Najnis kök

Pannacotta med citron och hallon

Sötsaker, Uncategorized | 2 oktober, 2016 | By

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Hej foodies!

Najni säger som hon brukar säga när hon varit borta alltför länge från sin kära blogg: Najni is back in the kitchen! Bra va? Ty inte trodde ni väl att Najni slutat laga mat …? Nej jag tänkte väl det. Däremot har jag varit på en välbehövlig och alldeles, alldeles underbar semester i favoritlandet Italien. Därför bjuds det idag på ett synnerligen Italieninspirerat recept på en silkeslen pannacotta med smak av citron och hallon.  Var i italienarnas rike har jag haft nöjet att vara, då? Jo, först några dagar i det ljuvliga Venedig, där det åktes gondol och åts italienska läckerheter så det stod härliga till, och sedan en dryg vecka på ön Elba, som ligger i den toscanska skärgården. Just det – det var mycket riktigt dit Napoleon förvisades en gång i tiden. Men inte var det synd om honom inte, ty Najni kan då tänka sig betydligt värre platser att förvisas till än denna pärla till ö 😉 Även här frossades det givetvis i god mat dagarna i ända. Massor av fisk, bläckfisk, skaldjur och allehanda smaskigheter slank minsann ner. 

Venezia

Venedig

En kväll när Peter och Najni satt på hotellets restaurangterass på Elba och njöt av vågornas kluckande, hördes så plötsligt en svenskklingande stämma från bordet bredvid, vilket förvånade oss, då vi dittills inte stött på en endaste landsman på ön.

”Säg till om ni behöver hjälp med språket”, sa denna vänliga stämma, som visade sig tillhöra Ninni Ericsson, en svensk reseledare som tillsammans med sina två rara labradorer tagit sig till Elba för några dagars semester och rekande inför eventuella resor för svenska turister till ön. Och Ninni kom verkligen till vår räddning, ty det är inte alltid helt lätt att göra sig förstådd på hemmasnickrad och knappt existerande italienska när man ska försöka förklara för en italienare vad man önskar sätta tänderna i till middag … Tack Ninni, för att du dessutom dagen efter skjutsade oss i din bil till den bedårande bergsbyn Marciana! 

Solnedgång på Elba

Solnedgång på Elba

Ni som nu sitter här och blir sugna på att liksom Najni och Peter åka till Italien – anlita Ninni! Hon driver egen resebyråverksamhet, Projekt Toscana, och ordnar  bland annat mat- och vinresor till … just det: Toscana! Här hittar ni all info om de trevligheter Ninni kan hjälpa er med för den perfekta Toscanaresan 🙂

Well, jag skulle ju kunna skriva hur mycket som helst om mina upplevelser i Italien, som exempelvis utflykten till den magiskt vackra restaurangen i byn Poggio, med våra nyfunna amerikanska vänner Michelle och George, där det festades på bland annat vildsvin och fyllda musslor. Men något säger mig att ni kanske mest av allt vill ha det där pannacottareceptet nu, så här kommer det:

Pannacotta med citron och hallon
Serves 4
Är det några som kan det här med efterrätter så är det italienarna 🙂
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 dl grädde (+ 2 extra dl till dekoration)
  2. 3 tsk honung
  3. saften av 1 citron
  4. rivet skal av 1 ekologisk citron
  5. 6 droppar stevia
  6. 1,5 tsk vaniljextrakt
  7. 3 gelatinblad
  8. valfri mängd färska hallon
  9. valfri mängd rostade pumpafrön, hackade
Instructions
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten.
  2. Koka upp grädden under omrörning.
  3. Ta av från plattan och rör ner vaniljextrakt, citronsaft och sötning.
  4. Rör sedan ner de urkramade gelatinbladen i gräddblandningen, och rör tills de smält.
  5. Låt svalna.
  6. Lägg några hallon i botten på fyra dessertglas.
  7. Fyll på med gräddblandningen och låt svalna några timmar i kylen.
  8. Dekorera med en klick vispad grädde, rivet citronskal, pumpakärnor och eventuellt fler hallon.
  9. Buon apetito!
Notes
  1. Byt ut honungen mot bara stevia om du vill 🙂
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Belgiska våfflor med brie och raw hallonsylt

Bakverk, Frukost | 29 april, 2015 | By

bild

Howdy, foodies! Nu har det blivit dags för Najnis våffelexperiment #2. Ni som följer bloggen vet ju att ett belgiskt våffeljärn för en tid sedan flyttade in i Najnis kök. Åh – denna fantastiska tingest! Hur har jag kunnat leva utan den i alla dessa år?! Våfflor bakade i ett belgiskt våffeljärn blir mycket tjockare, och enligt Najni om möjligt ännu smaskigare, än vanliga våfflor. Denna typ av våffeljärn kan vara svår att hitta i fysiska butiker, men googlar man så finns diverse websajter som säljer dem. Mitt första experiment med detta våffeljärn hittar ni här. Då använde jag kokosmjöl i degen, vilket funkade alldeles utmärkt. Men då Najni är nyfiken av naturen nöjde hon sig givetvis inte med detta, utan ville fortsätta utforska de belgiska våfflornas fascinerande värld, och testa recept med andra mjölsorter också. Mitt enda krav är att våfflorna ska vara glutenfria, då jag ju inte mår så bra av gluten. Härförleden lyckades jag lägga vantarna på ett paket linfrömjöl – en mjölsort som kan vara lite knepig att få tag på. Jag hittade mitt på Reco Market här i Malmö. Om ni inte får tag i linfrömjöl (som alltså finns i välsorterade hälsokostbutiker) går det bra att göra eget. Köp ett paket krossade linfrön och kör dem i mixern en ganska lång stund, tills det börjar likna mjöl. Beroende på vilken mixer/matberedare man har kan det eventuellt bli lite mer grovmalet än färdigköpt linfrömjöl, men har precis samma egenskaper. I dagens recept bestämde jag mig för att göra en ostig variant av våfflor, vilket blev en tokläcker frukost, vill jag lova 🙂 Som om inte detta vore nog tillverkades även en raw hallonsylt, som man fixar på några minuter, att toppa våffelskapelsen med. Den geniala idén att göra hallonsylt med chiafrön på detta enkla vis har jag inte varit briljant nog att komma på själv, utan snodde receptet ur tidningen Buffé (nr 3, 2015). Dock ändrade jag och fixade och trixade lite med receptet, för att minska kolhydratinnehållet. Well – känner ni för att ta en liten minisemester i Food Heaven ska ni definitivt laga dessa belgiska våfflor med brie och raw hallonsylt – ty då teleporteras ni garanterat till nämnda himmel snabbare än Najni hinner säga våffla 😉

våff2

INGREDIENSER     2 våfflor

Våffelsmeten

1,25 dl mandelmjöl

2 msk linfrömjöl (kör krossade linfrön i mixer om du inte hittar färdigt mjöl i affären)

5,5 msk kokosmjölk

1 tsk vaniljextrakt

1,5 tsk bakpulver

2 ägg

1 tsk sötströ eller annan sötning

1 krm salt

Fyllning

200 g brieost, skuren i skivor

Raw hallonsylt

250 g tinade hallon

2 msk chiafrön

1 tsk vaniljextrakt

1,5 msk vatten

2 tsk flytande honung

Gör så här:

1. Börja med hallonsylten. Blanda alla ingredienser. Mosa hallonen lite med en gaffel, så de blir ”halvmosade”.

2. Häll upp sylten i en väl rengjord glasburk. Låt den stå i kylen i minst en timme.  Sylten håller  ca en vecka i kylen.

3. Dags att ta itu med våffelsmeten. Vispa ihop alla ingredienser och baka två våfflor i ett belgiskt våffeljärn. När den gröna lampan lyser är våfflorna klara.

4. Placera brieskivorna på våfflorna medan de fortfarande är varma. Grilla våfflorna med briesidan uppåt under ugnsgrillen, eller på högsta ugnsvärmen, tills osten blivit mjuk.

5. Ta ut våfflorna och dela dem i våffelstycken, efter ”sömmarna”. Placera våffelstyckena ovanpå varandra, så att osten hamnar i mitten, som fyllning.

6. Lägg ”våffelmackorna” i en het stekpanna och stek max 1 minut på varje sida, tills våfflorna blivit lite krispiga. Kolla dem noga så de inte blir brända.

7. Lägg upp ”våffelmackorna” ovanpå varandra på en tallrik, och servera med hallonsylten. Hurra!

hall1hall2

Hallon- och blåbärsmuffins med kardemumma

Bakverk, Sötsaker | 7 mars, 2015 | By

bild - Kopia

 

muffin2 - Kopia

Åååh – som Najni har saknat att rumstera om i sitt kök! En illasinnad och ovanligt långvarig influensa har härjat min kropp i typ en och en halv vecka. Ynklig och försvagad har Najni legat i sin säng och tyckt synd om sig själv och längtat efter att laga mat och baka. Men nu äntligen är den lömska farsoten besegrad och det innebär ju – just det – att Najni is back in the kitchen! Idag tänkte jag därför fresta alla er foodies därute med ett recept på riktigt saftiga och fjompigt goda muffins med bär och kardemumma. Varsågoda!

INGREDIENSER     6 stora eller 8 små muffins

1,25 dl rysk youghurt (eller vilken naturell youghurt som helst)

2 msk smält smör

2,5 msk sötströ eller annan sötning

1 tsk vaniljextrakt

0,5 tsk stött kardemumma

0,5 tsk äppelcidervinäger

4,25 dl mandelmjöl

1 msk kokosmjöl

0,5 tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)

1 krm salt

3 ägg

1,5 dl hallon och blåbär

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Placera pappersmuffinsformar i en muffinsplåt- antingen 6 stora pappersformar eller 8 små. Har man inga pappersformar kan man smörja muffinsplåten noga, bröa med pofiber eller mandelmjöl och hälla smeten direkt i plåten. Dock fastnar muffinsen lättare i plåten då.

2. Lägg alla ingredienser utom äggen i en matberedare. Kör ca 15 sekunder tills allt blandats.

3. I med äggen, och kör några sekunder till, tills det blir en jämn smet. Blanda ner bären för hand. Spara ca 2 msk bär till dekoration.

4. Fördela smeten i muffinsplåten, och strö resten av bären över muffinsen.

5. Baka 15-20 minuter, eller tills muffinsen fått lite färg. Testa med en tandpetare om de är färdiga. Ingen smet ska fastna på tandpetaren.

6. Ta ut muffinsplåten och låt stå i några minuter. Lyft sedan ut muffinsen och låt dem svalna på ett galler.

7. Brygg dig en kopp kaffe, slå dig ner i soffan, strunta i alla måsten, sätt tänderna i en hallon- och blåbärsmuffin med kardemumma. Livet är inte så dumt ändå…

 

Design N

 

Hallonmazariner

Bakverk, Sötsaker | 9 november, 2014 | By

delad mazarin

mazariner

God söndagskväll, foodies! Ibland blir man ju bara så sugen på att baka kakor, och en av de bästa kakorna Najni vet är mazariner. Dessa härligt klassiska bakverk får mig att tänka på atmosfärrika tantfik med röda sammetsdraperier, marmorstatyer och silvriga små gräddkannor, typ. De här små läckerbitarna med hallon fick jag inspiration till från den underbara bloggen Bakasockerfritt. Här i Najnis kök serverades hallonmazarinerna som efterrätt till en trerätters brakmiddag, med ett litet glas sött Malvasiavin direktimporterat från Sicilien därtill. Ty Najni är ju som ni vet en riktig liten livsnjutare 😉 Men de passar lika bra att mumsa på i soffan till eftermiddagsfikat, eller precis närsomhelst, för den delen. Gå upp och nalla en från kakburken mitt i natten om ni inte kan sova, vetja. Eller ät en till frukost en regnig måndag när ni känner för att go lite crazy… Det är hur som helst nåt beroendeframkallande med den där härligt bitska bittermandelsmaken, som man får med hjälp av några droppar bittermandelarom. Lite rivet citronskal till det, och den perfekta smakkombinationen är ett faktum! Man borde helt enkelt äta mazariner lite oftare. Ty livet är alltför kort för att vara mazarinlöst, anser Najni.

 

INGREDIENSER     10 mazariner

 

Degen:

60 g smör

2,25 dl mandelmjöl

4,5 msk pofiber

3 msk sötströ

 

Fyllningen:

2 ägg

1 banan

1 dl mandelmjöl

3 msk sötströ

2 msk pofiber

2 msk kokosmjöl

6 droppar bittermandelarom

rivet skal av en ekologisk citron

1 tsk bakpulver

 

Topping:

mosade hallon

några droppar flytande stevia (eller 1,5 tsk sötströ)

vispad grädde

 

Och så här gör man:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienser till degen i en matberedare och tryck ut i botten och kanter på mazarinformar av aluminium.

3. Förgrädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

4. Mixa alla ingredienser till fyllningen i matberedaren. Fördela i de förgräddade formarna. Grädda i ca 15 minuter.

5. När mazarinerna svalnat breder man på den mosade hallonröran och toppar med en gräddklick på varje mazarin.

 

 

Passions- och hallonfrestelse

Frukost | 16 maj, 2014 | By

bildGod middag, foodies. Jag erkänner härmed att jag glupskt slukade denna passions- och hallonfrestelse till frukost idag. Mest för att jag råkade ha en bunke vispad grädde över från torsdagskvällen. Och en passionsfrukt. Och färska hallon som jag köpt utan något som helst konkret användningsområde i åtanke. För att de såg så goda ut. Därav denna spontant ihopslängda frukostfrestelse. Men för er som inte har lika svulstiga frukostvanor som Najni, kan jag tänka mig att den läckra lilla passions- och hallonfrestelsen passar minst lika bra som dessert eller varför inte som ett ovanligt lyxigt mellanmål en dag när man av en eller annan anledning behöver pigga upp sig själv? Laga, ät och njut!

 

INGREDIENSER    1 portion

1 dl rysk youghurt

1 stor klick vispad grädde

1 krm vaniljpulver

2 droppar flytande steviaextrakt eller annan sötning

1 passionsfrukt

några hallon

0,5 tsk kokosflingor

 

Gör så här

1. Blanda ihop grädde, youghurt, vaniljpulver, halva passionsfrukten och stevia i en liten skål.

2. Lägg några hallon i botten av ett glas. Varva sedan youghurtblandning och hallon i glaset.

3. Dekorera med resten av pasionsfrukten, hallonen och kokosflingorna.

 

Design I (1)

Chiapudding med hallon och blåbär

Frukost | 11 februari, 2014 | By

bild (61)

Jag har varit sugen på att provlaga chiapudding ett bra tag, och nu äntligen blev det av! Tillhör ni dem som gillar dallrig, lite lätt geléartad mat, typ pannacotta, så tror jag detta kommer att falla er i smaken. När jag tog min första sked chiapudding dök ett tidigt smakminne upp: sagogrynsoppan min morfar brukade laga när jag var liten. Ni som smakat både pannacotta och sagogrynsoppa kan ju föreställa er en blandning av dessa två dallriga rätter, och vi är ganska nära chiapuddingen. Okej- nu kanske vissa tycker att detta inte låter så mumsigt – varför det kanske är bäst att utfärda en liten varning: Gillar ni inte dallrig mat – laga inte chiapudding! 😉 För Najnis del var det kärlek vid första tuggan, då hon sällar sig till de dallerdiggandes skara. Och det skadar ju inte heller att chiafrön är extremt nyttiga! Chiapudding passar såväl till frukost som till mellanmål eller lunch.

INGREDIENSER    1 portion

2,5 msk chiafrön (finns i hälsokostbutiker)

1 dl kokosgrädde, kokosmjölk eller mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

0,5 krm salt

4  msk blåbär

3 droppar flytande steviaextrakt

några hallon

valfri mängd kokoschips

Gör så här:

1. Mosa blåbären. Blanda ihop alla ingredienser utom hallonen och kokoschipsen i en portionsskål eller ett glas.

2. Ställ in i kylen. Rör om efter ca 10 minuter, annars klumpar chiafröna ihop sig på botten.

3. Låt chiapuddingen stå i kylen över natten. Dekorera med hallon och kokoschips.

4. Hugg in! Och skriv sedan en kommentar till mig om vad du tyckte 😉

Design L