Najnis kök

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål

Huvudrätt | 10 november, 2016 | By

Torskrygg

Torskrygg i mumsigt sällskap

Efter alla dessa efterrätter som figurerat på denna blogg på sistone, tänkte Najni att det kanske kunde vara dags för ett riktigt mumsigt middagsrecept, och varför då inte en torskrygg i läckert sällskap av exempelvis kapris, citron och rostad brysselkål med hasselnötter, så säg…? 

Faktum är att denna rätt nog är den godaste fiskrätt jag haft nöjet att sätta tänderna i på länge, så tveka inte, alla fiskfantaster out there: laga Najnis torskrygg i mumsigt sällskap i helgen! 🙂 Det är liksom något med den där speciella kombinationen av sältan från kaprisen, syrligheten från citronen,  knaprigheten från hasselnötterna, den lilla hinten av beska från brysselkålen … ja ni fattar. Visst börjar det väl vattnas i munnen nu, foodies? Allra bäst blir det om man använder färsk torskrygg, men givetvis går det också bra med fryst. Eller vanlig torskfilé, om ni vill komma lite billigare undan. Och bli inte förtvivlade om en del av paneringen ramlar av när ni steker torskryggen – den blir nämligen en perfekt redning till skysåsen som ska lagas i samma panna när torsken är klar.

Åh – här sitter man minsann och blir alldeles hungrig vid blotta tanken på torskryggen i sitt mumsiga sällskap – trots att en matig omelett just slank ner till middag. Här i Najnis kök sköljdes fiskläckerheten ner med enbart vatten, men jag kan allt tänka mig att ett glas svalt Chardonnay skulle passa alldeles förträffligt till anrättningen. 

Enjoy, foodies!

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål
Serves 3
En snabbfixad och ljuvligt god fiskmiddag!
Write a review
Print
Torskryggen
  1. 3 portionsbitar torskrygg
  2. 1 dl mandelmjöl
  3. 0,25 tsk salt
  4. 3 msk olivolja
  5. 1 rejäl smörklick
  6. 2 dl vatten
  7. 0,5 msk kycklingfond
  8. 2 msk citronsaft
  9. 3 msk kapris, sköljda
  10. 2 msk persilja, finhackad
Brysselkålen
  1. 250 g brysselkål
  2. 0,5 dl hasselnötter
  3. 2 msk olivolja
  4. 1 msk japansk soja
  5. 1 tsk honung
  6. chiliflakes
Börja med brysselkålen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort lite av den nedersta delen på brysselkålen.
  3. Dela kålen på mitten och lägg dem i en smord ugnsform.
  4. Grovhacka hasselnötterna och strö dem över brysselkålen.
  5. Blanda olivolja, soja och honung, och ringla blandningen över kålen och nötterna.
  6. Strö valfri mängd chiliflakes över hela härligheten, och ugnsbaka i ca 25 minuter.
  7. Håll koll så det inte bränns - lägg i så fall aluminiumfolie över formen mot slutet.
Medan kålen gosar sig i ugnen, fixa torsken
  1. Blanda mandelmjöl och salt på en stor tallrik.
  2. Skölj fisken och torka bitarna med hushållspapper.
  3. Vänd fiskbitarna i mandelmjölet, så att de täcks ordentligt.
  4. Värm olivoljan och halva smörklicken i en stekpanna på medelvärme.
  5. Stek torskbitarna i 2-3 minuter på varje sida, och lägg dem sedan på en tallrik och täck med aluminiumfolie.
  6. Häll vatten, citronsaft, kycklingfond och kapris i samma stekpanna som torsken stektes i, och rör runt ordentligt, så att eventuella rester av mandelpaneringen blandas med vätskan.
  7. Sjud tills såsen reducerats till ca hälften. Stäng sedan av värmen och låt den sista hälften av smörklicken smälta i såsen.
  8. Smaka ev av med mer kycklingfond eller salt.
  9. Lägg torskbitarna på tallrikar, häll över den ljuvliga såsen och strössla över persilja.
  10. Servera med den rostade brysselkålen, och kanske ett glas välkylt, vitt vin?
Najnis kök http://www.najniskok.se/
torskrygg med kapris, brysselkål och hasselnötter

torskrygg i mumsigt sällskap

 

 

 

Laxrullar med spenat och wasabi

Förrätt, Tapas, Tillbehör | 26 mars, 2016 | By

Laxrullar med spenat, cream cheese och wasabi

Laxrullar med spenat och wasabi

Laxrullar med spenat, cream cheese och wasabi

Laxrullar med spenat och wasabi

Well foodies – Najni is back! Egentligen tänkte jag mig att gårdagens inlägg skulle bli det sista innan jag åker till Spanien på tisdag. Men så insåg jag plötsligt att det vore dumt, för att inte säga direkt elakt, av mig att undanhålla er receptet på dessa läckra laxrullar med en fyllning av spenat, cream cheese och wasabi. Laxrullarna serverades på gårdagens dignande påskbuffé här i Najnis kök. Faktum är att jag sitter och mumsar på en just i detta nu, medan jag skriver dessa rader. Som vissa av er kanske känner till så diggar Najni mat i rullform, och dessa små munsbitar är alls inget undantag. Lätta att göra är de också. Så ni som gått och tänkt nåt i stil med Hmmm, det vore gott med kallrökt lax på påskbuffén, men vad ska jag göra med den…? – undra no more- ty här kommer receptet på Najnis läckra laxrullar! 🙂 Jag har sagt det förut men nu säger jag det igen: GLAD PÅSK!

laxrullar med spenat och wasabi
Serves 8
Write a review
Print
Ingredients
  1. 400 g kallrökt lax i skivor
  2. 350 g cream cheese, typ Philadelphia
  3. 65 g färsk babyspenat
  4. 2-3 tsk wasabi
Instructions
  1. Placera laxskivorna så de ligger lite omlott på plastfolie.
  2. Rör ihop cream cheese och wasabi.
  3. Finhacka spenaten och blanda ner den i oströran.
  4. Bred ut röran jämnt över laxen och rulla sedan ihop till en rulle.
  5. Låt rullen stelna en stund i kylen, och skär sedan rullen i lagom munsbitar med en vass kniv.
Notes
  1. Det går bra att byta ut wasabin mot exempelvis riven pepparrot.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Laxrullar

Laxrullar med spenat och wasabi

 

 

 

Nubberöra

Förrätt, Tapas | 25 mars, 2016 | By

Nubberöra med matjessill

Nubberöra

Nubberöra med matjessill

Nubberöra

Äntligen påsk, foodies! En anledning så god som någon att njuta av god mat och umgås med folk man gillar, eller hur? Själv har jag gått helt crazy idag och tillagat den ena påskiga rätten efter den andra, trots att vi bara är tre personer som ska äta påskmiddag idag. Som tur är blir det en påskmiddag till imorgon, då man kan äta upp resterna, he ho! 🙂 Dagens inlägg är en fjantigt god nubberöra, som föga förvånande passar utmärkt till snaps av alla de slag, och passar finfint på påskbuffén eller som läcker liten förrätt. Najni hyser för övrigt de varmaste av känslor för klassisk, svensk smörgåsbordsmat. Det är väl därför jag är ett sånt jul- påsk- och midsommarfreak 😉 Well, ha nu en riktigt trevlig påsk på er, och ät, drick och njut av livet, vetja. Och just det: på tisdag åker jag på en välbehövlig semester till det soliga Spanien, och kommer förhoppningsvis hem med massor av inspiration från det spanska köket. Det ska frossas i fisk, bläckfisk och skaldjur så det står härliga till!

Nubberöra
Serves 6
Perfekt liten goding till påskbuffén.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 burkar matjessill på 200 gram var
  2. 3 msk majonnäs
  3. 1 dl creme fraiche
  4. 3 hårdkokta ägg
  5. 0,5 dl caviar, typ stenbitsrom eller liknande
  6. 0,5 dl dill, finhackad
  7. 1 äpple, finhackat och skalat
  8. 1 rödlök, finhackad
  9. svartpeppar
  10. dillkvistar och rödlök till dekoration
Instructions
  1. Blanda majonnäs och creme fraiche i en bunke.
  2. Tillsätt övriga ingredienser. Rör om ordentligt.
  3. Garnera med rödlök och dillkvistar.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Nubberöra med matjessill

Nubberöra

 

Laxkotlett med smörfräst spenat och hemlagad majonnäs

Huvudrätt, Tillbehör | 8 juli, 2015 | By

lax1

”Kotlett”. Visst är det ett läckert ord, foodies? Najni anser att ord är som människor – en del gillar man liksom bara lite extra. ”Kotlett” är ett sånt ord för mig. Det börjar vattnas i munnen bara jag hör det. En särskild förkärlek hyser jag för just laxkotletter. Så det fick det bli till lunch idag här i Najnis kök. Och vad passar väl bättre till laxkotletter än en smarrig liten röra av spenat och lök, fräst i massor med smör? Som om inte detta vore nog fick Najni dessutom för sig i går kväll att göra egen majonnäs. En klick av den blev pricken över i:et på dagens lunch. Najni har nu dessutom äntligen fattat att det är av yttersta vikt vilken typ av olja man använder när man gör majonnäs. Vid tidigare försök har resultatet blivit lite beskt, och nu vet jag varför: använd INTE kallpressad rapsolja eller olivolja. Den här gången använde jag en neutral rapsolja som alltså INTE är kallpressad och resultatet blev alldeles, alldeles underbart! Testa ni med vetja – med en stavmixer är det busenkelt att göra sin egna, tillsatsfria och fluffigt läckra majonnäs. Det är viktigt att alla ingredienserna har samma temperatur, annars kan majonnäsen skära sig. Jag använder alltid rumstempererade ingredienser. Förvara majonnäsen i en glasburk i kylen så håller den i minst en vecka. Smaklig spis!

lax2

Laxkotlett med smörfräst spenat och hemlagad majonnäs

INGREDIENSER     2 personer

2 laxkotletter

400 g färsk spenat

1 liten gul lök, skivad

valfri mängd färsk chili, finhackad

4 vitlöksklyftor

valfri mängd smör

salt

peppar

3 skivor bacon

2 citronklyftor

Majonnäs

1 ägg (både gulan och vitan)

1,5 tsk dijonsenap

0,75 msk vitvinsvinäger

1 krm salt

1 knivsudd cayennepeppar

2 dl rapsolja (INTE kallpressad)

Och så här skrider man till verket:

1. Börja med majonnäsen: Lägg alla ingredienser i en liten, hög bunke. Kör med stavmixern i några minuter tills en fluffig majonnäs bildas. Häll upp i en glasburk och ställ i kylen.

2. Stek baconskivorna på medelvärme tills de blivit krispiga. Låt rinna av på hushållspapper och hacka sedan baconskivorna i småbitar.

3. Stek den skivade löken i en stor klick smör på medelvärme i några minuter, tills den blivit lite mjuk. Den ska inte få färg. Tillsätt vitlöken och fräs i någon minut till.

4. Tillsätt chili, spenat, salt och peppar och fräs under omrörning tills spenaten ”krympt”.

5. Salta och peppra laxkotletterna och stek dem på medelvärme i kokosolja eller smör.

6. Fördela alltihop på två tallrikar och servera med citronklyftor och majonnäs.

mayo

Ostvåfflor med rökt lax, avokado och paprikakräm

Bakverk, Frukost | 22 juni, 2015 | By

våff1

våff2

Hej och välkomna till dagens inlägg! Dessa frestande ostvåfflor är min nya frukostfavorit för lediga dagar, när man har lite mer tid att pimpa sin frukost till perfektion. De som känner Najni vet att hon brukar kalla just frukosten för ”dagens första nöje”. Ty vad är väl härligare än att slå upp ögonen en dag när inga plikter kallar, och inse att man har tid att laga precis vad man vill till frukost? Ostvåfflorna är för övrigt mitt senaste experiment med det belgiska våffeljärnet som flyttade in i mitt kök för en tid sedan. För er som inte läst Najnis tidigare inlägg om det belgiska våffeljärnets ankomst till Najnis kök, så kan jag berätta att ett belgiskt våffeljärn skiljer sig lite från ett vanligt, svenskt. Våfflorna blir mycket tjockare med större hål.  Traditionella belgiska våfflor lagas med jäst och vetemjöl, men i Najnis diverse våffelexperiment har bakpulver och mer glutenvänliga mjölsorter använts. För den foodie som nu blir sugen på att skaffa ett belgiskt våffeljärn och utforska allt läckert man kan laga med det, kan jag tipsa om mina tidigare inlägg om belgiska våfflor. Ni hittar dem här och här. Det belgiska våffeljärn som nu finns i min ägo köptes på nätet av min kära sambo. Här hittade han det. För den som nu kanske tänker Amen åh – jag vill inte köpa ett belgiskt våffeljärn. Går det inte lika bra med ett vanligt? så blir svaret att jo, troligtvis kan man göra dagens recept även i ett vanligt våffeljärn. Dock har jag inte testat. Om någon testar- berätta för Najni hur resultatet blev, vetja! Det som för övrigt är så roligt med våfflor är att man ju kan variera dem i det oändliga. De passar lika bra som dessert, lunch, frukost och till och med middag – allt beroende på ingredienser och tillbehör. Att det blev just lax och avokado till Najnis ostvåfflor beror helt enkelt på att jag råkade ha dessa ingredienser hemma efter midsommarfirandet. Paprikakrämen slängde jag ihop då jag ville få användning för den cream cheese som blev över efter våffelsmeten. Gör som Najni och experimentera hej vilt med era våfflor, foodies, och berätta gärna vad ni hittat på för smaskiga tillbehör 🙂

våff3

INGREDIENSER     2 våfflor

Våfflor

100 g cream cheese

1,75 dl smakrik ost, riven (jag tog brännvinsost)

1 msk kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver

3 ägg

0,25 tsk lökpulver

1 liten jalapeño

salt

peppar

 

Tillbehör

4 skivor kallrökt lax

100 g cream cheese, blandad med lite paprikapulver

1 avokado, skuren i skivor

4 körsbärstomater

gräslök, finhackad

 

Gör så här:

1. Mixa ihop alla ingredienser utom den rivna osten och jalapeñon med en stavmixer.

2. Tillsätt hackad jalapeño och den rivna osten. Mixa några minuter till med stavmixern, tills allt är ordentligt blandat. Låt smeten stå och svälla ca fem minuter.

3. Värm våffeljärnet och häll i hälften av smeten. Baka tills det slutat komma ut ånga från våffeljärnet (ett pålitligare tecken på att våfflan är färdig än att den gröna lampan lyser). Ta ut våfflan med hjälp av en stekspade i plast. Lägg den på en tallrik. Upprepa proceduren med nästa våffla.

4.  Dekorera med lax, avokado, paprikakräm, skivad tomat och gräslök.

5. Sätt tänderna i din våffla!

 

Idén till detta läckra recept har jag fått här.

våff4

Vinbakad torsk med två sorters kål

Huvudrätt | 30 januari, 2015 | By

 

bild (13)God fredagsmorgon på er, alla foodies där ute. Lagom till helgen vill jag fresta med en riktigt god fiskrätt, där jag kombinerat några av mina favoritingredienser: torsk, vin, blomkål, brysselkål och gröna ärtor. Tillsätt en blandning av färska örter, och festmåltiden är ett faktum 🙂 Visst kan man använda fryst torsk här, men nog blir det ett snäpp mumsigare med färsk, om ni frågar Najni… För övrigt anser Najni att brynt brysselkål, med sin liksom lite karamellaktiga smak, är mycket godare än den gamla vanliga kokta, men det är förstås en smaksak. Utöver dessa små råd återstår nu endast ett: ta ett glas vitt vin till middagen, vetja, och era smaklökar kommer att jubla av förtjusning. Eat, drink and enjoy, foodies!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

fisken

700 g torskfilé

1,5 dl torrt, vitt vin

några rejäla smörklickar

salt

peppar

 

blomkåls- och ärtmoset

1 stort blomkålshuvud, delat i buketter

1 dl gröna ärtor

1 rejäl smörklick

2 dl grädde

grönsaksbuljongpulver efter smak

peppar

salt

några finhackade dillkvistar

1 bunt finhackad gräslök

finrivet skal av 1 ekologisk citron

2 tsk citronsaft

 

brynt brysselkål

12 brysselkål, delade i halvor

smör och rapsolja att steka i

1 tsk äppelcidervinäger

salt

 

Och så här går det till:

1. Salta och peppra torskfiléerna. Dela dem sedan i  lagom stora portionsbitar, lägg en smörklick på varje bit och forma sedan filébitarna till små paket, genom att vika in kanterna mot mitten. Ungefär som om ni skulle börja göra en rulle av filébiten. Lägg torskpaketen tätt intill varandra i en ugnsform, med de invikta kanterna nedåt, och klicka över några extra smörklickar. Häll vinet runt fisken och baka i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, eller tills fisken precis är genomstekt.

2. Gör blomkåls- och ärtmoset under tiden: Lägg grädde, smör, blomkål och buljongpulver i en stor kastrull. Låt det koka upp och koka utan lock på hög värme några minuter, under omrörning. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i 15-20 minuter, tills blomkålen är helt mjuk. Rör om då och då. Koka under tiden ärtorna enligt anvisningar på förpackningen. Tillsätt ärtor, dill, gräslök, citronsaft, citronskal, peppar och eventuellt lite salt till blomkålsmoset, och kör med stavmixer tills det blir ett mos.

3. Bryn brysselkålhalvorna på medelvärme i smör och rapsolja i ca 10 minuter, eller tills de fått en lagom läcker färg. Tillsätt salt och äppelcidervinäger mot slutet.

4. Lägg upp fisk, mos och brysselkål på tallrikar. Peta kanske också dit en dillkvist och en citronskiva som dekoration, och din middag blir inte bara läcker utan snygg också 😉

 

bild (2)

Röding med råstekt selleri och caviarsås

Huvudrätt | 3 oktober, 2014 | By

röding

sås

Häromkvällen vankades det fisk här i Najnis kök. Och inte den gamla vanliga laxfilén, som det så ofta blir när Najni lagar fisk. Inget ont om lax – det är en mumsig fisk det med – men den här gången kände Najni för att testa en fisk hon faktiskt aldrig smakat förr, nämligen röding. Och det var en bekantskap som gav mersmak minsann! Jag tror att jag kanske varit lite rädd för rödingen som stirrat på mig i fiskdisken, eftersom jag aldrig bemödat mig med att lära mig hur man filéar hela fiskar. Den snälla kvinnan i fiskdisken förbarmade sig dock över mig och filéade snabbt och smidigt rödingen framför min imponerade blick. Jag vill också kunna filéa en röding som om jag aldrig gjort nåt annat i mitt liv, tänkte Najni avundsjukt i sitt stilla sinne när den skickliga fiskkvinnan inom loppet av några minuter förvandlade den hela rödingen till en finfin filé. Så här ska övas! Och investeras i en riktigt bra filékniv. Nåväl. Vad gjorde Najni av sina rödingfiléer då? Jo, hon lät sig inspireras av ett recept från en av sina favoritkokböcker: Jills mat efter säsong, av Jill Wallentin Wollberg, och här har ni resultatet, foodies. En fiskmiddag som kommer att lagas ofta här i Najnis kök framöver. Man borde helt enkelt äta röding lite oftare! Rotselleri är dessutom perfekt för oss som mår bäst av ett minskat kolhydratsintag, då den innehåller knappt 5 % kolhydrater per 100 gram 🙂

 

INGREDIENSER     4 personer

6oo g rödingfilé

1 kg rotselleri, skalad och skuren i kuber

smör

salt

peppar

2,5 dl creme fraiche

0,5 dl majonnäs

rivet skal av en halv ekologisk citron

1 msk finhackad dill

50 g röd caviar på burk (från stenbit, sill eller liknande)

0,5 krm cayennepeppar

4 citronskivor

4 dillkvistar

 

Gör så här:

1. Lägg rotsellerikuberna på en ugnsplåt och ringla över rapsolja och lägg i några smörklickar. Salta, peppra och rör runt. Ugnsbaka på 225 grader i ca 20 minuter. Rör om efter halva tiden.

2. Blanda ihop såsen och smaka av med salt. Häll upp i fyra små glas och dekorera med en dillkvist.

3. Stek rödingen i smör och rapsolja. Börja med skinnsidan nedåt, och vänd när köttet börjar bli ljust i kanterna. Stek några minuter till, tills fisken är precis genomstekt. Salta och peppra.

4. Servera med såsen, en extra klick löjrom, citronskiva och en dillkvist.

 

filé

 

 

 

 

Laxkotlett med avokadohollandaise och bondbönor

Huvudrätt, Tillbehör | 16 augusti, 2014 | By

lax med avokadohollandaise

Lax och avokado är ju den perfekta smakkombinationen, och till detta inlägg ville Najni testa att göra något nytt och spännande av avokadon. Resultatet blev en fluffigt len och alldeles, alldeles oemotståndlig avokadohollandaise! Men läckerheterna på tallriken stannar inte vid detta – nej då. Ty Najni har varit på en liten Österlenutflykt nu igen, och som sig bör efter sådana äventyr kom Najni givetvis inte heller denna gång hem tomhänt. Vi bodde en natt på ett litet Bed & Breakfast i närheten av Kåseberga, och som närmsta granne hade vi inget mindre än självaste Kåsebergaodlingen – en ekologisk gårdsbutik där man kan köpa allehanda smaskigheter som odlas på ägorna. Fångsten blev ett gäng vackert knallgula tomater och en hög med bondbönor. Det sistnämnda har Najni endast ätit ute på lokal, och då alltid tänkt att såna där måste jag allt laga hemma någon gång. Bondbönorna ser ut som grova ärtskidor ungefär. Innan tillagningen måste de spritas, vilket innebär att man öppnar ”skidorna” och plockar ut bönorna. Sedan kokar man dem i saltat vatten i 3-8 minuter, beroende på hur al dente man vill ha dem. Sedan kan man antingen äta dem som de är, efter att ha sköljt dem i kallt vatten, eller ta bort det ljusgrå innerskalet. Då smakar bönorna lite mer som gröna ärtor och får en snyggare färg, men denna gång ville jag testa att äta dem med innerskalet kvar, för att få en lite mer rustik och ”bönig” smak. Om sanningen ska fram var jag dessutom för lat och hungrig för att orka pilla med skalet 😉 Nåväl. När Najni stod i fiskdisken för att köpa sina laxkotletter föll hennes lystna blickar dessutom på en skål med rökta räkor … Då Najni liksom Oscar Wilde kan motstå allt utom frestelser, kunde hon så klart inte låta bli att köpa några. Rätten blir förstås löjligt smarrig även utan räkinslaget. Välj själva hur överdådig ni vill ha er middag, foodies!

 

INGREDIENSER     2 personer

 

2 laxkotletter

valfri mängd bondbönor

2 gula små tomater

1 skvätt olivolja

1 skvätt citronsaft

salt

peppar

6 rökta räkor

2 dillkvistar

 

Avokadohollandaise

1 medelstor väl mogen avokado

2 äggulor

1 msk citronsaft

1 nypa cayennepeppar

0,5 tsk salt

1,5 msk upphettad rapsolja

 

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser till avokadohollandaisen utom oljan i en matberedare. Kör i ca 2 minuter.

2. Tillsätt den varma oljan gradvis, lite i taget, medan du fortsätter att köra matberedaren, tills allt är blandat.

3. Sprita bondbönorna och koka dem i saltat vatten i 3-8 minuter. Skölj i kallt vatten i ett durkslag. Häll tillbaka dem i kastrullen och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och peppar.

4. Stek laxkotletterna i smör och olivolja på medelvärme i några minuter på varje sida. Stänk över lite citronsaft. Salta och peppra.

5. Arrangera lax, avokadohollandaise, bondbönor, tomat och räkor på två tallrikar. Som kronan på verket petar man dit en liten dillkvist.

 

Design P

 

Svart spaghetti med lax- och saffranssås

Huvudrätt | 16 juli, 2014 | By

svart spaghetti

God middag, foodies. I går kväll tog jag mig en liten tripp till Food Heaven – en underbar plats där smaklökarna dansar av glädje. Som ni vet är detta en av Najnis älsklingsplatser. Helst skulle jag vilja tillbringa all min vakna tid där, men ibland pockar ju livet som bekant på uppmärksamhet när det gäller andra saker än mat. Vill ni hur som helst göra en visit i Food Heaven ni med – laga denna ljuvliga spaghetti med lax- och saffranssås!  Resan påbörjas redan när man står i köket och skär laxfilén i aptitretande små kuber, och när man en stund senare sticker näsan i kastrullen med puttrande saffranssås, ja då är man halvvägs. När man sedan sitter vid matbordet och rullar upp några spaghettistrån med gaffeln, för att sedan spetsa en laxbit på densamma och därpå låter smakerna blandas i munnen, då vet man att man nått sin destination. Den svarta spaghettin jag använder i receptet är gjord på svarta bönor, och har en kolhydrathalt på runt 16 procent. Den finns i en grön mungbönvariant också, vilken är toksmaskig den med. Jag köper min bönpasta på Reco Organic Market här i Malmö, men råkar ni inte bo i närheten av den butiken kan ni få tag på bönpasta i flera butiker på nätet. Eller använd vanlig spaghetti om ni inte äter Lchfkost, vetja. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

1 paket spaghetti på svarta bönor

750 g färsk laxfilé, skuren i kuber

5 dl vispgrädde

1,5 dl vitt vin

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk tomatpuré

2 krm cayennepeppar

1 kuvert saffran

1 knippe färsk dill

1,5 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk citronsaft

1 nypa sötströ eller annan sockerersättning

1 stor smörklick

salt

 

Gör så här:

1. Vispa ihop alla såsingredienserna utom smöret, citronsaften och dillen. Låt det sjuda under omrörning i ca 30 minuter, eller tills såsen blivit lagom tjock. Tillsätt smörklicken och rör runt tills den smält.

2. Koka under tiden spaghettin enligt instruktionerna på paketet. Rör i en klick smör när du hällt av vattnet.

3. När såsen sjudit i ca 30 minuter och smörklicken är iblandad och smält – rör i den finhackade dillen och citronsaften (spara några små dillkvistar till dekoration).

4. Lägg ner laxkuberna i såsen och rör runt försiktigt. Låt det sjuda några minuter till, tills laxen blivit precis genomkokt. Smaka av med salt om det behövs.

5. Arrangera på tallrikar och dekorera med dillkvistar.

6. Välkomna till Food Heaven!

 

Design O

 

Torsk med nässelmos och chorizosalsa

Huvudrätt | 6 maj, 2014 | By

bild (95)

God kväll, foodies! I helgen var jag på skogsutflykt, och fann till min stora glädje att skogen var full av brännässlor. För den som känner sig fientligt inställd till detta gröna guld kan jag tala om att de allra läckraste rätter kan trollas fram med nässlor som ingrediens. Det gäller bara att utrusta sig med handskar när man plockar de små rackarna. Dessutom är nässlan tokigt nyttig. Den sägs vara bra för huden, håret och ämnesomsättningen, för att bara nämna några av nässlans alla hälsofrämjande egenskaper. Nåväl. Najni fraktade hur som helst hem en hel påse nässlor från den magiskt grönskimrande bokskogen till sitt kök, och här får ni ta del av resultatet! 🙂

 

bild (96)

 

INGREDIENSER     2 personer

Chorizosalsa

150 g chorizo

1 mild till medelstark röd chilifrukt

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

2 msk rostade pumpafrön

några kvistar färsk timjan

1 tsk tomatpuré

0,5 dl olivolja

en skvätt citronsaft

salt

 

Nässelmos

1 litet blomkålshuvud

ca en liter färska nässlor

2 dl grädde

en smörklick

1,5 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

en skvätt citronsaft

 

400 g kokt torskfilé

2 citronklyftor

salt

 

Gör så här:

1. Skär chorizon i småbitar. Finhacka lök, vitlök och chili.

2. Fräs chorizon några minuter i olivoljan, och tillsätt sedan lök, vitlök och chili. Fräs några minuter till under omrörning.

3. Tillsätt tomatpurén och timjan och fräs någon minut till. Salta om du vill. Blanda i pumpafröna.

4. Plocka av nässelbladen från stjälkarna och koka bladen i buljongen i ca 3 minuter. Häll av buljongen i ett durkslag, och pressa noga ut allt vatten.

5. Dela blomkålen i småbitar. Koka den i grädden och smöret tills den mjuknat helt. Tillsätt citronsaften och de förvällda nässlorna. Smaka av med salt och peppar. Mixa till ett mos med en stavmixer.

6. Fördela moset och den kokta torskfilén på tallrikar. Salta eventuellt torsken lite. Häll chorizosalsan över torsken, och garnera gärna med färska timjankvistar och citronklyftor.

7. Njut!

 

bild (97)