Mejerifri jordgubbs- och chiamousse
God måndagseftermiddag på er, alla foodies där ute! Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en riktigt smarrig jordgubbsmousse, med den i moussesammanhang lite ovanliga ingrediensen chiafrön. Dessa frön med sina gelébildande egenskaper passar nämligen perfekt att blanda med mosade bär när man vill få en syltliknande konsistens. Därför tänkte jag att jag skulle testa att göra en jordgubbssylt med chiafrön, och sedan använda mig av sylten som smaksättare i en mejerifri mousse baserad på kokosgrädde. Resultatet blev över förväntan bra, vilket gläder mig, då jag nämligen på sista tiden börjat minska mer och mer på mejeriprodukter. Jag har märkt att jag mår bättre av mindre mejeriprodukter, plus att jag har betydligt lättare att hålla vikten. Till exempel har jag slutat med mjölk i kaffet, och äter inte längre youghurt till frukost dagligen. Jag tänker dock inte lägga av helt med mejeriprodukter, då jag ju älskar ost över allt annat, utan snarare använda dem som en krydda att äta lite av då och då och inte till varje måltid. Den läckra jordgubbsmoussen passar även utmärkt att ha som fyllning eller tillbehör till olika bakverk. På bilden längst ner i inlägget syns den som tillbehör till min nya favoritvåffla – nämligen kanelvåfflan! För den foodie som nu tänker Åh, jag vill också ha en kanelvåffla! så hittar ni receptet på dessa små godingar här. När det gäller val av kokosgrädde använder Najni alltid Blue Dragons, som har en fast och bra konsistens som passar finfint till moussetillverkning. Låt den stå i kylen minst en halvtimme innan den ska användas, så blir resultatet extra bra. Moussen blir jättegod även helt utan tillsatt sötning, men vill man ändå ha lite mer sötma kan man ta lite steviadroppar eller en tesked honung. Smaklig spis! 🙂
Mejerifri jordgubbs- och chiamousse
INGREDIENSER 4 portioner
250 g jordgubbar
1 paket kokosgrädde som stått kallt i minst en halvtimme (jag använde Blue Dragon)
1 tsk vaniljextrakt
4 droppar stevia eller 1 tsk honung (moussen blir god även helt utan tillsatt sötning)
rivet skal av 1 liten ekologisk citron eller lime
2 msk chiafrön
dekoration
myntakvistar
några skivade jordgubbar
Gör så här:
1. Mixa jordgubbar, vaniljextrakt, rivet citronskal och eventuell sötning med stavmixer tills det blir en puré. Blanda ner chiafröna och rör runt tills det blandats ordentligt. Låt sylten stelna i kylen i minst en halvtimme.
2. Häll ner kokosgrädden i jordgubbssylten och vispa med elvisp tills allt är ordentligt blandat.
3. Skeda upp i några piffiga glas eller små skålar och låt stå i kylen i ca en timme före servering. Dekorera med skivade jordgubbar och myntakvistar.
Här ses moussen använd som ”grädde” till en kanelvåffla:
Rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff
God söndagskväll, foodies! I dessa tider kan Najni inte få nog av rabarber. Smulpaj i all ära, men ibland blir man kanske sugen på att baka nåt annat av denna vårens och försommarens ljuvliga grönsak. Eller om det nu är en frukt…? Därom tvistas det, men oavsett hur man kategoriserar den så är rabarbern både fjantigt god och dessutom nyttig. Fullspäckad med magnesium, fosfor, jod, järn, tanniner, eteriska oljor och Gud vet vad, är rabarbern en riktig superväxt som är bra för hälsan på alla sätt och vis. I kombination med jordgubbar, som i dagens recept, blir den extra läcker. Så varsågoda, foodies: idag bjuder Najni på en riktig hyllning till försommaren – en explosion av syra och sötma. Jag rekommenderar er att avnjuta detta fantastiska bakverk inte endast med smak, lukt och syn, utan också med hörselsinnet. Det porösa ljud som uppstår när man låter gaffeln glida genom det rosa, fluffiga maränglagret måste helt enkelt upplevas, tro mig, foodies 😉 Inspiration till läckerheten hittade jag här, och gjorde sedan en Najnifierad version för att få den exakt som jag ville. Om man inte hittar xanthan gum, vilket finns i hälsokostbutiker, kan man säkert ta lite mer gelatinpulver istället. Jag har inte testat dock, så här får ni pröva er fram. Vad gäller sötningen, så kan man ta vilket sötningsmedel man vill och mixtra fritt med kombinationer och mängder. Smaka er fram, vetja. Och just det: kakan blir bäst om den står i kylen i några timmar innan den skärs upp, så den foodie som tänkte sig att slänga ihop nåt snabbt till gäster som kommer om en timme kanske gör bäst i att välja ett annat bakverk. Men ni andra: låt er inte avskräckas av att ni måste vänta några timmar innan ni får sätta tänderna i er skapelse – ty denna rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff är värd varendaste minut av väntan 🙂
INGREDIENSER 8 – 10 bitar
Jordgubbsfluff med crunch
Att äta den här desserten känns som att äta ett moln med jordgubbssmak. Typ. Så ni som gillar fluffiga, luftiga, lena efterrätter kommer att bli förtjusta i Najnis jordgubbsfluff med crunch, vågar jag lova. Dessutom går den att göra helt mjölkfri, om man skulle vilja det. Jag håller på att experimentera med en för mig relativt nyupptäckt ingrediens – kokosgrädde – som till min stora förtjusning går att skapa den ena anrättningen läckrare än den andra med. I Najnis variant ingår dock några matskedar grekisk youghurt, som jag tycker tillför en läcker frisk smakbrytning. Även smaksättningen går förstås att variera i det oändliga i denna rätt. Nästa gång jag gör den kanske jag testar blåbär istället för jordgubbar. Eller kakao, kaffepulver eller citronskal. Släpp matfantasin loss, vetja! Och just det: glöm inte att kokosgrädden bör vara riktigt kall när den vispas. Ställ in den i kylen några timmar innan den ska användas.
INGREDIENSER 3 stora portioner eller 4 små
Jordgubbsfluffet
1 paket kylskåpskall kokosgrädde (helst Blue Dragon, som är fast och bra i konsistensen)
4 msk grekisk youghurt (uteslut om ni vill ha en helt mjölkfri dessert)
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
0,5 krm flytande stevia eller annan sötning
1 dl halvtinade, frysta jordgubbar
Crunchet
50 g smält smör
1,5 dl mandelmjöl
1 msk sötströ eller sukrin
0,5 tsk vaniljextrakt
0,5 krm salt
Gör så här:
1. Rör ner mandelmjöl, sötning, salt och vaniljextrakt i det smälta smöret. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper, så det täcker halva plåten ungefär. Baka i 175 grader i ca 7 minuter, eller tills degen fått lite färg. Låt svalna på ett galler, och krossa sedan till smulor.
2.Vispa alla ingredienser till fluffet utom youghurten med elvisp i några minuter. Rör sedan ner youghurten med sked.
3. Varva jordgubbsfluffet och kaksmulorna i ett glas. Toppa med lite crunch och en myntakvist.
Jordgubbstårta
God fortsättning på midsommarhelgen, foodies! För er som inte hann baka någon jordgubbstårta till igår, eller som helt enkelt inte kan få nog av jordgubbar, bjuder jag idag på detta läckra tårtrecept. Tårtan serverades här i Najnis kök igår – ty får Najni ingen jordgubbstårta på Midsommarafton blir hon sorgsen. Gluten- och sockerfritt är det, men inte mindre smaskigt för det, minsann 😉 Visste ni förresten att det var först mot slutet av 1800-talet den jordgubbsart vi har i Sverige idag uppstod? Jordgubbar växer vilt i stora delar av Amerika, Europa och Asien, och på 1700-talet började man odla en av de vilda varianterna från Nordamerika. Ordet ”jordgubbe” då…? Är inte det ett lite märkligt ord att använda om ett bär…? Enligt Najnis efterforskningar dokumenterades ordet ”jordgubbe” i svenska språket första gången 1841. Ordet ”gubbe” är dialektalt, och betyder ”liten klump”. Det var lite jordgubbsfakta, det. Varsågoda – här kommer Najnis recept på delikatessen jordgubbstårta 🙂
INGREDIENSER
Tårtbotten
4,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1,25 dl sötströ
0,5 tsk vaniljpulver
6 ägg, separerade i gulor och vitor
180 g smält smör
Fyllning
0,5 liter jordgubbar, mosade
Dekoration
3 dl grädde
0,5 tsk vaniljpulver
några droppar flytande steviaextrakt eller annan sötning (kan uteslutas)
0,5 liter jordgubbar
Och så här skrider man till verket:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en kakform med löstagbar botten, och ”bröa” med mandelmjöl
3. Vispa äggvitorna några minuter i en bunke, till ett fast skum.
4.Vispa äggulor och sötströ i en annan bunke, i några minuter. Häll i det smälta smöret i äggulevispet och rör om.
5. Tillsätt hälften av äggviteskummet i äggulevispet och rör om försiktigt. Tillsätt sedan äggvita lite i taget, och vänd ner i äggulevispet. Så mycket luft som möjligt ska finnas kvar i smeten.
6. I med mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör försiktigt.
7. Grädda i 40-45 minuter. Kolla noga under tiden, och lägg över folie om kakan börjar få för mycket färg.
8. När kakan svalnat delar du den på mitten om du vågar 😉 och brer ut jordgubbsmoset mellan de två delarna. Najni vågade inte, utan bredde istället ut jordgubbsmoset på ovansidan av kakan. Det blir bra vilket som.
9. Ställ in kakan med jordgubbsfyllningen i kylen någon timme (eller över natten om du har tid). Dekorera sedan med vispad vaniljgrädde och jordgubbar.
10. Hugg in!
Prenumerera på bloggen via epost
Senaste inläggen
Arkiv
- juli 2017
- juni 2017
- april 2017
- mars 2017
- februari 2017
- november 2016
- oktober 2016
- augusti 2016
- juli 2016
- juni 2016
- maj 2016
- april 2016
- mars 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augusti 2015
- juli 2015
- juni 2015
- maj 2015
- april 2015
- mars 2015
- februari 2015
- januari 2015
- december 2014
- november 2014
- oktober 2014
- september 2014
- augusti 2014
- juli 2014
- juni 2014
- maj 2014
- april 2014
- mars 2014
- februari 2014
- januari 2014
- december 2013
- november 2013
- oktober 2013
- september 2013
- augusti 2013
I Najnis gryta
Najnis gobitar
Detta bildspel kräver JavaScript.
Senaste kommentarer