Najnis kök

Lövbiffsrullar med smörstekt sambalvitkål

Huvudrätt | 28 juli, 2014 | By

lövbiffsrulle

Najni har så länge hon kan minnas varit svag för mat i rullform. Allt från rulltårta till sushi och vietnamesiska rispappersrullar står högt i kurs. Det är liksom nåt visst med en ätbar rulle som döljer nåt läckert i sitt innanmäte… Ingen av ovannämnda smaskigheter är ju dock i sin traditionella form särskilt lämplig för den som vill dra ner på kolhydraterna. Vilken tur då att det går att laga massor med god rullformad mat även om man äter Lchf-kost! I dag blev jag till exempel sugen på någon form av köttig rulle, och slängde efter en stunds spontanbotaniserande bland hyllorna på Ica ihop dagens inlägg. Det sägs ju att man ska äta stark mat när det är varmt ute, så Najni fläskade på med rejäla mängder sambal oelek i den smörstekta vitkålen. Börja i måttlig skala och smaka er fram, vetja. Det där med hetta i mat är ju som bekant en smaksak, och jag tror att jag vant mina smaklökar vid allt hetare anrättningar. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     3 personer

 

Lövbiffsrullar

550 g lövbiff

1 näve ruccola

150 g cream cheese

1 vitlöksklyfta

några soltorkade tomater, finhackade

salt

peppar

 

Sambalvitkål

0,5 stort vitkålshuvud

1 gul lök

sambal oelek

salt

1 stor citronklyfta

 

Så här skrider man till verket:

1. Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda. Salta och peppra.

2. Rör ihop cream cheese, pressad vitlök, soltorkade tomater och grovhackad ruccola i en skål.

3. Kleta ut ostblandningen på lövbiffarna. Rulla ihop till rullar. Salta och peppra lite till.

4. Dela vitkålen i två halvor och hyvla strimlor med en osthyvel. Skiva löken tunt.

5. Stek vitkålen och löken i rikligt med smör och rapsolja, tills den blivit  mjuk. Rör runt då och då. Smaksätt med sambal oelek och salt mot slutet av stektiden. Håll kålen varm med aluminiumfolie.

6. Stek lövbiffsrullarna i smör och rapsolja på hög värme i några minuter. Vänd dem några gånger.

7. Servera rullarna med kålen och kanske några tomatklyftor eller en sallad. Droppa citronsaft över hela härligheten innan du hugger in på din middag.

 

Design D

 

Grillade färsbiffar och grönsaker med avokado- och tomatröra

Huvudrätt | 21 juli, 2014 | By

grillfood

I går kväll tyckte Najni det var dags att äntligen  inviga den söta lilla picknickgrill som införskaffats i början av sommaren. Solen strålade över Malmö och endast några luftiga och oförargliga små moln syntes på himlen. Sagt och gjort. Najni och Peter tog sin lilla klotformade grill och traskade  iväg till Slottsparken. Då ingen av oss är någon erfaren grillare fick vi pröva oss fram, och efter en lite långsam start blev det så äntligen dags att placera den blivande middagen på grillgallret. Efter mycket pysslande, penslande, glazande,  och fixande lyckades vi trolla fram en riktigt smaklig grillmiddag. Varsågoda – här kommer receptet på läckerheterna vi satte tänderna i i parken. För den som äter en strikt Lchfkost är det kanske bäst att skippa glazen, då den innehåller en del kolhydrater. Det blir även gott att bara pensla biffarna med olja innan man lägger dem på gallret. Smaksätt i så fall med lite extra svartpeppar när biffarna är färdiggrillade. Men om man som Najni kör en liberal variant av Lchf, är det fritt fram att äta sådana ingredienser i dessa små mängder någon gång ibland. Blir det något över av glazen är den god att servera till, som sås. Ut och grilla nu, foodies! Imorgon kanske det regnar 😉

 

INGREDIENSER     2 personer

 

Färsbiffar 

350 g nöt- eller blandfärs

4 skivor bacon

0,5 tsk salt

0,5 tsk liquid smoke

 

Glaze

0,5 dl ketchup, helst sockerfri

1 tsk äppelcidervinäger

0,5 msk kokossocker eller honung

1 msk färskpressad apelsinjuice

0,75 tsk dijonsenap

några stänk liquid smoke

några stänk worcestershiresås

1 krm salt

några tag med svartpepparkvarnen

 

Avokadoröra

1 stor avokado, väl mogen

6 romanticatomater eller körsbärstomater

0,5 kruka finhackad färsk koriander

3 pressade vitlöksklyftor

1 dl creme fraiche

saften av 0,5 lime

1 nypa salt

1 nypa sötströ

chiliflakes eller svartpeppar

 

Grönsaker

2 förkokta majskolvar, skurna i tjocka skivor

1 liten aubergine

1 liten zucchini

1 rödlök, skuren i 4 klyftor

rapsolja

salt

2 citronklyftor

 

Gör så här:

1. Skiva auberginen och zucchinin i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett fat och strö över salt. Låt dem stå och vätska av sig i ca en halvtimme. Skölj sedan av dem i vatten och klappa dem torra med hushållspapper.

2. Vispa ihop ingredienserna till glazen.

3. Kör alla ingredienserna till avokadoröran utom tomaterna i en matberedare. Grovhacka tomaterna och rör ner i avokadoröran.

4. Skär baconskivorna i småbitar. Blanda dem med köttfärs, salt, och liquid smoke. Forma till 2 stora biffar. Pensla grönsakerna och biffarna med olja innan de läggs på grillen.

5. Varva grönsaker och biffar på grillen, och håll det som blir klart först varmt under folie på ett fat, medan resten grillas. Pensla biffarna på båda sidor med glaze i flera omgångar medan de grillas. Strö över lite flingsalt på grönsakerna när de är klara, och droppa över citronsaft. Hur lång tid hela proceduren tar vågar jag inte säga, då det är väldigt olika beroende på vilken grill man har, om man använder kol eller briketter och så vidare. Testa er fram, vetja. Och var ute i god tid – ty lite pysslande och väntande krävs innan man får ordning på grillen, i alla fall i vårt fall 😉 Den som väntar på något gott väntar ju alltid för länge, men belöningen blev i alla fall en läcker brakmiddag!

grillen

 

Köttfärspaj à la Najni

Huvudrätt | 2 juni, 2014 | By

bild

Köttfärspaj är en sån där riktig klassiker som jag blir toksugen på ibland, och bara måste ha. Och då gärna så enkel som möjligt. Tacopaj i all ära, men om Najni själv får välja – då blir det helst en redig, hederlig köttfärspaj utan alltför många krusiduller. När det gäller just köttfärspaj kan vi alltså konstatera att Najni är lite konservativt lagd. Fast degen är lchf-anpassad förstås. Inget vetemjöl här inte! Det finns ju lite olika varianter av glutenfria pajdegar, med kokosmjöl, sesammjöl och lite annat i. Vilken man väljer är en smaksak. Den här är i alla fall en klar Najnifavorit.

 

INGREDIENSER    4 personer (eller 3 glupska)

Pajdeg

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

50 g smör

o,5 tsk salt

1 ägg

 

Den ljuvliga fyllningen

500 g nötfärs

1 finhackad gul lök

10 champinjoner i skivor

2 rivna vitlöksklyftor

1 stor hackad tomat

0,5 dl tomatpuré

1 msk oxfond (kan uteslutas)

1 msk balsamvinäger

1 dl creme fraiche

1 nypa sötströ

4 dl riven ost (vill man lyxa till det – och det ville Najni- tar man västerbottensost)

oregano

salt

peppar

 

Gör så här

1. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare tills det blir en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten.  Jag brukar ta en bit plastfolie till hjälp. Nagga med en gaffel i botten.

3. Ställ in formen i kylen i ca 30 minuter, och förgrädda sedan skalet i 200 graders ugnsvärme, ca 7 minuter.

4. Stek champinjonskivorna i en stekpanna utan fett i några minuter, tills de vattnat av sig och vätskan försvunnit. På så sätt lockas den läckra svampsmaken fram och blir mer koncentrerad. Lägg över svampen på ett fat så länge.

5. Stek löken i några minuter i smör och olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek tills den blivit genomstekt. Tillsätt svamp, vitlök, kryddor, tomat och tomatpuré och fräs i några minuter till. I med creme fraiche, vinäger, sötströ och fond och låt det hela småputtra ca 20 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det blir för torrt. Tillsätt hälften av den rivna osten och rör runt.

6. Häll över fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten. Grädda pajen i ca 20 minuter. Kolla då och då så det inte bränns vid. Eventuellt får man lägga över en bit aluminiumfolie mot slutet.

7. Låt svalna några minuter, och servera sedan med en sallad och kanske ett glas rödvin 🙂

 

Design D

 

 

 

Chiligryta med kålrotspuré

Huvudrätt | 26 mars, 2014 | By

bild (79)

bild (80)

God middag, foodies! Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt vintrigt recept, trots att det ju faktiskt är vår nu. Det slog mig nämligen igår att man borde passa på att laga ett sånt där redigt och värmande långkok nu, medan det fortfarande är lite småruggigt ute. Passande nog blåste det kulingvindar här i Malmö igår, och regnet piskade mot rutan i Najnis kök medan chiligrytan åts upp. Ni som följer bloggen vet ju att Najni föredrar den här typen av mat rejält stark, men är man mer lagd åt det milda hållet kanske man väljer att slänga ner en något snällare chilifrukt i sin gryta. I Najnis gryta hamnade en eldig habañero, ty Najni tycker att det ska vara lite sting i en chiligryta! Dessutom innehåller grytan de spännande och smakförhöjande ingredienserna kaffe och choklad. Som tillbehör serverades en mild och len kålrotspuré smaksatt med färsk koriander – ett utmärkt komplement till chiligrytans bitska hetta.

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Chiligrytan

1,3 kg nötytterlår eller annat grytkött

3 hackade gula lökar

7 hackade vitlöksklyftor

1 tub tomatpuré

3 hackade plommontomater

1 chilifrukt

1 msk oregano

3 lagerblad

1 tsk salt

2 tsk chilipulver

1 tsk cayennepeppar

2 tsk spiskummin

ett knappt fullt kaffemått kaffepulver

2 krm kanel

1 tsk chipotlepaste (kan uteslutas)

1,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

2 rutor mörk choklad med hög kakaohalt

1 liter vatten

 

Kålrotspurén

1 kg skalad kålrot skuren i bitar

1 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

0,5 dl grädde

3 msk smör

1 äggula

1 kruka finhackad koriander

saften från en pressad citronklyfta

 

Gör så här:

1. Skär köttet i kuber. Stek det på hög värme i omgångar, i smör och olivolja. Lägg åt sidan så länge.

2. Sänk värmen till medium. Bryn lök, vitlök och chili i några minuter.

3. Lägg över kött och lökhack i en stor ugnsgryta. Tilsätt tomatpurén och kryddorna. Fräs under omrörning i några minuter.

4. Häll på vatten och balsamvinäger. Rör om och låt det koka upp. Tillsätt chokladen.

5. Låt grytan småputtra under lock i ugnen på 150 graders värme i ca två timmar.  Rör om då och då. de sista 45 minuterna kan man ta av locket, om det fortfarande är mycket vätska kvar. Såsen ska bli tjock och krämig.

6. Koka kålrotsbitarna i buljong i ca 10 minuter, tills de precis blivit mjuka. Häll av buljongen och låt kålroten ånga av sig en stund, så all vätska försvinner. Mixa med stavmixer. Tillsätt smör, citronsaft, grädde, äggula, salt, peppar och eventuellt lite mer buljongpulver. Värm under omrörning. Rör till sist ner koriandern.

 

Design J

 

 

Kalvfilégryta med kålrotspommes

Kalvfilégryta med kålrotspommes.

Huvudrätt | 2 mars, 2014 | By

God söndagseftermiddag på er, alla foodies. Hoppas er helg varit lika späckad med god mat som min har varit 🙂 Idag tänkte jag bjuda på ett gammalt hederligt middagsrecept igen. Denna smaskiga kalvfilégryta slängdes ihop igår kväll i Najnis kök, och sköljdes ner med ett mustigt argentinskt rödvin som jag varmt rekommenderar. Alamos heter det, och så här ser det ut:

bild (70)

Som tillbehör lagades det kålrotspommes, vilket visade sig vara minst lika gott som potatisvarianten! I Najnis kök kommer det att lagas kålrotspommes så det står härliga till framöver, vill jag lova. Vem behöver potatis när det finns kålrot, liksom? När det gäller grytan så kan man ta vilket kött man känner för: oxfilé, kycklingfilé eller fläskfilé går lika bra. Själv råkade jag komma över en ljuvlig kalvfilé till ett bra pris, och lade såklart vantarna på den.

INGREDIENSER     4 personer

5oo gram kalvfilé

1 purjolök

4 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika

12 champinjoner

3 dl vispgrädde

4 msk senap (gärna olika sorter – jag tog hälften dijonsenap och hälften skånsk senap)

svartpeppar

salt

1 tsk worcestershiresås

1 tsk soja

2 tsk tomatpuré

1 tsk sherryvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger

1 kålrot

timjan

flingsalt

Så här gör man:

1. Strimla grönsakerna och därefter kalvfilén. Fräs köttet i smör och olja tills det fått fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform. Peppra och salta.

2. Fräs grönsakerna i samma panna i några minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet.

3. Tillsätt grädde, senap, worcestershiresås, vinäger och soja. Låt såsen småputtra i några minuter, och häll den sedan över köttet.

4. Skala kålroten och skär den i pommesstora strimlor. Stek i olja och smör i några minuter. Strö över timjan och rör runt. Lägg strimlorna i en annan ugnsfast form och strö över flingsalt.

5. Ställ in båda formarna i 200 graders ugnsvärme och baka i ca 20 minuter. Späd med lite mer grädde om köttgrytan blir för torr.

6. Servera gärna med en sallad med vinägrett.

 

Design I (1)

Katalanska köttbullar med fylld portobello

Huvudrätt | 11 januari, 2014 | By

bild (41)

Igår kväll lagades det toksmaskig mat i Najnis kök, må ni tro. Och givetvis vill jag låta er ta del av vad som puttrade i mina grytor, kära foodies. Katalanska köttbullar, eller Pilotas, som de också kallas, är en klassisk spansk tapasrätt som äts med en het, kryddig tomat- och paprikasås. I Najnis kök serverades de dock som huvudrätt. Som tillbehör gjorde jag fyllda portobellohattar – något jag aldrig lagat förut men definitivt kommer att göra igen. Det var kärlek vid första tuggan! Endast fantasin sätter gränser för vad man stoppar i sina portobellohattar. Själv beslutade jag mig för att satsa på en röra av tre sorters ost och spenat, vilket blev en riktig fullträff.

KATALANSKA KÖTTBULLAR :    4-5 personer

500 g fläsk- eller blandfärs

3 vitlöksklyftor

0,5 dl pofiber

2 ägg

1 knippe finhackad persilja

50 g grovhackade pinjenötter

1 tsk salt

0,5 tsk mald svartpeppar

1 krm kanel

2 msk vatten

TOMAT- OCH PAPRIKASÅS:

1 stor gul lök

4 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

2 färska jalapeño/grön spansk peppar

1 dl olivolja

400 g krossade tomater av god kvalitet (jag använder alltid Mutti)

1 msk starkt paprikapulver

2 krm cayennepeppar

1 tsk timjan

1 tsk salt

1 tsk honung

2 msk tomatpuré

3 tsk sherryvinäger eller balsamvinäger

1 tsk citronsaft

4-5 dl vatten

FYLLDA PORTOBELLOHATTAR:

4 portobellosvampar, så skålformade som möjligt

2 msk sherryvinäger eller balsamvinäger

4 msk olivolja

1 finhackad schalottenlök

finrivet skal av en ekologisk citron

svartpeppar

fyllning:

1 ask färskost av philadelphiatyp

4 msk keso

0,5 dl dl tinad, hackad spenat

salt

peppar

2 dl parmesanost

1 msk pofiber

3 msk mandelmjöl

Och så här går det till:

1. Börja med att röra ihop marinaden till svamparna. Blanda även ner schalottenlöken och citronskalet. Ställ åt sidan så länge.

2. Skala och finhacka lök och vitlök till tomat- och paprikasåsen. Skär paprikorna i småbitar. Finhacka jalapeñon. Ställ åt sidan.

3. Rör ihop köttbullsmeten: Finhacka vitlöken och blanda med köttfärs, ägg, persilja, pofiber, vatten, pinjenötter och kryddor i en bunke. Rulla små köttbullar och lägg dem på en skärbräda. Sätt ugnen på 275 grader.

4. Fräs löken och vitlöken till såsen mjuk i olivolja i ca 5 minuter. Tillsätt paprika och jalapeño och fräs i ca 10 minuter till på medelvärme, utan att det får färg. Låt tomatpurén steka med de sista minuterna. Tillsätt tomater, kryddor, honung och vinäger. Låt sjuda under lock i minst 40 minuter- gärna längre. Såsen blir godare ju längre den får sjuda. Tillsätt vattnet efterhand som det börjar bli torrt, och rör om då och då. Det ska bli en ganska tjock sås.

5. Dags att ta sig an svamparna igen: Bryt försiktigt loss svampfötterna och skrapa bort skivorna med en tesked. Pensla hattarna inuti och utanpå med oljeblandningen och fördela lökhacket jämnt inuti hattarna. Ugnsbaka dem i 275 grader eller kör dem under grillelementet i ca 10 minuter, tills de fått lite färg och vätskat av sig. Ta ut svamparna och sänk ugnsvärmen till 225 grader.

6. Rör ihop spenat (krama ur överflödig vätska ordentligt innan), färskost, hälften av parmesanosten, keso, salt och peppar. Fyll svamphattarna med röran. Pensla resterande oljeblandning på kanterna. Blanda resten av parmesanosten med pofiber och mandelmjöl. Strö detta över svamphattarna. Ugnsbaka dem i 10-15 minuter, och kolla noga så att de små konstverken inte bränns vid.

7. Åter till köttbullarna: stek dem i olivolja och smör på medelvärme i 4-5 minuter. Lägg över dem i pannan med tomatsåsen, rör om försiktigt så köttbullarna täcks av sås och låt dem koka med de sista 3 minuterna av tillagningstiden.

8. Grattis – nu väntar en underbar måltid på att ätas upp! Gör gärna som Najni, och skölj ner läckerheterna med ett mustigt Riojavin 🙂

Kryddig biffgryta med youghurt

Huvudrätt | 18 november, 2013 | By

bild”Man borde laga indiskt lite oftare”, tänkte Najni igår i sitt kök. Några timmar senare stod denna smakrika gryta på bordet och spred sina ljuvliga dofter i hela lägenheten. Jag serverade blomkålsris till (grovriven rå blomkål som man kokar några sekunder och sedan kryddar med lite citronolivolja och salt). Låt er väl smaka, foodies!

INGREDIENSER 4 personer

500 gram nötinnanlår skuret i 2,5 cm breda bitar

6 msk rysk youghurt

3 tsk riven färsk ingefära

2 rivna vitlöksklyftor

1,5 tsk chilipulver

2 krm gurkmeja

2,5 tsk garam masala

1 tsk salt

2 krm kanel

1 tsk stött kardemumma

1 tsk spiskummin

1,5 dl mandelmjöl

2 msk kokosflingor

1 msk vallmofrön

1,5 msk sesamfrön

2 dl neutral olja

2 hackade gula lökar

1 röd paprika skuren i bitar

3 dl vatten

1 färsk spansk pepparfrukt eller annan stark chili

1 kruka koriander

1,5 msk Ica sötströ

saften från en stor citronklyfta

 

Sisådärja. Låt er inte avskräckas av den digra ingredienslistan, för nu börjar det roliga! Så här gör man:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet i en stor skål och blanda det noga med youghurt, ingefära, vitlök, chilipulver, gurkmeja, garam masala, salt, kardemumma, kanel och spiskummin.

2. Rosta mandelmjöl, vallmofrön, sesamfrön och kokos under omrörning i en stekpanna tills det blir gyllengult.

3. Häll blandningen i en matberedare och mal den till en röra tillsammans med 2 msk vatten. Häll över röran i skålen med köttet och rör runt noga.

4. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och stek lök och paprika på medelvärme i ca 5 minuter. Lägg sedan över det stekta i en stor ugnsgryta. Hetta upp resten av oljan och stek köttblandningen under omrörning i ca 5 minuter. Det ser ganska ”oljigt” ut, men lugn, bara lugn, det är precis som det ska vara. Häll över köttblandningen i grytan och fräs på spisen under omrörning i ytterligare ca 7 minuter. Häll i vatten och sötströ, rör runt och låt grytan sjuda i ugnen i ca en halvtimme. Rör om då och då. Smaka av med pepparfrukt, citronsaft och finhackad koriander.