Najnis kök

Grönkålskräm

Tapas, Tillbehör, Uncategorized | 7 december, 2015 | By

grönkål1

grönkål2

Hej foodies! Nu är det hög tid att göra ett juligt, eller möjligtvis adventigt inlägg, eller hur? För jag gissar att ni, liksom Najni, vill ha massor av tips på vad man kan laga för läckert att bjuda på så här års, till julens alla festligheter. Hemma hos Najni och Peter har en liten tradition utvecklats kring advent, som tas på yttersta allvar och omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Man överraskar helt enkelt den andra med ett hemligt adventsmys, och turas om att vara värd för detta spektakel varannan advent. Första advent var det min tur att överraskas, och igår var det alltså dags för Najni att hitta på en massa topphemliga godsaker att bjuda på. Den som ska överraskas får under inga omständigheter gå in i köket utan att först ha hört sig för huruvida en hemlig matförberedelse pågår, hemliga godsaker måste omsorgsfullt gömmas i kylen iklädda vilseledande förklädnader och så vidare. Innan det äntligen är dags att hugga in på läckerheterna som dukats upp tänds förstås adventsljusstaken, men även ett gammaldags änglaspel – ni vet ett sånt där med tunna små ljus i och änglar som flyger runt så att det klingar juligt och vackert? Mycket fint och stämningsfullt! Till spelets regler hör också att man redan på måndagen måste börja förhöra sig om hur nyfiken den andra är på vad som ska serveras på advent. Då ställs frågor som: Hur nyfiken är du på en skala från ett till tio? och liknande. Kalla det julpsykos om ni vill, men detta är hur som helst något som upprepas varje år hemma hos Najni och Peter 😉 Något att ta efter, månne?  Givetvis behöver man inte ge sig på några avancerade skapelser om man inte vill, ty det är själva hemlighetsmakeriet som är grejen. Färdigköpta mandelmusslor och pepparkakor går hur bra som helst. Well – ett av de hemliga inslagen på årets andra advent var hur som helst en tokläcker grönkålskräm, som man brer på valfria kex. I Najnis fall blev det såklart glutenfria sådana – närmare bestämt mina smaskiga solroskex. Den nyttiga krämen passar även utmärkt på julbordets ostbricka, eller som tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Och måtten är det inte så noga med. Ta mer ost, mindre pinjekärnor eller mer eller mindre olja om ni vill. Det är en smaksak! 🙂

Grönkålskräm     

INGREDIENSER     1 medelstor glasburk

225 g grönkålsblad skurna i bitar (jag tog ICAs färdigskurna i påse)

1 vitlöksklyfta

100 g lagrad hårdost (jag tog en blandning av cheddar och parmesan)

0,5 dl pinjekärnor

0,5 dl olivolja

0,5 dl kallpressad rapsolja

0,5 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft

salt

peppar

 

Gör så här:

  1. Koka grönkålen i saltat vatten i 6 minuter. Häll av vattnet och ånga av kålen.
  2. Riv osten och skala vitlöken.
  3. Rosta pinjekärnorna lätt i en torr stekpanna. Passa noga så de inte bränns vid.
  4. Kör kål, ost, vitlök, pinjekärnor, vinäger, salt och peppar i matberedare.
  5. Droppa i båda oljorna och kör tills det blir en tjock kräm. Späd med lite vatten eller mer olja om du vill ha krämen lösare.
  6. Servera på valfria kex, till exempel Najnis läckra solroskex.

grönkål3

 

 

Indisk kycklinggryta med smörstekt rödkål

Huvudrätt | 23 april, 2014 | By

bild (92)

En ovanligt illasinnad vårförkylning härjar i Najnis kök. Därför tänkte jag igår att jag skulle laga något riktigt nyttigt till middag, i hopp om att påskynda tillfrisknandet. Den indiska kycklinggryta som blev resultatet innehåller de välgörande ingredienserna gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Och kål i alla former är ju något av det nyttigaste man kan äta – fullspäckat med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men som den lilla livsnjutare Najni är nöjer hon sig inte bara med nyttig mat – den ska vara god och gärna vacker också. Vad passar väl då bättre än denna färgsprakande anrättning som stämmer in på alla punkterna? Laga, ät och njut med alla sinnen, foodies! 🙂

 

INGREDIENSER    4-5 personer

 

Kycklinggrytan

900 g kycklinglårfilé

2 tsk gurkmeja

1,5 tsk spiskummin

1 msk färsk ingefära, riven

4 vitlöksklyftor, rivna

1,5 tsk chiliflakes

1 msk kycklingfond

2 gula lökar, skivade

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

1,5 dl grädde

1 kruka färsk koriander

saften av en halv lime

smör

en skvätt rapsolja

 

Smörstekt rödkål

800 g rödkål

smör

en skvätt rapsolja

salt

saften av en halv lime

 

Garnering

Rivet skal från en lime (helst ekologisk)

 

Gör så här:

1. Stek lök och alla kryddor utom vitlök och ingefära i rikligt med smör och en skvätt rapsolja.

2. Tillsätt kycklingen efter några minuter  och stek en stund till. Tillsätt tomatpurén mot slutet.

3. I med tomater, grädde, limesaft, kycklingfond,vitlök och ingefära. Låt småputtra under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen blivit genomstekt. Smaka eventuellt av med lite salt.

4. Blanda till sist i den finhackade koriandern.

5. Strimla rödkålen fint. Stek den i smör och rapsolja på medelvärme under omrörning. Hur ”al dente” man vill ha den är en smaksak, och stektiden varierar därefter. Smaka dig fram. Najni gillar sin kål mjukstekt, men med en liten krispig kärna. Det brukar ta ca en kvart att få den sådan. Tillsätt limesaft och salt mot slutet av stekningen.

6. Lägg upp på tallrikar och strö över rivet limeskal över hela härligheten precis innan serveringen.

 

Design J