Najnis kök

Kreolsk gryta på Najnis vis

Crockpot, Huvudrätt | 25 oktober, 2015 | By

jambalaya1

jambalaya2

Najni har alltid gillat mat med en robust personlighet. Ni vet sådan där mat som tar plats och pockar på uppmärksamhet med oväntade smakkombinationer och rejält sting. Gärna med influenser från olika mattraditioner. Mat som värmer ända in i själen så här när vintern står och knackar på dörren. För er som nu undrar vad i hela friden jag talar om – provlaga denna kreolska gryta på Najnis vis, vetja, för den är ett praktexempel på just sådan mat. Det kreolska köket i Louisiana är en salig blandning av influenser från olika matkulturer, och i denna gryta möts kyckling, skaldjur och kryddig chorizo i en ljuvlig mix av cajunkryddor. Men inte nog med det: gissa vad som just flyttat in i Najnis kök…? Jo – en Crockpot! I flera år har jag tänkt skaffa en och lyckan var såklart total när jag fick en i födelsedagspresent för en tid sedan! Vad är en Crockpot och vad ska man med den till? kanske någon undrar nu. Ett annat namn för Crockpot är slow cooker, eller helt enkelt slökokare. Tanken är att man tillagar maten under lång tid – upp till åtta timmar – på låg värme. Manicken består av en stengodsgryta som placeras i en stor metallklump med en elsladd i. Det är bara att slänga ner ingredienserna till exempelvis en läcker gryta, sätta sladden i eluttaget och sedan sköter middan sig själv medan man är på jobbet eller pysslar med annat. Ingen tillsyn eller omrörning krävs under tiden. Dessutom bevaras näringsämnena i maten bättre, eftersom tillagningstemperaturen är så låg. För att inte tala om hur smakerna liksom framhävs och fullkomligt exploderar i munnen! Som ni märker så rekommenderar jag verkligen att införskaffa en. För den som är nyfiken så finns det massor av recept på nätet som är specialanpassade till Crockpot. Bara att googla runt. Givetvis går det finemang att laga Najnis kreolska gryta på vanligt vis – i ugnen eller på spisen. Minska då tillagningstiden till ca en timme. Smaklig spis, foodies!

jamb3

Kreolsk gryta på Najnis vis

INGREDIENSER     5 – 6 personer

600 g kycklinglårfilé, skurna i bitar

2 färska chorizos, skivade

2 gula lökar, hackade

1 burk krossade tomater

2 stjälkar bladselleri, hackade

3 msk kycklingfond

2 msk tomatpuré

1 tsk chipotlepaste (rökt chilipuré – finns bland tacotillbehören i affären)

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk cajunkryddor (blanda 1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 4 tsk svartpeppar, 2 tsk cayennepeppar, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk timjan, 1 tsk oregano och 0,5 tsk salt i en burk. Spara det som blir över till en annan gång)

3 tsk oregano

1.5 tsk timjan

0,5 krm kanel

1 tsk salt

4 lagerblad

0,5 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 dl kokosmjölk (gärna Santa Marias extra krämiga)

valfri mängd räkor, skalade

Till servering:

1 lime, skuren i klyftor

2 salladslökar, hackade

några kvistar färsk oregano

smörstekt blomkålsris kryddat med gurkmeja, salt, paprikapulver och svartpeppar

Gör så här:

  1. Bryn kyckling, korv och lök i omgångar i en stekpanna och häll sedan ner det i Crockpoten. Tillsätt sellerin.
  2. Blanda de krossade tomaterna med kokosmjölken, honungen, tomatpurén, chipotlepasten och vinägern. Häll detta i Crockpoten. I med kryddor och lagerblad.
  3. Koka på Låg i sju timmar eller på Hög i tre timmar. Använder du inte en Crockpot kokar du grytan på låg värme i ca en timme.
  4. När koktiden är slut blandas räkorna ner. Servera med blomkålsriset, limeklyftor, oreganokvistar och hackad salladslök.
  5. Njuuuuuuuuuuut! 🙂

kreolsk gryta

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

Huvudrätt, Tillbehör | 30 juli, 2015 | By

gryjta2

Jag kan knappt tro att det är sant men idag är faktiskt den första dagen på min månadslånga semester! En månad av nöjen och avkoppling väntar 🙂 Och givetvis massor med god mat. En vecka ska tillbringas i en liten österrikisk alpby där jag mest tänker sitta och stirra på bergstopparna och andas in frisk alpluft. Sedan väntar en liten vandrings- och gourmetweekend på ett av alla mysiga gästgiverier som finns här i Skåne. Och som grädde på moset blir det sedan två veckor i en stuga vid havet på västkusten. Planen är att jag även ska ta en liten semester från bloggandet. Vi får se hur det blir med den saken… Har jag lagat något riktigt smaskigt och mumsigt kanske jag inte kommer att kunna låta bli att dela det direkt med er, foodies. På tal om smaskigt och mumsigt, så är det just precis vad gårdagens middag blev. Najni kickade igång sin semester med ett riktigt hejdundrande långkok på högrev, kanel, choklad, rödvin och lite annat smått och gott. Riktig höstmat alltså, men den här sommaren påminner ju mer om höst ändå. Ni kan ju bara tänka er en gryta som fått puttra sig läcker på låg ugnsvärme i fyra timmar. Köttet blev så mört så det föll sönder bara man tittade på det. Smakerna blev perfekt koncentrerade och fylliga. Och den enda arbetsinsatsen som krävs när man väl hivat in grytan i ugnen är att röra en gång i halvtimmen och eventuellt fylla på med lite mer vatten. Och bäst av allt: det räckte till en middag i dag med. Något säger mig att grytan kommer att vara om möjligt ännu läckrare idag. Najni längtar redan till middagen! Som tillbehör kan man hitta på lite vad man vill. Själv hittade jag ett paket svartkål i affären, som jag finhackade och fräste i olivolja och smör. Vill man ha middagen hundra procent mejerifri skippar man smöret och fräser kålen i bara olivolja eller smakfri kokosolja. På med lite salt  och peppar bara, och det blir ett perfekt tillbehör till den kryddstarka grytan. Dessutom tillverkades en rökig paprikamajonnäs genom att blanda lite hemgjord majonnäs (recept och tillvägagångssätt hittar ni här) med paprikapulver och några droppar Liquid Smoke. Några avokadoskivor till det och festmåltiden är ett faktum 🙂 Och just det: denna rätt blir mitt bidrag till Cono Surs internationella mat- och vinbloggstävling som ordnas en gång om året. Jag har därför skapat detta mustiga recept med en liten underton av choklad, som passar perfekt till ett glas läckert Cono Sur Organic Cab Carmenere. Gå gärna in och rösta på Najnis recept på Cono Surs hemsida! Från och med den 11 augusti kan man rösta här.

gryt3

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

INGREDIENSER     4-5 personer

Grytan

800 g högrev, skuren i bitar

1 gul lök, hackad

4 vitlöksklyftor, hackade

1 röd paprika, skuren i bitar

1 morot, hackad

2 tsk chiliflakes

3 lagerblad

2 tsk paprikapulver

2 tsk malen kanel

1 tsk spiskummin

3 rutor mörk choklad, 90%

2 dl rödvin

3 dl vatten

0,5 msk balsamvinäger

1 köttbuljongtärning

salt

peppar

smakfri kokosolja

olivolja

0,5 dl tomatpuré

2 burkar hela tomater

1 kruka koriander

Svartkålen

2 paket svartkål

olivolja

smör (uteslut smöret för helt mejerifritt)

olivolja

salt

peppar

Gör så här:

1. Fräs lök, vitlök, morot och paprika på medelvärme i smakfri kokosolja i en stor stekgryta tills det mjuknat men inte fått färg.

2. Bryn köttbitarna i kokosolja i en stekpanna tills de fått en fin stekyta. Salta, peppra och häll över i grytan med grönsakerna.

3. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och kryddor och låt det fräsa till någon minut under omrörning. I med rödvinet, vinägern och buljongtärningen. Låt det puttra några minuter och häll sedan i tomaterna och vattnet. Häll eventuellt i en skvätt olivolja, som piffar till smakerna ytterligare och höjer fetthalten. Rör om och ställ grytan i ugnen och låt den puttra på 125 grader i ca fyra timmar. Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten.

4. När grytan kokat klart rör man i chokladen och låter den smälta under omrörning. Avsluta med att röra ner den finhackade koriandern.

5. Fräs den hackade svartkålen i olivolja och/eller smör tills den fått önskad mjukhet. Salta och peppra.

svartkål

paprmayo

Lövbiffsrullar med smörstekt sambalvitkål

Huvudrätt | 28 juli, 2014 | By

lövbiffsrulle

Najni har så länge hon kan minnas varit svag för mat i rullform. Allt från rulltårta till sushi och vietnamesiska rispappersrullar står högt i kurs. Det är liksom nåt visst med en ätbar rulle som döljer nåt läckert i sitt innanmäte… Ingen av ovannämnda smaskigheter är ju dock i sin traditionella form särskilt lämplig för den som vill dra ner på kolhydraterna. Vilken tur då att det går att laga massor med god rullformad mat även om man äter Lchf-kost! I dag blev jag till exempel sugen på någon form av köttig rulle, och slängde efter en stunds spontanbotaniserande bland hyllorna på Ica ihop dagens inlägg. Det sägs ju att man ska äta stark mat när det är varmt ute, så Najni fläskade på med rejäla mängder sambal oelek i den smörstekta vitkålen. Börja i måttlig skala och smaka er fram, vetja. Det där med hetta i mat är ju som bekant en smaksak, och jag tror att jag vant mina smaklökar vid allt hetare anrättningar. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     3 personer

 

Lövbiffsrullar

550 g lövbiff

1 näve ruccola

150 g cream cheese

1 vitlöksklyfta

några soltorkade tomater, finhackade

salt

peppar

 

Sambalvitkål

0,5 stort vitkålshuvud

1 gul lök

sambal oelek

salt

1 stor citronklyfta

 

Så här skrider man till verket:

1. Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda. Salta och peppra.

2. Rör ihop cream cheese, pressad vitlök, soltorkade tomater och grovhackad ruccola i en skål.

3. Kleta ut ostblandningen på lövbiffarna. Rulla ihop till rullar. Salta och peppra lite till.

4. Dela vitkålen i två halvor och hyvla strimlor med en osthyvel. Skiva löken tunt.

5. Stek vitkålen och löken i rikligt med smör och rapsolja, tills den blivit  mjuk. Rör runt då och då. Smaksätt med sambal oelek och salt mot slutet av stektiden. Håll kålen varm med aluminiumfolie.

6. Stek lövbiffsrullarna i smör och rapsolja på hög värme i några minuter. Vänd dem några gånger.

7. Servera rullarna med kålen och kanske några tomatklyftor eller en sallad. Droppa citronsaft över hela härligheten innan du hugger in på din middag.

 

Design D

 

Indisk kycklinggryta med smörstekt rödkål

Huvudrätt | 23 april, 2014 | By

bild (92)

En ovanligt illasinnad vårförkylning härjar i Najnis kök. Därför tänkte jag igår att jag skulle laga något riktigt nyttigt till middag, i hopp om att påskynda tillfrisknandet. Den indiska kycklinggryta som blev resultatet innehåller de välgörande ingredienserna gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Och kål i alla former är ju något av det nyttigaste man kan äta – fullspäckat med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men som den lilla livsnjutare Najni är nöjer hon sig inte bara med nyttig mat – den ska vara god och gärna vacker också. Vad passar väl då bättre än denna färgsprakande anrättning som stämmer in på alla punkterna? Laga, ät och njut med alla sinnen, foodies! 🙂

 

INGREDIENSER    4-5 personer

 

Kycklinggrytan

900 g kycklinglårfilé

2 tsk gurkmeja

1,5 tsk spiskummin

1 msk färsk ingefära, riven

4 vitlöksklyftor, rivna

1,5 tsk chiliflakes

1 msk kycklingfond

2 gula lökar, skivade

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

1,5 dl grädde

1 kruka färsk koriander

saften av en halv lime

smör

en skvätt rapsolja

 

Smörstekt rödkål

800 g rödkål

smör

en skvätt rapsolja

salt

saften av en halv lime

 

Garnering

Rivet skal från en lime (helst ekologisk)

 

Gör så här:

1. Stek lök och alla kryddor utom vitlök och ingefära i rikligt med smör och en skvätt rapsolja.

2. Tillsätt kycklingen efter några minuter  och stek en stund till. Tillsätt tomatpurén mot slutet.

3. I med tomater, grädde, limesaft, kycklingfond,vitlök och ingefära. Låt småputtra under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen blivit genomstekt. Smaka eventuellt av med lite salt.

4. Blanda till sist i den finhackade koriandern.

5. Strimla rödkålen fint. Stek den i smör och rapsolja på medelvärme under omrörning. Hur ”al dente” man vill ha den är en smaksak, och stektiden varierar därefter. Smaka dig fram. Najni gillar sin kål mjukstekt, men med en liten krispig kärna. Det brukar ta ca en kvart att få den sådan. Tillsätt limesaft och salt mot slutet av stekningen.

6. Lägg upp på tallrikar och strö över rivet limeskal över hela härligheten precis innan serveringen.

 

Design J

 

Chili con carne

Huvudrätt | 18 februari, 2014 | By

bild (64)

Efter förra inläggets svulstiga chokladutsvävningar tänkte jag att det kanske är dags för ett redigt middagsrecept igen. Därför bjuder jag idag på en riktig klassiker, omgjord för att passa oss som inte diggar kolhydrater. Sojabönor innehåller betydligt färre kolhydrater än andra bönor, varför de passar utmärkt här. Chipotlepaste är en chilikräm gjord på rökt och torkad jalapeño-chili. En klick sådan ger grytan ett smaskigt sting av rökighet och hetta som jag är mycket svag för, men rätten blir god även utan. Gillar du inte för stark mat så tar du en mild chilisort, och är du en sån som Najni som föredrar sin chili så stark så tungan trillar ut, typ, så tar du den starkaste habanero du kan komma över 😉 Varsågoda – här kommer Najnis variant av Chili con carne. Servera den gärna med en härlig sallad med vinägrett.

INGREDIENSER    4 personer

600  gram blandfärs

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 burk sojabönor

5 msk tomatpuré

1 burk creme fraiche

1 färsk chilifrukt

1 msk chipotlepaste

1 msk balsamvinäger

1 krm kanel

2 msk chilipulver

1 lagerblad

svartpeppar

salt

4 plommontomater

2 dl vatten

1 kruka färsk koriander

riven ost i valfri mängd

Gör så här:

1. Hacka lök, paprika och chili. Stek i smör och olivolja på medelvärme i några minuter tillsammans med lagerbladet. Höj värmen och låt färsen steka med tills den fått lite färg och blivit genomstekt.

2. Tillsätt tomatpurén, pressad vitlök och alla kryddor utom koriandern. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem. Låt det puttra ihop sig några minuter under omrörning.

3. Tillsätt bönorna, chipotlepasten ochbalsamvinägern. Låt det puttra på svag värme under lock i ca en halvtimme. Rör om då och då.

4. Tillsätt creme fraichen och låt koka upp. Strössla över den hackade koriandern och riven ost. Njut!