Najnis kök

Biff Rendang på Najnis vis

Huvudrätt | 12 februari, 2017 | By

Indonesisk köttgryta

Biff Rendang

Nej men se god söndagskväll på er , foodies!

Idag tänker jag bjuda på något så smaskigt som Biff Rendang, men först känner jag mig nödgad att berätta en liten tråkighet:

För er som händelsevis undrar vart mitt senaste inlägg, nämligen den läckra fiskgrytan med saffran och citron tog vägen, så är det tyvärr så att en illasinnad hacker beslagtog inlägget, som helt sonika bara försvann från bloggen. Tråkigt men sant. Men jag lovar att jag ska försöka återskapa receptet och göra ett nytt inlägg snart. Well, någon gång ska väl vara den första, att råka ut för ett hackerangrepp, alltså. Jag har ju haft turen att vara förskonad från sånt hittills här i Najnis kök.

Men nu ska vi prata om betydligt trevligare saker än ondsinta hackers, nämligen den så-goda-så-man-nästan-känner-sig-manad-att-slicka-tallriken-kötträtten jag lagade i går 🙂 Najni är tämligen obevandrad inom den indonesiska kokkonsten, men blev plötsligt toksugen på att testa en av detta köks paradrätter, nämligen Biff Rendang. Det som är lite speciellt med denna rätt är att den är ganska torr, då man låter kokosmjölken nästan koka in helt och hållet i köttet. Vanligtvis är ju Najni en såsperson, men i detta fall gör det absolut ingenting att rätten saknar sås i vanlig mening, ty själva köttet blir så otroligt saftigt, mört och läckert, och liksom karamelliserat av den lite annorlunda tillagningsmetoden, så man saknar faktiskt inte såsen. Den långa koktiden gör dessutom så att de smaskiga kryddorna riktigt invaderar köttet, och slutresultatet blir en intensivt kryddig men ändå rund och mild smakupplevelse. Serverad med blomkålsris och krispiga sockerärtor lär denna indonesiska läckerhet inte göra någon middagsgäst besviken! Äter man strikt lchf kan man såklart skippa det bruna sockret, men då får man inte heller samma karamelliserade resultat. Ni som vid det här laget känner Najni vet ju att hon då och då men inte alltför ofta kan tänka sig att använda ytterst små mängder socker i ett recept, om det som i detta fall uppfyller en viktig funktion för slutresultatet.

Hur gör man då för att tillaga sig en laddning av Biff Rendang, undrar ni väl nu, foodies…? Jo, så här:

 

Biff Rendang
Serves 5
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 vitlöksklyftor
  2. 2 gula lökar, skivade
  3. 1 rejäl bit färsk ingefära, skalad och riven
  4. 1,5 tsk malen koriander
  5. 1 tsk spiskummin
  6. 0,75 tsk chiliflakes
  7. neutral olja att steka i, t ex smakkneutral kokosolja
  8. 1 kg nötkött, t ex högrev
  9. 3 citrongräs (den vita hälften), lätt krossade
  10. 1 burk kokosmjölk
  11. 3 limeblad
  12. 1 msk brunt råsocker (eller farinsocker eller kokossocker)
  13. 2 tsk fisksås
Instructions
  1. Mixa vitlök, lök, ingefära, koriander, spiskummin och chiliflakes i några minuter i matberedaren tills det blir en slät pasta.
  2. Skär köttet i kuber och stek i omgångar i oljan i en stekpanna. Lägg över i en stor ugnsgryta efterhand.
  3. Fräs citrongräset i den resterande oljan i några minuter. Tillsätt lök-och kryddpastan och fräs under omrörning i några minuter.
  4. Häll ner kokosmjölken, sockret och limebladen och koka upp.
  5. Häll över såsen i grytan med köttet och låt stå i 150 graders ugnsvärme i ca två timmar, tills nästan all vätska kokat in i köttet. Rör om då och då. Eventuellt kan man ta av locket den sista timmen, om för mycket vätska är kvar.
  6. Ta sedan ut grytan och ställ på en spisplatta, och stek under omrörning på medelvärme tills köttet blivit lite karamelliserat och fått en brunaktig färg, utan att bli bränt.
  7. Servera med exempelvis blomkålsris och ångade sockerärter, och dekorera gärna med lite extra chiliflakes.
  8. Yummy!
Najnis kök http://www.najniskok.se/

 

Höstgryta med vin och svamp

Huvudrätt | 20 augusti, 2016 | By

Höstgryta med vin och svamp

Höstgryta med vin och svamp

Hösten står bestämt och knackar på dörren, foodies. Visst börjar man bli sugen på mustiga grytor som passar utmärkt att skölja ner med ett kraftigt rödvin, så säg …? Well, just en sådan gryta lagades här i Najnis kök härförleden. Läcker blev den också. Så där riktigt fjantläcker faktiskt. Dessutom rekommenderar Najni att man börjar nalla på vinet man tänker ha i  grytan och kanske även servera till den redan när man tillagar den, så blir matlagningen ännu ett snäpp trevligare! En skvätt i grytan och en skvätt i ett glas till kocken, he ho 😉

Vad gäller val av svamp, så har Najni en förkärlek för torkad sådan, som man lägger i blöt i ljummet vatten en halvtimme innan den ska tillagas, men det går så klart alldeles, alldeles utmärkt med färsk svamp också. I min gryta slank visst en rejäl näve kantareller ner, men Karl Johansvamp blir minst lika smaskelimumsigt.

Som tillbehör till grytan kan man exempelvis göra sig ett blomkålsris, gärna på ekologisk blomkål, eller varför inte ett frestande mos på rotselleri, spetsat med en gnutta parmesan? Här hos Najni serverades grytmumsigheten till Lchf-varianten av pappardelle – ett kul och annorlunda sätt att göra sin egen pasta på.

Hur tillagar man då denna höstiga, mustiga läckerhet …? Jo, så här:

Höstgryta med vin och svamp
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 800 g nötkött
  2. 225 g pärllök, skalad och halverad
  3. 2 vitlöksklyftor, finhackade
  4. 5 dl rödvin
  5. 1 msk oxfond
  6. 5 msk färsk oregano, finhackad
  7. 1 rejäl näve torkad svamp, blötlagd i ljummet vatten i ca en halvtimme
  8. 1 burk krossade tomater
  9. 1 msk tomatpure
  10. 1 skvätt soja
  11. ev 1 tsk honung
  12. salt och peppar
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek pärllökarna i smör några minuter, och tillsätt vitlöken den sista minuten.
  3. Häll över löken i en stor ugnsgryta.
  4. Stek sedan det tärnade köttet i smör och salta och peppra.
  5. Tillsätt tomatpurén den sista minuten.
  6. Lägg köttet i ugnsgrytan, skölj ur stekpannan med vinet och låt det koka upp.
  7. Häll över vinet i ugnsgrytan och tillsätt alla övriga ingredienser utom svampen.
  8. Tillaga grytan i ugnen under lock, i minst två timmar, gärna ännu längre.
  9. Rör runt i grytan då och då, och tillsätt vatten om det ser för torrt ut.
  10. När ca en kvart återstår av tillagningstiden, stek den väl avrunna svampen i smör och rör ner i grytan.
  11. Servera med ditt favorittillbehör och njuuut av din läckra gryta!
Notes
  1. Vill man hotta upp sin mustiga höstgryta ytterligare, kan man tillsätta 1 krm lakritspulver, och/eller två rutor riktigt mörk choklad. Smaskens!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Höstgryta med vin och svamp

Höstgryta med vin och svamp

 

 

 

Zoodles med röd pesto och chorizo

Huvudrätt | 10 juli, 2016 | By

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Jo men visst har det väl blivit dags för ett zoodle-recept igen, foodies…? Ty Najni anser att man aldrig kan få nog av zoodle-recept. Zoodles är helt enkelt en av världens bästa matuppfinningar. Galet gott och går att variera i det oändliga. Just därför tänker jag idag dela med mig av min allra senaste zoodle-skapelse, nämligen den fjantigt goda rätten zoodles med röd pesto och chorizo! Muuums säger Najni, och det hoppas jag att ni också kommer att säga när ni hugger in på den läckra anrättningen.

Och för er som händelsevis inte vet vad zoodles är, så är det helt enkelt nudlar tillverkade av zucchini, som man gör genom att köra zucchini genom en spiralizer. Ut och skaffa en, ni som inte har en redan! Jag vågar så gott som lova att ni inte kommer att ångra er, ty allt smaskigt man kan skapa med en spiralizer i sin ägo gör den värd varenda krona. Dessutom finns de små rackarna i alla möjliga olika prisklasser. Min köpte jag för några fjuttiga hundralappar, och aldrig har jag ångrat mitt köp 🙂

Vad gäller dagens recept, så går det förstås alldeles utomförträffligt att använda färdigköpt tomatpesto, men, nog blir det en liiiten smula godare om man gör sin egen …

Well, nu återstår väl egentligen endast en sak att säga: enjoy your zoodles, foodies!

Zoodles med röd pesto och chorizo
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 burk soltorkade tomater, avrunna
  2. 1,5 msk pinjenötter, rostade
  3. 2 vitlöksklyftor, grovhackade
  4. 1 kruka färsk basilika (spara några blad till dekoration)
  5. 1 dl parmesanost
  6. 1 dl olivolja
  7. 1 nypa salt
  8. några tag med svartpepparkvarnen
  9. 4 chorizos, gärna färska med hög kötthalt
  10. valfri mängd svarta oliver, gärna kalamata
  11. 5 små zucchinis
  12. några tsk salt
Instructions
  1. Gör nudlar av zucchinin med spiralizern. Klipp av nudlarna några gånger under tiden, så de inte blir så långa och svårhanterliga.
  2. Varva zucchininudlarna med saltet i ett durkslag, och låt dem rinna av minst en halvtimme.
  3. Skölj sedan med vatten och torka zucchininudlarna i en kökshandduk.
  4. Kör alla ingredienserna till peston i en matberedare till en slät konsistens. Tillsätt ev lite mer olja om det blir för kompakt.
  5. Häll upp peston i en glasburk med lock.
  6. Stek korvarna tills de är väl genomstekta. Låt vila en stund och skär sedan i tjocka skivor.
  7. Stek de avrunna zucchininudlarna med lite salt i lite olivolja i en stor stekpanna i ca två minuter.
  8. Rör ner valfri mängd pesto, oliver och korvskivorna i zucchininudlarna och värm någon minut till.
  9. Lägg upp på tallrikar och servera med basilikablad och lite extra nyriven parmesan.
Notes
  1. Förvara den överblivna tomatpeston i kylen, och häll gärna lite olivolja över, så håller den sig längre.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

 

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

 

 

 

 

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Huvudrätt | 21 februari, 2016 | By

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Shiratakinudlar-med biff-och-grönsaker.

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Idag tänker jag dela med mig av ett supersmarrigt recept på shiratakinudlar – en typ av japanska nudlar som framställs av mjöl från konjacsroten. Det fina med shiratakinudlar är att de innehåller väldigt lite kolhydrater, betydligt mindre än exempelvis bönpasta, och därför passar perfekt som pastasubstitut för oss lchf:are. ”Shirataki” betyder för övrigt ”vitt vattenfall” på japanska. Poetiskt, eller hur? 🙂 Shiratakinudlarna smakar inte så mycket i sig själva, så därför behövs smakrika tillbehör, så som den hemlagade BBQ-såsen, vitlök och ingefära som fått göra nudlarna sällskap i detta recept. Ni som inte orkar göra egen BBQ-sås kan givetvis köpa färdig eller använda exempelvis chilisås istället, men då ökar förstås kolhydratsinnehållet och man riskerar skumma tillsatser. Så jag rekommenderar varmt min läckra, hemlagade BBQ-sås till denna rätt. Receptet på den hittar ni här. Vilka grönsaker man väljer till sina shiratakinudlar är en smaksak. Istället för broccoli kan man till exempel ta spenat, och vill man inte använda vanlig, gul lök skulle det säkert passa utmärkt med salladslök istället. Nästa gång denna rätt tillagas här i Najnis kök (och det lär nog bli ganska snart!) ska jag testa att byta ut sesamfröna mot lite rostade cashewnötter istället. Variationsmöjligheterna är oändliga, så det är bara att testa er fram, foodies, för att hitta just ert favoritsätt att tillaga shiratakinudlar på. Just i detta recept har jag valt en asiatisk touch, men det går lika bra att använda nudlarna som vanlig spaghetti, och servera exempelvis en italiensk köttfärssås och parmesanost till. Mums! Men var hittar man nudlarna, då? Jag köpte mina i en välsorterad Ica-butik, men de finns även i hälsokostbutiker och i nätbutiker. Hittar du inte shiratakinudlar i din lokala mataffär så be dem ta hem dem, vetja. Smaklig spis, och ha nu en riktigt trevlig söndagskväll! själv längtar jag redan till morgondagens lunch på jobbet, då jag ska få äta upp resterna av shiratakinudelmiddagen 😉

Shiratakinudlar med biff och grönsaker
Serves 4
Det perfekta pastasubstitutet för oss som äter Lchf.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 g shiratakinudlar
  2. 0,5 gul lök, skuren i tunna skivor
  3. 1 broccoli, delad i buketter
  4. 1 gul paprika, skuren i skivor
  5. 1 röd paprika, skuren i skivor
  6. 12 små champinjoner, halverade
  7. 500 g lövbiff, strimlad
  8. svartpeppar
  9. 1,5 msk äppelcidervinäger
  10. 2,5 msk soja
  11. 2 krm tabasco
  12. 1 msk färsk ingefära, riven
  13. 4 msk BBQ-sås eller chilisås
  14. 3 vitlöksklyftor, pressade
  15. 4 msk neutral olja, t ex kokosolja eller rapsolja
  16. 3 msk sesamfrön, rostade
  17. 3 msk gräslök, finhackad
Instructions
  1. Skölj shiratakinudlarna i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  2. Blanda ihop vinäger, soja, BBQ-sås eller chilisås, vitlök, tabasco och ingefära i en kopp och ställ åt sidan.
  3. Stek lövbiffstrimlorna i olja på hög värme i någon minut på varje sida. Peppra.
  4. Stek grönsakerna i olja på hög värme i några minuter i en annan stekpanna och tillsätt sedan shiratakinudlarna och lövbiffstrimlorna.
  5. Häll på vinäger- och sojablandningen och låt det hela puttra ihop några minuter tills allt blivit genomvarmt.
  6. Rör ner sesamfrön och gräslök och servera.
Notes
  1. Vill man förhöja smaken av sesamfrön kan man stänka över någon tesked sesamolja vid serveringen.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

(mer…)

Köttbullar i lök- och baconskal

Huvudrätt | 14 februari, 2016 | By

 

Köttbullar i lök- och baconskal.

Köttbulle i lök- och baconskal

God söndagskväll, foodies! Hoppas helgen varit till belåtenhet, med massor av god mat. Här i Najnis kök har det härjats med kanelbullebak och matlagning så det stått härliga till, minsann. I dagens inlägg tänker jag bjuda er på ett recept jag lagade i går kväll, som blev över förväntan bra. Najni gillar köttbullar, Najni gillar lök och Najni avgudar bacon. Kombinationen av dessa tre i form av jumboköttbullar, penslade med en hemlagad BBQ-glaze och bakade till mustig perfektion i ugnen – ja ni hör ju själva: det kan ju inte bli annat än läckert … Först övervägde jag att döpa de maffiga skapelserna till ”Köttbomber”, men insåg att det kanske låter lite väl brutalt! 😉 Så håll till godo foodies. Här kommer receptet på Najnis smaskelimumsiga köttbullar i lök- och baconskal! Här serverades de köttiga ljuvligheterna tillsammans med zoodles i parmesan- och vitlökssås, vilket jag lovar att ni ska få receptet på i ett annat inlägg snart, ty det blev riktigt rasande gott. För er som nu undrar vad i helsike zoodles är för något: kolla här. Och när ni ändå är igång: kolla även här. Annars kan jag tänka mig att köttbullar i lök- och baconskal skulle passa alldeles förträffligt till blomkålsmos, broccolimos eller något liknande. Eller varför inte till kålrotspommes? Vad man än väljer att äta till sina köttbullar i lök- och baconskal blir det gott att ringla lite extra av BBQ- glazen över dem vid serveringen. Enjoy! 

Köttbullar i lök- och baconskal
Serves 4
En riktig fröjd för såväl öga som gom!
Write a review
Print
BBQ-glaze
  1. 1 paket passerade tomater
  2. 1,25 msk vinäger
  3. 3 tsk honung
  4. 2 msk tomatpuré
  5. 0,5 tsk salt
  6. 1 krm svartpeppar
  7. 2 krm mald spiskummin
  8. 0,5 tsk mald koriander
  9. 1 vitlöksklyfta, pressad
  10. 1 krm oregano
  11. 0,5 tsk lökpulver
  12. 2 tsk worcestershiresås
  13. 10 droppar tabasco
  14. 1 krm liquid smoke (kan uteslutas, men ger en god, rökig touch åt glazen)
Köttbullarna
  1. 650 g blandfärs eller nötfärs
  2. 1 ägg
  3. 0,5 dl pofiber utrört i 1 dl vatten
  4. 3 stora gula lökar
  5. 1,5 dl parmesanost, riven
  6. 1 pressad vitlöksklyfta
  7. salt
  8. peppar
  9. 2 paket bacon
BBQ-glazen
  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med extra kryddor och salt om det behövs.
  2. Låt såsen svalna och förvara den sedan i kylen i en glasburk med tättslutande lock.
Köttbullarna
  1. Blanda köttfärs, ägg, pofiber, vatten, ost, salt och peppar i en stor bunke.
  2. Skär av topp och botten på lökarna och skala dem.
  3. Pilla sedan bort de två yttersta lagerna från varje lökhalva.
  4. Ta lite köttfärsblandning och forma till en boll som passar i ett löklager. Lägg det andra löklagret ovanpå, så att köttbullen omsluts av ett löklager på varje sida (se bild).
  5. Gör likadant med resterande löklager och köttfärsblandning. Den lök som blir över kan man spara i kylen och laga något annat kul av.
  6. Linda sedan in varje köttbulle i tre skivor bacon, och fäst med tandpetare.
  7. Baka sedan köttbullarna i en smord form i 225 graders ugnsvärme i 40-45 minuter.
  8. Pensla köttbullarna runt om med 1,5 dl BBQ-sås och baka i ytterligare 5-10 minuter, tills köttbullarna baconet blivit lite krispigt och fått lagom med färg.
  9. Servera dina köttbullar med valfritt tillbehör och lite extra BBQ-glaze.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Köttbullar i lök- och baconskal

köttbullar i lök- och baconskal

köttbullar i lök och baconskal1

köttbullar i lök och baconskal2

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

Huvudrätt, Tillbehör | 30 juli, 2015 | By

gryjta2

Jag kan knappt tro att det är sant men idag är faktiskt den första dagen på min månadslånga semester! En månad av nöjen och avkoppling väntar 🙂 Och givetvis massor med god mat. En vecka ska tillbringas i en liten österrikisk alpby där jag mest tänker sitta och stirra på bergstopparna och andas in frisk alpluft. Sedan väntar en liten vandrings- och gourmetweekend på ett av alla mysiga gästgiverier som finns här i Skåne. Och som grädde på moset blir det sedan två veckor i en stuga vid havet på västkusten. Planen är att jag även ska ta en liten semester från bloggandet. Vi får se hur det blir med den saken… Har jag lagat något riktigt smaskigt och mumsigt kanske jag inte kommer att kunna låta bli att dela det direkt med er, foodies. På tal om smaskigt och mumsigt, så är det just precis vad gårdagens middag blev. Najni kickade igång sin semester med ett riktigt hejdundrande långkok på högrev, kanel, choklad, rödvin och lite annat smått och gott. Riktig höstmat alltså, men den här sommaren påminner ju mer om höst ändå. Ni kan ju bara tänka er en gryta som fått puttra sig läcker på låg ugnsvärme i fyra timmar. Köttet blev så mört så det föll sönder bara man tittade på det. Smakerna blev perfekt koncentrerade och fylliga. Och den enda arbetsinsatsen som krävs när man väl hivat in grytan i ugnen är att röra en gång i halvtimmen och eventuellt fylla på med lite mer vatten. Och bäst av allt: det räckte till en middag i dag med. Något säger mig att grytan kommer att vara om möjligt ännu läckrare idag. Najni längtar redan till middagen! Som tillbehör kan man hitta på lite vad man vill. Själv hittade jag ett paket svartkål i affären, som jag finhackade och fräste i olivolja och smör. Vill man ha middagen hundra procent mejerifri skippar man smöret och fräser kålen i bara olivolja eller smakfri kokosolja. På med lite salt  och peppar bara, och det blir ett perfekt tillbehör till den kryddstarka grytan. Dessutom tillverkades en rökig paprikamajonnäs genom att blanda lite hemgjord majonnäs (recept och tillvägagångssätt hittar ni här) med paprikapulver och några droppar Liquid Smoke. Några avokadoskivor till det och festmåltiden är ett faktum 🙂 Och just det: denna rätt blir mitt bidrag till Cono Surs internationella mat- och vinbloggstävling som ordnas en gång om året. Jag har därför skapat detta mustiga recept med en liten underton av choklad, som passar perfekt till ett glas läckert Cono Sur Organic Cab Carmenere. Gå gärna in och rösta på Najnis recept på Cono Surs hemsida! Från och med den 11 augusti kan man rösta här.

gryt3

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

INGREDIENSER     4-5 personer

Grytan

800 g högrev, skuren i bitar

1 gul lök, hackad

4 vitlöksklyftor, hackade

1 röd paprika, skuren i bitar

1 morot, hackad

2 tsk chiliflakes

3 lagerblad

2 tsk paprikapulver

2 tsk malen kanel

1 tsk spiskummin

3 rutor mörk choklad, 90%

2 dl rödvin

3 dl vatten

0,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

salt

peppar

smakfri kokosolja

olivolja

0,5 dl tomatpuré

2 burkar hela tomater

1 kruka koriander

Svartkålen

2 paket svartkål

olivolja

smör (uteslut smöret för helt mejerifritt)

olivolja

salt

peppar

Gör så här:

1. Fräs lök, vitlök, morot och paprika på medelvärme i smakfri kokosolja i en stor stekgryta tills det mjuknat men inte fått färg.

2. Bryn köttbitarna i kokosolja i en stekpanna tills de fått en fin stekyta. Salta, peppra och häll över i grytan med grönsakerna.

3. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och kryddor och låt det fräsa till någon minut under omrörning. I med rödvinet, vinägern och buljongtärningen. Låt det puttra några minuter och häll sedan i tomaterna och vattnet. Häll eventuellt i en skvätt olivolja, som piffar till smakerna ytterligare och höjer fetthalten. Rör om och ställ grytan i ugnen och låt den puttra på 125 grader i ca fyra timmar. Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten.

4. När grytan kokat klart rör man i chokladen och låter den smälta under omrörning. Avsluta med att röra ner den finhackade koriandern.

5. Fräs den hackade svartkålen i olivolja och/eller smör tills den fått önskad mjukhet. Salta och peppra.

svartkål

paprmayo

Maldom – syriansk kött- och grönsaksgratäng

Huvudrätt | 17 juli, 2015 | By

maldom1

Häromdagen lagade jag syriansk mat för första gången i mitt liv. Närmare bestämt den mustiga kött- och grönsaksgratängen maldom, som finns i olika varianter i Mellanösterns matkulturer. Själv hade jag aldrig hört talas om maldom förrän jag råkade snubbla in på den fantastiska matbloggen Zeinas kitchen. Precis som Zeina skriver så är den här rätten inte bara god utan en fröjd för ögat också. Ett riktigt litet matkonstverk! Givetvis var Najni tvungen att provlaga denna spännande skapelse. Den Najnifierade varianten av maldom innehåller tunna skivor av rotselleri istället för ursprungsreceptets potatis, och så har jag på sedvanligt Najnivis mixtrat lite mer med originalet för att skapa min alldeles egna version av maldom, som dessutom passar utmärkt för oss som äter lchf/paleo. Ett förslag på tillbehör är blomkålsris med gurkmeja och paprika, stekt några minuter i massor med smör eller smakfri kokosolja. Bara att köra blomkålsbuketter i matberedaren, så har man blomkålsris att steka! Detta serverades som tillbehör här i Najnis kök, men jag kan tänka mig att även smörstekt vitkål eller spetskål skulle bli smaskens till. Rätten i sig är ganska fettfattig, så den lchf/paleofoodie som vill öka fetthalten lite äter med fördel sin maldom med en stor klick hemlagad aioli. Hur man snabbt och smidigt fixar sin egen majonnäs på några minuter berättar jag om här. Tillsätt sedan bara valfri mängd pressad vitlök i er majonnäs, och vips har ni trollat fram en aioli.

mal2

Maldom

INGREDIENSER     5-6 personer

biffarna

600 g köttfärs (jag tog nötfärs)

1 msk pofiber

1,5 dl bladpersilja, finhackad

0,75 msk paprikapulver

0,75 tsk kummin

2,5 msk vatten

svartpeppar

0,75 tsk salt

1 liten lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, rivna

1 msk olivolja (i färsblandningen)

1,5 msk olivolja (att ringla över innan formen sätts i ugnen)

grönsakerna

1 liten aubergine (eller en halv stor)

1 liten zucchini (eller en halv stor)

1 bit rotselleri

1 röd paprika

1 grön paprika

2 stora tomater, klyftade och urkärnade

Gör så här:

tomatsåsen

5 dl passerade tomater

4 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 buljongtärning (om man inte vill använda buljong smakar man av med örtsalt istället)

1 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 tsk äppelcidervinäger (går bra med annan vinäger också)

svartpeppar

0,75 tsk kummin

Dekoration

Finhackad, färsk mynta

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna i en stor bunke. Forma färsen till små, platta biffar, ungefär lika stora som de zucchini- och aubergineskivor som man sedan varvar biffarna med i formen. Lägg biffarna på en stor skärbräda fuktad med vatten. Placera en skål med vatten bredvid bunken, och doppa händerna lite då och då så blir det lättare att forma tjusiga biffar.

2. Skala zucchini och aubergine randiga (se bild nedan). Skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. Halvera paprikorna på längden och skiva sedan i lika tjocka skivor som auberginen. Skiva sellerin, men här blir det bäst om man gör så tunna skivor som möjligt (gärna lövtunna), då den tar lite längre tid på sig att bli mjuk i ugnen.

3. Pensla en stor ungnsform (lite mindre än en ugnsplåt) med olivolja. Varva sedan biffarna med grönsakerna i formen, så att de står på högkant (se bild). (Blir det några grönsaksskivor över ? Spara dem i så fall och stek som tillbehör vid ett senare tillfälle. Droppar man lite citronsaft på grönsakerna och förvarar kallt med plastfolie över så håller de sig i några dagar). Placera de urkärnade tomatklyftorna ovanpå alltihop. Ringla sedan 1,5 msk extra olivolja överst.

4. Ugnsbaka härligheten mitt i ugnen i ca en timme  i 175 grader. Täck med folie om det börjar få för mycket färg. Känn med en sticka om grönsakerna är tillräckligt mjuka. Baka annars en stund till.

5. Gör tomatsåsen: Koka upp alla ingredienser utom kummin i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda utan lock under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt.

6.Ta ut formen med kött och grönsaker och häll tomatsåsen över alltihop. Strössla kummin överst.

7. Baka mitt i ugnen i 20-30 minuter i 200 grader.

8. Ta ut formen och strössla över finhackad, färsk mynta. Servera med exempelvis blomkålsris med gurkmeja och paprika, eller smörstekt vitkål eller spetskål. En klick aioli blir också mumsigt till.

malinmak

malnärb

Italiensk köttfärslimpa med tomatsås

Huvudrätt | 16 januari, 2015 | By

bild (7)

Nej men se God eftermiddag på er, foodies! Om det händelsevis råkar vara någon som undrar var Najni tagit vägen, så har hon alls inte gått och gömt sig bakom en sten, utan varit plågsamt upptagen med icke-matrelaterade ting. Ni vet såna där saker som ibland tråkigt nog pockar på uppmärksamhet och stjäl tid, men som likväl måste göras. Och Najni som egentligen bara vill laga mat, liksom… Men nu är Najni äntligen back in the kitchen! Igårkväll tillverkades en löjligt god köttfärslimpa med italienska smaker här i Najnis kök. Inte bara smakerna är italienska, utan även färgerna: grön pesto, vit mozzarella och röd tomat. Av någon mystisk anledning som övergår Najnis förstånd har hon faktiskt aldrig i hela sitt liv så vitt hon kan minnas lagat just köttfärslimpa. Det ska det bli ändring på nu. I detta hem ska hädanefter köttfärslimpa, speciellt i denna läckra italienska klädnad, bli ett stående inslag på menyn. Ni som liksom Najni är svaga för mat med någonting frestande, inbakat och dolt i mitten, ni kommer garanterat att gå igång på denna skapelse. Buon appetito!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Köttfärslimpan

600 g nötfärs

1 ägg

2 vitlöksklyftor, rivna

1,25 dl grädde

1,5 msk basilika

0,5 tsk salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

svartpeppar

125 g mozzarella

2 msk grön pesto

50 g pinjenötter

13 kalamataoliver, urkärnade och skurna i bitar

1 msk olivolja

 

Tomatsåsen

1 paket krossade tomater

1 stor gul lök, finhackad

1,5 msk tomatpuré

2 lagerblad

3 vitlöksklyftor, rivna

0,25 dl olivolja

1 tsk honung

salt

svartpeppar

0,5 msk oregano

 

Gör så här:

1. Fräs löken på medelvärme några minuter i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt tomatpuré, vitlök och kryddor och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna. Låt såsen puttra på låg värme under lock medan du fixar köttfärslimpan.

2. Blanda köttfärs, ägg, grädde och kryddor i en bunke.

3. Skär mozzarellan i tärningar och blanda med pesto.

4. Smörj en ugnsform och lägg på färsblandningen. Forma till en limpa.

5. Skär en skåra på längden i limpans mitt och fyll den med din läckra mozzarella- och pestoblandning. Täck över med färs. Det gör inget om lite av ostblandningen sticker upp.

6. Tryck ner olivbitarna i limpan och strössla över pinjenötterna. Ringla över olivolja.

7. Baka limpan i 175 graders ugnsvärme 30-35 minuter. Servera med tomatsåsen.

 

Tips: Vill man ha någon grönsak till blir det läckert att halvera och smörsteka brysselkål i ca en kvart, och sedan strössla över lite rivet citronskal.

 

bild (10)

 

 

 

Boeuf Bourguinon

Huvudrätt | 18 november, 2014 | By

bild (2)

bild (3)

God kväll, foodies! Så här års blir Najni som en sömnig björn. Vill bara gå i ide och vakna upp igen framåt slutet av april, sådär. Gäääsp… Men då Najni inte är någon björn utan en Najni, så går det ju såklart inte för sig. Så vad göra, för att hålla livsgnistan uppe under dessa kalla, mörka månader? Härja i sitt kök, såklart! Här i Najnis kök puttrar grytor med fylliga dofter på spisen mest hela tiden just nu. För vad kan pigga upp en frusen själ bättre än en härlig måltid? Det finns något tröstande i tanken att hur trött man än är efter en dag på jobbet, hur uppfylld man än är av vardagens små förtretligheter, så finns köket alltid där och väntar på en. Med sina löften om ännu olagade nya smaksensationer, med sina hyllor med kokböcker som gömmer en myriad av potentiella nya dofter, med sina välkomnande grytor och kastruller och kryddburkar fyllda med barndomsminnen. För mat, mina vänner, är livet när det är som bäst. Livet nedkokat till sin essentiella mening. Att laga en måltid till någon är ett kärleksbevis så gott som något. Att sitta ned kring ett dukat bord och tillsammans hugga in på en läcker gryta medan vintervindarna viner därutanför löser måhända inga världsproblem, men det gör måltidens deltagare tillfälligt lite varmare, lite gladare, lite mättare. En gnutta bättre rustade att möta alla utmaningar därute i världen. Mat är konst och mat är kärlek, anser Najni! Den rätt som väckt Najnis  filosofiska sida till liv denna novemberkväll är den ovanligt läckra Boeuf Bourguinon jag lagade igår när jag kom hem från jobbet, trött och måndagsgrinig. Ty det finns som sagt något tröstande i att kavla upp ärmarna, ta på sig förklädet, sätta på musik och börja hacka lök. Sticka näsan i en burk med timjan, besluta sig för huruvida man ska steka köttet i smör eller olivolja eller en blandning av båda, fundera över om man ska slänga ner en halv chilifrukt i grytan fast det inte står i receptet och så vidare och så vidare. Och vips så har det gått en hel timme utan att man tänkt en enda gång på den där drummeln som trängde sig före i kön på Pressbyrån, på bussen som kom för sent eller cykellåset som frusit fast. För man har något viktigare och mycket, mycket större för sig: man lagar mat! 🙂

Så varsågoda, mina vänner. Här kommer receptet på Najnis Boeuf Bourguinon! Vad ni än går och grunnar på, hur mycket ni än fryser för att ni inte haft tid att köpa den där vinterjackan än, eller hur mycket ni än undrar hur ni ska orka lämna sängen när väckarklockan vrålar klockan 05.30 imorgon bitti, så hoppas jag att denna klassiker från det franska köket snart ska lysa upp era liv under ett kort men glittrande ögonblick i vintermörkret. Bon appétit!

INGREDIENSER     5 personer

900 g nötkött, t ex ytterlår, skuret i bitar

1 skivad morot

1 skivad gul lök

6 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

3,5 dl rött vin

1 tsk fiberhusk

3 msk oxfond med rödvin

3 dl vatten

1 msk färsk timjan

0,5 påse röd steklök (ca 125g). Koka lökarna någon minut i vatten först, och skölj med kallvatten, så går det lätt att skala dem.

2 lagerblad

1 paket bacon, klippt i bitar

200 g små champinjoner

salt och peppar

1 knippe finhackad persilja

Gör så här:

1. Fräs lök och morot i smör och olivolja. Tryck lätt med ett knivblad på på vitlöksklyftorna så de krossas lätt. Ta av skalet och hacka klyftorna. Låt dem fräsa med i lök- och morotsblandningen de sista minuterna. Häll över i en ugnsgryta.

2.  Bryn köttet i smör och olja tills det fått lite stekyta. I med tomatpurén och fräs en minut till. Strö över fiberhusk, häll på vin och fond och låt det koka upp under omrörning. Häll över i grytan. Tillsätt lagerblad, vatten och kryddor och rör om ordentligt.

3. Låt grytan puttra i ugnen på 150-175 grader i ca två timmar. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt. Såsen ska dock vara ganska tjock.

4. Medan grytan puttrar i ugnen kan du roa dig med att förbereda resten: stek baconet i en het stekpanna. Tillsätt smålökarna och svamparna efter några minuter, och stek tills det fått lagom med färg..

5. Låt baconröran puttra med i grytan de sista 15 minuterna av tillagningstiden.

6.  Servera exempelvis med Najnis läckra blomkålsmos. Receptet hittar ni här. Och vill ni festa till det lite, så byter ni ut persiljan i blomkålsmosreceptet mot en deciliter riven ost istället. I Najnis kök användes en blandning av parmesan och lagrad herrgårdsost. Strössla finhackad persilja över tallrikarna och NJUT!

bild (4)

Mustig gryta med rödvin

Huvudrätt | 18 oktober, 2014 | By

grojtan

Det var en gång en Najni. Just den här Najnin var ett riktigt matvrak. Alltid tänkte hon på mat. Eller så åt hon mat. Eller handlade mat, eller klurade på hur man skulle laga sin mat. När hon åt frukost tänkte hon på vad hon skulle äta till lunch och när hon åt lunch tänkte hon på vad hon skulle äta till middag. När hon slog upp ögonen på morgonen tänkte hon: Ny dag, ny mat! Typ. En ruggig höstdag i Nådens År 2014 blev Najnin plötsligt sugen på en redig köttgryta. Ni vet en sån där som fått puttra lääääänge, så alla smakerna fått tid att utvecklas och köttet bli så mört så det faller sönder bara man tittar på det? En sån där med massor av rödvin i, och vitlök och svamp och grädde? Ja, just en sån gryta tänkte sig Najni den där kulna oktoberdagen då höstvindarna ven och människorna på gatorna hade något plågat i blicken där de hukade under sina paraplyer. Medan grytan puttrade på spisen spred sig de ljuvligaste dofter i Najnis kök och en värme i hennes hjärta, medan hon blev hungrigare och hungrigare. När de två timmarna som behövs för att få en köttgryta riktigt läcker äntligen hade gått, fick så Najnin äntligen hugga in på sin mustiga gryta, och hon var sååå lycklig. Snipp, snapp, snut, så var den kanske inte så rafflande sagan slut. Men Najnis gryta – den är desto mer rafflande. Och här får ni receptet:

 

INGREDIENSER     4 personer

600 g nötkött (exempelvis ytterlår)

5 skivor bacon

2 msk oxfond med rödvin

8 schalottenlökar

6 hela vitlöksklyftor

1 röd paprika

15 champinjoner

2 lagerblad

1,5 dl rödvin

1 dl vatten

2 dl grädde

salt

nymalen svartpeppar

3 msk finhackad färsk mejram eller annan ört

 

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Skär schalottenlök och paprika i bitar.

2. Stek löken och paprikan i smör tills de blivit lite mjuka. Lägg över i en stor gryta.

3. Stek köttbitarna tills de fått lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna (som du krossat lite lätt med ett knivblad) mot slutet. Lägg kött och vitlök  i grytan. Häll på vatten, vin, fond och lagerblad.

4. Låt grytan småputtra under lock antingen i ugnen eller på spisen. Väljer du ugnen så blir 175 grader lagom. Sänk eventuellt värmen lite om det kokar för vilt. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt lite mer vatten om det blir för torrt. Två timmar brukar vara en lagom koktid, beroende på vilket kött man använder.

5. Medan grytan puttrar: Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Bryt det sedan i småbitar.Dela champinjonerna och stek dem i en stekpanna utan fett. Stek tills de fått färg och vätskat av sig.

6. När ca 20 minuter återstår av grytans koktid, tillsätter man grädde, svamp, bacon, peppar och salt.

7. När grytan puttrat klart rör man ner de finhackade örterna.

8. Servera med exempelvis kålrotspommes och sallad. Gör man kålrotspommes kan man låta grytan koka färdigt på spisen, om det blir för trångt i ugnen.

 

Design D