett fat med bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.

 

godis3 - Kopia