Najnis kök

Saffranskaka med kanelgömma

Bakverk, Sötsaker | 10 december, 2015 | By

saf

Nej men se god torsdagskväll på er där ute i stugorna! Nu ni alla julälskare ska ni minsann få er ännu ett julrecept till livs. Ty snart är det ju dags att tända det tredje adventsljuset, och Lucia är det dessutom också dags för i helgen. Åh dessa ljuvliga juletider! Den härligt knallgula och saftiga kakan med en hemlig kanelgömma i mitten som jag tänker ge er receptet på idag serverades här i Najnis kök förra helgen, till adventsglöggmyset i änglaspelets och adventsljusens sken. Najni kan dessvärre inte stoltsera med att ha uppfunnit receptet helt själv, utan har hämtat inspiration härifrån. Men då jag liksom inte kan få nog av smöriga, kletiga kakfyllningar som gömmer sig i en kakas mitt, och gör en redan fantastisk smakupplevelse än mer fantastisk, så dubblade jag mängden fyllning 😉 Saffran och kanel – två av mina favoritjulkryddor – i ett och samma bakverk – det kan ju inte bli annat än succé! 🙂 Trots att jag ätit en bit om dagen ända sedan i söndags kom jag på mig själv med att fantisera om kakan när jag satt på jobbet tidigare idag… Lucky me att det finns en bit kvar i frysen! Kokossockret i fyllningen går förresten alldeles utmärkt att byta ut mot någon renodlad lchf-variant av sötning, om man nu föredrar det. Tillexempel sötströ eller sukrin. Personligen tycker jag dock att det blir allra godast men en liiiten gnutta kokossocker i just denna fyllning, då det ger en karamellaktig smak som jag är mycket svag för. Och kör man paleo så är det bara att byta ut grädden mot kokosgrädde och all sötning mot honung, agavesirap eller liknande.

saf2

Saffranskaka med kanelgömma

INGREDIENSER     12 – 14 bitar

5 ägg

100 g smält smör

1 dl grädde

2,5 msk sötströ eller annan sötning

1 dl kokosmjöl

1 dl mandelmjöl

0,75 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2 paket saffran

 

Fyllning

100 g smält smör

2 dl mandelmjöl

1, 75 msk kanel

2 msk kokossocker (eller sötströ)

1 msk sötströ

 

Strössel

Flagad mandel

 

Gör så här:

  1. Börja med kanelfyllningen. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
  2. Gör sedan själva kaksmeten. Smält smöret. Vispa äggen fluffiga i några minuter.
  3. I med sötning, smör, saffran och grädde. Blanda väl.
  4. Rör ihop övriga torra ingredienser och blanda ner dem i smeten.
  5. Smörj en kakform med löstagbar botten med smör eller kokosolja och ”bröa” den men mandelmjöl eller pofiber.
  6. Bred ut hälften av kaksmeten i bottnen av formen och klicka ut kanelfyllningen ovanpå. Tillsätt sedan resten av den gula smeten.
  7. Strössla över flagad mandel och grädda din solgula skapelse i 175 grader i ca en halvtimme.

saf3

saf4

 

 

Grönkålskräm

Tapas, Tillbehör, Uncategorized | 7 december, 2015 | By

grönkål1

grönkål2

Hej foodies! Nu är det hög tid att göra ett juligt, eller möjligtvis adventigt inlägg, eller hur? För jag gissar att ni, liksom Najni, vill ha massor av tips på vad man kan laga för läckert att bjuda på så här års, till julens alla festligheter. Hemma hos Najni och Peter har en liten tradition utvecklats kring advent, som tas på yttersta allvar och omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Man överraskar helt enkelt den andra med ett hemligt adventsmys, och turas om att vara värd för detta spektakel varannan advent. Första advent var det min tur att överraskas, och igår var det alltså dags för Najni att hitta på en massa topphemliga godsaker att bjuda på. Den som ska överraskas får under inga omständigheter gå in i köket utan att först ha hört sig för huruvida en hemlig matförberedelse pågår, hemliga godsaker måste omsorgsfullt gömmas i kylen iklädda vilseledande förklädnader och så vidare. Innan det äntligen är dags att hugga in på läckerheterna som dukats upp tänds förstås adventsljusstaken, men även ett gammaldags änglaspel – ni vet ett sånt där med tunna små ljus i och änglar som flyger runt så att det klingar juligt och vackert? Mycket fint och stämningsfullt! Till spelets regler hör också att man redan på måndagen måste börja förhöra sig om hur nyfiken den andra är på vad som ska serveras på advent. Då ställs frågor som: Hur nyfiken är du på en skala från ett till tio? och liknande. Kalla det julpsykos om ni vill, men detta är hur som helst något som upprepas varje år hemma hos Najni och Peter 😉 Något att ta efter, månne?  Givetvis behöver man inte ge sig på några avancerade skapelser om man inte vill, ty det är själva hemlighetsmakeriet som är grejen. Färdigköpta mandelmusslor och pepparkakor går hur bra som helst. Well – ett av de hemliga inslagen på årets andra advent var hur som helst en tokläcker grönkålskräm, som man brer på valfria kex. I Najnis fall blev det såklart glutenfria sådana – närmare bestämt mina smaskiga solroskex. Den nyttiga krämen passar även utmärkt på julbordets ostbricka, eller som tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Och måtten är det inte så noga med. Ta mer ost, mindre pinjekärnor eller mer eller mindre olja om ni vill. Det är en smaksak! 🙂

Grönkålskräm     

INGREDIENSER     1 medelstor glasburk

225 g grönkålsblad skurna i bitar (jag tog ICAs färdigskurna i påse)

1 vitlöksklyfta

100 g lagrad hårdost (jag tog en blandning av cheddar och parmesan)

0,5 dl pinjekärnor

0,5 dl olivolja

0,5 dl kallpressad rapsolja

0,5 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft

salt

peppar

 

Gör så här:

  1. Koka grönkålen i saltat vatten i 6 minuter. Häll av vattnet och ånga av kålen.
  2. Riv osten och skala vitlöken.
  3. Rosta pinjekärnorna lätt i en torr stekpanna. Passa noga så de inte bränns vid.
  4. Kör kål, ost, vitlök, pinjekärnor, vinäger, salt och peppar i matberedare.
  5. Droppa i båda oljorna och kör tills det blir en tjock kräm. Späd med lite vatten eller mer olja om du vill ha krämen lösare.
  6. Servera på valfria kex, till exempel Najnis läckra solroskex.

grönkål3

 

 

Kardemummatryffel LCHF

Sötsaker | 24 december, 2014 | By

bild (11)

GOD JUL PÅ ER ALLA, KÄRA LÄSARE!

Än är det inte för sent att göra julgodis. Nåja, det är det kanske snart, men Najnis julaftonsrecept på kardemummatryffel passar precis lika bra till Nyårsafton! Eller vilken dag som helst på året, då man vill festa på ett riktigt lyxigt hemgjort godis. Ty choklad och kardemumma är – som Najni brukar säga – a match made in heaven!

 

INGREDIENSER

4 msk smör

2 dl grädde

275 g mörk choklad (Najni tog en blandning av 70 % och 90 %)

1,5 tsk kakao

3-4 tsk mortlade kardemummakärnor

0,5 tsk flytande stevia (kan uteslutas, beroende på hur söt choklad man använder. Smaka er fram!)

 

Kakao eller krossade nötter till garnering

 

Gör så här:

1. Koka upp grädden och ta av kastrullen från plattan.

2. Lägg choklad och smör i kastrullen och rör runt tills det smält.

3. Blanda sedan ner kakao, stevia och kryddor. Ställ kastrullen i kylen någon timme, tills smeten stelnat såpass mycket att det går att forma kulor.

4. Rulla små kulor, som ni rullar i kakao eller nötter efterhand. Låt tryfflarna stelna i kylskåp någon timme innan servering.

 

bild (12)

 

Potkäs

bild (9)

Tjohooo – en dag kvar till julafton! Här i Najnis kök härjas det för fullt, med förberedelser för ett lchfvänligt julbord. Hur har ni det där ute i stugorna, foodies? Stressade över de analkande festligheterna? Så här dan före dan tänkte jag att det kan vara lämpligt att bjuda på ett busenkelt recept som man slänger ihop på några minuter. Detta är en sån där maträtt som jag nu när jag upptäckt dess förträfflighet i mitt stilla sinne frågar mig själv varför jag aldrig gjort förut. Potkäs. Visst hör man på själva namnet att det inte kan vara nåt annat än snudd på förargelseväckande gott? I alla fall om man som Najni råkar vara barnsligt förtjust i ost, vilket ni som brukar titta in på bloggen väl inte kunnat undgå att märka vid det här laget… Potkäs är för övrigt ett recept som jag misstänker uppstod då man ville ta vara på gamla ostkanter, och kom på att om man hivade i lite brännvin, konjak eller annat starkt så höll sig härligheten i flera veckor om man förvarade den kallt. Det är helt enkelt en bredbar ostmassa som kan göras på i princip vilka ostar som helst. Najni tog en blandning av lagrad herrgård, juledamer, parmesan och danablu. Allra godast blir det enligt Najni om åtminstone några av ostarna är riktigt starka  och smakrika. Förutom sprit kan man ha i valfria kryddor också, som kummin eller fänkål. Najni är svag för kombon kummin och ost, så i Najnis potkäs åkte just denna krydda ner. Mmm – ost, brännvin och kummin – what´s not to love, lixom ? 😉 I Najnis kök ska potkäsen serveras i en glasburk på julbordets ostbricka, i sällskap med solroskex, rädisor och ett glas konjak eller portvin för den som vill. Mängderna i receptet är ungefärliga. Hos Najni kommer vi att bli elva personer på julafton, och receptet är beräknat att räcka som tillbehör till julbordets övriga läckerheter. Ni kan anpassa mängderna lite som ni vill, men en god idé är att göra mycket när man väl är igång, och sedan har man sin potkäs att mumsa på i veckor framöver om det blir nåt över. Spriten gör att osten håller sig länge.

 

INGREDIENSER     11 personer

500 g lagrad hårdost av valfri sort (gärna några olika sorter )

125 g danablu eller annan mögelost

0,5 dl brännvin, konjak eller vodka

2 msk kummin eller fänkålsfrön

en nypa salt

8 msk rumsvarmt smör

 

Gör så här:

1. Ta bort skalkarna på de hårda ostarna och skär sedan de hårda ostarna och mögelosten i småbitar.

2. Kör den hårda osten med kryddor och salt i matberedaren i ca 10-15 sekunder.

3. Tillsätt mögelost, sprit och smör. Kör på hög hastighet i matberedaren tills en krämig massa uppstår. Smaka av med mer kryddor och/eller sprit om det behövs.

4. Lägg ostmassan i en glasburk med lock och låt läckerheten stå till sig i kylen i några timmar före serveringen.

 

bild (10)

 

 

Pepparkakskex

Bakverk, Tillbehör, Uncategorized | 11 december, 2014 | By

bild (5)

bild (3)

God afton, foodies! Hur har ni det i julstöket? Själv julstökar jag som bara den. Visste ni till exempel att man kan vira in en hyacintlök i mossa, linda en metalltråd med pärlor runt hela härligheten, och sedan hänga den upp och ner i ett fönster och vänta på att hyacinten ska slå ut? Well – det var sånt Najni pysslade med igår. Men inte nog med det: jag tillverkade dessutom egna ljusstakar av gamla kaffekoppar! Ni vet såna där små, fina, tunna saker som folk sörplade kaffe ur på 20-talet? Ett gäng såna fyndade Najni på Myrornas för nästan inga pengar alls, och sedan gick hon hem och lät kreativiteten flöda. Varför köpa nytt när man kan göra egna fina saker av loppisfynd, liksom? Perfekt som personlig julklapp till någon som behöver mer ljus i sitt liv. Kolla in sidan ”Najni fixar och trixar” här på bloggen om ni vill veta hur resultatet blev och hur jag gick till väga. Jag har lagt upp bilder och beskrivning där, under Tips nummer 4. Well – nu över till mer direkt matrelaterade ting! I förra inlägget lovade jag ju att snart publicera receptet på pepparkakskexen från Andra Adventsfirandet, så håll till godo – här kommer det. Den foodie som väntar sig en sockerstinn pepparkaka blir kanske besviken, men den foodie som ställer in sig på att sätta tänderna i en mer ostkexliknande skapelse, med en lätt touch av pepparkakskryddor, den foodien blir alls icke besviken på dessa kex, vågar jag lova 😉 Lägg en skiva ost på kexet, till exempel en krämig ädelost typ Castello, och smaksensationen är ett faktum. En klyfta färskt fikon eller en päronskiva därtill gör det hela ännu ljuvligare. I ursprungsreceptet (som jag hittade här) användes cashewnötsmör, men det innehåller lite för mycket kolhydrater för mig, så jag bytte ut det mot mandelsmör, som har ett betydligt lägre kolhydratsinnehåll. Till det här receptet använde jag färdigköpt mandelsmör, men har länge tänkt testa att göra eget. När den dagen kommer lovar jag att lägga ut receptet här på bloggen.

 

INGREDIENSER

2 dl mandelmjöl

0,5 dl mandelsmör (finns i hälsokostbutiker och välsorterade matbutiker)

1 ägg

2 tsk pepparkakskrydda

1 krm salt

1 tsk sötströ

 

Och så här går det till:

1. Blanda alla ingredienser i en bunke tills det blir en deg. Undvik att knåda för länge – det ska bara precis bli en sammanhållande degklump.

2. Kavla ut degen till ca 3 millimeters tjocklek. Men shit, jag har ju ingen kavel, tänker ni kanske nu, men jag kan trösta er med att det har inte jag heller. I Najnis kök används vinflaskor för dylika ändamål, med utmärkt resultat. (Har ni ingen vinflaska heller? Ut och köp en, drick upp innehållet och baka sedan, vetja). Det kan hända att degen fastnar lite på kaveln/flaskan, men misströsta inte – det är bara att lappa och laga och trycka till lite med händerna i efterhand.

3. Forma figurer med pepparkaksmått. Lägg figurerna på en  plåt med bakplåtspapper, med hjälp av en pannkaksspade. Det gör inget om de blir lite skeva och vingliga – det är ju så man ser att de är hembakade!

4. Grädda i 200 grader i ca tio minuter, och njut av de juliga dofterna som sprids i ert kök.

5. Låt kexen svalna på ett ugnsgaller.

 

Design I (1)

 

 

Parmesanbräck med nötter

Tapas, Tillbehör | 8 december, 2014 | By

bild (12)

Vad tycker ni om julen, foodies? Är ni såna som bara vill gå och gömma er och krypa fram när hela spektaklet är över, eller är ni såna som njuter av varje sekund så här års och bara inte kan få nog? Najni tillhör den senare kategorin. Månaden före jul är faktiskt en av de bästa tiderna på hela året, enligt Najni. Ja, jag erkänner: jag är ett julfreak, helt enkelt. Pyntar, pysslar, sniffar på hyacinter, spelar gamla julsånger med Bing Crosby och Jim Reeves dygnet runt (nästan) och framför allt: lagar julig mat och bakar juliga kakor från morgon till kväll så fort jag får chansen. Och inte blir det bättre av att jag har en sambo som är ett snäpp värre. Faktum är att i detta hem börjar man prata om nästa jul redan i januari. Julspellistor börjar skapas på Spotify redan i november och … ja, ni fattar. Julpsykosen är ett faktum här hemma hos Najni just nu 😉 I går var det ju som bekant andra advent, och här hemma har vi utvecklat en egen liten adventstradition som jag gillar skarpt. Najni och Peter ansvarar för två adventssöndagar var, när man överraskar den andra framåt kvällskvisten med ett hemligt adventsmys. Hemlig glöggsort, hemliga tillbehör. Just den hemliga aspekten av det hela är mycket viktig. Den som ska bli överraskad måste hålla sig undan köket medan den andra pysslar med sitt hemliga verk. Alla eventuella spår, som pepparkaksformar eller dylikt, måste sedan noggrant undanröjas. Ty adventsmysets innehåll måste döljas in i det sista. Det har liksom blivit en grej. Nåväl. Igår var det Najnis tur att vara värd för adventsmyset. Egen glögg tillverkades, ostkex med pepparkakskryddor bakades och parmesanbräck med nötter lagades. Allt under största, möjliga hemlighetsmakeri. I dagens inlägg tänkte jag bjuda er på receptet på ett fjantigt enkelt men ack så gott glöggtillbehör, nämligen parmesanbräck med nötter. Jag önskar att jag själv hade kommit på denna ljuvliga anrättning, men faktum är att jag snott receptet från alla julfreaks favoritprogram Jul med Ernst. (Jag erkänner att jag sett om alla gamla avsnitt minst en gång redan, ty i detta hem är Ernst närmast att betrakta som en husgud). Faktum är att jag gillar att bryta mot sockerchockstraditionen som brukar råda så här års, inte minst för att det är så mycket godare med mindre söta glöggtillbehör. Ost och glögg är ju till exempel en match made in heaven, om ni frågar Najni. Håll utkik framöver här på bloggen, ty inom kort planerar jag att lägga ut receptet på min hemlagade glögg och mina ostkex med pepparkakssmak.

INGREDIENSER

300 g riven parmesanost (det går lika bra med Grana Padano)

100 g skalade pistagenötter

100 g valnötter

Gör så här:

1. Skrubba pistagenötterna i en handduk för att få fram den gröna färgen.

2. Dela valnötterna i stora bitar.

3. Bred ut osten på en bakpappersklädd plåt. Strö över nötterna.

4. Baka i ugnen på 200 grader i 5- 10 minuter, eller tills osten fått lite färg. Kolla noga så det inte bränns.

5. Låt det svalna på plåten, och lyft sedan över pappret med osten till en stor skärbräda. Skär avlånga rutor. Det gör inget om det går sönder lite här och var: Najni anser att det bara ser läckert ut med lite ojämnheter.

6. Färdigt!

Design J

Juliga minicheesecakes med saffran

Bakverk, Sötsaker | 2 december, 2014 | By

bild (10)

Hej på er, foodies! Det börjar bestämt lacka mot jul. Och apropå det så har Najni idag en riktigt rolig, för att inte säga rafflande nyhet att avslöja: Jag och ett gäng andra matbloggare har bjudits in att delta i Arla Kökets julgodistävling för bloggare! Sedan en tid tillbaka har jag därför gått och grubblat på vad man skulle kunna trolla fram för något läckert och juligt i sitt kök. Ty mycket står på spel… Högsta vinsten är ett hembesök av Årets Kock, som lagar middag åt vinnaren och fem vänner! Ja ni hör ju själva – det var givetvis en utmaning Najni inte kunde tacka nej till. Som om detta inte vore nog har jag ännu en trevlig nyhet: Arla Köket kommer även att ordna en julgodistävling som är öppen för alla att delta i. Så kom igen nu, alla ni små gottegrisar där ute – laga ert allra smarrigaste julgodis, lägg upp en bild med en kort beskrivning på Instagram och hashtagga #arlajulgodis. Och nu undrar ni förstås vad ni kan vinna? Jo – inget mindre än ett hembesök av Årets Konditor, kokböcker, produktcheckar och annat smått och smaskigt. Bara att släppa kreativiteten lös i köket, alltså 🙂 För mer info spana in följande länk: arla.se/evenemang/julgodistävling/

Och medan ni funderar över vad ni ska laga för gott så kan ni ju passa på att hålla tummarna för Najni och hennes juliga minicheesecakes med saffran 😉 Tanken bakom dagens recept är att det ska vara en sammansmältning av tre av Najnis absoluta favoritbakverk, nämligen cheesecake, mazarin och mandelmussla. Och den ljuvligt juliga kombinationen av saffran, apelsin och granatäpple fick i alla fall Najnis smaklökar att ta små danssteg av glädje. Jag har använt honung och sötströ som sötning, men här kan man göra lite som man själv vill. Sötströ kan ersättas med vanligt strösocker, och vill man ta några droppar stevia istället för honung går det alldeles förträffligt. Pofiber, som ingår i degen, finns i glutenfria hyllan i mataffären. De förföriska små bakverken passar lika bra till adventsfikat som till dekadent liten efterrätt på julbordet. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     10 cheesecakes

 

Degen:

60 g smör

2,25 dl mandelmjöl

4,5 msk pofiber

3 msk sötströ

3 droppar bittermandelarom (finns bland bakgrejorna i affären)

 

Fyllningen:

200 g cream cheese

1 dryg dl creme fraiche

ett halvt paket saffran (ta inte mer – då blir det beskt)

rivet skal av en ekologisk apelsin

2 msk flytande honung

0,5 tsk flytande vaniljextrakt

 

Topping:

granatäppelkärnor

myntakvistar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienserna till degen i en matberedare.

3. Dela degen i 10 bitar och tryck ut varje degbit i botten och kanter på en bakform av aluminium.

4. Ställ formarna på en ugnsplåt och baka i ugnen i ca 10 minuter. Passa noga så kakorna inte bränns.

5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke.

6. Klicka ut eller spritsa fyllningen i de helt avsvalnade mandelformarna. Dekorera med granatäppelkärnor och kanske en liten myntakvist.

7. Hugg in! En kopp kaffe eller glögg blir mumsigt till.

 

bild (11)