Najnis kök

Maldom – syriansk kött- och grönsaksgratäng

Huvudrätt | 17 juli, 2015 | By

maldom1

Häromdagen lagade jag syriansk mat för första gången i mitt liv. Närmare bestämt den mustiga kött- och grönsaksgratängen maldom, som finns i olika varianter i Mellanösterns matkulturer. Själv hade jag aldrig hört talas om maldom förrän jag råkade snubbla in på den fantastiska matbloggen Zeinas kitchen. Precis som Zeina skriver så är den här rätten inte bara god utan en fröjd för ögat också. Ett riktigt litet matkonstverk! Givetvis var Najni tvungen att provlaga denna spännande skapelse. Den Najnifierade varianten av maldom innehåller tunna skivor av rotselleri istället för ursprungsreceptets potatis, och så har jag på sedvanligt Najnivis mixtrat lite mer med originalet för att skapa min alldeles egna version av maldom, som dessutom passar utmärkt för oss som äter lchf/paleo. Ett förslag på tillbehör är blomkålsris med gurkmeja och paprika, stekt några minuter i massor med smör eller smakfri kokosolja. Bara att köra blomkålsbuketter i matberedaren, så har man blomkålsris att steka! Detta serverades som tillbehör här i Najnis kök, men jag kan tänka mig att även smörstekt vitkål eller spetskål skulle bli smaskens till. Rätten i sig är ganska fettfattig, så den lchf/paleofoodie som vill öka fetthalten lite äter med fördel sin maldom med en stor klick hemlagad aioli. Hur man snabbt och smidigt fixar sin egen majonnäs på några minuter berättar jag om här. Tillsätt sedan bara valfri mängd pressad vitlök i er majonnäs, och vips har ni trollat fram en aioli.

mal2

Maldom

INGREDIENSER     5-6 personer

biffarna

600 g köttfärs (jag tog nötfärs)

1 msk pofiber

1,5 dl bladpersilja, finhackad

0,75 msk paprikapulver

0,75 tsk kummin

2,5 msk vatten

svartpeppar

0,75 tsk salt

1 liten lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, rivna

1 msk olivolja (i färsblandningen)

1,5 msk olivolja (att ringla över innan formen sätts i ugnen)

grönsakerna

1 liten aubergine (eller en halv stor)

1 liten zucchini (eller en halv stor)

1 bit rotselleri

1 röd paprika

1 grön paprika

2 stora tomater, klyftade och urkärnade

Gör så här:

tomatsåsen

5 dl passerade tomater

4 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 buljongtärning (om man inte vill använda buljong smakar man av med örtsalt istället)

1 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 tsk äppelcidervinäger (går bra med annan vinäger också)

svartpeppar

0,75 tsk kummin

Dekoration

Finhackad, färsk mynta

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna i en stor bunke. Forma färsen till små, platta biffar, ungefär lika stora som de zucchini- och aubergineskivor som man sedan varvar biffarna med i formen. Lägg biffarna på en stor skärbräda fuktad med vatten. Placera en skål med vatten bredvid bunken, och doppa händerna lite då och då så blir det lättare att forma tjusiga biffar.

2. Skala zucchini och aubergine randiga (se bild nedan). Skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. Halvera paprikorna på längden och skiva sedan i lika tjocka skivor som auberginen. Skiva sellerin, men här blir det bäst om man gör så tunna skivor som möjligt (gärna lövtunna), då den tar lite längre tid på sig att bli mjuk i ugnen.

3. Pensla en stor ungnsform (lite mindre än en ugnsplåt) med olivolja. Varva sedan biffarna med grönsakerna i formen, så att de står på högkant (se bild). (Blir det några grönsaksskivor över ? Spara dem i så fall och stek som tillbehör vid ett senare tillfälle. Droppar man lite citronsaft på grönsakerna och förvarar kallt med plastfolie över så håller de sig i några dagar). Placera de urkärnade tomatklyftorna ovanpå alltihop. Ringla sedan 1,5 msk extra olivolja överst.

4. Ugnsbaka härligheten mitt i ugnen i ca en timme  i 175 grader. Täck med folie om det börjar få för mycket färg. Känn med en sticka om grönsakerna är tillräckligt mjuka. Baka annars en stund till.

5. Gör tomatsåsen: Koka upp alla ingredienser utom kummin i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda utan lock under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt.

6.Ta ut formen med kött och grönsaker och häll tomatsåsen över alltihop. Strössla kummin överst.

7. Baka mitt i ugnen i 20-30 minuter i 200 grader.

8. Ta ut formen och strössla över finhackad, färsk mynta. Servera med exempelvis blomkålsris med gurkmeja och paprika, eller smörstekt vitkål eller spetskål. En klick aioli blir också mumsigt till.

malinmak

malnärb

Italiensk köttfärslimpa med tomatsås

Huvudrätt | 16 januari, 2015 | By

bild (7)

Nej men se God eftermiddag på er, foodies! Om det händelsevis råkar vara någon som undrar var Najni tagit vägen, så har hon alls inte gått och gömt sig bakom en sten, utan varit plågsamt upptagen med icke-matrelaterade ting. Ni vet såna där saker som ibland tråkigt nog pockar på uppmärksamhet och stjäl tid, men som likväl måste göras. Och Najni som egentligen bara vill laga mat, liksom… Men nu är Najni äntligen back in the kitchen! Igårkväll tillverkades en löjligt god köttfärslimpa med italienska smaker här i Najnis kök. Inte bara smakerna är italienska, utan även färgerna: grön pesto, vit mozzarella och röd tomat. Av någon mystisk anledning som övergår Najnis förstånd har hon faktiskt aldrig i hela sitt liv så vitt hon kan minnas lagat just köttfärslimpa. Det ska det bli ändring på nu. I detta hem ska hädanefter köttfärslimpa, speciellt i denna läckra italienska klädnad, bli ett stående inslag på menyn. Ni som liksom Najni är svaga för mat med någonting frestande, inbakat och dolt i mitten, ni kommer garanterat att gå igång på denna skapelse. Buon appetito!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Köttfärslimpan

600 g nötfärs

1 ägg

2 vitlöksklyftor, rivna

1,25 dl grädde

1,5 msk basilika

0,5 tsk salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

svartpeppar

125 g mozzarella

2 msk grön pesto

50 g pinjenötter

13 kalamataoliver, urkärnade och skurna i bitar

1 msk olivolja

 

Tomatsåsen

1 paket krossade tomater

1 stor gul lök, finhackad

1,5 msk tomatpuré

2 lagerblad

3 vitlöksklyftor, rivna

0,25 dl olivolja

1 tsk honung

salt

svartpeppar

0,5 msk oregano

 

Gör så här:

1. Fräs löken på medelvärme några minuter i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt tomatpuré, vitlök och kryddor och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna. Låt såsen puttra på låg värme under lock medan du fixar köttfärslimpan.

2. Blanda köttfärs, ägg, grädde och kryddor i en bunke.

3. Skär mozzarellan i tärningar och blanda med pesto.

4. Smörj en ugnsform och lägg på färsblandningen. Forma till en limpa.

5. Skär en skåra på längden i limpans mitt och fyll den med din läckra mozzarella- och pestoblandning. Täck över med färs. Det gör inget om lite av ostblandningen sticker upp.

6. Tryck ner olivbitarna i limpan och strössla över pinjenötterna. Ringla över olivolja.

7. Baka limpan i 175 graders ugnsvärme 30-35 minuter. Servera med tomatsåsen.

 

Tips: Vill man ha någon grönsak till blir det läckert att halvera och smörsteka brysselkål i ca en kvart, och sedan strössla över lite rivet citronskal.

 

bild (10)

 

 

 

Grillade färsbiffar och grönsaker med avokado- och tomatröra

Huvudrätt | 21 juli, 2014 | By

grillfood

I går kväll tyckte Najni det var dags att äntligen  inviga den söta lilla picknickgrill som införskaffats i början av sommaren. Solen strålade över Malmö och endast några luftiga och oförargliga små moln syntes på himlen. Sagt och gjort. Najni och Peter tog sin lilla klotformade grill och traskade  iväg till Slottsparken. Då ingen av oss är någon erfaren grillare fick vi pröva oss fram, och efter en lite långsam start blev det så äntligen dags att placera den blivande middagen på grillgallret. Efter mycket pysslande, penslande, glazande,  och fixande lyckades vi trolla fram en riktigt smaklig grillmiddag. Varsågoda – här kommer receptet på läckerheterna vi satte tänderna i i parken. För den som äter en strikt Lchfkost är det kanske bäst att skippa glazen, då den innehåller en del kolhydrater. Det blir även gott att bara pensla biffarna med olja innan man lägger dem på gallret. Smaksätt i så fall med lite extra svartpeppar när biffarna är färdiggrillade. Men om man som Najni kör en liberal variant av Lchf, är det fritt fram att äta sådana ingredienser i dessa små mängder någon gång ibland. Blir det något över av glazen är den god att servera till, som sås. Ut och grilla nu, foodies! Imorgon kanske det regnar 😉

 

INGREDIENSER     2 personer

 

Färsbiffar 

350 g nöt- eller blandfärs

4 skivor bacon

0,5 tsk salt

0,5 tsk liquid smoke

 

Glaze

0,5 dl ketchup, helst sockerfri

1 tsk äppelcidervinäger

0,5 msk kokossocker eller honung

1 msk färskpressad apelsinjuice

0,75 tsk dijonsenap

några stänk liquid smoke

några stänk worcestershiresås

1 krm salt

några tag med svartpepparkvarnen

 

Avokadoröra

1 stor avokado, väl mogen

6 romanticatomater eller körsbärstomater

0,5 kruka finhackad färsk koriander

3 pressade vitlöksklyftor

1 dl creme fraiche

saften av 0,5 lime

1 nypa salt

1 nypa sötströ

chiliflakes eller svartpeppar

 

Grönsaker

2 förkokta majskolvar, skurna i tjocka skivor

1 liten aubergine

1 liten zucchini

1 rödlök, skuren i 4 klyftor

rapsolja

salt

2 citronklyftor

 

Gör så här:

1. Skiva auberginen och zucchinin i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett fat och strö över salt. Låt dem stå och vätska av sig i ca en halvtimme. Skölj sedan av dem i vatten och klappa dem torra med hushållspapper.

2. Vispa ihop ingredienserna till glazen.

3. Kör alla ingredienserna till avokadoröran utom tomaterna i en matberedare. Grovhacka tomaterna och rör ner i avokadoröran.

4. Skär baconskivorna i småbitar. Blanda dem med köttfärs, salt, och liquid smoke. Forma till 2 stora biffar. Pensla grönsakerna och biffarna med olja innan de läggs på grillen.

5. Varva grönsaker och biffar på grillen, och håll det som blir klart först varmt under folie på ett fat, medan resten grillas. Pensla biffarna på båda sidor med glaze i flera omgångar medan de grillas. Strö över lite flingsalt på grönsakerna när de är klara, och droppa över citronsaft. Hur lång tid hela proceduren tar vågar jag inte säga, då det är väldigt olika beroende på vilken grill man har, om man använder kol eller briketter och så vidare. Testa er fram, vetja. Och var ute i god tid – ty lite pysslande och väntande krävs innan man får ordning på grillen, i alla fall i vårt fall 😉 Den som väntar på något gott väntar ju alltid för länge, men belöningen blev i alla fall en läcker brakmiddag!

grillen

 

Köttfärspaj à la Najni

Huvudrätt | 2 juni, 2014 | By

bild

Köttfärspaj är en sån där riktig klassiker som jag blir toksugen på ibland, och bara måste ha. Och då gärna så enkel som möjligt. Tacopaj i all ära, men om Najni själv får välja – då blir det helst en redig, hederlig köttfärspaj utan alltför många krusiduller. När det gäller just köttfärspaj kan vi alltså konstatera att Najni är lite konservativt lagd. Fast degen är lchf-anpassad förstås. Inget vetemjöl här inte! Det finns ju lite olika varianter av glutenfria pajdegar, med kokosmjöl, sesammjöl och lite annat i. Vilken man väljer är en smaksak. Den här är i alla fall en klar Najnifavorit.

 

INGREDIENSER    4 personer (eller 3 glupska)

Pajdeg

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

50 g smör

o,5 tsk salt

1 ägg

 

Den ljuvliga fyllningen

500 g nötfärs

1 finhackad gul lök

10 champinjoner i skivor

2 rivna vitlöksklyftor

1 stor hackad tomat

0,5 dl tomatpuré

1 msk oxfond (kan uteslutas)

1 msk balsamvinäger

1 dl creme fraiche

1 nypa sötströ

4 dl riven ost (vill man lyxa till det – och det ville Najni- tar man västerbottensost)

oregano

salt

peppar

 

Gör så här

1. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare tills det blir en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten.  Jag brukar ta en bit plastfolie till hjälp. Nagga med en gaffel i botten.

3. Ställ in formen i kylen i ca 30 minuter, och förgrädda sedan skalet i 200 graders ugnsvärme, ca 7 minuter.

4. Stek champinjonskivorna i en stekpanna utan fett i några minuter, tills de vattnat av sig och vätskan försvunnit. På så sätt lockas den läckra svampsmaken fram och blir mer koncentrerad. Lägg över svampen på ett fat så länge.

5. Stek löken i några minuter i smör och olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek tills den blivit genomstekt. Tillsätt svamp, vitlök, kryddor, tomat och tomatpuré och fräs i några minuter till. I med creme fraiche, vinäger, sötströ och fond och låt det hela småputtra ca 20 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det blir för torrt. Tillsätt hälften av den rivna osten och rör runt.

6. Häll över fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten. Grädda pajen i ca 20 minuter. Kolla då och då så det inte bränns vid. Eventuellt får man lägga över en bit aluminiumfolie mot slutet.

7. Låt svalna några minuter, och servera sedan med en sallad och kanske ett glas rödvin 🙂

 

Design D

 

 

 

LCHF-lasagne

Huvudrätt | 6 mars, 2014 | By

bild (71)

Igår serverades en härligt mustig lasagne här i Najnis kök. Jag har experimenterat med många olika lasagnevarianter utan pasta, och voilá: we have a winner! I detta smaskiga recept använder jag ugnsbakade aubergineskivor som ”lasagneplattor”, vilket funkar utmärkt. Aubergine står högt i kurs i Najnis kök. En mycket piffig grönsak, helt enkelt. Vid läsningen av receptet kanske vän av ordning undrar något i stil med Men måste man inte salta aubergineskivorna och vattna ur dem i typ en halvtimme innan de tillagas…? Nix, det måste man inte, ty sådant extrajobb är i alla fall Najni på tok för lat för. Dessutom är det faktiskt helt onödigt. Auberginen vattnar snällt ur sig själv i ugnen ändå. Och bäst av allt: så bra man mår efter att ha slukat en portion LCHF- lasagne! Den där dästa känslan jag minns från mina lasagnemåltider på den gamla onda kolhydratstiden är som bortblåst. Smaklig spis, mina vänner!

INGREDIENSER     4-6 personer, beroende på hur glupska dina gäster är 😉

Köttfärssåsen

500 gram köttfärs

1 hackad gul lök

1 hackad jalapeño

4msk tomatpuré

4 finrivna vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

2 lagerblad

0,5 kruka färsk oregano

1 msk oxfond

0,5 tsk sötströ eller honung

1,5 tsk rödvins- eller sherryvinäger

2 dl vatten

peppar

 

Den vita såsen

3,5 dl creme fraiche

0,5 dl grädde

2 dl riven parmesanost

1 ägg

 

Auberginskivorna

3 auberginer

örtsalt

olivolja

paprikapulver

 

2 dl riven parmesanost att strö överst på lasagnen

 

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 225 grader.

2. Bryn löken i smör och olja i en stekpanna. Tillsätt köttfärs, jalapeño och lagerblad. Bryn tills köttfärsen är genomstekt.

3. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Bryn några minuter. Peppra.

4. Tillsätt vinäger, sötströ, oxfond, vatten och krossade tomater. Häll över såsen i en gryta med lock och låt småputtra i ca en och en halv timme. Rör om ofta. Såsen ska inte vara lika vattnig som en vanlig köttfärssås, utan ganska torr. När såsen kokat färdigt blandar du i den finhackade oreganon.

5. Rör ihop ingredienserna till den vita såsen.

6. Dela auberginerna på mitten. Skär ca en centimeter tunna skivor på längden av varje bit.

7. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Salta lätt och pudra över paprikapulver.

8. Ugnsbaka auberginskivorna tills de fått lite färg. Det brukar ta ca 15-20 minuter. Passa dem noga så de inte bränns.

9. Varva aubergineskivor, köttfärssås och vit sås i en ugnsform. Avsluta med ett lager vit sås och riven parmesanost. Gratinera i ugnen i ca en halvtimme. Låt lasagnen stå i fem minuter. Strö över några oreganokvistar och servera sedan med sallad med någon mumsig dressing. I Najnis kök brukar det innebära vinägrett.

10. Frossa!

bild (72)

 

Chili con carne

Huvudrätt | 18 februari, 2014 | By

bild (64)

Efter förra inläggets svulstiga chokladutsvävningar tänkte jag att det kanske är dags för ett redigt middagsrecept igen. Därför bjuder jag idag på en riktig klassiker, omgjord för att passa oss som inte diggar kolhydrater. Sojabönor innehåller betydligt färre kolhydrater än andra bönor, varför de passar utmärkt här. Chipotlepaste är en chilikräm gjord på rökt och torkad jalapeño-chili. En klick sådan ger grytan ett smaskigt sting av rökighet och hetta som jag är mycket svag för, men rätten blir god även utan. Gillar du inte för stark mat så tar du en mild chilisort, och är du en sån som Najni som föredrar sin chili så stark så tungan trillar ut, typ, så tar du den starkaste habanero du kan komma över 😉 Varsågoda – här kommer Najnis variant av Chili con carne. Servera den gärna med en härlig sallad med vinägrett.

INGREDIENSER    4 personer

600  gram blandfärs

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 burk sojabönor

5 msk tomatpuré

1 burk creme fraiche

1 färsk chilifrukt

1 msk chipotlepaste

1 msk balsamvinäger

1 krm kanel

2 msk chilipulver

1 lagerblad

svartpeppar

salt

4 plommontomater

2 dl vatten

1 kruka färsk koriander

riven ost i valfri mängd

Gör så här:

1. Hacka lök, paprika och chili. Stek i smör och olivolja på medelvärme i några minuter tillsammans med lagerbladet. Höj värmen och låt färsen steka med tills den fått lite färg och blivit genomstekt.

2. Tillsätt tomatpurén, pressad vitlök och alla kryddor utom koriandern. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem. Låt det puttra ihop sig några minuter under omrörning.

3. Tillsätt bönorna, chipotlepasten ochbalsamvinägern. Låt det puttra på svag värme under lock i ca en halvtimme. Rör om då och då.

4. Tillsätt creme fraichen och låt koka upp. Strössla över den hackade koriandern och riven ost. Njut!

Katalanska köttbullar med fylld portobello

Huvudrätt | 11 januari, 2014 | By

bild (41)

Igår kväll lagades det toksmaskig mat i Najnis kök, må ni tro. Och givetvis vill jag låta er ta del av vad som puttrade i mina grytor, kära foodies. Katalanska köttbullar, eller Pilotas, som de också kallas, är en klassisk spansk tapasrätt som äts med en het, kryddig tomat- och paprikasås. I Najnis kök serverades de dock som huvudrätt. Som tillbehör gjorde jag fyllda portobellohattar – något jag aldrig lagat förut men definitivt kommer att göra igen. Det var kärlek vid första tuggan! Endast fantasin sätter gränser för vad man stoppar i sina portobellohattar. Själv beslutade jag mig för att satsa på en röra av tre sorters ost och spenat, vilket blev en riktig fullträff.

KATALANSKA KÖTTBULLAR :    4-5 personer

500 g fläsk- eller blandfärs

3 vitlöksklyftor

0,5 dl pofiber

2 ägg

1 knippe finhackad persilja

50 g grovhackade pinjenötter

1 tsk salt

0,5 tsk mald svartpeppar

1 krm kanel

2 msk vatten

TOMAT- OCH PAPRIKASÅS:

1 stor gul lök

4 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

2 färska jalapeño/grön spansk peppar

1 dl olivolja

400 g krossade tomater av god kvalitet (jag använder alltid Mutti)

1 msk starkt paprikapulver

2 krm cayennepeppar

1 tsk timjan

1 tsk salt

1 tsk honung

2 msk tomatpuré

3 tsk sherryvinäger eller balsamvinäger

1 tsk citronsaft

4-5 dl vatten

FYLLDA PORTOBELLOHATTAR:

4 portobellosvampar, så skålformade som möjligt

2 msk sherryvinäger eller balsamvinäger

4 msk olivolja

1 finhackad schalottenlök

finrivet skal av en ekologisk citron

svartpeppar

fyllning:

1 ask färskost av philadelphiatyp

4 msk keso

0,5 dl dl tinad, hackad spenat

salt

peppar

2 dl parmesanost

1 msk pofiber

3 msk mandelmjöl

Och så här går det till:

1. Börja med att röra ihop marinaden till svamparna. Blanda även ner schalottenlöken och citronskalet. Ställ åt sidan så länge.

2. Skala och finhacka lök och vitlök till tomat- och paprikasåsen. Skär paprikorna i småbitar. Finhacka jalapeñon. Ställ åt sidan.

3. Rör ihop köttbullsmeten: Finhacka vitlöken och blanda med köttfärs, ägg, persilja, pofiber, vatten, pinjenötter och kryddor i en bunke. Rulla små köttbullar och lägg dem på en skärbräda. Sätt ugnen på 275 grader.

4. Fräs löken och vitlöken till såsen mjuk i olivolja i ca 5 minuter. Tillsätt paprika och jalapeño och fräs i ca 10 minuter till på medelvärme, utan att det får färg. Låt tomatpurén steka med de sista minuterna. Tillsätt tomater, kryddor, honung och vinäger. Låt sjuda under lock i minst 40 minuter- gärna längre. Såsen blir godare ju längre den får sjuda. Tillsätt vattnet efterhand som det börjar bli torrt, och rör om då och då. Det ska bli en ganska tjock sås.

5. Dags att ta sig an svamparna igen: Bryt försiktigt loss svampfötterna och skrapa bort skivorna med en tesked. Pensla hattarna inuti och utanpå med oljeblandningen och fördela lökhacket jämnt inuti hattarna. Ugnsbaka dem i 275 grader eller kör dem under grillelementet i ca 10 minuter, tills de fått lite färg och vätskat av sig. Ta ut svamparna och sänk ugnsvärmen till 225 grader.

6. Rör ihop spenat (krama ur överflödig vätska ordentligt innan), färskost, hälften av parmesanosten, keso, salt och peppar. Fyll svamphattarna med röran. Pensla resterande oljeblandning på kanterna. Blanda resten av parmesanosten med pofiber och mandelmjöl. Strö detta över svamphattarna. Ugnsbaka dem i 10-15 minuter, och kolla noga så att de små konstverken inte bränns vid.

7. Åter till köttbullarna: stek dem i olivolja och smör på medelvärme i 4-5 minuter. Lägg över dem i pannan med tomatsåsen, rör om försiktigt så köttbullarna täcks av sås och låt dem koka med de sista 3 minuterna av tillagningstiden.

8. Grattis – nu väntar en underbar måltid på att ätas upp! Gör gärna som Najni, och skölj ner läckerheterna med ett mustigt Riojavin 🙂

Vitkålsgratäng med vitlöksbiffar

Huvudrätt | 19 oktober, 2013 | By

bild (11)Igår kväll lagades det härligt mustig höstmat i Najnis kök. Ni vet sån där mat som det passar alldeles utmärkt att skölja ner med ett fylligt rödvin. Vitkål är en klart underskattad ingrediens, enligt Najni. Med denna kökets fula ankunge kan man nämligen trolla fram kulinariska sensationer, bara man behandlar den på rätt vis. Som Lchf-are blir man ibland sugen på potatisgratäng, och tro mig – vitkålsgratäng är minst lika gott. Inspiration till dagens inlägg hittade jag på denna ljuvliga sida. Smaklig spis!

VITKÅLSGRATÄNG    4 personer

ett litet vitkålshuvud

ett halvt paket ICAs Creeme Cheese med vitlök och örter

4,5 dl grädde

3 dl riven ost. Jag tog en blandning av grevé och parmesan.

salt

peppar

FÄRSBIFFAR

500 g blandfärs

en riven vitlöksklyfta

några msk hackad färsk oregano

1 ägg

salt

peppar

1 tsk lökpulver

Gör så här:

Börja med smeten till biffarna. Rör ihop alla ingredienser i en bunke och låt stå en stund. Strimla vitkålen tunt och stek i smör ca 10 minuter på medelvärme i en stor stekgryta. Det ska inte få färg – bara bli lite lagom mjukt. Rör ner cream cheese, grädde, salt och peppar. Låt puttra på svag värme i 5-10 minuter till. Riv osten under tiden. Häll ner hälften av kålblandningen i en gratängform och strö över hälften av osten. Häll över resten av kålblandningen och strö över resten av osten. In med ljuvligheten i ugnen tills det fått lagom med färg. Det brukar ta ca 20 minuter.

bild (15)

Efter allt detta arbete är det hög tid att kocken får sig ett glas vin, eller hur? Jag tog mig iallafall ett glas robust Rioja:

bild (17)  bild (16)

Nåväl. Medan du sippar på vinet kan du samtidigt passa på att göra små biffar av köttfärsröran, som du sedan steker i smör på medelvärme i några minuter på varje sida.

bild (18) Lägg upp på tallrikar och servera gärna med en sallad med vinägrett och en oreganokvist. Och resten av vinet, förstås 😉