Najnis kök

Pannacotta med citron och hallon

Sötsaker, Uncategorized | 2 oktober, 2016 | By

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Hej foodies!

Najni säger som hon brukar säga när hon varit borta alltför länge från sin kära blogg: Najni is back in the kitchen! Bra va? Ty inte trodde ni väl att Najni slutat laga mat …? Nej jag tänkte väl det. Däremot har jag varit på en välbehövlig och alldeles, alldeles underbar semester i favoritlandet Italien. Därför bjuds det idag på ett synnerligen Italieninspirerat recept på en silkeslen pannacotta med smak av citron och hallon.  Var i italienarnas rike har jag haft nöjet att vara, då? Jo, först några dagar i det ljuvliga Venedig, där det åktes gondol och åts italienska läckerheter så det stod härliga till, och sedan en dryg vecka på ön Elba, som ligger i den toscanska skärgården. Just det – det var mycket riktigt dit Napoleon förvisades en gång i tiden. Men inte var det synd om honom inte, ty Najni kan då tänka sig betydligt värre platser att förvisas till än denna pärla till ö 😉 Även här frossades det givetvis i god mat dagarna i ända. Massor av fisk, bläckfisk, skaldjur och allehanda smaskigheter slank minsann ner. 

Venezia

Venedig

En kväll när Peter och Najni satt på hotellets restaurangterass på Elba och njöt av vågornas kluckande, hördes så plötsligt en svenskklingande stämma från bordet bredvid, vilket förvånade oss, då vi dittills inte stött på en endaste landsman på ön.

”Säg till om ni behöver hjälp med språket”, sa denna vänliga stämma, som visade sig tillhöra Ninni Ericsson, en svensk reseledare som tillsammans med sina två rara labradorer tagit sig till Elba för några dagars semester och rekande inför eventuella resor för svenska turister till ön. Och Ninni kom verkligen till vår räddning, ty det är inte alltid helt lätt att göra sig förstådd på hemmasnickrad och knappt existerande italienska när man ska försöka förklara för en italienare vad man önskar sätta tänderna i till middag … Tack Ninni, för att du dessutom dagen efter skjutsade oss i din bil till den bedårande bergsbyn Marciana! 

Solnedgång på Elba

Solnedgång på Elba

Ni som nu sitter här och blir sugna på att liksom Najni och Peter åka till Italien – anlita Ninni! Hon driver egen resebyråverksamhet, Projekt Toscana, och ordnar  bland annat mat- och vinresor till … just det: Toscana! Här hittar ni all info om de trevligheter Ninni kan hjälpa er med för den perfekta Toscanaresan 🙂

Well, jag skulle ju kunna skriva hur mycket som helst om mina upplevelser i Italien, som exempelvis utflykten till den magiskt vackra restaurangen i byn Poggio, med våra nyfunna amerikanska vänner Michelle och George, där det festades på bland annat vildsvin och fyllda musslor. Men något säger mig att ni kanske mest av allt vill ha det där pannacottareceptet nu, så här kommer det:

Pannacotta med citron och hallon
Serves 4
Är det några som kan det här med efterrätter så är det italienarna 🙂
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 dl grädde (+ 2 extra dl till dekoration)
  2. 3 tsk honung
  3. saften av 1 citron
  4. rivet skal av 1 ekologisk citron
  5. 6 droppar stevia
  6. 1,5 tsk vaniljextrakt
  7. 3 gelatinblad
  8. valfri mängd färska hallon
  9. valfri mängd rostade pumpafrön, hackade
Instructions
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten.
  2. Koka upp grädden under omrörning.
  3. Ta av från plattan och rör ner vaniljextrakt, citronsaft och sötning.
  4. Rör sedan ner de urkramade gelatinbladen i gräddblandningen, och rör tills de smält.
  5. Låt svalna.
  6. Lägg några hallon i botten på fyra dessertglas.
  7. Fyll på med gräddblandningen och låt svalna några timmar i kylen.
  8. Dekorera med en klick vispad grädde, rivet citronskal, pumpakärnor och eventuellt fler hallon.
  9. Buon apetito!
Notes
  1. Byt ut honungen mot bara stevia om du vill 🙂
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Dundersmoothie

Frukost | 11 april, 2015 | By

smoth1

Nä, nu jäklar får det snart vara slutsnörvlat! tänkte Najni när hon igår vaknade gnällig och grinig för tredje dagen i rad med snuvig näsa och ömmande hals. Men tydligen inte… den segdragna vårförkylningen har alltjämt Najni i sitt plågsamma våld. Så vad gör man då? Jo, man stapplar ut till närmsta matbutik och köper ingredienser till Najnis dundersmoothie, som kom till som ett försök att självmedicinera bort farsoten. Än så länge har det alltså inte hjälpt, men smoothien var i alla fall god. Alltid nåt, liksom. Och snyggt grön, även om bilderna inte riktigt gör färgen rättvisa, ty Najni hade i sitt snörvlande tillstånd inte tålamod nog att fixa och trixa alltför länge för att få perfekta bilder. Så ni får helt enkelt tro mig, foodies: dundersmoothien är mycket godare än den ser ut 😉 Vad gäller måttangivelserna för ingredienserna så kan man göra lite som man vill med dem. Se dem som förslag. Najni gillar sina smoothies tjocka och krämiga, men om ni är mer lagda åt det juiceaktiga smoothiehållet kan ni förslagsvis ta lite mer kokosmjölk. Även mängden ingefära är en smaksak. Ju mer ingefära desto mer sting. Aaaaaatjooooooooo!

bild - Kopia

 

INGREDIENSER     1 portion

1 msk färskriven ingefära

1 väl mogen avokado

2 msk citronsaft

knappt 1 tsk citronarom (eller rivet skal av 0,5 ekologisk citron)

1,5 msk fryst spenat (den behöver inte tinas)

6 droppar flytande stevia (eller 1 tsk honung)

2 dl kokosmjölk

 

Gör så här:

Kör alla ingredienserna i en mixer eller matberedare. Häll upp i ett snyggt glas. Njut!

 

Design E (1)

Lime – och citronkaka med kokos

Bakverk, Sötsaker | 1 februari, 2015 | By

bild (14)

Ibland händer det att Najni blir sugen på sockerkaka. Ni vet en sån där hederlig gammal rakt-upp-och-ner-sockerkaka utan krusiduller, som var vanlig på forna tiders kafferep? Ho he, trist för Najni då att hon äter lågkolhydratskost, kanske någon tänker nu. Men guess what? Najni har hittat den perfekta lågkolhydratsvarianten på sockerkaka! Så nära originalet man kan komma, fast utan gluten och socker. Det handlar helt enkelt om att hitta den rätta kombinationen av ingredienser. I Najnis ”sockerkaka” spelar kokos huvudrollen, och bidrar till saftigheten och mustigheten.Denna ljuvliga ingrediens som är så användbar i alla möjliga och omöjliga varianter! Dessutom valde Najni att spetsa sitt bakverk med lime och citron, som är perfekta smakpolare till kokos. Misströsta inte förresten, ni som inte hittar xanthan gum i er butik. Det är bara att byta ut mot 2 tsk fiberhusk istället, även om resultatet blir allra bäst och mest ”sockerkakslikt” med xanthan gum, som man hittar i välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet. Och vill man inte använda citronarom på flaska så går det lika bra att finriva skalet från en ekologisk citron. Har man ingen stevia kan man ta bara sötströ istället. När kakan väl är färdig, och står och ser inbjudande ut på köksbänken, kan man välja lite olika sätt att njuta av den. Antingen äter man den precis som den är, gärna med en kopp kaffe till. Eller så rostar man en skiva i brödrosten, och brer på lite smör eller kokosolja. Och om man vill festa till det på riktigt gör man sig en fjantigt god liten bakelse, genom att klicka på vispad grädde och toppa med exempelvis hallon. Ett bakverk med många variationsmöjligheter, alltså! 🙂

INGREDIENSER

1,5 dl kokosflingor

1,75 dl mandelmjöl

0,75 dl kokosmjöl

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,25 tsk steviapulver (eller flytande stevia)

0,75 dl sötströ

1 dryg tsk bakpulver

1,5 tsk citronarom (finns bland bakgrejorna i affären) eller finrivet skal av 1 citron

1 dl smält smör

3 msk smält kokosolja

8 ägg

3 msk limejuice

1,75 dl grekisk eller turkisk youghurt

1 tsk vaniljextrakt

 

Hur gör man då? Jo – så här:

1. Kör kokosflingorna några minuter i matberedaren, tills de blivit finmalda.

2. Blanda kokosflingorna med övriga torra ingredienser i en bunke. Ställ åt sidan så länge.

3. Kör smör, kokosolja, ägg, limejuice, citronarom, youghurt och vaniljextrakt i matberedaren tills det är ordentligt blandat. Tillsätt de torra ingredienserna och kör tills det blir en välblandad smet. Häll smeten i en avlång brödform.

4. Baka i 175 graders ugnsvärme i ca en timme. Stick en tandpetare i kakan för att kolla om den är klar. När ingen smet fastnar på tandpetaren är kakan färdig.

5. Stjälp upp kakan på ett ugnsgaller och låt den svalna. Skär sedan i skivor och hugg in!

 

bild (3)

Hallonmazariner

Bakverk, Sötsaker | 9 november, 2014 | By

delad mazarin

mazariner

God söndagskväll, foodies! Ibland blir man ju bara så sugen på att baka kakor, och en av de bästa kakorna Najni vet är mazariner. Dessa härligt klassiska bakverk får mig att tänka på atmosfärrika tantfik med röda sammetsdraperier, marmorstatyer och silvriga små gräddkannor, typ. De här små läckerbitarna med hallon fick jag inspiration till från den underbara bloggen Bakasockerfritt. Här i Najnis kök serverades hallonmazarinerna som efterrätt till en trerätters brakmiddag, med ett litet glas sött Malvasiavin direktimporterat från Sicilien därtill. Ty Najni är ju som ni vet en riktig liten livsnjutare 😉 Men de passar lika bra att mumsa på i soffan till eftermiddagsfikat, eller precis närsomhelst, för den delen. Gå upp och nalla en från kakburken mitt i natten om ni inte kan sova, vetja. Eller ät en till frukost en regnig måndag när ni känner för att go lite crazy… Det är hur som helst nåt beroendeframkallande med den där härligt bitska bittermandelsmaken, som man får med hjälp av några droppar bittermandelarom. Lite rivet citronskal till det, och den perfekta smakkombinationen är ett faktum! Man borde helt enkelt äta mazariner lite oftare. Ty livet är alltför kort för att vara mazarinlöst, anser Najni.

 

INGREDIENSER     10 mazariner

 

Degen:

60 g smör

2,25 dl mandelmjöl

4,5 msk pofiber

3 msk sötströ

 

Fyllningen:

2 ägg

1 banan

1 dl mandelmjöl

3 msk sötströ

2 msk pofiber

2 msk kokosmjöl

6 droppar bittermandelarom

rivet skal av en ekologisk citron

1 tsk bakpulver

 

Topping:

mosade hallon

några droppar flytande stevia (eller 1,5 tsk sötströ)

vispad grädde

 

Och så här gör man:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienser till degen i en matberedare och tryck ut i botten och kanter på mazarinformar av aluminium.

3. Förgrädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

4. Mixa alla ingredienser till fyllningen i matberedaren. Fördela i de förgräddade formarna. Grädda i ca 15 minuter.

5. När mazarinerna svalnat breder man på den mosade hallonröran och toppar med en gräddklick på varje mazarin.

 

 

Chiapudding med mandel och ingefära

Frukost | 27 augusti, 2014 | By

chiapudding med mandel

Nej men se God morgon, alla foodies där ute! Kolla här vad jag ätit för smaskigt till frukost idag: just det – chiapudding med mandel och ingefära 🙂 Chiapudding går ju att variera i det oändliga, och Najni tröttnar aldrig på att experimentera fram nya, spännande smakkombinationer. Förra gången jag lade upp ett recept på chiapudding här på bloggen var det en hallon- och blåbärsvariant. Också mycket mumsigt. Det receptet hittar ni här. Eftersom jag råkar ha en burk mandelsmör och ett bit färsk ingefära i kylskåpet, åkte dessa ingredienser ner i dagens chiapudding. Experimentet blev synnerligen lyckat, och Najni tror bestämt att hon hittat ett nytt favoritrecept på chiapudding.

 

INGREDIENSER     1 person

 

2 dl kokosgrädde

1 msk mandelsmör

3 msk chiafrön

1-2 tsk riven, färsk ingefära

0,5 tsk vaniljextrakt

3 droppar stevia

0,5 krm salt

rivet skal av en halv ekologisk citron

2 tsk citronsaft

några skållade mandlar till dekoration

 

Gör så här:

1. Rör ihop alla ingredienserna i en skål.

2. Häll upp i en stor kopp eller ett stort glas och ställ in i kylen över natten. Rör om efter ca 20 minuter, annars lägger sig chiafröna på botten.

3. Dekorera med mandlarna på morgonen och hugg in på din läckra chiapudding.

 

Design I (1)

 

Sojafettuccine med broccoli och citron

Huvudrätt | 22 augusti, 2014 | By

 

sojafettuccini med broccoli

Härom dan var det rena julafton här i Najnis kök, må ni tro. Då anlände nämligen en efterlängtad goodiebag från Green Matmarknad här i Malmö, fullspäckad med diverse läckra smakprov från deras sortiment av ekologiska produkter. Jag och ett gäng andra matbloggare bjöds härförleden in till ett litet event i deras fina butik, där det bjöds på föreläsning och smakprover. Dessvärre levde Najni loppan i Göteborg den dagen, men de snälla människorna på Green såg till att en saftig matkasse skickades raka vägen hem till Najnis kök i efterhand 🙂 Och ni som känner Najni förstår ju att hon inte kunde hålla tassarna borta från kassens innehåll någon längre stund. Ty till sin stora glädje upptäckte hon att kassen bland annat innehöll inte mindre än tre olika sorters bönpasta – en nyupptäckt Najnifavorit.

matkasse

Tidigare har jag provat den svarta varianten av bönspaghetti (se recept här), vilket var toksmaskigt, och nu fick jag ju ett utmärkt tillfälle att testa fler sorter. Najni bestämde sig för att improvisera ihop nåt smaskigt av fettuccinin gjord av gröna sojabönor. Ett utmärkt alternativ till mjölpasta för den som liksom Najni vill dra ner på kolhydraterna. Och ni foodies som bor i Malmö med omnejd: har ni ännu inte varit och snokat på Green Matmarknad i Västra hamnen, så kan jag varmt rekommendera ett besök. Stället är rena paradiset för ekologiskt medvetna foodies – ja för alla foodies för den delen. Men ha inte bråttom vid besöket- risken finns att man blir kvar där inne i timmar!

INGREDIENSER     4 personer

 

1 paket fettuccine på gröna sojabönor

1,5 msk grönsaksbuljongpulver (gärna Renée Voltaires lantbuljong)

1 skamligt stor smörklick

1 broccoli, delad i buketter

1 paket bacon

 

Citronsås

1,5 dl creme fraiche

1 äggula

2 dl riven parmesan

0,5 ekologisk citron, saften

1 ekologisk citron, skalet

1 knippe finhackad bladpersilja

salt

svartpeppar

 

Gör så här:

1. Koka  broccolin i vatten och buljongpulver i ca 1,5 minut. Häll av vattnet i durkslag och ställ åt sidan.

2. Knaperstek baconen under tiden, och låt rinna av på hushållspapper.

3. Rör ihop ingredienserna till citronsåsen i en bunke. Spara lite parmesan och persilja till garnering.

4. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Välj den kortare koktiden. Rör ner den skamligt stora smörklicken när du hällt av vattnet och hällt tillbaka pastan i grytan. Låt smöret smälta och rör runt ordentligt.

5. Häll ner citronsåsen i pastagrytan tillsammans med broccolin, och låt det stå någon minut på medelvärme, tills allt blivit varmt.

6. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Avsluta med att strössla över baconet, som du brutit i småbitar. Rör runt och lägg upp på tallrikar. Strö över lite extra parmesan och persilja.

 

Design J

Citronkaka med blåbärsgrädde

Bakverk | 5 januari, 2014 | By

bild (36)

God fortsättning, foodies! Ett nytt år och nya smakupplevelser ligger framför oss. Den största smaksensationen hittills på det nya året är för min del denna smaskigt kladdiga kaka – lite kolaaktig men ändå frisk. Servera den kyld med en klick blåbärsgrädde till, och vips har du teleporterat dig till Matparadiset! När det gäller sötning kan man använda sig av vilken sockerersättning man vill, eller strösocker för den delen, om man inte äter enligt lchf. I Najnis kök användes Icas sötströ och några droppar flytande steviaextrakt – en kombination som brukar ge den godaste sötman enligt Najni. Även mängden sötning kan anpassas efter tycke och smak. Testa er fram!

 

INGREDIENSER

saft och finrivet skal av 1 ekologisk citron

175 g smör

3 ägg

1,5 dl sötströ

några droppar flytande steviaextrakt

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk stött kardemumma

3 dl mandelmjöl

pofiber eller mandelmjöl för att bröa formen

3 dl vispgrädde

1 dl blåbär

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smörj och bröa en kakform med löstagbar botten

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur citronsaften med en citruspress.

5. Vispa sötning och ägg vitt och fluffigt.

6. Tillsätt citronsaft, skal, vaniljpulver och kardemumma. Vispa försiktigt.

7. Vänd ner mandelmjöl och smör.

8. Häll smeten i kakformen och grädda ca 40-50 minuter.

9. Låt kakan svalna och sätt den sedan i kylen eller frysen. Den ska stelna ordentligt, och är enligt Najni godast att servera direkt ur kylen eller frysen.

10. Häll grädde och blåbär i en bunke och vispa till önskad konsistens.

11. Frossa!

Tips: Servera gärna med ett litet glas Punsch, Muskatvin eller Sauternes.