Najnis kök

Chiafrökex med parmesan och rosmarin

Bakverk, Tapas, Tillbehör | 13 mars, 2015 | By

bild

Howdy, foodies! Hoppas solen skiner på er var ni än befinner er denna marsfredag. Om ni liksom Najni råkar vara av den bestämda åsikten att en foodie aldrig kan få för många recept på ostkex, well- då är dagens inlägg sannerligen nåt för er 🙂 Najni gillar att experimentera med olika typer av frön och kryddor när hon bakar kex, ty omväxling förnöjer, eller hur? Resultatet av Najnis senaste kexbak får ni i dagens inlägg. Kexen passar perfekt till ostbrickan med ett glas vin till, eller som ett litet mellanmål när man känner sig sugen på nåt gott och nyttigt. Dessutom trodde man under Medeltiden att rosmarin skyddar mot onda makter, samt är bra för minnet. Inte vet jag om våra förfäder hade rätt, men om så är fallet är det ju bara ännu en anledning att sätta tänderna i ett sånt här. Hoppas Najnis chiafrökex med parmesan och rosmarin ska falla er i smaken, och ha nu en riktigt ljuvlig helg!

 

INGREDIENSER     ca 35-40 kex

1,25 dl solrosfrön

1,25 dl chiafrön

1,75 dl riven parmesanost

1,5 msk färsk rosmarin, finhackad

2 krm  vitlökspulver

0,5 tsk lökpulver

0,5 tsk bakpulver

1 ägg

2 msk smält smör

1-2 tsk vatten

0,5 tsk flingsalt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Kör solrosfröna i en matberedare tills det blir ett fint mjöl.

3. Krossa chiafröna lätt i en mortel, i omgångar. Häll dem sedan i en stor bunke tillsammans med solrosmjölet. Rör ner parmesan, rosmarin, lökpulver, vitlökspulver och bakpulver.

4. Tillsätt ägget, vattnet och det smälta smöret. Rör tills det blir en deg.

5. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och tryck ut den med fingrarna tills det blir en jämn rektangel som täcker större delen av plåten. Det underlättar om man sköljer händerna i kallt vatten några gånger under tiden. Alternativt kan man lägga ett bakplåtspapper till över degen, och kavla ut den med en kavel, och sedan lyfta bort det övre bakplåtspappret. Men Najni tycker det är lättast att använda händerna.

6. Skär degen i rutor med en vass kniv och strössla över flingsaltet.

7. In i ugnen och baka i 40-45 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Kolla då och då så de inte blir brända. Sänk i så fall värmen lite.

8. Ta ut plåten och lyft över hela pappret med kexen till ett ugnsgaller. Bryt isär kexen när de svalnat helt.

 

ost

 

Design D

 

Pecan- och ädelostkex

Bakverk, Tillbehör | 30 juli, 2014 | By

kexhög

Najni anser att det är med nötter som med människor: en del gillar man helt enkelt lite mer än andra. I Najnis fall är pecannöten just en sådan nöt. Dess jordiga, mustiga sötma, med en liten hint av kola i eftersmaken , får Najni att se meningen med livet en regnig dag som denna. Kombinerar man dessutom pecannöten med smakkompisen ädelost – ja då vet lyckan inga gränser 😉 På plats nummer två i Najnis tio-i-topplista för nötter kommer valnöten, som för övrigt går utmärkt att använda även i dagens kexrecept. Kexen blir nästan lite mördegsaktiga i konsistensen och är fullproppade med mustig smak. De små läckerheterna passar utmärkt på ostbrickan, till soppan eller varför inte till frukost?

 

INGREDIENSER     ca 30 kex

 

50 g rumsvarmt smör

225 g söndersmulad ädelost

3,5 dl mandelmjöl

1 dl finhackade pecannötter (plus lite extra nötter till dekoration)

1 nypa salt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa det rumsvarma smöret och osten i matberedare tills det blir en slät kräm.

3. Tillsätt mandelmjöl och salt. Kör tills det blir en deg. Ta ut kniven ur matberedaren och rör i pecannötterna.

4. Forma degen till en boll och lägg den i plastfolie i kylen i ca en timme.

5. Dela degen två delar och gör en rulle av varje del. Skär varje rulle i några centimeter breda bitar med en riktigt vass kniv.

6. Placera varje liten bit på en bakpappersklädd plåt och tryck till dem så de blir platta. Sätt fast en halv pecannöt på varje kex.

7. Baka kexen i ugnen i 20-22 minuter, eller tills de precis börjar få lite färg.

8. Låt dem svalna på ett ugnsgaller.

 

pecankex

Solroskex

Bakverk, Tillbehör | 5 juli, 2014 | By

solroskex

Nej men se God lördagskväll, foodies!  Hoppas att er helg varit till belåtenhet så här långt. Vi kan nog med säkerhet konstatera att Najni befinner sig i en period av intensivt bakande just nu. Knappt var den sista zucchinimuffinsen slukad (se recept här), förrän Najni fick för sig att baka något nytt och smaskigt att kalasa på 😉 Är det en sak jag är svag för så är det överdådiga ostbrickor, och då gärna med knapriga och salta kex till. Och inte behöver man avstå från sånt bara för att man som Najni vill dra ned på kolhydraterna. Dessa solroskex är minsann minst lika goda som ostkex bakade på vetemjöl. Försvinnande goda till och med. Jag blev så uppspelt när jag smakade på ett nyss, så jag blev tvungen att sätta mig vid datorn direkt och blogga om smaksensationen! Så om du liksom Najni råkar vara en foodie med böjelse för salta och knapriga kex med en massa goda ostar därtill – tveka inte- baka Najnis solroskex! Mängden salt är en smaksak. Mitt recept ger ganska salta kex, så minska på saltmängden om du är känslig för salt mat. En annan fördel med dessa kex är att solrosfrön är betydligt billigare än mandelmjöl, så man kan unna sig att njuta av dem ofta, utan att bli ruinerad 🙂

 

INGREDIENSER     ca 23 kex

2,5 dl osaltade solrosfrön

1,5 dl riven parmesanost

2 krm salt

4 msk vatten

flingsalt som strössel

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Kör solrosfrön och parmesanost i matberedare tills det blir ett fint mjöl.

3. Tillsätt vattnet och kör tills degen är ordentligt blandad.

4. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen, eller ta plastfolie. Kavla ut till en så tunn deg som möjligt, eller tryck med fingrarna. Själv har jag konstigt nog ingen brödkavel, men en vinflaska dög fint!

5. Ta bort det översta bakplåtspappret och skär degen till kex av önskad storlek. Strössla över lite flingsalt.

6. Baka i ugnen i ca 30 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Sänk värmen om de börjar få för mycket.

7. Lägg över kexen på ett galler och låt svalna. Njut tillsammans med dina favoritostar och kanske ett glas vin 🙂

 

Design I (1)