Najnis kök

Bröd i stekpanna

Bakverk, Frukost, Tillbehör | 16 november, 2015 | By

bild 1

bild 2

Howdy, Foodies! Regnet smattrar mot fönstret i Najnis kök och novemberkvällen har svept sin mörka filt runt oss alla. Vad passar väl då bättre än att bjuda på detta recept på riktig comfort food, som passar utmärkt till en kopp te? Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sin lilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizo däri.  Kylan må regera därute, men vad gör väl det när man kan hotta till sin kväll med en bit av detta kryddiga bröd? När man tagit ut smaskigheten ur ugnen låter man det svalna tills det blir ljummet, och skär sig då en tårtbitsliknande bit av brödet. Visst kan man äta det med fingrarna, men Najni föredrar att hugga in på sitt bröd medelst en liten tårtgaffel. Vad man väljer för angripssätt är förstås en fråga om tycke och smak, men Najni anser att det mesta liksom blir ännu lite läckrare om man äter det med en sådan där söt liten dessertgaffel. Så även detta stekpannebröd 😉 Smaklig spis!

 

Bröd i stekpanna

INGREDIENSER     6-8 bitar

1,25 dl mandelmjöl

2,25 dl kokosmjöl

0,75 msk bakpulver

6 ägg, rumsvarma

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

2 dl lagrad ost, riven

2,25 dl mandelmjölk

100 g smält smör

100 g chorizo skuren i strimlor

1 medelstor jalapeño, skuren i tunna skivor

 

Och så här skrider man till verket:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser inklusive osten i en stor bunke.
  2. Rör ner äggen, chorizon och mandelmjölken och rör om tills allt är väl blandat. Lägg jalapeñoskivorna ovanpå degen.
  3. Häll degen i en väl smord gjutjärnspanna som tål ugn, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda brödet i 175 graders ugnsvärme i 40 -45 minuter.
  5. Låt det svalna något och skär sedan upp i lagom stora ”tårtbitar”.

bild 3bild 4

Torsk med nässelmos och chorizosalsa

Huvudrätt | 6 maj, 2014 | By

bild (95)

God kväll, foodies! I helgen var jag på skogsutflykt, och fann till min stora glädje att skogen var full av brännässlor. För den som känner sig fientligt inställd till detta gröna guld kan jag tala om att de allra läckraste rätter kan trollas fram med nässlor som ingrediens. Det gäller bara att utrusta sig med handskar när man plockar de små rackarna. Dessutom är nässlan tokigt nyttig. Den sägs vara bra för huden, håret och ämnesomsättningen, för att bara nämna några av nässlans alla hälsofrämjande egenskaper. Nåväl. Najni fraktade hur som helst hem en hel påse nässlor från den magiskt grönskimrande bokskogen till sitt kök, och här får ni ta del av resultatet! 🙂

 

bild (96)

 

INGREDIENSER     2 personer

Chorizosalsa

150 g chorizo

1 mild till medelstark röd chilifrukt

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

2 msk rostade pumpafrön

några kvistar färsk timjan

1 tsk tomatpuré

0,5 dl olivolja

en skvätt citronsaft

salt

 

Nässelmos

1 litet blomkålshuvud

ca en liter färska nässlor

2 dl grädde

en smörklick

1,5 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

en skvätt citronsaft

 

400 g kokt torskfilé

2 citronklyftor

salt

 

Gör så här:

1. Skär chorizon i småbitar. Finhacka lök, vitlök och chili.

2. Fräs chorizon några minuter i olivoljan, och tillsätt sedan lök, vitlök och chili. Fräs några minuter till under omrörning.

3. Tillsätt tomatpurén och timjan och fräs någon minut till. Salta om du vill. Blanda i pumpafröna.

4. Plocka av nässelbladen från stjälkarna och koka bladen i buljongen i ca 3 minuter. Häll av buljongen i ett durkslag, och pressa noga ut allt vatten.

5. Dela blomkålen i småbitar. Koka den i grädden och smöret tills den mjuknat helt. Tillsätt citronsaften och de förvällda nässlorna. Smaka av med salt och peppar. Mixa till ett mos med en stavmixer.

6. Fördela moset och den kokta torskfilén på tallrikar. Salta eventuellt torsken lite. Häll chorizosalsan över torsken, och garnera gärna med färska timjankvistar och citronklyftor.

7. Njut!

 

bild (97)