Chokladbollar Lchf
Ni vet när man plötsligt får en bild i huvudet av en viss maträtt eller något visst bakverk man inte gjort på ett tag? Och sedan blir man liksom helt besatt, och går och tänker på den där speciella maträtten eller det där speciella bakverket i fråga, tills det bara är att ge efter för sina begär? Well, just en sådan bild dök upp i Najnis huvud för ett tag sedan, på ett alldeles speciellt bakverk som jag bara kan bli så där oemotståndligt sugen på ibland, nämligen chokladbollar! Men inte såna där onyttiga, sockerstinna saker som får blodsockret att skjuta i höjden och tandtrollen att hoppa och dansa av glädje, förstås, nej, nej, utan en Lchf-vänlig variant, med bl a mandelmjöl och sötströ som ingredienser.
Hur som helst – när väl chokladbollsfantasin intagit Najnis hjärna var det omöjligt att få bort den, så det var givetvis bara att lomma iväg och köpa ingredienserna och sedan ge sig i kast med chokladbollstillverkning i Najnis kök. En alls icke försumbar del av den läckra smeten åts upp redan under tillverkningsstadiet, det ska erkännas, men jodå, nog fick Najni ihop ett redigt fat med ljuvliga små chokladbollar rullade i kokos till slut. Man borde verkligen baka sig en omgång chokladbollar lite oftare, eller hur, foodies…?


- 100 g smör
- 3,5 dl mandelmjöl
- 3 msk kokosflingor (plus extra kokosflingor att rulla bollarna i)
- 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 dl sötströ
- 5 msk kakao
- 1 msk riktigt starkt kaffe (kan uteslutas)
- Kör alla ingredienserna i en matberedare tills du får en jämn smet.
- Ställ eventuellt in smeten att stelna en stund i kylen, om den är väldigt lös.
- Rulla sedan små bollar, och rulla dem i resten av kokosflingorna.
- Ställ i kylen någon timme.
- Frossa!
- Gillar man inte kokos kan man testa att rulla bollarna i krossade hasselnötter eller mandlar i stället.
Cheesecake med choklad och kokos, Lchf
Hej foodies!
Najni har upptäckt en sak: att creamcheese och kokosgrädde passar alldeles utmärkt ihop 🙂 Jag blev plötsligt väldigt sugen på cheesecake i dag, och choklad är jag ju mer eller mindre alltid sugen på, så resultatet av det hela blev dessa små chokladfrestelser med en touch av kokos och vanilj.
Faktum är att de är betydligt enklare att sno ihop än vad man skulle kunna tro. Har ni bara en muffinsplåt i er ägo, så kommer tillverkningen av minicheesecakes med choklad och kokos att gå som en dans. Och nu menar jag inte en sån där muffinsplåt för amerikanska jättemuffins, utan en sån för den mer normalstora, svenska varianten av muffins. Fast det är klart – nog skulle man kunna använda den förstnämnda varianten med, om man känner för att sätta i sig en enorm cheesecake, förstås … dock är Najnis cheesecakes ganska mäktiga, så jag rekommenderar som sagt den mindre varianten av muffinsplåt, för då blir varje cheesecake en alldeles lagom liten efterrättsportion, perfekt som avslutning på en god middag, eller till eftermiddagsfikat! Och missa inte momentet att smörja muffinsplåtens hål, för då kan de små läckerbitarna bli svåra att få ut.
Vad gäller sötning, så kan man prova sig fram till vilket sötningsmedel man själv föredrar, och i vilka mängder. I mitt cheesecakerecept har jag använt en kombination av sötströ (finns på Ica) och steviadroppar, men om man vill kan man ersätta en del eller hela mängden sötning med exempelvis honung, om man inte äter strikt Lchf. Ett annat förslag på variation, om man vill festa på en mejerifri liten cheesecake, är att byta ut creamcheesen mot mer kokosgrädde i stället. Och diggar man inte smör kan man ersätta det med kokosolja.
Nu till receptet på Najnis cheesecakes:


- 0,75 dl kokosflingor
- 4,5 msk mandelmjöl
- 2 tsk kokosmjöl
- 1 nypa salt
- 1 msk sötströ eller annan sötning
- 2,5 msk smält smör eller kokosolja
- 1 ask creamcheese (jag tog Icas, men det går lika bra med t ex Philadelphia)
- 1 burk kokosgrädde, bara den tjocka delen, vattnet kan hällas av (OBS - INTE kokosmjölk, då blir det för löst)
- 2 msk kakao
- 1 msk sötströ
- 5-10 droppar flytande stevia
- 1 tsk vaniljextrakt
- kokosflingor till dekoration
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smörj 6 hål i en muffinsplåt av standardstorlek
- Blanda ihop de torra ingredienserna till degen, och tillsätt det smälta smöret och stevian
- Rör runt ordentligt
- Fördela degen jämnt i de 6 smorda muffinshålen, och pressa ihop degen ordentligt med hjälp av t ex ett litet dricksglas
- Baka i 5-8 minuter, eller tills degen börjar bli lite ljusbrun i kanterna (kakorna ska vara ganska ljusa)
- Låt degbottnarna svalna i plåten
- Kör alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare i några minuter, tills fyllningen är fluffig och allt är ordentligt blandat
- Använd bara den tjocka, översta delen av innehållet i kokosgräddburken, och häll av vattnet
- Smaka av om det behövs mer sötning
- Fördela fyllningen på de avsvalnade kakbottnarna, och strössla lite kokosflingor över varje cheesecake
- Ställ sedan in hela plåten i kylen i minst en timme, och skär sedan försiktigt med en kniv runt kanterna, och bänd upp kakorna från plåten
- Mumsa loss!
Mejerifri chokladpudding
Hej foodies!
I dag var dagen då ordet ”chokladpudding” plötsligt dök upp i mitt huvud. Fråga mig inte varför, för om sanningen ska fram så har jag aldrig varit speciellt förtjust i chokladpudding. I alla fall inte den där påsvarianten man brukade få till efterrätt på 70-talet, när jag var liten, som gjordes av ett färdigköpt pulver. Hu! Och faktum är att jag nu när jag tänker efter faktiskt nog aldrig smakat någon annan variant av chokladpudding. Hur som helst så kom jag alltså plötsligt att tänka på chokladpudding idag, fick ett ryck och blev som besatt av idén att försöka göra en som faktiskt skulle falla mig på läppen. En som inte smakade påse och suspekta tillsatser. Och jag lyckades faktiskt mixtra ihop en chokladpudding som blev härligt silkeslen i konsistensen, och dessutom är helt mejerifri samt har ett litet sting av kaffesmak. Det, ni!
Rent utseendemässigt blev min skapelse rätt lik sin halvfabrikatsförlaga, komplett med det där stelnade ”skummet” på ytan, som ser ut som kratrar i ett månlandskap, typ. Men ack så mycket godare! Min utgångspunkt var att jag bara fick använda mig av ingredienser jag råkade ha hemma, då en illasinnad halsinfektion har gjort mig för matt för att orka gå och handla. Men att laga mat – det är man aldrig (nåja, nästan aldrig) för sjuk för, enligt Najni.
Så varsågoda, foodies – här kommer receptet på den spontant ihopslängda chokladpuddingen som blev över förväntan bra 🙂 Den perfekta desserten för den som är sugen på något silkeslent och intensivt chokladsmakande, som dessutom råkar vara hyfsat nyttigt. Kaffepulvret är det så klart inget tvång att tillsätta, för den som inte diggar kaffesmak. Det funkar alldeles finfint att utesluta det, eller för den delen tillsätta någon annan lustig smaksättning, exempelvis lite romarom. Låt ingenting annat än er egen fantasi sätta gränserna för hur ni smaksätter er chokladpudding, foodies! Jag använde honung som sötning, mest för att mina älskade steviadroppar tog slut häromveckan, och jag inte hunnit köpa en ny flaska, men liksom med eventuell smaksättning gör man helt enkelt lite som man vill när det gäller sötning. Ta vad ni har hemma eller vad som funkar för er, vetja.


- 4,75 dl kokosmjölk
- 1,5 msk snabbkaffepulver
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 dryg msk honung, eller några droppar flytande stevia
- 100 g mörk choklad, 90 %
- 1,5 tsk gelatinpulver
- 1,75 msk kallt vatten
- Blanda gelatinpulvret och vattnet i en liten kopp, och låt stå några minuter.
- Värm kokosmjölk, vaniljextrakt och snabbkaffepulver i en kastrull. Vispa med en handvisp under tiden. Det ska bara precis bli varmt, inte koka.
- Tillsätt chokladen och vispa kraftigt tills den är helt smält.
- Tillsätt gelatin- och vattenblandningen och fortsätt att vispa kraftigt tills allt är helt blandat.
- Låt svalna något, och häll sedan upp i fem fina små dessertglas.
- Låt de smaskiga små skapelserna stelna i kylen i minst tre timmar.
- Njut!
- Med denna mängd gelatinpulver blir chokladpuddingen medelfast och silkeslen i konsistensen. Vill man ha en ännu fastare chokladpudding är det bara att experimentera med lite mer gelatinpulver.
Kokos- och pekanglass
Jodå – även här i Najnis kök uppstår ibland ett intensivt sug efter glass, så här i högsommartider. Faktum är att Najni igår bestämde sig för att damma av sin gamla glassmaskin, som under de senaste åren fört en undanskymd tillvaro bakom ett skynke. Detta är ju givetvis ett öde som ingen glassmaskin förtjänar, varför Najni beslutade sig för att blidka den sorgsna och övergivna tingesten med att ta fram den i ljuset och fylla den med den überljuvliga smeten till en kokos- och pekanglass. Efter att Najni påmints om hur otroligt gott det är med hemgjord glass lovade hon såväl sig själv som glassmaskinen att den senare ska användas betydligt flitigare från och med nu. Kokos- och pekanglassen blir nästan som mjukglass i konsistensen om man hugger in på den direkt efter att den är färdigkörd. Personligen bara älskar jag mjukglass, men att köpa det i en kiosk är ju milt sagt uteslutet när man inte diggar socker och tillsatser. Så ni kan ju bara tänka er Najnis förtjusta utrop när hon nöjt konstaterade att kokos- och pekanglassen hon just tillverkat smakade som mjukglass fast bättre! Efter några timmars förvaring i frysen blir glassen dock ganska hård i konsistensen, och bör tas fram ca en halvtimme före servering för att mjukna till lite. För övrigt är den här glassen väldigt mättande, så det räcker med en liten portion för att bli nöjd. Den som föredrar sorbet lär dock bli besviken, ty denna kokos- och pekanglass är mer av det krämiga, fylliga slaget, då den innehåller smör. What?!? Smör i glass? kanske ni tänker nu. Det må verka lite crazy, men faktum är att det brynta smöret tillför en härlig, lite kolaaktig smak till glassen, som passar perfekt till pekannötternas jordiga sötma. Oj vad här ska experimenteras med nya, roliga glassrecept framöver i Najnis kök! Förlåt, kära glassmaskin för att jag försummat dig i alla dessa år. Bättring utlovas.
Kokos- och pekanglass 6 – 8 portioner
1 paket kokosgrädde (250 ml), kylskåpskall (Blue Dragon är fast och bra i konsistensen)
1 paket (500 ml) Santa Maria kokosmjölk extra creamy (Najni gillar denna sort då den är helt tillsatsfri)
25 g smör
1,5 dl pekannötter (plus lite extra till dekoration)
1 tsk vaniljextrakt
1 msk honung
1 knivsudd havssalt
0,25 tsk xanthan gum eller guarkärnmjöl (kan uteslutas, men ger en extra krämig konsistens)
Så här går det till:
1. Bryn smöret försiktigt på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Det ska precis bli lite ljusbrunt men inte bränt.
2. Tillsätt pekannötter, honung och salt och rör runt. Låt svalna en stund.Vispa sedan ner kokosmjölken (INTE kokosgrädden) och xanthan gum.
3. Vispa den kylda kokosgrädden och vaniljextraktet i en bunke tills det blir fluffigt.
4. Häll sedan ner smör- och nötsmeten i bunken med den vispade kokosgrädden och blanda ordentligt.
5. Häll glassmeten i glassmaskinen och kör i 30 – 45 minuter, beroende på vilken typ av glassmaskin ni har.
6. Skeda upp önskad mängd glass i små skålar och strössla över lite grovhackade pekannötter. Förvara resten av glassen i en burk med tättslutande lock i frysen.
7. Frossaaa!
Dundersmoothie
Nä, nu jäklar får det snart vara slutsnörvlat! tänkte Najni när hon igår vaknade gnällig och grinig för tredje dagen i rad med snuvig näsa och ömmande hals. Men tydligen inte… den segdragna vårförkylningen har alltjämt Najni i sitt plågsamma våld. Så vad gör man då? Jo, man stapplar ut till närmsta matbutik och köper ingredienser till Najnis dundersmoothie, som kom till som ett försök att självmedicinera bort farsoten. Än så länge har det alltså inte hjälpt, men smoothien var i alla fall god. Alltid nåt, liksom. Och snyggt grön, även om bilderna inte riktigt gör färgen rättvisa, ty Najni hade i sitt snörvlande tillstånd inte tålamod nog att fixa och trixa alltför länge för att få perfekta bilder. Så ni får helt enkelt tro mig, foodies: dundersmoothien är mycket godare än den ser ut 😉 Vad gäller måttangivelserna för ingredienserna så kan man göra lite som man vill med dem. Se dem som förslag. Najni gillar sina smoothies tjocka och krämiga, men om ni är mer lagda åt det juiceaktiga smoothiehållet kan ni förslagsvis ta lite mer kokosmjölk. Även mängden ingefära är en smaksak. Ju mer ingefära desto mer sting. Aaaaaatjooooooooo!
INGREDIENSER 1 portion
1 msk färskriven ingefära
1 väl mogen avokado
2 msk citronsaft
knappt 1 tsk citronarom (eller rivet skal av 0,5 ekologisk citron)
1,5 msk fryst spenat (den behöver inte tinas)
6 droppar flytande stevia (eller 1 tsk honung)
2 dl kokosmjölk
Gör så här:
Kör alla ingredienserna i en mixer eller matberedare. Häll upp i ett snyggt glas. Njut!
Lime – och citronkaka med kokos
Ibland händer det att Najni blir sugen på sockerkaka. Ni vet en sån där hederlig gammal rakt-upp-och-ner-sockerkaka utan krusiduller, som var vanlig på forna tiders kafferep? Ho he, trist för Najni då att hon äter lågkolhydratskost, kanske någon tänker nu. Men guess what? Najni har hittat den perfekta lågkolhydratsvarianten på sockerkaka! Så nära originalet man kan komma, fast utan gluten och socker. Det handlar helt enkelt om att hitta den rätta kombinationen av ingredienser. I Najnis ”sockerkaka” spelar kokos huvudrollen, och bidrar till saftigheten och mustigheten.Denna ljuvliga ingrediens som är så användbar i alla möjliga och omöjliga varianter! Dessutom valde Najni att spetsa sitt bakverk med lime och citron, som är perfekta smakpolare till kokos. Misströsta inte förresten, ni som inte hittar xanthan gum i er butik. Det är bara att byta ut mot 2 tsk fiberhusk istället, även om resultatet blir allra bäst och mest ”sockerkakslikt” med xanthan gum, som man hittar i välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet. Och vill man inte använda citronarom på flaska så går det lika bra att finriva skalet från en ekologisk citron. Har man ingen stevia kan man ta bara sötströ istället. När kakan väl är färdig, och står och ser inbjudande ut på köksbänken, kan man välja lite olika sätt att njuta av den. Antingen äter man den precis som den är, gärna med en kopp kaffe till. Eller så rostar man en skiva i brödrosten, och brer på lite smör eller kokosolja. Och om man vill festa till det på riktigt gör man sig en fjantigt god liten bakelse, genom att klicka på vispad grädde och toppa med exempelvis hallon. Ett bakverk med många variationsmöjligheter, alltså! 🙂
INGREDIENSER
1,5 dl kokosflingor
1,75 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosmjöl
0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)
0,5 tsk salt
0,25 tsk steviapulver (eller flytande stevia)
0,75 dl sötströ
1 dryg tsk bakpulver
1,5 tsk citronarom (finns bland bakgrejorna i affären) eller finrivet skal av 1 citron
1 dl smält smör
3 msk smält kokosolja
8 ägg
3 msk limejuice
1,75 dl grekisk eller turkisk youghurt
1 tsk vaniljextrakt
Hur gör man då? Jo – så här:
1. Kör kokosflingorna några minuter i matberedaren, tills de blivit finmalda.
2. Blanda kokosflingorna med övriga torra ingredienser i en bunke. Ställ åt sidan så länge.
3. Kör smör, kokosolja, ägg, limejuice, citronarom, youghurt och vaniljextrakt i matberedaren tills det är ordentligt blandat. Tillsätt de torra ingredienserna och kör tills det blir en välblandad smet. Häll smeten i en avlång brödform.
4. Baka i 175 graders ugnsvärme i ca en timme. Stick en tandpetare i kakan för att kolla om den är klar. När ingen smet fastnar på tandpetaren är kakan färdig.
5. Stjälp upp kakan på ett ugnsgaller och låt den svalna. Skär sedan i skivor och hugg in!
Mejerifri Chokladmousse
Nu ni, foodies, ska ni få er nåt riktigt smaskigt till livs! Najni fortsätter, av en ren slump faktiskt, sitt experimenterande med olika mousserecept. I dag har turen kommit till den gamla klassikern chokladmousse. Men den här chokladmoussen är inte som andra chokladmoussar förstår ni… den är nämligen gjord helt utan mejeriprodukter. Inspiration till min mejerifria chokladmousse hittade jag här. Den hemliga och för Najni något oväntade ingrediensen är kokosgrädde. Och Holy Moly, så gott det blev! Faktum är att denna chokladmousse till och med blev godare än vanlig, gräddbaserad mousse. Najni använde raw kakao i sitt recept. Givetvis går det utmärkt även med vanlig kakao, men rawvarianten har en fylligare och mindre besk chokladsmak. Snoka runt i er närmsta hälsokostbutik eller på nätet vetja, om ni också blir sugna på att testa raw kakao. Valet av kokosgrädde spelar också en viss roll för bästa resultat. Najni använde Blue Dragons, som är lite extra fast i konsistensen och därmed perfekt för moussetillverkning. Var noga med att köpa kokosgrädde och inte kokosmjölk, annars blir det kanske en chokladsås istället 😉 Viktigt är också att kokosgrädden är ordentligt kall när den vispas. Vad gäller smaksättning så finns det ju nästan ett oändligt antal smaker man kan hotta upp sin chokladmousse med. Denna gång tog jag lite romarom, vilket blev smaskelismaskens. Andra förslag på smaksättning är lakritspulver, mosade hallon, rivet apelsinskal, rivet citronskal, mint och så vidare och så vidare. Diggar man inte sötningsmedel så blir moussen läcker även helt utan sötning. Endast fantasin sätter gränser för hur man kan variera sin chokladmousse!
INGREDIENSER 3 portioner
250 g kylskåpskall kokosgrädde (gärna Blue Dragon, som har en fast och bra konsistens)
3-4 msk kakao (gärna raw kakao)
0,5 tsk vaniljextrakt
1 krm flytande stevia
1 tsk romarom
Topping:
Flagad mandel
Så här fixar man sin fluffiga chokladmousse:
1. Vispa den kalla kokosgrädden tillsammans med övriga ingredienser i några minuter.
2. Fördela chokladmoussen i tre glas och strössla över flagad mandel.
3. Njuuut!
Senaste kommentarer