Najnis kök

Cheddarscones med jalapeño

Bakverk, Frukost, Tapas, Tillbehör | 17 april, 2016 | By

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Nej men se foodies! Så roligt att ni hittat hit, till Najnis lilla matglada hörna av cyberrymden. Varmt välkomna att snoka runt bland mina recept. Och jag hoppas verkligen att ni bestämmer er för att baka dagens recept, nämligen mina så-goda-så-jag-tror-jag-måste-hetsäta-upp-allihop-på-en-gång-scones ;). Även kallade cheddarscones med jalapeño. Herregud, liksom! Ni som diggar smaken av en riktigt vällagrad ost kommer bara att tokälska dessa cheddarscones, vågar jag lugnt lova. De små härligheterna kom till här i Najnis kök i går, efter att jag äntligen börjat piggna till efter en illasinnad feber som slog till i torsdags, varpå jag fick fly hem från jobbet och bädda ner mig i sängen, och sedan höll min kropp i sitt onda järngrepp ända tills igår eftermiddag. Uttråkad, matt och gnällig fick jag tillbringa fredagen i horisontalläge – för sjuk för att laga mat … Och en Najni som är för matt för att laga mat  – det är en Najni man helst inte vill komma i närheten av, så gnällig och självömkande är hon. Well, tur för alla inblandade då (ni som vill ha mer detaljer om exakt hur en Najni som är för sjuk för att orka laga mat är kan fråga Peter) att farsoten nu tycks ha lämnat min kropp 😉 Det första jag alltså gjorde när jag började känna mig bättre var att baka dessa cheddarscones med jalapeño, och sedan de togs ut ur ugnen har jag ätit dem som tillbehör till middagen, precis som de är till frukost med en kopp kaffe, och nu senast med creme cheese och gurkskivor, till lunch idag. Viktigt när man bakar sina cheddarscones är att man använder en riktigt vällagrad cheddar av god kvalitet. För det är ju den där intensiva, fylliga smaken som endast en långlagrad ost kan ge som man är ute efter här. Kombinationen med jalapeño höjer dessutom ostsmaken till än högre höjder! De få små cheddarscones som är kvar av satsen från i lördags kommer sannolikt att slinka ner som tillbehör till den helstekta majsskyckling som just i denna stund puttrar på låg värme i min Crockpot … lite gammal, hederlig ratatouille till det, och söndagsmiddagen kommer att bli en läcker en. Vem vet – kanske det dyker upp ett recept på Najnis långkokta majskyckling här på bloggen inom kort. Men nu ska jag inte bli carried away och gå händelserna i förväg, utan ge er receptet på cheddarscones med jalapeño. Låt er väl smaka, foodies, och dela gärna receptet i sociala medier om ni gillar det, så att fler ostälskare där ute får nöjet att sätta tänderna i dessa ostiga små ljuvligheter 🙂 Och just det: förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och kör på medelvärme i micron i typ en halv minut innan det är dags att äta sconesen, efter att de legat i kylen, så blir de som nybakade igen.

Cheddarscones med jalapeño
Yields 6
Miniscones med en intensiv ostsmak. Passar utmärkt som tillbehör till middagen, för oss som inte äter bröd med gluten, men även som frukost och fikatillbehör.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 3 ägg
  2. 5 msk kokosmjöl
  3. 3 dl vällagrad cheddarost, riven
  4. 5 msk smält smör (varav en sparas för pensling efter att sconesen tagits ut ur ugnen)
  5. 1 tsk vitlökspulver
  6. 0,75 tsk lökpulver
  7. 0,5 färsk jalapeño, finhackad
  8. 0,25 tsk salt
  9. 0,25 tsk bakpulver
Instructions
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa ihop ägg och smält smör i en bunke.
  3. Blanda kokosmjöl, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke.
  4. Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det är väl blandat.
  5. Vänd till sist ner osten och jalapeñon.
  6. Rulla små bollar, 6-8 stycken beroende på hur stora scones du vill ha, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Smörj gärna bakplåtspappret med lite olja innan, för att undvika risken att sconesen fastnar.
  7. Baka sconesen i ca 15 minuter, eller tills de blivit lagom ljusbruna.
  8. Pensla sconesen med den sista matskeden smält smör efter att du tagit ut plåten ur ugnen.
  9. Låt dem svalna tills de blivit ljumna, och hugg in!
Notes
  1. Förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och värm dem på medelvärme i en halv minut i micron, så blir de som nybakade igen.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Kanelsnurror Lchf

Bakverk, Sötsaker | 5 mars, 2016 | By

Kanelsnurror

Kanelsnurror

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanelsnurror

kanelsnurror

Nej men se hello på er, foodies! Lördag igen. Och vad passar väl bättre en kulen och gråtrist marslördag som denna än att skapa storverk i sitt kök, så säg…? Resultatet av Najnis kökshärjningar idag blev några tokläckra små bakverk, som Najni efter en stunds funderingar beslöt sig för att döpa till kanelsnurror. Kanel är ju så gott att man liksom aldrig får nog av recept innehållande denna smaskiga krydda, eller hur, foodies? Kanelsnurrorna som såg dagens ljus  här i Najnis kök i dag innehåller dessutom en lite otippad ingrediens som jag inte tror någon hade kunnat gissa sig till vad det är för något. Ty denna hemliga ingrediens är inte så vanligt förekommande i bakverk. Vad är då den hemliga ingrediensen? Jo – mozarellaost! Inte den där klumpen som ligger i vatten i en vit liten påse, utan den färdigrivna, lite fastare sorten som finns att köpa i genomskinliga påsar. Inte för att Najni har för vana att köpa färdigriven ost, men just i detta recept passar den förvånande nog alldeles utmärkt, då den bidrar med en smaskig seghet som annars kan vara svår att åstadkomma i Lchf-bakverk. Dofterna som sprider sig i hemmet under tillverkningen av dessa kanelsnurror är för övrigt av det allra, allra ljuvligaste slaget. Njut era kanelsnurror lätt ljumna, med en kopp kaffe till. Och ni som liksom Najni inte kan få nog av kanel: välkomna att även spana in mitt recept på Lchf-vänliga kanelbullar

Kanelsnurror
Yields 10
Alla kanelälskares dröm!
Write a review
Print
Deg
  1. 1,25 dl mandelmjöl
  2. 4 msk kokosmjöl
  3. 3 msk sötströ eller annan sötning
  4. 1 tsk bakpulver
  5. 0,5 krm salt
  6. 3,5 dl färdigriven mozarellaost i påse (jag tog Ica Basic)
  7. 75 g smör
  8. 1 ägg
  9. 0,5 tsk vaniljextrakt
Fyllning
  1. 2 tsk sötströ eller annan sötning
  2. 1,5 tsk kanel
  3. 25 g smält smör
Instructions
  1. Blanda mandelmjöl, salt, bakpulver, sötströ och kokosmjöl i en bunke.
  2. Smält smöret och osten tillsammans i en stor kastrull på låg värme. Rör kraftigt med en slickepott under tiden, tills allt är ordentligt smält och sammanblandat.
  3. Tillsätt vaniljextrakt och ägg och rör ordentligt.
  4. I med mjölblandningen och blanda tills det blir en fast deg.
  5. Smält smöret till fyllningen.
  6. Lägg degen direkt på köksbänken och kavla ut till en tunn rektangel. Den ska dock inte vara så tunn så degen går sönder.
  7. Pensla kaveln med lite av det smälta smöret om degen verkar fastna, eller lägg ett bakplåtspapper över degen.
  8. Pensla degrektangeln med hälften av det smälta smöret och strö över ca två tredjedelar av kanel- och sötströblandningen.
  9. Vik sedan degrektangeln på mitten, så att kanelblandningen göms inuti.
  10. Skär tio strimlor av degen med en vass kniv.
  11. Håll i båda delarna av en strimla och snurra strimlan i motsatt riktning ca tre gånger, tills en degsnurra har formats.
  12. Lägg degsnurrorna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dem med resten av det smälta smöret.
  13. Strö över resten av kanelblandningen och baka kanelsnurrorna i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter, eller tills de fått lite färg.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Kanelsnurra

Kanelsnurra

Kanelsnurra

kanelsnurra

Bröd i stekpanna

Bakverk, Frukost, Tillbehör | 16 november, 2015 | By

bild 1

bild 2

Howdy, Foodies! Regnet smattrar mot fönstret i Najnis kök och novemberkvällen har svept sin mörka filt runt oss alla. Vad passar väl då bättre än att bjuda på detta recept på riktig comfort food, som passar utmärkt till en kopp te? Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sin lilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizo däri.  Kylan må regera därute, men vad gör väl det när man kan hotta till sin kväll med en bit av detta kryddiga bröd? När man tagit ut smaskigheten ur ugnen låter man det svalna tills det blir ljummet, och skär sig då en tårtbitsliknande bit av brödet. Visst kan man äta det med fingrarna, men Najni föredrar att hugga in på sitt bröd medelst en liten tårtgaffel. Vad man väljer för angripssätt är förstås en fråga om tycke och smak, men Najni anser att det mesta liksom blir ännu lite läckrare om man äter det med en sådan där söt liten dessertgaffel. Så även detta stekpannebröd 😉 Smaklig spis!

 

Bröd i stekpanna

INGREDIENSER     6-8 bitar

1,25 dl mandelmjöl

2,25 dl kokosmjöl

0,75 msk bakpulver

6 ägg, rumsvarma

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

2 dl lagrad ost, riven

2,25 dl mandelmjölk

100 g smält smör

100 g chorizo skuren i strimlor

1 medelstor jalapeño, skuren i tunna skivor

 

Och så här skrider man till verket:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser inklusive osten i en stor bunke.
  2. Rör ner äggen, chorizon och mandelmjölken och rör om tills allt är väl blandat. Lägg jalapeñoskivorna ovanpå degen.
  3. Häll degen i en väl smord gjutjärnspanna som tål ugn, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda brödet i 175 graders ugnsvärme i 40 -45 minuter.
  5. Låt det svalna något och skär sedan upp i lagom stora ”tårtbitar”.

bild 3bild 4

Kanelvåfflor med hasselnötter och äpple

Bakverk, Frukost | 10 juli, 2015 | By

v1

Ååååh – jag tror bestämt att jag lagat de godaste våfflorna hittills sedan det belgiska våffeljärnets ankomst till mitt kök! (För er som missat mina tidigare inlägg om läckerheter man kan skapa med ett belgiskt våffeljärn: kolla här, här och här). Kanel är en av Najnis favoritkryddor. Den lär ju dessutom vara bra för hälsan med sin blodsockersänkande effekt, varför jag så gott som dagligen blandar en halv tesked kanel i kaffepulvret när jag brygger mitt morgonkaffe. Länge har jag dessutom tänkt att det vore läckert att smaksätta våfflor med kanel, och gårdagens frukost bekräftade mina aningar: det blev tokläckert! Och kombinationen kanelvåffla och hackade hasselnötter, smält smör och en gnutta sockerfritt äppelmos blev inte alls dum, vill jag lova. Extra mumsigt blir det om man rostar och skalar hasselnötterna innan man hackar dem, men det är alls inget måste. Vill man inte använda linfrömjöl (finns i hälsokostbutiker, eller gör eget genom att köra krossade linfrön i mixern) ersätter man enkelt detta genom att ta två extra ägg istället. Alltså totalt sex ägg istället för fyra.  För den som inte äger ett belgiskt våffeljärn antar jag att det går utmärkt att göra våfflorna i ett vanligt våffeljärn, även om de då inte blir lika tjocka och får mindre ”hål” än om man använder ett belgiskt. Hoppas ni gillar mina kanelvåfflor lika mycket som jag, foodies!

v2

Kanelvåfflor med hasselnötter och äpple

INGREDIENSER     2-3 våfflor

3 msk smält smör

4 ägg

3 msk kokosmjölk

1/4 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1 tsk kanel

0,75 tsk vaniljextrakt

0,75 dl kokosmjöl

2 msk linfrömjöl utrört i 5 msk vatten

Tillbehör

grovhackade hasselnötter (gärna rostade i en torr stekpanna)

lite smält smör

sockerfritt äppelmos (Urtekram har ett gott, ekologiskt)

Gör så här:

1.  Vispa smält smör, ägg, kokosmjölk, linfrömjöl utblandat med vatten, salt och vaniljextrakt med elvisp i en bunke tills det blir en jämn smet.

2. Använd en sil och sila ner kokosmjölet gradvis i smeten. Tillsätt bakpulver och kanel. Vispa tills smeten är väl blandad. Den ska vara ganska tjock – mycket tjockare än en vanlig pannkakssmet – men om den blir alltför tjock kan man tillsätta lite mer kokosmjölk eller vatten.

3. Värm ett belgiskt våffeljärn och baka våfflorna i 3-4 minuter, eller tills det slutar komma ut ånga från järnet. Ta loss dem med hjälp av en stekspade i plast.

4. Lägg våfflorna på tallrikar och strössla över valfri mängd nötter. Ringla över lite smält smör och klicka på några teskedar äppelmos. (Är man väldigt känslig för sött kan man skippa äppelmoset).

v3

v4

Ostvåfflor med rökt lax, avokado och paprikakräm

Bakverk, Frukost | 22 juni, 2015 | By

våff1

våff2

Hej och välkomna till dagens inlägg! Dessa frestande ostvåfflor är min nya frukostfavorit för lediga dagar, när man har lite mer tid att pimpa sin frukost till perfektion. De som känner Najni vet att hon brukar kalla just frukosten för ”dagens första nöje”. Ty vad är väl härligare än att slå upp ögonen en dag när inga plikter kallar, och inse att man har tid att laga precis vad man vill till frukost? Ostvåfflorna är för övrigt mitt senaste experiment med det belgiska våffeljärnet som flyttade in i mitt kök för en tid sedan. För er som inte läst Najnis tidigare inlägg om det belgiska våffeljärnets ankomst till Najnis kök, så kan jag berätta att ett belgiskt våffeljärn skiljer sig lite från ett vanligt, svenskt. Våfflorna blir mycket tjockare med större hål.  Traditionella belgiska våfflor lagas med jäst och vetemjöl, men i Najnis diverse våffelexperiment har bakpulver och mer glutenvänliga mjölsorter använts. För den foodie som nu blir sugen på att skaffa ett belgiskt våffeljärn och utforska allt läckert man kan laga med det, kan jag tipsa om mina tidigare inlägg om belgiska våfflor. Ni hittar dem här och här. Det belgiska våffeljärn som nu finns i min ägo köptes på nätet av min kära sambo. Här hittade han det. För den som nu kanske tänker Amen åh – jag vill inte köpa ett belgiskt våffeljärn. Går det inte lika bra med ett vanligt? så blir svaret att jo, troligtvis kan man göra dagens recept även i ett vanligt våffeljärn. Dock har jag inte testat. Om någon testar- berätta för Najni hur resultatet blev, vetja! Det som för övrigt är så roligt med våfflor är att man ju kan variera dem i det oändliga. De passar lika bra som dessert, lunch, frukost och till och med middag – allt beroende på ingredienser och tillbehör. Att det blev just lax och avokado till Najnis ostvåfflor beror helt enkelt på att jag råkade ha dessa ingredienser hemma efter midsommarfirandet. Paprikakrämen slängde jag ihop då jag ville få användning för den cream cheese som blev över efter våffelsmeten. Gör som Najni och experimentera hej vilt med era våfflor, foodies, och berätta gärna vad ni hittat på för smaskiga tillbehör 🙂

våff3

INGREDIENSER     2 våfflor

Våfflor

100 g cream cheese

1,75 dl smakrik ost, riven (jag tog brännvinsost)

1 msk kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver

3 ägg

0,25 tsk lökpulver

1 liten jalapeño

salt

peppar

 

Tillbehör

4 skivor kallrökt lax

100 g cream cheese, blandad med lite paprikapulver

1 avokado, skuren i skivor

4 körsbärstomater

gräslök, finhackad

 

Gör så här:

1. Mixa ihop alla ingredienser utom den rivna osten och jalapeñon med en stavmixer.

2. Tillsätt hackad jalapeño och den rivna osten. Mixa några minuter till med stavmixern, tills allt är ordentligt blandat. Låt smeten stå och svälla ca fem minuter.

3. Värm våffeljärnet och häll i hälften av smeten. Baka tills det slutat komma ut ånga från våffeljärnet (ett pålitligare tecken på att våfflan är färdig än att den gröna lampan lyser). Ta ut våfflan med hjälp av en stekspade i plast. Lägg den på en tallrik. Upprepa proceduren med nästa våffla.

4.  Dekorera med lax, avokado, paprikakräm, skivad tomat och gräslök.

5. Sätt tänderna i din våffla!

 

Idén till detta läckra recept har jag fått här.

våff4

Chokladtårta med zucchini och valnötter

Bakverk, Sötsaker | 26 april, 2015 | By

kakaovan

kakan - Kopia

God söndagseftermiddag på er, foodies! Dagens inlägg är som gjort för den som liksom Najni är helt besatt av choklad. Ty den läckra skapelsen är en fullkomlig chokladbomb. Eller vad sägs om en mjuk, kakaostinn kaka, späckad med grovhackad, mörk choklad, täckt av ett tjockt och lent lager chokladfrosting…? Dessutom innehåller kakan en lite otippad ingrediens – nämligen zucchini – vilket bidrar till den saftiga och fylliga konsistensen. Visst låter det oemotståndligt, så säg…? Och inte blir det sämre av att kakan dekoreras med sötsyrliga granatäpplekärnor – naturens egna små rubiner. Både snygg och god, alltså 🙂 Najni gjorde sin kaka i en vanlig ugnsform, som smordes med kokosfett och bröades med pofiber, men jag rekommenderar att man tar en rund springform med löstagbar kant istället. Min kaka föll nämligen sönder lite när jag skulle stjälpa upp den. Inte för att det gjorde så mycket – det syns ju ändå inte när man brett frostingen över – men för den som vill slippa uppstjälpningsmomentet föreslår jag ändå en springform.

 

INGREDIENSER

 

Chokladkaka

1,25 dl kokosmjöl

1 dl kakao

1,5 dl sötströ eller annan sötning

0,5 tsk kanel

2 krm salt

2 tsk bakpulver

5 msk smält kokosolja

4 vispade ägg

3 msk mandelmjölk, kokosmjölk eller vanlig mjölk.

1,5 tsk vaniljextrakt

4, 75 dl skalad, finriven zucchini (låt den rinna av i ett durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt)

50 g grovhackad choklad, gärna Lindts 90%

1,5 dl hackade valnötter

 

Chokladfrosting

25 g rumsvarmt smör

2 dl sukrin melis (florsockervarianten av sukrin)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

0,5 dl kakao

200 g cream cheese

 

Dekoration

granatäpplekärnor

några färska myntablad

 

Gör så här:

1. Blanda kokosmjöl, kakao, sötning, kanel, salt och bakpulver i en bunke.

2. Rör ner de vispade äggen, kokosolja, mandelmjölk och vanilj.

3. Blanda i hackad choklad, valnötter och zucchini och rör tills allt är ordentligt blandat. Späd med lite mer mandelmjölk om smeten känns för fast.

4. Smörj en springform och ”bröa” med pofiber eller mandelmjöl. Häll i kaksmeten.

5. Baka i 175 grader i ca 40 minuter. Testa med en tandpetare. När ingen smet fastnar på tandpetaren är kakan klar. Låt kakan svalna helt, och gör frostingen under tiden:

6. Vispa alla ingredienser till frostingen med en elvisp. Bred sedan frostingen med en slickepott över den avsvalnade kakan. Dekorera med granatäpplekärnor och kanske några myntablad.

7. Hugg in på din läckra skapelse!

 

kakasidan

kakaosked - Kopia

Glutenfria belgiska våfflor

Bakverk, Frukost, Sötsaker | 8 april, 2015 | By

våffla1 - Kopia För en tid sedan kom Peter hem med ett belgiskt våffeljärn. Ända sedan han råkade se ett avsnitt av programmet ”Leila bakar”, där Leila bakar just belgiska våfflor, har han nämligen varit smått besatt av tanken på att ha just ett sånt våffeljärn i sin ägo. Vad är det då för speciellt med ett belgiskt våffeljärn? kanske någon foodie undrar nu. Jo – det är mycket tjockare än ett vanligt våffeljärn som vi är vana vid här i Sverige. Våfflor bakade i ett klassiskt belgiskt våffeljärn blir tjocka och kvadratiska, och bakas traditionellt med vetemjöl och jäst. Men det finns också varianter som gör runda våfflor, och det var just ett sådant Peter kom hem med, glad i hågen. Och inte mig emot – ty de tjocka, överdådigt läckra våfflor som kan trollas fram i denna manick unnar jag definitivt varje foodie att få sätta tänderna i. Peter gav sig genast i kast med att inviga den nyinköpta tingesten, och vilka våfflor det blev! Dock fick det bli en engångsföreteelse för Najni att mumsa på dessa vetemjölstinna skapelser, då hon ju som ni vet inte mår så bra av gluten. Men så fort den sista tuggan av den ljuvliga belgiska våfflan var svald, påbörjades en febril tankeverksamhet i Najnis huvud: Hur skulle man kunna göra för att få njuta av belgiska våfflor även om man inte tål gluten? Idag, mina foodievänner, tänkte jag delge er resultatet av mitt första experiment med lchfvarianten av belgiska våfflor. Variationsmöjligheterna är förstås oändliga, men i detta mitt första försök gjorde jag en variant med kokosmjöl, som inte alls blev så pjåkigt. Men med det belgiska våffeljärnets ankomst till Najnis kök har nu en helt ny värld av möjligheter öppnat sig, så räkna med många fler belgiska våffelexperiment med olika smaksättningar, mjölsorter och så vidare framöver! våffla2 - Kopia INGREDIENSER     2 våfflor

4 msk smält smör

6 ägg

0,75 msk honung (eller annan valfri sockerersättning)

0,25 tsk salt

0,75 tsk bakpulver

0,75 dl kokosmjöl

Till servering:

Vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

färska jordgubbar

ev 1 tsk sukrin melis att sila över våfflorna (florsockervarianten av sukrin – finns i hälsokostbutiker)

några rutor smält choklad (jag använde Linds 90%)

Gör så här:

1. Vispa det smälta smöret och äggen några minuter med elvisp eller i en mixer.

2. Tillsätt sötning, salt och bakpulver. Vispa ihop.

3. Tillsätt kokosmjölet och vispa tills det inte finns några klumpar. Låt smeten vila ca 10 minuter.

4. Värm våffeljärnet och pensla båda ytorna med smält smör. Baka på medelvärme tills våfflan fått lite färg. Det tar ca 4 minuter.

5. Låt våfflorna svalna något, och servera ljumna med grädde, sukrin melis om du vill ha det, jordgubbar och smält choklad. Yummy!   Design A (1)

Chicken pot pie Lchf

Huvudrätt | 11 mars, 2015 | By

pajen1

Nej men se god onsdagskväll på er, foodies! Idag har jag ätit Chicken pot pie för tredje dagen i rad, och jag är fortfarande inte trött på det. De sista resterna fick följa med i dagens matlåta till jobbet, och när Najni just slukat de sista smulorna av läckerheten kom kollegan in i lunchrummet och utbrast: Här doftar ljuvligt! Och ack så rätt han hade. Om en chicken pot pie doftar ljuvligt, så kan ni ju bara tänka er hur den smakar… just det: tokljuvligt! Vad är då egentligen en Chicken pot pie? Jo, det är en amerikansk paj av den typen jag och min tvillingsyster ända sedan vi var små har kallat ”Farmor Anka-paj”. Fast Najnis variant är förstås en Lchf-variant utan vetemjöl, vilket blir minst lika gott som originalet. Minns ni barndomens Kalle Anka-tidningar, där Farmor Anka ibland serverade såna där smaskiga pajer där degen ligger överst och fyllningen under? Farmor Anka var sannerligen en begåvad pajbagare – hon brukade dessutom skära ut små lövformade hål i pajskalet, så man anade fyllningen under… Riktigt sånt tålamod hade inte Najni när hon gjorde sin paj, utan tog en genväg och skedade ut degen i ”klumpar” över fyllningen, vilket blir läckert det med. Fyllningen puttrar liksom upp lite här och var mellan degbitarna – mmmmm! Men vänta er ingen äggstanningspaj à la Quiche Lorraine här. Denna paj blir mer som en krämig kycklinggryta med pajdeg på. I traditionell Chicken pot pie har man selleri i fyllningen, och ibland även gröna ärtor och morötter, men jag ersatte detta med röd paprika istället. Faktum är att man kan slänga i lite vad som helst i sin paj. Det kommer då inte dröja länge förrän Najni återigen får ett ryck och lagar sin alldeles egna variant av ”Farmor Anka-paj”, ty som Najni brukar säga: det var kärlek vid första tuggan!

INGREDIENSER       7-10 personer (beroende på hur glupska era gäster är)

Fyllning

2 små gula lökar, finhackade

1 röd paprika, skuren i bitar

1/4 tsk salt

2 krossade vitlöksklyftor

0,5 tsk torkad timjan

1, 5 dl vatten

1 msk tomatpuré

1,5 msk kycklingfond

2 lagerblad

1 dl grädde

100 g cream cheese

1,5 dl lagrad ost, riven

0,5 tsk fiberhusk

0,5 tsk äppelcidervinäger

0,5 färsk chilifrukt, finhackad

salt och peppar

900 g kycklinglårfilé, skuren i kuber

 

Deg

1,5 dl kokosmjöl

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vitlökspulver

0,5 tsk salt

2,5 dl smakrik ost, riven

4 stora ägg

2 dl creme fraiche

2 msk vatten

4 msk smält smör

 

Gör så här:

Fyllningen

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Stek löken och paprikan i smör och olivolja i en stor stekgryta i några minuter på medelvärme. Tillsätt kycklingen, timjan, och lagerblad och stek några minuter till. Tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet av stektiden.

3.Blanda ihop fiberhusk och vatten i ett glas. Häll grädden och cream cheesen i stekgrytan och rör runt. I med fiberhuskblandningen , äppelcidervinägern och kycklingfonden. Rör runt tills allt är blandat.

4. I med chili, salt och peppar. Låt det småputtra i ca 10 minuter, och tillsätt sedan 1,5 dl riven ost. Rör tills osten smält. Grytan ska vara ganska trögflytande, men blir det för tjock sås kan man späda med en gnutta mer grädde.

5. Häll kycklingröran i en stor ugnsform.

 

Degen

1. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, vitlökspulver och salt i en stor bunke.

2.Blanda i 2 dl av osten i mjölblandningen.

3. I med ägg, creme fraiche, vatten och smält smör. Rör tills det blir en deg.

4. Skeda ut degen med en matsked jämnt över kycklingröran. Strössla över resten av den rivna osten.

5. Baka härligheten i ca 25 minuter, eller tills fyllningen bubblar och degen har fått färg.

6. Låt pajen stå till sig i ca 5 minuter innan du hugger in på den. Servera med en smaskig sallad med vinägrett.

 

pajen2

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallon- och blåbärsmuffins med kardemumma

Bakverk, Sötsaker | 7 mars, 2015 | By

bild - Kopia

 

muffin2 - Kopia

Åååh – som Najni har saknat att rumstera om i sitt kök! En illasinnad och ovanligt långvarig influensa har härjat min kropp i typ en och en halv vecka. Ynklig och försvagad har Najni legat i sin säng och tyckt synd om sig själv och längtat efter att laga mat och baka. Men nu äntligen är den lömska farsoten besegrad och det innebär ju – just det – att Najni is back in the kitchen! Idag tänkte jag därför fresta alla er foodies därute med ett recept på riktigt saftiga och fjompigt goda muffins med bär och kardemumma. Varsågoda!

INGREDIENSER     6 stora eller 8 små muffins

1,25 dl rysk youghurt (eller vilken naturell youghurt som helst)

2 msk smält smör

2,5 msk sötströ eller annan sötning

1 tsk vaniljextrakt

0,5 tsk stött kardemumma

0,5 tsk äppelcidervinäger

4,25 dl mandelmjöl

1 msk kokosmjöl

0,5 tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)

1 krm salt

3 ägg

1,5 dl hallon och blåbär

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Placera pappersmuffinsformar i en muffinsplåt- antingen 6 stora pappersformar eller 8 små. Har man inga pappersformar kan man smörja muffinsplåten noga, bröa med pofiber eller mandelmjöl och hälla smeten direkt i plåten. Dock fastnar muffinsen lättare i plåten då.

2. Lägg alla ingredienser utom äggen i en matberedare. Kör ca 15 sekunder tills allt blandats.

3. I med äggen, och kör några sekunder till, tills det blir en jämn smet. Blanda ner bären för hand. Spara ca 2 msk bär till dekoration.

4. Fördela smeten i muffinsplåten, och strö resten av bären över muffinsen.

5. Baka 15-20 minuter, eller tills muffinsen fått lite färg. Testa med en tandpetare om de är färdiga. Ingen smet ska fastna på tandpetaren.

6. Ta ut muffinsplåten och låt stå i några minuter. Lyft sedan ut muffinsen och låt dem svalna på ett galler.

7. Brygg dig en kopp kaffe, slå dig ner i soffan, strunta i alla måsten, sätt tänderna i en hallon- och blåbärsmuffin med kardemumma. Livet är inte så dumt ändå…

 

Design N

 

Ostfrallor med vallmofrön

Bakverk, Frukost, Tillbehör | 21 februari, 2015 | By

ostfrallor - Kopia

God kväll, foodies! Idag tänkte jag fresta med ett riktigt gott recept på frallor som passar såväl till frukost som till kvällsfikat. Dessa ostfrallor med vallmofrön slänger man snabbt ihop, och ljuvliga dofter sprider sig i köket när de små gyllengula godbitarna bakas i ugnen… De blir fantastiska med smör på, vill jag lova. De passar även utmärkt att rosta. Häromkvällen rostade Najni sig en sån här liten godbit, skuren i två halvor, varefter hon bredde en klick röd pesto på. En kopp te till det, och vips så har man hamnat i Livsnjutarlandet! Den som inte har en burk xanthan gum i sina gömmor behöver förresten alls inte deppa för det. Det går bra att byta ut denna ingrediens mot 2 msk fiberhusk istället. Observera att man alltså i så fall får ta mer fiberhusk än xanthan gum.

INGREDIENSER     6 frallor

50 g smält smör

5 msk kokosmjöl

0,5 tsk xanthan gum (eller 1 msk fiberhusk)

4 ägg

0,5 krm salt

1 tsk vallmofrön

1 tsk bakpulver

1,75 dl smakrik ost, riven

1 vispat ägg till pensling

vallmofrön till dekoration

Gör så här:

1. Vispa äggen några minuter med elvisp. Häll i det smälta smöret och blanda.

2. Blanda övriga ingredienser i en bunke och häll ner i ägg- och smörblandningen.

3. Låt stå några minuter, och forma sedan 6 små bullar. Det går lättare om man sköljer händerna i kallt vatten.

4. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över vallmofrön. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter, eller tills frallorna fått lagom med färg.

deladfralla - Kopia