Najnis kök

Auberginepizzor

aubergine, minipizza, low carb, lchf

auberginepizza

lchf, aubergine, low carb, aubergine pizza

Auberginepizza

Vad vore väl livet utan aubergine, foodies? Ni som känner Najni, och därmed hennes kulinariska preferenser, vet ju att Najnis känslor för denna grönsak är synnerligen starka… Det finns liksom inget annat som påminner om den mustiga, intensiva, lite sötaktiga och samtidigt småbeska och ljuvliga smaken av en vällagad auberginerätt, eller hur? Titt som tätt händer det följaktligen att Najni bara måste tillaga något där favoritgrönsaken spelar huvudrollen. Detta var precis vad som inträffade härom kvällen, då Najni drabbades av ett infall att laga dessa små auberginepizzor i miniformat. Det sägs att det var den kända amerikanska kokboksförfattarinnan Julia Child som uppfann dessa små läckra skapelser, och på nätet finns receptet i ett gigantiskt antal varianter. I dagens inlägg bjuder jag på Najnis egen variant av auberginepizzor, men experimentera gärna med kryddor, ostsorter och annat, foodies, för att hitta er alldeles egna favoritvariant av rätten, vetja!

Här i Najnis kök serverades de små pizzorna som tillbehör till en köttbit med vitlökssmör, men de skulle också vara alldeles utmärkta som en vegetarisk ensamrätt, möjligen med en smaskig sallad till. Det är allt annat än snabbmat det här förresten, men som med så mycket annat här i livet så finns det ju inga genvägar till riktigt god mat. Den som viger några timmar av exempelvis en ledig lördag åt att skapa dessa små auberginefrestelser åt sig själv och någon/några man gillar, kommer att belönas med en fullmatad smakupplevelse som inte lämnar mycket övrigt att önska! 

Själv längtar jag redan till morgondagens lunch, då jag ska få sätta tänderna i de överblivna små auberginepizzorna, om nu inte Peter hinner före och snor med sig dem i sin lunchlåda, förstås … 😉

Auberginepizzor
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 medelstora auberginer
  2. ca 0,5 msk salt, för att dra ut vätska ur auberginerna
  3. 4 msk olivolja, till pensling av aubergineskivorna
  4. paprikapulver
  5. oregano
  6. torkad persilja
  7. örtsalt
  8. svartpeppar
  9. lökpulver
  10. 0,5 kruka färsk basilika
  11. 1 burk krossade tomater
  12. 5-6 plommontomater, urkärnade och hackade
  13. 2 msk tomatpuré
  14. 1 skvätt vitt vin (kan uteslutas)
  15. 3 lagerblad
  16. 5 vitlöksklyftor, finhackade
  17. 1 gul lök, finhackad
  18. valfri mängd riven ost (jag tog en blandning av parmesan, mozzarella och cheddar)
Instructions
  1. Skär auberginerna i ca 2,5 cm tjocka skivor.
  2. Lägg dem på tallrikar med dubbla hushållspapper underst, och strö över saltet, på båda sidor av aubergineskivorna.
  3. Låt dem stå och vattna ur sig i ca en halvtimme.
  4. Torka aubergineskivorna torra med mer hushållspapper.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, pensla pappret med olivolja och lägg aubergineskivorna på bakplåtspappret.
  6. Pensla skivorna med olivolja.
  7. Strö över paprikapulver, lökpulver, svartpeppar och torkad persilja. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 25 minuter.
Börja med tomatsåsen medan aubergineskivorna vattnar ur sig
  1. Fräs lök och vitlök i olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré mot slutet, och fräs i någon minut.
  2. I med vin, plommontomater, krossade tomater, oregano, salt, peppar och lagerblad, och låt småputtra utan lock under omrörning, tills aubergineskivorna bakats klart i ugnen.
  3. Fördela tomatsåsen över de ugnsbakade aubergineskivorna och placera basilikabladen, lätt sönderrivna, ovanpå.
  4. Toppa med den rivna osten.
  5. Gratinera sedan härligheten på grillvärme (eller högsta ugnsvärmen) i ca 5-10 minuter, eller tills osten fått lagom med färg.
  6. Toppa med mer färska basilikablad och frossa!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
minipizza, lchf, low carb, aubergine, auberginepizza, lowcarb pizza

Auberginepizza

 

Pannacotta med citron och hallon

Sötsaker, Uncategorized | 2 oktober, 2016 | By

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Hej foodies!

Najni säger som hon brukar säga när hon varit borta alltför länge från sin kära blogg: Najni is back in the kitchen! Bra va? Ty inte trodde ni väl att Najni slutat laga mat …? Nej jag tänkte väl det. Däremot har jag varit på en välbehövlig och alldeles, alldeles underbar semester i favoritlandet Italien. Därför bjuds det idag på ett synnerligen Italieninspirerat recept på en silkeslen pannacotta med smak av citron och hallon.  Var i italienarnas rike har jag haft nöjet att vara, då? Jo, först några dagar i det ljuvliga Venedig, där det åktes gondol och åts italienska läckerheter så det stod härliga till, och sedan en dryg vecka på ön Elba, som ligger i den toscanska skärgården. Just det – det var mycket riktigt dit Napoleon förvisades en gång i tiden. Men inte var det synd om honom inte, ty Najni kan då tänka sig betydligt värre platser att förvisas till än denna pärla till ö 😉 Även här frossades det givetvis i god mat dagarna i ända. Massor av fisk, bläckfisk, skaldjur och allehanda smaskigheter slank minsann ner. 

Venezia

Venedig

En kväll när Peter och Najni satt på hotellets restaurangterass på Elba och njöt av vågornas kluckande, hördes så plötsligt en svenskklingande stämma från bordet bredvid, vilket förvånade oss, då vi dittills inte stött på en endaste landsman på ön.

”Säg till om ni behöver hjälp med språket”, sa denna vänliga stämma, som visade sig tillhöra Ninni Ericsson, en svensk reseledare som tillsammans med sina två rara labradorer tagit sig till Elba för några dagars semester och rekande inför eventuella resor för svenska turister till ön. Och Ninni kom verkligen till vår räddning, ty det är inte alltid helt lätt att göra sig förstådd på hemmasnickrad och knappt existerande italienska när man ska försöka förklara för en italienare vad man önskar sätta tänderna i till middag … Tack Ninni, för att du dessutom dagen efter skjutsade oss i din bil till den bedårande bergsbyn Marciana! 

Solnedgång på Elba

Solnedgång på Elba

Ni som nu sitter här och blir sugna på att liksom Najni och Peter åka till Italien – anlita Ninni! Hon driver egen resebyråverksamhet, Projekt Toscana, och ordnar  bland annat mat- och vinresor till … just det: Toscana! Här hittar ni all info om de trevligheter Ninni kan hjälpa er med för den perfekta Toscanaresan 🙂

Well, jag skulle ju kunna skriva hur mycket som helst om mina upplevelser i Italien, som exempelvis utflykten till den magiskt vackra restaurangen i byn Poggio, med våra nyfunna amerikanska vänner Michelle och George, där det festades på bland annat vildsvin och fyllda musslor. Men något säger mig att ni kanske mest av allt vill ha det där pannacottareceptet nu, så här kommer det:

Pannacotta med citron och hallon
Serves 4
Är det några som kan det här med efterrätter så är det italienarna 🙂
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 dl grädde (+ 2 extra dl till dekoration)
  2. 3 tsk honung
  3. saften av 1 citron
  4. rivet skal av 1 ekologisk citron
  5. 6 droppar stevia
  6. 1,5 tsk vaniljextrakt
  7. 3 gelatinblad
  8. valfri mängd färska hallon
  9. valfri mängd rostade pumpafrön, hackade
Instructions
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten.
  2. Koka upp grädden under omrörning.
  3. Ta av från plattan och rör ner vaniljextrakt, citronsaft och sötning.
  4. Rör sedan ner de urkramade gelatinbladen i gräddblandningen, och rör tills de smält.
  5. Låt svalna.
  6. Lägg några hallon i botten på fyra dessertglas.
  7. Fyll på med gräddblandningen och låt svalna några timmar i kylen.
  8. Dekorera med en klick vispad grädde, rivet citronskal, pumpakärnor och eventuellt fler hallon.
  9. Buon apetito!
Notes
  1. Byt ut honungen mot bara stevia om du vill 🙂
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Pannacotta med citron och hallon

Kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen

Huvudrätt | 28 september, 2015 | By

kalkonköttbulle1

kalkonköttbulle2

Det har blivit en hel del italienskinspirerad mat här i Najnis kök på sistone, dels på grund av mängdrabatt på tomatprodukter  i mataffären, men även helt enkelt för att italienska smaker är så goda! Dagens inlägg för tankarna till Lady och Lufsen – ni vet den bedårande scenen när Lufsen knuffar en köttbulle med nosen så att Lady ska få den? Därför fick Najni för sig att döpa sin rätt just till kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen, som en liten hyllning till Walt Disney och denna lilla pärla i filmhistorien. Vill man inte använda kalkonfärs (som för övrigt är så gott så man blir tokig!) går det så klart alldeles utmärkt att göra köttbullarna på vilken annan typ av köttfärs man vill. Najni äter ju inte vanlig pasta gjord på mjöl, så istället användes spaghetti gjord på sojabönor – glutenfria och med ett betydligt lägre kolhydratsinnehåll än mjölpasta. Mitt middagssällskap föredrog dock vanlig pappardelle gjord på mjöl, vilket även det såg vansinnigt gott ut 🙂 Tyvärr åts de sista kalkonköttbullarna upp till frukost igår, men en sak är säker: det lär inte dröja länge innan en ny omgång mustiga kalkonköttbullar i läcker tomatsås står på Najnis middagsbord!

kalkonköttbulle3

Kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen

INGREDIENSER     4-5 personer

Köttbullarna

800 g kalkonfärs eller annan köttfärs

0,5 dl pofiber (finns i glutenfria hyllan i affären)

0,5 dl mandelmjöl

4 matskedar pesto

1 msk torkad persilja

1,5 msk tomatpuré

3 vitlöksklyftor, krossade

2 tsk rökt paprikapulver

0,25 tsk chiliflakes

1,5 tsk salt

svartpeppar

Tomatsåsen

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 burk passerade tomater

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

1 tsk balsamvinäger

1 tsk honung (uteslut om du äter strikt lchf)

2 tsk oregano, torkad

salt

peppar

Till servering:

sojaspaghetti eller annan pasta

Skamliga mängder färskriven parmesanost

Färsk oregano eller basilika

Så här gör man:

  1. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna i en stor bunke. Låt stå medan resten fixas.
  2. Fräs löken till tomatsåsen i olivolja på medelvärme i en stor ugnsgryta i några minuter, och låt vitlöken och tomatpurén fräsa med den sista minuten. Tillsätt lagerblad, kryddor, vinäger, honung och tomater.
  3. Låt sjuda under lock i ugnen i ca en halvtimme, i 150 graders ugnsvärme.
  4. Forma kalkonfärsblandningen till köttbullar av valfri storlek och lägg dem på en skärbräda fuktad med vatten.
  5. Bryn köttbullarna i smör och olivolja i en stekpanna tills de fått lagom stekyta runtom. Lägg sedan ner dem i ugnsgrytan med tomatsås och låt dem sjuda under lock i ugnen i ca 15 minuter, eller tills köttbullarna är genombakade.
  6. Servera med tillbehören.

kal4

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

Huvudrätt | 24 september, 2015 | By

cann1

cann2

Igår tänkte jag att det var dags att laga mat i rullform igen, då det var ett tag sedan sist något ätbart och rullformat tillverkades i Najnis kök. Som vissa av er redan vet så hyser Najni de varmaste av känslor för just ätbara rullar som är fyllda med något läckert. Det kan vara allt från crepes till rulltårta och lövbiffsrullar. Efter en stunds funderande kring tänkbara, ätbara rullformationer beslutade sig så Najni för att göra gratinerade ”cannelloni”, där zucchiniskivor fick agera cannelloni. Redan när härligheten stod och gosade sig i ugnen och spridde de ljuvligaste av dofter i hela lägenheten insåg Najni att hon fattat rätt beslut. För att inte tala om när det äntligen var dags att spetsa sig en cannellonirulle sprängfylld med spenat- och ricottafyllning och sätta tänderna i den lilla rackaren! Najni säger som hon brukar göra om tillfällen som dessa: det var kärlek vid första tuggan! Vill man förresten inte använda färdigriven mozzarellaost, som jag gjorde, går det givetvis bra med någon annan ost, men bäst resultat blir det om man väljer en sort som smälter bra. Om nu händelsevis någon av er foodies som läser dessa rader tänker något i stil med: Åh – en sån där liten cannellonirulle skulle sitta fint till kvällens middag så har jag goda nyheter till er: Här får ni receptet! 😉

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

INGREDIENSER     4 personer

2 stora, breda zucchinis

2 ägg

250 g ricotta

3,5 dl parmesanost, riven

250 g mozarella, riven (inte den runda klumpen i vatten, utan den hårdare, färdigrivna varianten som finns i påse)

500 g hackad fryst spenat, tinad

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 paket finkrossade tomater

2 msk tomatpuré

olivolja

salt

peppar

1 dl valfria färska örter, finhackade (jag tog en blandning av basilika och oregano)

Gör så här:

  1. Fräs lök och en av vitlöksklyftorna i massor med olivolja på medelvärme i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna, salt och peppar. Låt tomatsåsen småputtra i ca 20 minuter medan du fixar resten.
  2. Blanda den rivna mozarellan och parmesanosten i en djup tallrik.
  3. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten och lägg sedan spenaten i en bunke. Blanda ner ägg, ricotta, resten av vitlöksklyftorna, salt, peppar och 1,5 dl av mozarella- och parmesanblandningen i spenaten.
  4. Skiva zucchinin på längden till tunna skivor. Här kan man använda antingen en mandolin eller en osthyvel. Eller skära med kniv om man vill. Det gör inget om skivorna går sönder lite och inte blir lika stora.
  5. Rör ner de finhackade örterna i den färdigkokta tomatsåsen. Bred sedan ut hälften av tomatsåsen i bottnen på en ugnsform.
  6. Lägg två zucchiniskivor ovanpå varandra och klicka på ca två matskedar av spenatblandningen i ena änden. Rulla sedan ihop zucchiniskivorna till en liten rulle och placera den i formen på tomatsåsen. Upprepa proceduren med resten av zucchiniskivorna.
  7. Häll resten av tomatsåsen över zucchinirullarna i formen och toppa med resten av mozzarella- och parmesanblandningen.
  8. Baka i 225 graders ugnsvärme i ca en halvtimme, eller tills osten fått lite färg och zucchinirullarna känns mjuka. Täck eventuellt över formen med aluminiumfolie mot slutet av tiden i ugnen, ifall osten får för mycket färg.
  9. Njut!

ca

canni

Zoodles alla Puttanesca

pu1

Det är nåt visst med sådana där klassiska recept som funnits for ever och som ingen riktigt vet ursprunget till eller varifrån de fått sitt namn, eller hur, foodies? Spaghetti alla puttanesca är ett praktexempel på en sådan maträtt. Ordagrant betyder namnet ”Slampans spaghetti”, vilket ju låter lite ögonbrynshöjande, kan tyckas. Det finns lika många förklaringar till namnets ursprung som det finns versioner av receptet där ute, och varför just denna rätt anses slampig vill Najni låta vara osagt. Löjligt god är den hur som helst. Så god så man nästan blir tokig, faktiskt! I Najnis version av slampans spaghetti har pastan bytts ut mot zoodles – det vill säga nudlar gjorda på zucchini. Innan jag provat hade jag vissa fördomar om zoodles, det ska erkännas. Men från det att jag inhandlat min spiralizer (manick att spaghettifiera sin zucchini med) och lagat min första zoodlerätt var jag fast. Mer om zoodles och var man kan hitta en spiralizer hittar den nyfikne här. Men visst – zoodles smakar faktiskt inte som ”vanlig” spaghetti, men är mycket gott i egenskap av sig själv. Med en härligt smakintensiv puttanescasås till förvandlar man sina zoodles till en riktig festmåltid i all sin enkelhet. Italiensk husmanskost när den är som bäst, utan kolhydratskoman efteråt. Det kan ju liksom inte bli så mycket bättre än så! Trevlig helg på er alla, och marsch in i köket nu och sväng ihop en omgång zoodles alla puttanesca, vetja 😉

nybild

Zoodles alla puttanesca

INGREDIENSER     2-3 personer

4 små eller 2 stora zucchini

1 liten gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finhackad

7 sardellfiléer

2 dl kalamataoliver, urkärnade och grovhackade

0,5 dl kapris

1 burk cocktailtomater

1 tsk tomatpuré

svartpeppar

1 knippe bladpersilja, finhackad

valfri mängd parmesanost, riven

 

Och så här gör man:

1. Fräs den gula löken och chilin i olivolja och smör i några minuter. Tillsätt, sardeller, kapris, vitlök, oliver och tomatpuré och fräs någon minut till.

2. I med cocktailtomaterna. Låt det puttra i ca en halvtimme. Rör om då och då. Rör ner persilja och ost när såsen puttrat klart. Spara lite ost att strö över den färdiga rätten.

3. Strimla zucchinin med en spiralizer eller liknande. Fräs i olivolja i några minuter. Salta och peppra eventuellt lite.

4. Häll puttanescasåsen över zucchininudlarna. Rör om ordentligt. Lägg upp på tallrikar och strö lite extra parmesanost överst.

zusist

 

 

Italiensk köttfärslimpa med tomatsås

Huvudrätt | 16 januari, 2015 | By

bild (7)

Nej men se God eftermiddag på er, foodies! Om det händelsevis råkar vara någon som undrar var Najni tagit vägen, så har hon alls inte gått och gömt sig bakom en sten, utan varit plågsamt upptagen med icke-matrelaterade ting. Ni vet såna där saker som ibland tråkigt nog pockar på uppmärksamhet och stjäl tid, men som likväl måste göras. Och Najni som egentligen bara vill laga mat, liksom… Men nu är Najni äntligen back in the kitchen! Igårkväll tillverkades en löjligt god köttfärslimpa med italienska smaker här i Najnis kök. Inte bara smakerna är italienska, utan även färgerna: grön pesto, vit mozzarella och röd tomat. Av någon mystisk anledning som övergår Najnis förstånd har hon faktiskt aldrig i hela sitt liv så vitt hon kan minnas lagat just köttfärslimpa. Det ska det bli ändring på nu. I detta hem ska hädanefter köttfärslimpa, speciellt i denna läckra italienska klädnad, bli ett stående inslag på menyn. Ni som liksom Najni är svaga för mat med någonting frestande, inbakat och dolt i mitten, ni kommer garanterat att gå igång på denna skapelse. Buon appetito!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Köttfärslimpan

600 g nötfärs

1 ägg

2 vitlöksklyftor, rivna

1,25 dl grädde

1,5 msk basilika

0,5 tsk salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

svartpeppar

125 g mozzarella

2 msk grön pesto

50 g pinjenötter

13 kalamataoliver, urkärnade och skurna i bitar

1 msk olivolja

 

Tomatsåsen

1 paket krossade tomater

1 stor gul lök, finhackad

1,5 msk tomatpuré

2 lagerblad

3 vitlöksklyftor, rivna

0,25 dl olivolja

1 tsk honung

salt

svartpeppar

0,5 msk oregano

 

Gör så här:

1. Fräs löken på medelvärme några minuter i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt tomatpuré, vitlök och kryddor och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna. Låt såsen puttra på låg värme under lock medan du fixar köttfärslimpan.

2. Blanda köttfärs, ägg, grädde och kryddor i en bunke.

3. Skär mozzarellan i tärningar och blanda med pesto.

4. Smörj en ugnsform och lägg på färsblandningen. Forma till en limpa.

5. Skär en skåra på längden i limpans mitt och fyll den med din läckra mozzarella- och pestoblandning. Täck över med färs. Det gör inget om lite av ostblandningen sticker upp.

6. Tryck ner olivbitarna i limpan och strössla över pinjenötterna. Ringla över olivolja.

7. Baka limpan i 175 graders ugnsvärme 30-35 minuter. Servera med tomatsåsen.

 

Tips: Vill man ha någon grönsak till blir det läckert att halvera och smörsteka brysselkål i ca en kvart, och sedan strössla över lite rivet citronskal.

 

bild (10)

 

 

 

Bresaolarullar med parmesan

Förrätt, Tapas | 28 februari, 2014 | By

bild (68)

”Borde man inte rulla sig en bresaolarulle lite oftare?” tänkte Najni idag i sitt kök, och kom efter en tämligen kort stunds funderande fram till ett jakande svar. För er som inte vet vad bresaola är kan jag tala om att det är ett lufttorkat nötkött som skurits i tunna skivor. Som så mycket annan läcker mat har den sitt ursprung i Italien, där den i gamla tider sägs ha torkats i grottor i de alpina regionerna. Nåväl – ikväll blir det bresaolarulle med parmesan till fredagsmyset i Najnis kök. Rulla dig en bresaolarulle du med – du kommer inte att ångra dig 🙂 Rullarna passar perfekt som förrätt, mellanmål eller tapas.

INGREDIENSER     2 personer

6 skivor bresaola

en bit parmesanost

1 tsk rostade pinjenötter eller solrosfrön

1 msk majonnäs

olivolja

några färska basilikablad

4 cocktailtomater

2 tunna skivor paprika

Gör så här:

1. Lägg bresaolaskivorna på en stor skärbräda.

2. Klicka ut en majonnäsklick i mitten av varje skiva.

3. Hyvla med en osthyvel två små skivor parmesan på varje bresaolaskiva.

4. Rulla ihop till rullar, lägg upp på två tallrikar och dekorera med paprikaskivor, basilika, tomater och pinjenötter.

5. Avsluta med att ringla över lite olivolja och riva över lite extra parmesan.

 

Design P