Najnis kök

Biff Rendang på Najnis vis

Huvudrätt | 12 februari, 2017 | By

Indonesisk köttgryta

Biff Rendang

Nej men se god söndagskväll på er , foodies!

Idag tänker jag bjuda på något så smaskigt som Biff Rendang, men först känner jag mig nödgad att berätta en liten tråkighet:

För er som händelsevis undrar vart mitt senaste inlägg, nämligen den läckra fiskgrytan med saffran och citron tog vägen, så är det tyvärr så att en illasinnad hacker beslagtog inlägget, som helt sonika bara försvann från bloggen. Tråkigt men sant. Men jag lovar att jag ska försöka återskapa receptet och göra ett nytt inlägg snart. Well, någon gång ska väl vara den första, att råka ut för ett hackerangrepp, alltså. Jag har ju haft turen att vara förskonad från sånt hittills här i Najnis kök.

Men nu ska vi prata om betydligt trevligare saker än ondsinta hackers, nämligen den så-goda-så-man-nästan-känner-sig-manad-att-slicka-tallriken-kötträtten jag lagade i går 🙂 Najni är tämligen obevandrad inom den indonesiska kokkonsten, men blev plötsligt toksugen på att testa en av detta köks paradrätter, nämligen Biff Rendang. Det som är lite speciellt med denna rätt är att den är ganska torr, då man låter kokosmjölken nästan koka in helt och hållet i köttet. Vanligtvis är ju Najni en såsperson, men i detta fall gör det absolut ingenting att rätten saknar sås i vanlig mening, ty själva köttet blir så otroligt saftigt, mört och läckert, och liksom karamelliserat av den lite annorlunda tillagningsmetoden, så man saknar faktiskt inte såsen. Den långa koktiden gör dessutom så att de smaskiga kryddorna riktigt invaderar köttet, och slutresultatet blir en intensivt kryddig men ändå rund och mild smakupplevelse. Serverad med blomkålsris och krispiga sockerärtor lär denna indonesiska läckerhet inte göra någon middagsgäst besviken! Äter man strikt lchf kan man såklart skippa det bruna sockret, men då får man inte heller samma karamelliserade resultat. Ni som vid det här laget känner Najni vet ju att hon då och då men inte alltför ofta kan tänka sig att använda ytterst små mängder socker i ett recept, om det som i detta fall uppfyller en viktig funktion för slutresultatet.

Hur gör man då för att tillaga sig en laddning av Biff Rendang, undrar ni väl nu, foodies…? Jo, så här:

 

Biff Rendang
Serves 5
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 vitlöksklyftor
  2. 2 gula lökar, skivade
  3. 1 rejäl bit färsk ingefära, skalad och riven
  4. 1,5 tsk malen koriander
  5. 1 tsk spiskummin
  6. 0,75 tsk chiliflakes
  7. neutral olja att steka i, t ex smakkneutral kokosolja
  8. 1 kg nötkött, t ex högrev
  9. 3 citrongräs (den vita hälften), lätt krossade
  10. 1 burk kokosmjölk
  11. 3 limeblad
  12. 1 msk brunt råsocker (eller farinsocker eller kokossocker)
  13. 2 tsk fisksås
Instructions
  1. Mixa vitlök, lök, ingefära, koriander, spiskummin och chiliflakes i några minuter i matberedaren tills det blir en slät pasta.
  2. Skär köttet i kuber och stek i omgångar i oljan i en stekpanna. Lägg över i en stor ugnsgryta efterhand.
  3. Fräs citrongräset i den resterande oljan i några minuter. Tillsätt lök-och kryddpastan och fräs under omrörning i några minuter.
  4. Häll ner kokosmjölken, sockret och limebladen och koka upp.
  5. Häll över såsen i grytan med köttet och låt stå i 150 graders ugnsvärme i ca två timmar, tills nästan all vätska kokat in i köttet. Rör om då och då. Eventuellt kan man ta av locket den sista timmen, om för mycket vätska är kvar.
  6. Ta sedan ut grytan och ställ på en spisplatta, och stek under omrörning på medelvärme tills köttet blivit lite karamelliserat och fått en brunaktig färg, utan att bli bränt.
  7. Servera med exempelvis blomkålsris och ångade sockerärter, och dekorera gärna med lite extra chiliflakes.
  8. Yummy!
Najnis kök http://www.najniskok.se/

 

Höstgryta med vin och svamp

Huvudrätt | 20 augusti, 2016 | By

Höstgryta med vin och svamp

Höstgryta med vin och svamp

Hösten står bestämt och knackar på dörren, foodies. Visst börjar man bli sugen på mustiga grytor som passar utmärkt att skölja ner med ett kraftigt rödvin, så säg …? Well, just en sådan gryta lagades här i Najnis kök härförleden. Läcker blev den också. Så där riktigt fjantläcker faktiskt. Dessutom rekommenderar Najni att man börjar nalla på vinet man tänker ha i  grytan och kanske även servera till den redan när man tillagar den, så blir matlagningen ännu ett snäpp trevligare! En skvätt i grytan och en skvätt i ett glas till kocken, he ho 😉

Vad gäller val av svamp, så har Najni en förkärlek för torkad sådan, som man lägger i blöt i ljummet vatten en halvtimme innan den ska tillagas, men det går så klart alldeles, alldeles utmärkt med färsk svamp också. I min gryta slank visst en rejäl näve kantareller ner, men Karl Johansvamp blir minst lika smaskelimumsigt.

Som tillbehör till grytan kan man exempelvis göra sig ett blomkålsris, gärna på ekologisk blomkål, eller varför inte ett frestande mos på rotselleri, spetsat med en gnutta parmesan? Här hos Najni serverades grytmumsigheten till Lchf-varianten av pappardelle – ett kul och annorlunda sätt att göra sin egen pasta på.

Hur tillagar man då denna höstiga, mustiga läckerhet …? Jo, så här:

Höstgryta med vin och svamp
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 800 g nötkött
  2. 225 g pärllök, skalad och halverad
  3. 2 vitlöksklyftor, finhackade
  4. 5 dl rödvin
  5. 1 msk oxfond
  6. 5 msk färsk oregano, finhackad
  7. 1 rejäl näve torkad svamp, blötlagd i ljummet vatten i ca en halvtimme
  8. 1 burk krossade tomater
  9. 1 msk tomatpure
  10. 1 skvätt soja
  11. ev 1 tsk honung
  12. salt och peppar
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek pärllökarna i smör några minuter, och tillsätt vitlöken den sista minuten.
  3. Häll över löken i en stor ugnsgryta.
  4. Stek sedan det tärnade köttet i smör och salta och peppra.
  5. Tillsätt tomatpurén den sista minuten.
  6. Lägg köttet i ugnsgrytan, skölj ur stekpannan med vinet och låt det koka upp.
  7. Häll över vinet i ugnsgrytan och tillsätt alla övriga ingredienser utom svampen.
  8. Tillaga grytan i ugnen under lock, i minst två timmar, gärna ännu längre.
  9. Rör runt i grytan då och då, och tillsätt vatten om det ser för torrt ut.
  10. När ca en kvart återstår av tillagningstiden, stek den väl avrunna svampen i smör och rör ner i grytan.
  11. Servera med ditt favorittillbehör och njuuut av din läckra gryta!
Notes
  1. Vill man hotta upp sin mustiga höstgryta ytterligare, kan man tillsätta 1 krm lakritspulver, och/eller två rutor riktigt mörk choklad. Smaskens!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Höstgryta med vin och svamp

Höstgryta med vin och svamp

 

 

 

Höstig köttgryta med en touch av apelsin

Uncategorized | 13 september, 2015 | By

gry1

Sisådär ja – då har det blivit dags att dela med sig av ännu ett av de recept som lagats här i  Najnis kök denna helg. Precis som utlovat så kommer här den läckra, höstiga grytan som vi ätit här hemma sedan i fredags. Faktum är att den blev så god så Najni alls icke hade klagat om den hade stått på middagsmenyn varje dag i en vecka! Men innan ni får receptet så vill jag passa på att påminna om att nu endast två futtiga dagar återstår av omröstningen till den årliga, internationella mat- och vinbloggstävlingen som ordnas av Cono Sur. Najni har så klart bidragit med ett recept, som man kan gå in och rösta på här. God karma och evig tacksamhet utlovas till er som röstar på Najnis bidrag – högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs 😉 Och just det – på röstningssidan står mitt riktiga namn (Nina Wictorin) vid mitt receptbidrag, för den som nu händelsevis undrar varför det inte står Najni. Och jo, det stämmer att Najni är svag för mustiga köttgrytor, oavsett årstid. Men nu när hösten är här är det liksom lite extra gott med en värmande gryta. Så för er som liksom Najni inte kan få nog av grytor – testa båda, vetja! Well, här kommer i alla fall receptet på Najnis höstiga köttgryta med en touch av apelsin. Hoppas ni gillar den lika mycket som Najni och Peter gjorde 🙂

Höstig köttgryta med en touch av apelsin

INGREDIENSER     4 – 5 personer

1 kg högrev, skuren i bitar

200 g rökt fläsk, skuret i små tärningar

1 morot, skivad

1 gul lök, hackad

4 dl rött vin

3 dl vatten

1 msk oxfond

1 tsk oregano

2 tsk timjan

3 lagerblad

skal av 1 ekologisk apelsin

3 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk tomatpuré

3 tomater, urkärnade och hackade

250 g champinjoner, skurna i kvartar

250 g små steklökar, skalade

1 medelstark chilifrukt, finhackad

salt

peppar

några kvistar färsk oregano

Förslag på tillbehör:

blomkålsmos med riven parmesanost och persilja

cornichons

Så här gör man:

  1. Stek det rökta fläsket i några minuter och häll över i en stor ugnsgryta. Stek sedan högrevsbitarna i flottet från fläsket tills de fått en stekyta och häll över köttbitarna i grytan.
  2. Fräs den hackade löken (inte smålökarna- dem tar vi senare), moroten, chilin och vitlöken i smör tills det blivit mjukt. Tillsätt tomatpurén mot slutet av stekningen. I med alltihop i stekgrytan.
  3. Häll ner vin, vatten, kryddor, oxfond, lagerblad, hackade tomater och apelsinskalet i grytan med köttet. Apelsinskalet kan man bara skära av i stora bitar från apelsinen, och sedan fiska upp ur grytan innan servering. Se bara till så att så lite som möjligt av det vita under skalet kommer med.
  4. In med grytan i ugnen och låt den sjuda så länge du orkar vänta – ju längre desto bättre! Rör om då och då och tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt. Själv föredrar Najni ganska ”ovattniga” grytor, men det är en smaksak. Här i Najnis kök fick grytan puttra i ca tre timmar.
  5. När ca en halvtimme återstår av grytans koktid: stek smålökarna och svampen i smör i en stekpanna, tills lökarna mjuknat något. Släng sedan ner lök och svamp i grytan och låt koka med den sista halvtimmen.
  6. Strö lite färsk, finhackad oregano över grytan precis före servering, och njuuut! Ett glas kryddigt och mustigt rödvin blir finemang till.

gry2

Boeuf Bourguinon

Huvudrätt | 18 november, 2014 | By

bild (2)

bild (3)

God kväll, foodies! Så här års blir Najni som en sömnig björn. Vill bara gå i ide och vakna upp igen framåt slutet av april, sådär. Gäääsp… Men då Najni inte är någon björn utan en Najni, så går det ju såklart inte för sig. Så vad göra, för att hålla livsgnistan uppe under dessa kalla, mörka månader? Härja i sitt kök, såklart! Här i Najnis kök puttrar grytor med fylliga dofter på spisen mest hela tiden just nu. För vad kan pigga upp en frusen själ bättre än en härlig måltid? Det finns något tröstande i tanken att hur trött man än är efter en dag på jobbet, hur uppfylld man än är av vardagens små förtretligheter, så finns köket alltid där och väntar på en. Med sina löften om ännu olagade nya smaksensationer, med sina hyllor med kokböcker som gömmer en myriad av potentiella nya dofter, med sina välkomnande grytor och kastruller och kryddburkar fyllda med barndomsminnen. För mat, mina vänner, är livet när det är som bäst. Livet nedkokat till sin essentiella mening. Att laga en måltid till någon är ett kärleksbevis så gott som något. Att sitta ned kring ett dukat bord och tillsammans hugga in på en läcker gryta medan vintervindarna viner därutanför löser måhända inga världsproblem, men det gör måltidens deltagare tillfälligt lite varmare, lite gladare, lite mättare. En gnutta bättre rustade att möta alla utmaningar därute i världen. Mat är konst och mat är kärlek, anser Najni! Den rätt som väckt Najnis  filosofiska sida till liv denna novemberkväll är den ovanligt läckra Boeuf Bourguinon jag lagade igår när jag kom hem från jobbet, trött och måndagsgrinig. Ty det finns som sagt något tröstande i att kavla upp ärmarna, ta på sig förklädet, sätta på musik och börja hacka lök. Sticka näsan i en burk med timjan, besluta sig för huruvida man ska steka köttet i smör eller olivolja eller en blandning av båda, fundera över om man ska slänga ner en halv chilifrukt i grytan fast det inte står i receptet och så vidare och så vidare. Och vips så har det gått en hel timme utan att man tänkt en enda gång på den där drummeln som trängde sig före i kön på Pressbyrån, på bussen som kom för sent eller cykellåset som frusit fast. För man har något viktigare och mycket, mycket större för sig: man lagar mat! 🙂

Så varsågoda, mina vänner. Här kommer receptet på Najnis Boeuf Bourguinon! Vad ni än går och grunnar på, hur mycket ni än fryser för att ni inte haft tid att köpa den där vinterjackan än, eller hur mycket ni än undrar hur ni ska orka lämna sängen när väckarklockan vrålar klockan 05.30 imorgon bitti, så hoppas jag att denna klassiker från det franska köket snart ska lysa upp era liv under ett kort men glittrande ögonblick i vintermörkret. Bon appétit!

INGREDIENSER     5 personer

900 g nötkött, t ex ytterlår, skuret i bitar

1 skivad morot

1 skivad gul lök

6 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

3,5 dl rött vin

1 tsk fiberhusk

3 msk oxfond med rödvin

3 dl vatten

1 msk färsk timjan

0,5 påse röd steklök (ca 125g). Koka lökarna någon minut i vatten först, och skölj med kallvatten, så går det lätt att skala dem.

2 lagerblad

1 paket bacon, klippt i bitar

200 g små champinjoner

salt och peppar

1 knippe finhackad persilja

Gör så här:

1. Fräs lök och morot i smör och olivolja. Tryck lätt med ett knivblad på på vitlöksklyftorna så de krossas lätt. Ta av skalet och hacka klyftorna. Låt dem fräsa med i lök- och morotsblandningen de sista minuterna. Häll över i en ugnsgryta.

2.  Bryn köttet i smör och olja tills det fått lite stekyta. I med tomatpurén och fräs en minut till. Strö över fiberhusk, häll på vin och fond och låt det koka upp under omrörning. Häll över i grytan. Tillsätt lagerblad, vatten och kryddor och rör om ordentligt.

3. Låt grytan puttra i ugnen på 150-175 grader i ca två timmar. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt. Såsen ska dock vara ganska tjock.

4. Medan grytan puttrar i ugnen kan du roa dig med att förbereda resten: stek baconet i en het stekpanna. Tillsätt smålökarna och svamparna efter några minuter, och stek tills det fått lagom med färg..

5. Låt baconröran puttra med i grytan de sista 15 minuterna av tillagningstiden.

6.  Servera exempelvis med Najnis läckra blomkålsmos. Receptet hittar ni här. Och vill ni festa till det lite, så byter ni ut persiljan i blomkålsmosreceptet mot en deciliter riven ost istället. I Najnis kök användes en blandning av parmesan och lagrad herrgårdsost. Strössla finhackad persilja över tallrikarna och NJUT!

bild (4)

Mustig gryta med rödvin

Huvudrätt | 18 oktober, 2014 | By

grojtan

Det var en gång en Najni. Just den här Najnin var ett riktigt matvrak. Alltid tänkte hon på mat. Eller så åt hon mat. Eller handlade mat, eller klurade på hur man skulle laga sin mat. När hon åt frukost tänkte hon på vad hon skulle äta till lunch och när hon åt lunch tänkte hon på vad hon skulle äta till middag. När hon slog upp ögonen på morgonen tänkte hon: Ny dag, ny mat! Typ. En ruggig höstdag i Nådens År 2014 blev Najnin plötsligt sugen på en redig köttgryta. Ni vet en sån där som fått puttra lääääänge, så alla smakerna fått tid att utvecklas och köttet bli så mört så det faller sönder bara man tittar på det? En sån där med massor av rödvin i, och vitlök och svamp och grädde? Ja, just en sån gryta tänkte sig Najni den där kulna oktoberdagen då höstvindarna ven och människorna på gatorna hade något plågat i blicken där de hukade under sina paraplyer. Medan grytan puttrade på spisen spred sig de ljuvligaste dofter i Najnis kök och en värme i hennes hjärta, medan hon blev hungrigare och hungrigare. När de två timmarna som behövs för att få en köttgryta riktigt läcker äntligen hade gått, fick så Najnin äntligen hugga in på sin mustiga gryta, och hon var sååå lycklig. Snipp, snapp, snut, så var den kanske inte så rafflande sagan slut. Men Najnis gryta – den är desto mer rafflande. Och här får ni receptet:

 

INGREDIENSER     4 personer

600 g nötkött (exempelvis ytterlår)

5 skivor bacon

2 msk oxfond med rödvin

8 schalottenlökar

6 hela vitlöksklyftor

1 röd paprika

15 champinjoner

2 lagerblad

1,5 dl rödvin

1 dl vatten

2 dl grädde

salt

nymalen svartpeppar

3 msk finhackad färsk mejram eller annan ört

 

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Skär schalottenlök och paprika i bitar.

2. Stek löken och paprikan i smör tills de blivit lite mjuka. Lägg över i en stor gryta.

3. Stek köttbitarna tills de fått lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna (som du krossat lite lätt med ett knivblad) mot slutet. Lägg kött och vitlök  i grytan. Häll på vatten, vin, fond och lagerblad.

4. Låt grytan småputtra under lock antingen i ugnen eller på spisen. Väljer du ugnen så blir 175 grader lagom. Sänk eventuellt värmen lite om det kokar för vilt. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt lite mer vatten om det blir för torrt. Två timmar brukar vara en lagom koktid, beroende på vilket kött man använder.

5. Medan grytan puttrar: Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Bryt det sedan i småbitar.Dela champinjonerna och stek dem i en stekpanna utan fett. Stek tills de fått färg och vätskat av sig.

6. När ca 20 minuter återstår av grytans koktid, tillsätter man grädde, svamp, bacon, peppar och salt.

7. När grytan puttrat klart rör man ner de finhackade örterna.

8. Servera med exempelvis kålrotspommes och sallad. Gör man kålrotspommes kan man låta grytan koka färdigt på spisen, om det blir för trångt i ugnen.

 

Design D

Kyckling med paprika och oliver

Huvudrätt | 20 september, 2014 | By

 

sicilienchicken

Jodå – Najni fortsätter sitt utforskande av den sicilianska kokkonsten, och idag blir det en mustig kycklinggryta! Ni som följer bloggen vet ju att Najni nyligen varit på Sicilien och samlat på sig massor av inspiration. I det sicilianska köket använder man rustika, enkla råvaror för att trolla fram de ljuvligaste rätter. Redig och jordnära mat utan alltför många krusiduller, helt enkelt. Istället är det viktigt att använda råvaror av hög kvalitet. Och ack så gott det är att värma sig med denna kycklinggryta med smak av paprika, vin och oliver, när höstrusket gör sig påmint! Najni rekommenderar att man gör sig det lilla extra besväret att själv skålla och flå sina tomater och själv grilla och flå sina paprikor, istället för att köpa färdigt på burk. Det ger en viss känsla att laga mat från grunden på det viset, tycker i alla fall Najni. Och välj era tomater med omsorg till denna rätt, foodies. Lägg vantarna på de knallrödaste, mognaste ni kan hitta, och grytan kommer att smaka så mycket mer än om man använder bleka och trista vintertomater. Och unna er likaså oliver av bästa kvalitet. Mycket dyrare, jag vet, men också så mycket godare. Kalamataoliver hör till Najnis favoriter på olivfronten, och det var just denna smaskiga sort som användes i dagens recept. I Najnis kök serverades ett lchf-vänligt blomkålsmos till grytan, men det går lika bra med en sallad, eller varför inte ugnsbakade rotfrukter? Buon appetito!

 

INGREDIENSER     4 personer

1 hel, färsk kyckling på ca 1,2 kg

4 stora paprikor

6 stora tomater

1 msk tomatpuré

3 skivade vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

1,5 dl torrt, vitt vin

1 tsk honung

80 g svarta oliver av bra kvalitet

en halv kruka färsk basilika

salt och peppar

chiliflakes

0,5 dl olivolja

 

Gör så här:

1. Dela kycklingen i ungefär lika stora bitar. Skölj bitarna och torka med hushållspapper.

2. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnorna. Lägg halvorna med skinnsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt och ugnsbaka på 275 grader tills skalen blivit lite svarta. Låt paprikorna svalna lite och pilla sedan bort skalen. Det gör inget om lite blir kvar. Skär de flådda paprikorna i strimlor.

3. Skär ett ytligt kryss i varje tomat, och koka dem några minuter i en stor kastrull. Häll av vattnet, skölj med kallt vatten och ta därefter bort skalen. Ta bort kärnorna och hacka tomatköttet.

4. Peppra och salta kycklingbitarna och bryn dem i ca fem minuter i oljan. Tillsätt vitlöken mot slutet. Häll på vinet och låt det nästan koka bort. Lägg sedan över kycklingbitarna i en stor gryta med lock, och häll även över eventuella vinrester.

5. Lägg ner tomathacket, honungen, vinägern, chiliflakesen och tomatpurén på kycklingen i grytan med lock. Rör runt och låt det småputtra under lock i 30-40 minuter. Tillsätt paprikastrimlorna när ca tio minuter återstår av tillagningstiden.

6. Avsluta med att röra ner oliverna och den finhackade basilikan. Smaka eventuellt av med mer salt. Dags att njuuuuuta! 🙂

 

Design K (1)

 

 

Kycklinggulasch med blomkålsmos deluxe

Huvudrätt | 12 augusti, 2014 | By

kycklinggulasch

God middag, foodies! Ännu en tramsigt god och lättlagad kycklingrätt får ni er här till livs, precis som i förra inlägget. Ty Najni gillar kyckling, helt enkelt 😉 Och vad är det som är så lyxigt med blomkålsmoset som serveras till då? kanske någon liten foodie undrar nu. Tja – egentligen är det kanske inget direkt lyxigt med det, om man med lyxigt menar dyra ingredienser i alla fall. Epitetet ”deluxe” har jag petat dit för att jag tycker att detta blomkålsmos är lite godare och krämigare än det gamla vanliga. Det är ett blomkålsmos som har det där lilla extra, om man så vill. Hemligheten är att man tillsätter en äggula, finhackad bladpersilja och rivet citronskal, och vips så har man fixat sig ett blomkålsmos deluxe!

 

INGREDIENSER     2 personer

 

Kycklinggulasch

400 g kycklinglårfilé

1 strimlad grön paprika

2 gula lökar, skurna i tunna klyftor

3 finhackade vitlöksklyftor

400 g krossade tomater

1,5 msk tomatpuré

1 nypa sötströ

några stänk balsamvinäger eller sherryvinäger

1 tsk mortlad kummin

valfri mängd chiliflakes

1 msk kycklingfond

salt

peppar

 

Blomkålsmos

1 blomkålshuvud

1,5 msk buljongpulver (Najni använde Renée Voltaires lantbuljong)

1 stor smörklick

1 knippe finhackad bladpersilja

finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl creme fraiche

1 rå äggula

salt

peppar

 

Och så här trollar man fram sin middag:

1. Fräs lök, paprika och kummin några minuter i rikligt med smör och olivolja. Tillsätt sedan vitlök, chiliflakes,kyckling och tomatpuré, och fräs en stund till.

2. I med krossade tomater och fond och låt det småputtra medan du fixar blomkålsmoset. Smaka av med salt och peppar. Ha i lite vatten om det blir för torrt.

3. Dela blomkålen i små buketter. Koka dem i vatten och buljong tills de är helt mjuka. Det tar ca 15 minuter.

4. Sila av blomkålen i ett durkslag. Lägg en stor smörklick i kastrullen och häll sedan tillbaka blomkålen i kastrullen. Salta, peppra och tillsätt citronskal, äggula och persilja. Kör med stavmixer till önskad konsistens. Rör till sist ner creme fraichen och värm en stund på spisen innan servering.

 

Design A (1)

 

 

 

 

Chicken à la King med blomkålscouscous

Huvudrätt | 6 augusti, 2014 | By

chickentallrik

I dag bjuder Najni på en klassiker från det amerikanska köket: Chicken à la King. Om rättens ursprung tvistar foodies än idag, men det mest troliga är att det var William King – kock på Bellevue Hotel i Philadelphia – som vi har att tacka för denna enkla men ack så goda anrättning. Kocken King lär visst ha varit något i hästväg begåvad inom sitt yrke, åtminstone om man får tro de lovord om hans kokkonst som stod att läsa i en ledare i New York Tribune  strax efter hans död den fjärde mars 1915:

 

The name of William King is not listed among the great ones of the earth. No monuments will ever be erected to his memory, for he was only a cook. Yet what a cook! In him blazed the fire of genius which, at the white heat of inspiration, drove him one day, in the old Bellevue, in Philadelphia, to combine bits of chicken, mushrooms, truffles, red and green peppers and cream in that delight-some mixture which ever after has been known as ”Chicken a la King.” (Ledare, 7 mars 1915, Chicken a la King. New York Tribune, s 8)

Receptet dök sedan upp i tidningar såväl som kokböcker under åren kring sekelskiftet 1900. Själv minns jag rätten från min tidiga barndom på 70-talet, då det var inne att bjuda på Chicken à la King när man skulle festa till det lite. Kanske inte den hippaste av maträtter så här på 2010-talet, men en riktig goding som förtjänar epitetet ”klassiker”. Krämig, mustig och hjärtevärmande i alla väder och årstider. Som alltid med matklassiker så cirkulerar ett oändligt antal receptvarianter där ute, och här får ni Chicken à la King à la Najni, så att säga 😉 Vad gamle William skulle tyckt om Najnis version av hans paradrätt en sisådär 120 år efter det att han skapade den får vi aldrig veta. Men jag hoppas att den faller er på läppen, foodies. Som tillbehör slängde jag ihop en mumsig blomkålscouscous, som får sin fina färg av den supernyttiga kryddan gurkmeja.

INGREDIENSER     4 personer

Chicken à la King

0,5 grillad kyckling

1 gul lök, tunt klyftad

2 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

2 dl champinjoner, halverade

1,5 msk tomatpuré

2 krm fiberhusk

4,5 dl grädde

1,5 msk kycklingfond

1 dl vitt vin

0,5 dl vatten

salt

peppar

finhackad persilja

Blomkålscouscous

1 stort blomkålshuvud

0,5 tsk gurkmeja

salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

rapsolja

1 smörklick

några finhackade basilikablad

Gör så här:

1. Dela blomkålen i buketter och kör i matberedare tills det blir som couscous.

2. Plocka bort kycklingköttet från benet och skär köttet i bitar.

3. Låt svampen vätska av sig några minuter i en torr, het stekpanna utan fett. Tillsätt sedan en stor smörklick och fräs lök och paprika i några minuter. Tillsätt tomatpurén och vitlöken och fräs i några minuter till. Peppra. Strö fiberhusk över grönsakerna och rör om.

4. Häll i vinet och låt det fräsa några minuter. I med grädden och kycklingfonden. Låt det puttra en stund, tills såsen tjocknar. Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.

5. Tillsätt kycklingen och puttra en stund till. Blanda till sist ner persiljan och smaka av om det behövs salt.

6. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull med tjock botten. Fräs blomkålscouscousen med salt och kryddor i några minuter under omrörning. Lägg i smörklicken och låt den smälta. Rör runt. Avsluta med att blanda i basilikan.

7. Färdigt!

chickenpan

Indisk kycklinggryta med smörstekt rödkål

Huvudrätt | 23 april, 2014 | By

bild (92)

En ovanligt illasinnad vårförkylning härjar i Najnis kök. Därför tänkte jag igår att jag skulle laga något riktigt nyttigt till middag, i hopp om att påskynda tillfrisknandet. Den indiska kycklinggryta som blev resultatet innehåller de välgörande ingredienserna gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Och kål i alla former är ju något av det nyttigaste man kan äta – fullspäckat med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men som den lilla livsnjutare Najni är nöjer hon sig inte bara med nyttig mat – den ska vara god och gärna vacker också. Vad passar väl då bättre än denna färgsprakande anrättning som stämmer in på alla punkterna? Laga, ät och njut med alla sinnen, foodies! 🙂

 

INGREDIENSER    4-5 personer

 

Kycklinggrytan

900 g kycklinglårfilé

2 tsk gurkmeja

1,5 tsk spiskummin

1 msk färsk ingefära, riven

4 vitlöksklyftor, rivna

1,5 tsk chiliflakes

1 msk kycklingfond

2 gula lökar, skivade

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

1,5 dl grädde

1 kruka färsk koriander

saften av en halv lime

smör

en skvätt rapsolja

 

Smörstekt rödkål

800 g rödkål

smör

en skvätt rapsolja

salt

saften av en halv lime

 

Garnering

Rivet skal från en lime (helst ekologisk)

 

Gör så här:

1. Stek lök och alla kryddor utom vitlök och ingefära i rikligt med smör och en skvätt rapsolja.

2. Tillsätt kycklingen efter några minuter  och stek en stund till. Tillsätt tomatpurén mot slutet.

3. I med tomater, grädde, limesaft, kycklingfond,vitlök och ingefära. Låt småputtra under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen blivit genomstekt. Smaka eventuellt av med lite salt.

4. Blanda till sist i den finhackade koriandern.

5. Strimla rödkålen fint. Stek den i smör och rapsolja på medelvärme under omrörning. Hur ”al dente” man vill ha den är en smaksak, och stektiden varierar därefter. Smaka dig fram. Najni gillar sin kål mjukstekt, men med en liten krispig kärna. Det brukar ta ca en kvart att få den sådan. Tillsätt limesaft och salt mot slutet av stekningen.

6. Lägg upp på tallrikar och strö över rivet limeskal över hela härligheten precis innan serveringen.

 

Design J

 

Chiligryta med kålrotspuré

Huvudrätt | 26 mars, 2014 | By

bild (79)

bild (80)

God middag, foodies! Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt vintrigt recept, trots att det ju faktiskt är vår nu. Det slog mig nämligen igår att man borde passa på att laga ett sånt där redigt och värmande långkok nu, medan det fortfarande är lite småruggigt ute. Passande nog blåste det kulingvindar här i Malmö igår, och regnet piskade mot rutan i Najnis kök medan chiligrytan åts upp. Ni som följer bloggen vet ju att Najni föredrar den här typen av mat rejält stark, men är man mer lagd åt det milda hållet kanske man väljer att slänga ner en något snällare chilifrukt i sin gryta. I Najnis gryta hamnade en eldig habañero, ty Najni tycker att det ska vara lite sting i en chiligryta! Dessutom innehåller grytan de spännande och smakförhöjande ingredienserna kaffe och choklad. Som tillbehör serverades en mild och len kålrotspuré smaksatt med färsk koriander – ett utmärkt komplement till chiligrytans bitska hetta.

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Chiligrytan

1,3 kg nötytterlår eller annat grytkött

3 hackade gula lökar

7 hackade vitlöksklyftor

1 tub tomatpuré

3 hackade plommontomater

1 chilifrukt

1 msk oregano

3 lagerblad

1 tsk salt

2 tsk chilipulver

1 tsk cayennepeppar

2 tsk spiskummin

ett knappt fullt kaffemått kaffepulver

2 krm kanel

1 tsk chipotlepaste (kan uteslutas)

1,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

2 rutor mörk choklad med hög kakaohalt

1 liter vatten

 

Kålrotspurén

1 kg skalad kålrot skuren i bitar

1 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

0,5 dl grädde

3 msk smör

1 äggula

1 kruka finhackad koriander

saften från en pressad citronklyfta

 

Gör så här:

1. Skär köttet i kuber. Stek det på hög värme i omgångar, i smör och olivolja. Lägg åt sidan så länge.

2. Sänk värmen till medium. Bryn lök, vitlök och chili i några minuter.

3. Lägg över kött och lökhack i en stor ugnsgryta. Tilsätt tomatpurén och kryddorna. Fräs under omrörning i några minuter.

4. Häll på vatten och balsamvinäger. Rör om och låt det koka upp. Tillsätt chokladen.

5. Låt grytan småputtra under lock i ugnen på 150 graders värme i ca två timmar.  Rör om då och då. de sista 45 minuterna kan man ta av locket, om det fortfarande är mycket vätska kvar. Såsen ska bli tjock och krämig.

6. Koka kålrotsbitarna i buljong i ca 10 minuter, tills de precis blivit mjuka. Häll av buljongen och låt kålroten ånga av sig en stund, så all vätska försvinner. Mixa med stavmixer. Tillsätt smör, citronsaft, grädde, äggula, salt, peppar och eventuellt lite mer buljongpulver. Värm under omrörning. Rör till sist ner koriandern.

 

Design J