Najnis kök

Mustig gryta med rödvin

Huvudrätt | 18 oktober, 2014 | By

grojtan

Det var en gång en Najni. Just den här Najnin var ett riktigt matvrak. Alltid tänkte hon på mat. Eller så åt hon mat. Eller handlade mat, eller klurade på hur man skulle laga sin mat. När hon åt frukost tänkte hon på vad hon skulle äta till lunch och när hon åt lunch tänkte hon på vad hon skulle äta till middag. När hon slog upp ögonen på morgonen tänkte hon: Ny dag, ny mat! Typ. En ruggig höstdag i Nådens År 2014 blev Najnin plötsligt sugen på en redig köttgryta. Ni vet en sån där som fått puttra lääääänge, så alla smakerna fått tid att utvecklas och köttet bli så mört så det faller sönder bara man tittar på det? En sån där med massor av rödvin i, och vitlök och svamp och grädde? Ja, just en sån gryta tänkte sig Najni den där kulna oktoberdagen då höstvindarna ven och människorna på gatorna hade något plågat i blicken där de hukade under sina paraplyer. Medan grytan puttrade på spisen spred sig de ljuvligaste dofter i Najnis kök och en värme i hennes hjärta, medan hon blev hungrigare och hungrigare. När de två timmarna som behövs för att få en köttgryta riktigt läcker äntligen hade gått, fick så Najnin äntligen hugga in på sin mustiga gryta, och hon var sååå lycklig. Snipp, snapp, snut, så var den kanske inte så rafflande sagan slut. Men Najnis gryta – den är desto mer rafflande. Och här får ni receptet:

 

INGREDIENSER     4 personer

600 g nötkött (exempelvis ytterlår)

5 skivor bacon

2 msk oxfond med rödvin

8 schalottenlökar

6 hela vitlöksklyftor

1 röd paprika

15 champinjoner

2 lagerblad

1,5 dl rödvin

1 dl vatten

2 dl grädde

salt

nymalen svartpeppar

3 msk finhackad färsk mejram eller annan ört

 

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Skär schalottenlök och paprika i bitar.

2. Stek löken och paprikan i smör tills de blivit lite mjuka. Lägg över i en stor gryta.

3. Stek köttbitarna tills de fått lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna (som du krossat lite lätt med ett knivblad) mot slutet. Lägg kött och vitlök  i grytan. Häll på vatten, vin, fond och lagerblad.

4. Låt grytan småputtra under lock antingen i ugnen eller på spisen. Väljer du ugnen så blir 175 grader lagom. Sänk eventuellt värmen lite om det kokar för vilt. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt lite mer vatten om det blir för torrt. Två timmar brukar vara en lagom koktid, beroende på vilket kött man använder.

5. Medan grytan puttrar: Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Bryt det sedan i småbitar.Dela champinjonerna och stek dem i en stekpanna utan fett. Stek tills de fått färg och vätskat av sig.

6. När ca 20 minuter återstår av grytans koktid, tillsätter man grädde, svamp, bacon, peppar och salt.

7. När grytan puttrat klart rör man ner de finhackade örterna.

8. Servera med exempelvis kålrotspommes och sallad. Gör man kålrotspommes kan man låta grytan koka färdigt på spisen, om det blir för trångt i ugnen.

 

Design D

Chiligryta med kålrotspuré

Huvudrätt | 26 mars, 2014 | By

bild (79)

bild (80)

God middag, foodies! Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt vintrigt recept, trots att det ju faktiskt är vår nu. Det slog mig nämligen igår att man borde passa på att laga ett sånt där redigt och värmande långkok nu, medan det fortfarande är lite småruggigt ute. Passande nog blåste det kulingvindar här i Malmö igår, och regnet piskade mot rutan i Najnis kök medan chiligrytan åts upp. Ni som följer bloggen vet ju att Najni föredrar den här typen av mat rejält stark, men är man mer lagd åt det milda hållet kanske man väljer att slänga ner en något snällare chilifrukt i sin gryta. I Najnis gryta hamnade en eldig habañero, ty Najni tycker att det ska vara lite sting i en chiligryta! Dessutom innehåller grytan de spännande och smakförhöjande ingredienserna kaffe och choklad. Som tillbehör serverades en mild och len kålrotspuré smaksatt med färsk koriander – ett utmärkt komplement till chiligrytans bitska hetta.

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Chiligrytan

1,3 kg nötytterlår eller annat grytkött

3 hackade gula lökar

7 hackade vitlöksklyftor

1 tub tomatpuré

3 hackade plommontomater

1 chilifrukt

1 msk oregano

3 lagerblad

1 tsk salt

2 tsk chilipulver

1 tsk cayennepeppar

2 tsk spiskummin

ett knappt fullt kaffemått kaffepulver

2 krm kanel

1 tsk chipotlepaste (kan uteslutas)

1,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

2 rutor mörk choklad med hög kakaohalt

1 liter vatten

 

Kålrotspurén

1 kg skalad kålrot skuren i bitar

1 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

0,5 dl grädde

3 msk smör

1 äggula

1 kruka finhackad koriander

saften från en pressad citronklyfta

 

Gör så här:

1. Skär köttet i kuber. Stek det på hög värme i omgångar, i smör och olivolja. Lägg åt sidan så länge.

2. Sänk värmen till medium. Bryn lök, vitlök och chili i några minuter.

3. Lägg över kött och lökhack i en stor ugnsgryta. Tilsätt tomatpurén och kryddorna. Fräs under omrörning i några minuter.

4. Häll på vatten och balsamvinäger. Rör om och låt det koka upp. Tillsätt chokladen.

5. Låt grytan småputtra under lock i ugnen på 150 graders värme i ca två timmar.  Rör om då och då. de sista 45 minuterna kan man ta av locket, om det fortfarande är mycket vätska kvar. Såsen ska bli tjock och krämig.

6. Koka kålrotsbitarna i buljong i ca 10 minuter, tills de precis blivit mjuka. Häll av buljongen och låt kålroten ånga av sig en stund, så all vätska försvinner. Mixa med stavmixer. Tillsätt smör, citronsaft, grädde, äggula, salt, peppar och eventuellt lite mer buljongpulver. Värm under omrörning. Rör till sist ner koriandern.

 

Design J

 

 

Kalvfilégryta med kålrotspommes

Kalvfilégryta med kålrotspommes.

Huvudrätt | 2 mars, 2014 | By

God söndagseftermiddag på er, alla foodies. Hoppas er helg varit lika späckad med god mat som min har varit 🙂 Idag tänkte jag bjuda på ett gammalt hederligt middagsrecept igen. Denna smaskiga kalvfilégryta slängdes ihop igår kväll i Najnis kök, och sköljdes ner med ett mustigt argentinskt rödvin som jag varmt rekommenderar. Alamos heter det, och så här ser det ut:

bild (70)

Som tillbehör lagades det kålrotspommes, vilket visade sig vara minst lika gott som potatisvarianten! I Najnis kök kommer det att lagas kålrotspommes så det står härliga till framöver, vill jag lova. Vem behöver potatis när det finns kålrot, liksom? När det gäller grytan så kan man ta vilket kött man känner för: oxfilé, kycklingfilé eller fläskfilé går lika bra. Själv råkade jag komma över en ljuvlig kalvfilé till ett bra pris, och lade såklart vantarna på den.

INGREDIENSER     4 personer

5oo gram kalvfilé

1 purjolök

4 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika

12 champinjoner

3 dl vispgrädde

4 msk senap (gärna olika sorter – jag tog hälften dijonsenap och hälften skånsk senap)

svartpeppar

salt

1 tsk worcestershiresås

1 tsk soja

2 tsk tomatpuré

1 tsk sherryvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger

1 kålrot

timjan

flingsalt

Så här gör man:

1. Strimla grönsakerna och därefter kalvfilén. Fräs köttet i smör och olja tills det fått fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform. Peppra och salta.

2. Fräs grönsakerna i samma panna i några minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet.

3. Tillsätt grädde, senap, worcestershiresås, vinäger och soja. Låt såsen småputtra i några minuter, och häll den sedan över köttet.

4. Skala kålroten och skär den i pommesstora strimlor. Stek i olja och smör i några minuter. Strö över timjan och rör runt. Lägg strimlorna i en annan ugnsfast form och strö över flingsalt.

5. Ställ in båda formarna i 200 graders ugnsvärme och baka i ca 20 minuter. Späd med lite mer grädde om köttgrytan blir för torr.

6. Servera gärna med en sallad med vinägrett.

 

Design I (1)

Kyckling med solig sås

Huvudrätt | 15 december, 2013 | By

20131215-213116.jpgJomenvisst – idag tyckte Najni att det var dags för kyckling igen. Varsågoda – här är resultatet! En lite julig kycklinganrättning med en alldeles, alldeles underbar saffranssås passar perfekt i dessa tider. Fänkål är en krydda som gör sig mycket bra tillsammans med saffran. En smakkombination som är en fröjd för gommen, vill jag lova! 🙂

INGREDIENSER    4 personer

4 kycklingfiléer

1 kålrot

2 röda lökar

7 plommontomater

6 vitlöksklyftor

flingsalt

peppar

1 tsk fänkålsfrön

olivolja

saffranssåsen

3 dl keso

1,5 dl rysk youghurt

2 msk olivolja

rivet skal från en ekologisk citron

en liten skvätt citronsaft

salt

1 paket saffran

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och dela kålroten i två halvor. Skär dem i centimetertjocka skivor. Klyfta lökarna och tomaterna. Stek kålrot, lök och de skalade vitlöksklyftorna några minuter i smör och olivolja, så det får lite färg. Man kan behöva steka i omgångar, om det blir för fullt i stekpannan. Lägg över det stekta på en oljad långpanna.

3. Stek tomaterna i olivolja så de saftar av sig lite. Det brukar ta några minuter. Lägg sedan över dem i långpannan.

4. Salta och peppra. Strö över hälften av fänkålsfröna. Rör runt. På tal om salt, så har jag blivit helt besatt av ett rökt flingsalt som är lite vackert blekrosa till färgen. Detta använder jag numera i precis allt där det behövs salt, så även i detta recept. Men det går naturligtvis bra med vilket salt som helst.

bild (35)

5. Ugnsbaka grönsakerna i ca 45 minuter, tills de är helt mjuka och har fått lagom med färg.

6. Lägg under tiden såsingredienserna i en skål och mixa med en stavmixer.

7. Stek kycklingfiléerna i olivolja och smör i några minuter på varje sida. Salta, peppra och strö över resten av fänkålsfröna. Lägg dem sedan på grönsakerna i ugnen de sista 20 minuterna av tillagningstiden, och ringla över valfri mängd olivolja. Kolla dem noga när ni tar ut härligheten ur ugnen, så att de verkligen är helt genomstekta.

8. Fördela kyckling och grönsaker på tallrikar, och sist men alls icke minst: lägg på en stor klick solgul sås, som ni pudrar lite starkt paprikapulver över.