Najnis kök

Höstig köttgryta med en touch av apelsin

Uncategorized | 13 september, 2015 | By

gry1

Sisådär ja – då har det blivit dags att dela med sig av ännu ett av de recept som lagats här i  Najnis kök denna helg. Precis som utlovat så kommer här den läckra, höstiga grytan som vi ätit här hemma sedan i fredags. Faktum är att den blev så god så Najni alls icke hade klagat om den hade stått på middagsmenyn varje dag i en vecka! Men innan ni får receptet så vill jag passa på att påminna om att nu endast två futtiga dagar återstår av omröstningen till den årliga, internationella mat- och vinbloggstävlingen som ordnas av Cono Sur. Najni har så klart bidragit med ett recept, som man kan gå in och rösta på här. God karma och evig tacksamhet utlovas till er som röstar på Najnis bidrag – högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs 😉 Och just det – på röstningssidan står mitt riktiga namn (Nina Wictorin) vid mitt receptbidrag, för den som nu händelsevis undrar varför det inte står Najni. Och jo, det stämmer att Najni är svag för mustiga köttgrytor, oavsett årstid. Men nu när hösten är här är det liksom lite extra gott med en värmande gryta. Så för er som liksom Najni inte kan få nog av grytor – testa båda, vetja! Well, här kommer i alla fall receptet på Najnis höstiga köttgryta med en touch av apelsin. Hoppas ni gillar den lika mycket som Najni och Peter gjorde 🙂

Höstig köttgryta med en touch av apelsin

INGREDIENSER     4 – 5 personer

1 kg högrev, skuren i bitar

200 g rökt fläsk, skuret i små tärningar

1 morot, skivad

1 gul lök, hackad

4 dl rött vin

3 dl vatten

1 msk oxfond

1 tsk oregano

2 tsk timjan

3 lagerblad

skal av 1 ekologisk apelsin

3 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk tomatpuré

3 tomater, urkärnade och hackade

250 g champinjoner, skurna i kvartar

250 g små steklökar, skalade

1 medelstark chilifrukt, finhackad

salt

peppar

några kvistar färsk oregano

Förslag på tillbehör:

blomkålsmos med riven parmesanost och persilja

cornichons

Så här gör man:

  1. Stek det rökta fläsket i några minuter och häll över i en stor ugnsgryta. Stek sedan högrevsbitarna i flottet från fläsket tills de fått en stekyta och häll över köttbitarna i grytan.
  2. Fräs den hackade löken (inte smålökarna- dem tar vi senare), moroten, chilin och vitlöken i smör tills det blivit mjukt. Tillsätt tomatpurén mot slutet av stekningen. I med alltihop i stekgrytan.
  3. Häll ner vin, vatten, kryddor, oxfond, lagerblad, hackade tomater och apelsinskalet i grytan med köttet. Apelsinskalet kan man bara skära av i stora bitar från apelsinen, och sedan fiska upp ur grytan innan servering. Se bara till så att så lite som möjligt av det vita under skalet kommer med.
  4. In med grytan i ugnen och låt den sjuda så länge du orkar vänta – ju längre desto bättre! Rör om då och då och tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt. Själv föredrar Najni ganska ”ovattniga” grytor, men det är en smaksak. Här i Najnis kök fick grytan puttra i ca tre timmar.
  5. När ca en halvtimme återstår av grytans koktid: stek smålökarna och svampen i smör i en stekpanna, tills lökarna mjuknat något. Släng sedan ner lök och svamp i grytan och låt koka med den sista halvtimmen.
  6. Strö lite färsk, finhackad oregano över grytan precis före servering, och njuuut! Ett glas kryddigt och mustigt rödvin blir finemang till.

gry2

Anklår med surkål och chorizo

Huvudrätt | 1 oktober, 2013 | By

anklår

Godkväll, foodies! Har ni ätit anklår någon gång? Inte? Då är det hög tid att uppleva denna delikatess från det franska köket. Jag var på jobbmiddag häromkvällen, och jag och kollegorna hade turen att hamna på en av stadens eminenta franska restauranger. De andra beställde Boeuf Bourguinon och fisksoppa, men jag – jag drabbades av en oemotståndlig lust att hugga in på ett saftigt anklår. Och jag fick alls ingen anledning att ångra mitt beslut. Det förstod jag redan när jag såg härligheten bäras in för att rykande het placeras framför mig.  Och vilken smaksensation det var! Några dagar senare var jag givetvis tvungen att försöka återskapa anrättningen i Najnis kök, och kom till min stora lycka över ett parti anklår till extrapris på ICA :). Vilka kryddiga korvar som bjöds på restaurangen vet jag inte,men jag rafsade hursomhelst åt mig ett paket färsk chorizo i affären – något som visade sig vara ett lyckokast. Spanien möter Frankrike på tallriken, liksom. Varsågoda alla foodies – här får ni Najnis fria tolkning av anklår med surkål och kryddig korv. Bon Appetit!

INGREDIENSER  2 personer

2 anklår

4 små färska chorizokorvar

1 burk surkål

surkål

 

 

 

 

 

1 dl vitt vin (även om surkålen redan är vinmarinerad i burken skadar det aldrig med lite extra av det goda)

1 gul lök

4 skalade, hela vitlöksklyftor

1 tsk kumminfrön

några färska timjankvistar

några matskedar fransk senap

två lagerblad

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Stek anklåren i smör på båda sidor, så de får lite färg.

aklåristekpanna

Salta och peppra. Lägg anklåren i en ugnsform och ugnsbaka i 30 minuter. Dela löken i klyftor. Lägg surkål, lök, vitlök, lagerblad och kummin i en gryta. Häll i vinet, och låt det puttra på låg värme medan anklåren blir färdiga i ugnen. Ta några matskedar stekflott från ankan i ugnen och häll dem i surkålsgrytan – ett litet Najnitrick för att locka fram ännu mer härlig smak i kålen. Skiva chorizon och stek i smör i en stekpanna. Lägg upp på tallrikar och lägg några timjankvistar som dekoration. Servera med en klick fransk senap och ett lätt rödvin eller ett fylligt vitt.