Najnis kök

Citronkyckling med sellerimos och sparris

Huvudrätt | 25 juni, 2016 | By

Citronkyckling med sellerimos och sparris

Citronkyckling med sellerimos och sparris

Trevlig Midsommardag på er, alla foodies!

Någon som tröttnat på sill och nubbe, månne…? Intet ont om sill – det är ju hur smaskigt som helst, men så här dagen efter Midsommarafton börjar i alla fall Najni längta efter något helt annat att sätta tänderna i. Som till exempel den slicka-tallriken-ren-från-minsta-lilla-såsrest- kycklingrätt jag tänker bjuda er på i dagens inlägg 🙂 Tänk saftig, färsk kyckling, ackompanjerad av en påtagligt syrlig friskhet från citronsaften, som blir en alldeles perfekt brytning till sältan och mustigheten från parmesanosten. Servera detta ihop med ett milt och läckert sellerimos, och jag lovar att era smaklökar kommer att bli tokiga av lycka!

I Najnis sellerimos ingår en klick majonnäs, vilket jag upptäckt ger en mjuk och fyllig touch till denna typ av rätter. Men givetvis går det bra att bara ta creme fraiche och smör, eller bara det ena av dem, eller en skvätt grädde. Dessutom brukar Najni hälla i en skvätt vitvinsvinäger eller citronsaft i sitt sellerimos, vilket ger den där fina balansen mellan mustighet och syra, som intensifierar och lyfter fram smakerna ytterligare ett snäpp. Mums – det börjar bestämt vattnas i munnen bara jag tänker på denna finfina rätt! Varför inte bjuda någon ni gillar på denna enkla men mumsiga kycklingrätt till söndagsmiddag i morgon, foodies? Eller gör som Najni och fyll veckans lunchlådor med den citronmumsiga ljuvligheten, vilket kommer att få er att börja fantisera om lunchrasten så fort ni satt er fot på jobbet … 😉

Citronkyckling med sellerimos och sparris
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 stor, färsk kyckling (gärna majskyckling), styckad i bitar
  2. 500 g färsk spenat
  3. 4 vitlöksklyftor, pressade
  4. saften av 1 citron
  5. 1,5 tsk torkad timjan
  6. 1 msk koncentrerad kycklingfond
  7. salt och peppar
  8. 1 msk rökt paprikapulver
  9. 3 msk smör
  10. 3 dl grädde
  11. 1 dl parmesan, riven
  12. ca 600 g rotselleri
  13. 1 klick creme fraiche
  14. 1 klick smör
  15. 1 klick majonnäs
  16. 1 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
  17. 1 bunt grön sparris
Kycklingen
  1. Gnid in kycklingdelarna med paprika, salt och peppar.
  2. Stek dem sedan i en stor stekpanna eller stekgryta i 2 msk smör i några minuter på varje sida, tills de får lite färg. Plocka ur kycklingdelarna och lägg på ett fat så länge.
  3. Smält resten av smöret i samma stekpanna som kycklingen stektes i. Tillsätt vitlöken o fräs på medelvärme i ca 1 minut.
  4. I med grädde, citronsaft, kycklingbuljong, parmesanost och timjan. Koka upp, tillsätt spenaten och låt sjuda i 4-5 minuter.
  5. Häll sedan upp såsen i en stor ugnsform, och placera kycklingdelarna ovanpå såsen i formen.
  6. Ugnsbaka härligheten i ca en halvtimme, i 200 grader. Kolla noga så det inte bränns. Lägg i så fall ett folie över mot slutet.
Sellerimoset
  1. Skala och skär sellerin i 3 cm stora bitar.
  2. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Det tar ca 20 minuter.
  3. Häll av kokvattnet och tillsätt creme fraiche, majonnäs och smör i önskade mängder.
  4. Mixa med en stavmixer, och smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger eller citronsaft.
Sparrisen
  1. Bryt av den nedersta delen av sparrisarna.
  2. Bryn dem i smör i några minuter i en stekpanna.
  3. Servera kycklingen med sellerimos och sparris och njuuut 🙂
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Citronkyckling med sellerimos och sparris

Citronkyckling med sellerimos och sparris

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Huvudrätt, Tapas | 13 juni, 2016 | By

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Utifall att det nu råkar vara någon som trodde att Najni möjligen tröttnat på bloggandet, alternativt ramlat ner i ett hål i marken eller trillat av jordens yta, då det ju var ett tag sedan sist hon gjorde sig hörd och sedd här i sin lilla mathörna av cyberrymden, så kan jag härmed lugna den orolige: Najni is back in the kitchen! Redo att delge världen ännu en smaskig kycklingrätt, med en ljuvlig touch av ajvar. Hon har bara haft fullt upp med att jobba heltid på sitt nya (nåja – ganska nya) jobb, och därmed intagit horisontalläge i soffan närhelst hon varit ledig, istället för att härja med kameran i sitt kök och författa piffiga små blogginlägg. Men så kan vi ju inte ha det – eller hur, foodies? Ty Najni har ju alls icke slutat laga mat! Hur buzy hon än må bliva med andra ting som pockar på uppmärksamhet, så är det nämligen ett som är säkert: Najni kommer aldrig någonsin att sluta komponera läckerheter i sitt kök 🙂 Så varför inte låta alla foodies där ute få ta del av exempelvis detta mustiga och smaskiga sommarrecept, som jag lagade för någon vecka sedan? tänkte Najni idag, och tog sig i kragen och satte sig vid datorn, där hon nu sitter och skriver denna text. Så här kommer det: Najnis kycklingspett med aubergine och halloumi, med en mustig smak av ajvar. Ett glas vin därtill och – just det – ni gissade rätt: Food Heaven väntar! Ty ibland är det ju som bekant det enkla som är det goda, och denna rätt slänger man ihop lätt som en plätt, med få men fina råvaror. Enjoy!

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi
Serves 4
Passar utmärkt både som huvudrätt eller som en del av en läcker buffé.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 800 g kycklinglårfilé
  2. 0,5 tsk salt
  3. 1 tsk citronsaft
  4. 1 gul lök, finhackad
  5. 3 vitlöksklyftor, finhackade
  6. 1 dl ajvar relish, helst stark
  7. några tag med svartpepparkvarnen
  8. 2 stora auberginer
  9. 2 paket halloumi
  10. citronklyftor
Instructions
  1. Lägg 8 små trägrillspett i blöt.
  2. Skär kycklingen i lagom stora bitar. Salta och peppra.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Fräs löken på medelvärme i olivolja i några minuter, utan att den tar färg. Tillsätt vitlöken mot slutet. Låt svalna.
  5. Häll över lökröran i en bunke, och blanda ner 1 dl ajvar, kyckling och citronsaft. Låt bunken stå och dra i kylen i minst en halvtimme.
  6. Föedela sedan kycklingbitarna på träspetten och lägg dem på en smord ugnsplåt. Kleta på resterna av lökröran.
  7. Baka spetten i ca 20-25 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
  8. Dela auberginerna på längden, i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra lätt, och stek skivorna på medelvärme i några minuter på varje sida.
  9. Skär halloumin i lagom tjocka skivor och stek någon minut på varje sida, tills de fått en läcker stekyta.
  10. Servera kycklingspetten med aubergine, citronklyftor och halloumi, och strö gärna några basilikablad eller annan färsk ört över hela härligheten. Klicka också gärna dit lite extra ajvar som tillbehör.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

Chicken Tikka Masala i Crockpot

Crockpot, Huvudrätt, Tillbehör | 29 januari, 2016 | By

Chicken Tikka Masala 1

Glutenfree naan 1

Jag erkänner: jag är besatt av min Crockpot! OCH av Chicken Tikka Masala (som jag idag ätit till middag för tredje dagen i rad!) Ni som inte vet vad en Crockpot är – kolla här, där ni dessutom får ännu ett tips på vad man kan laga i den fantastiska manicken. Har man nu inte en Crockpot, så kan man givetvis laga sin Chicken Tikka Masala i en alldeles vanlig gryta, men då får man nog minska tillagningstiden till ca en timme. Och röra runt lite då och då, så det inte bränner vid. Nåväl – nu till dagens recept. Så här års vill man ju liksom bara kura ihop sig i sitt bo och värma sig med riktig comfort food, eller hur? Najnis Chicken Tikka Masala passar alldeles förträffligt en kulen vinterdag då sommaren känns avlägsen och nästippen är kall som en isbit. Om man liksom Najni inte diggar kolhydrater och gluten kan man laga förträffligt goda glutenfria naanbröd och äta som tillbehör, för den rätta indiska känslan. Här i Najnis kök serverades Chicken Tikka Masalan med enbart dessa läckra naanbröd och lite färsk koriander, men vill man ha ytterligare tillbehör rekommenderar jag blomkålsris eller vanligt ris, för den som äter sånt. Varför inte skämma bort er i helgen med Najnis läckra Chicken Tikka Masala och glutenfria naanbröd, foodies? Ty jag lovar att vintern genast kommer att te sig en smula mer uthärdlig då 😉

 

 

 

Chicken Tikka Masala i Crockpot
Serves 4
Comfort food för en kulen vinterdag!
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Prep Time
20 min
Chikken Tikka Masala
  1. 5 kycklingfiléer
  2. 1 gul lök, finhackad
  3. 4 vitlökslkyftor, pressade
  4. 2,5 msk färsk ingefära, riven
  5. 0,75 dl tomatpuré
  6. 3 dl rysk youghurt ( eller grekisk eller turkisk)
  7. 2 msk olivolja
  8. 2 msk Garam Masala
  9. 1 msk spiskummin
  10. 0,5 msk paprikapulver
  11. 2 tsk salt
  12. några tag med svartpepparkvarnen
  13. 0,75 tsk kanel
  14. 1 tsk cayennepeppar
  15. 4 lagerblad
  16. 2,25 dl grädde
  17. 2 msk mandelsmör (eller 0,5 msk arrowrotpulver eller majsstärkelse, vilket dock ger högre kolhydratsinnehåll)
  18. färsk koriander, hackad
Naanbröd
  1. 2,25 dl kokosmjöl
  2. 4 msk fiberhusk
  3. 0,5 tsk lökpulver
  4. 100 g smör, rumsvarmt, eller 1,25 dl kokosolja
  5. 4,75 dl kokhet kycklingbuljong eller vatten
Chikken Tikka Masala
  1. Smörj insidan av din Crockpot med kokosolja.
  2. Lägg sedan ner lök, vitlök, ingefära, tomatpuré, olivolja, youghurt, salt och kryddor i Crockpoten och blanda väl.
  3. Skär kycklingfiléerna i munsbitar och lägg ner i youghurtblandningen. Blanda väl.
  4. Tryck ner lagerbladen.
  5. Tillaga i 6 timmar på Låg, eller 3 timmar på Hög.
  6. Rör ihop grädden och mandelsmöret. Tillsätt detta när en halvtimme återstår av tillagningstiden.
Naanbröd
  1. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  2. Tillsätt smör eller kokosolja.
  3. Blanda ihop med händerna tills fettet är finfördelat.
  4. Häll över den varma buljongen och rör om tills en jämn smet har bildats.
  5. Forma degen till en rulle och dela den i åtta delar.
  6. Smörj en stekpanna med kokosolja eller smör och värm till medelvärme.
  7. Forma varje degbit till en boll och kavla/tryck ut på en smord skärbräda. Få inte panik om degen blir ojämn.
  8. Ta sedan ett medelstort kastrull-lock och tryck till ordentligt på degplattan. Ta bort överflödig deg runt kanterna.Vips har du fått en perfekt rund degplatta!
  9. Upprepa med resten av degbollarna. Den överflödiga degen räcker till att göra två naanbröd till, så det blir tio stycken allt som allt.
  10. Stek varje naanbröd i stekpannan några minuter på varje sida. Kolla noga så de inte bränns vid, och fyll på med mer kokosolja mellan varven.
  11. ServeraChikken Tikka Masalan med hackad koriander och naanbröden.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

 

 

 

Chikken Tikka Masala 2

Glutenfree naan 2

Chicken pot pie Lchf

Huvudrätt | 11 mars, 2015 | By

pajen1

Nej men se god onsdagskväll på er, foodies! Idag har jag ätit Chicken pot pie för tredje dagen i rad, och jag är fortfarande inte trött på det. De sista resterna fick följa med i dagens matlåta till jobbet, och när Najni just slukat de sista smulorna av läckerheten kom kollegan in i lunchrummet och utbrast: Här doftar ljuvligt! Och ack så rätt han hade. Om en chicken pot pie doftar ljuvligt, så kan ni ju bara tänka er hur den smakar… just det: tokljuvligt! Vad är då egentligen en Chicken pot pie? Jo, det är en amerikansk paj av den typen jag och min tvillingsyster ända sedan vi var små har kallat ”Farmor Anka-paj”. Fast Najnis variant är förstås en Lchf-variant utan vetemjöl, vilket blir minst lika gott som originalet. Minns ni barndomens Kalle Anka-tidningar, där Farmor Anka ibland serverade såna där smaskiga pajer där degen ligger överst och fyllningen under? Farmor Anka var sannerligen en begåvad pajbagare – hon brukade dessutom skära ut små lövformade hål i pajskalet, så man anade fyllningen under… Riktigt sånt tålamod hade inte Najni när hon gjorde sin paj, utan tog en genväg och skedade ut degen i ”klumpar” över fyllningen, vilket blir läckert det med. Fyllningen puttrar liksom upp lite här och var mellan degbitarna – mmmmm! Men vänta er ingen äggstanningspaj à la Quiche Lorraine här. Denna paj blir mer som en krämig kycklinggryta med pajdeg på. I traditionell Chicken pot pie har man selleri i fyllningen, och ibland även gröna ärtor och morötter, men jag ersatte detta med röd paprika istället. Faktum är att man kan slänga i lite vad som helst i sin paj. Det kommer då inte dröja länge förrän Najni återigen får ett ryck och lagar sin alldeles egna variant av ”Farmor Anka-paj”, ty som Najni brukar säga: det var kärlek vid första tuggan!

INGREDIENSER       7-10 personer (beroende på hur glupska era gäster är)

Fyllning

2 små gula lökar, finhackade

1 röd paprika, skuren i bitar

1/4 tsk salt

2 krossade vitlöksklyftor

0,5 tsk torkad timjan

1, 5 dl vatten

1 msk tomatpuré

1,5 msk kycklingfond

2 lagerblad

1 dl grädde

100 g cream cheese

1,5 dl lagrad ost, riven

0,5 tsk fiberhusk

0,5 tsk äppelcidervinäger

0,5 färsk chilifrukt, finhackad

salt och peppar

900 g kycklinglårfilé, skuren i kuber

 

Deg

1,5 dl kokosmjöl

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vitlökspulver

0,5 tsk salt

2,5 dl smakrik ost, riven

4 stora ägg

2 dl creme fraiche

2 msk vatten

4 msk smält smör

 

Gör så här:

Fyllningen

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Stek löken och paprikan i smör och olivolja i en stor stekgryta i några minuter på medelvärme. Tillsätt kycklingen, timjan, och lagerblad och stek några minuter till. Tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet av stektiden.

3.Blanda ihop fiberhusk och vatten i ett glas. Häll grädden och cream cheesen i stekgrytan och rör runt. I med fiberhuskblandningen , äppelcidervinägern och kycklingfonden. Rör runt tills allt är blandat.

4. I med chili, salt och peppar. Låt det småputtra i ca 10 minuter, och tillsätt sedan 1,5 dl riven ost. Rör tills osten smält. Grytan ska vara ganska trögflytande, men blir det för tjock sås kan man späda med en gnutta mer grädde.

5. Häll kycklingröran i en stor ugnsform.

 

Degen

1. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, vitlökspulver och salt i en stor bunke.

2.Blanda i 2 dl av osten i mjölblandningen.

3. I med ägg, creme fraiche, vatten och smält smör. Rör tills det blir en deg.

4. Skeda ut degen med en matsked jämnt över kycklingröran. Strössla över resten av den rivna osten.

5. Baka härligheten i ca 25 minuter, eller tills fyllningen bubblar och degen har fått färg.

6. Låt pajen stå till sig i ca 5 minuter innan du hugger in på den. Servera med en smaskig sallad med vinägrett.

 

pajen2

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyckling med paprika och oliver

Huvudrätt | 20 september, 2014 | By

 

sicilienchicken

Jodå – Najni fortsätter sitt utforskande av den sicilianska kokkonsten, och idag blir det en mustig kycklinggryta! Ni som följer bloggen vet ju att Najni nyligen varit på Sicilien och samlat på sig massor av inspiration. I det sicilianska köket använder man rustika, enkla råvaror för att trolla fram de ljuvligaste rätter. Redig och jordnära mat utan alltför många krusiduller, helt enkelt. Istället är det viktigt att använda råvaror av hög kvalitet. Och ack så gott det är att värma sig med denna kycklinggryta med smak av paprika, vin och oliver, när höstrusket gör sig påmint! Najni rekommenderar att man gör sig det lilla extra besväret att själv skålla och flå sina tomater och själv grilla och flå sina paprikor, istället för att köpa färdigt på burk. Det ger en viss känsla att laga mat från grunden på det viset, tycker i alla fall Najni. Och välj era tomater med omsorg till denna rätt, foodies. Lägg vantarna på de knallrödaste, mognaste ni kan hitta, och grytan kommer att smaka så mycket mer än om man använder bleka och trista vintertomater. Och unna er likaså oliver av bästa kvalitet. Mycket dyrare, jag vet, men också så mycket godare. Kalamataoliver hör till Najnis favoriter på olivfronten, och det var just denna smaskiga sort som användes i dagens recept. I Najnis kök serverades ett lchf-vänligt blomkålsmos till grytan, men det går lika bra med en sallad, eller varför inte ugnsbakade rotfrukter? Buon appetito!

 

INGREDIENSER     4 personer

1 hel, färsk kyckling på ca 1,2 kg

4 stora paprikor

6 stora tomater

1 msk tomatpuré

3 skivade vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

1,5 dl torrt, vitt vin

1 tsk honung

80 g svarta oliver av bra kvalitet

en halv kruka färsk basilika

salt och peppar

chiliflakes

0,5 dl olivolja

 

Gör så här:

1. Dela kycklingen i ungefär lika stora bitar. Skölj bitarna och torka med hushållspapper.

2. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnorna. Lägg halvorna med skinnsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt och ugnsbaka på 275 grader tills skalen blivit lite svarta. Låt paprikorna svalna lite och pilla sedan bort skalen. Det gör inget om lite blir kvar. Skär de flådda paprikorna i strimlor.

3. Skär ett ytligt kryss i varje tomat, och koka dem några minuter i en stor kastrull. Häll av vattnet, skölj med kallt vatten och ta därefter bort skalen. Ta bort kärnorna och hacka tomatköttet.

4. Peppra och salta kycklingbitarna och bryn dem i ca fem minuter i oljan. Tillsätt vitlöken mot slutet. Häll på vinet och låt det nästan koka bort. Lägg sedan över kycklingbitarna i en stor gryta med lock, och häll även över eventuella vinrester.

5. Lägg ner tomathacket, honungen, vinägern, chiliflakesen och tomatpurén på kycklingen i grytan med lock. Rör runt och låt det småputtra under lock i 30-40 minuter. Tillsätt paprikastrimlorna när ca tio minuter återstår av tillagningstiden.

6. Avsluta med att röra ner oliverna och den finhackade basilikan. Smaka eventuellt av med mer salt. Dags att njuuuuuta! 🙂

 

Design K (1)

 

 

Kycklinggulasch med blomkålsmos deluxe

Huvudrätt | 12 augusti, 2014 | By

kycklinggulasch

God middag, foodies! Ännu en tramsigt god och lättlagad kycklingrätt får ni er här till livs, precis som i förra inlägget. Ty Najni gillar kyckling, helt enkelt 😉 Och vad är det som är så lyxigt med blomkålsmoset som serveras till då? kanske någon liten foodie undrar nu. Tja – egentligen är det kanske inget direkt lyxigt med det, om man med lyxigt menar dyra ingredienser i alla fall. Epitetet ”deluxe” har jag petat dit för att jag tycker att detta blomkålsmos är lite godare och krämigare än det gamla vanliga. Det är ett blomkålsmos som har det där lilla extra, om man så vill. Hemligheten är att man tillsätter en äggula, finhackad bladpersilja och rivet citronskal, och vips så har man fixat sig ett blomkålsmos deluxe!

 

INGREDIENSER     2 personer

 

Kycklinggulasch

400 g kycklinglårfilé

1 strimlad grön paprika

2 gula lökar, skurna i tunna klyftor

3 finhackade vitlöksklyftor

400 g krossade tomater

1,5 msk tomatpuré

1 nypa sötströ

några stänk balsamvinäger eller sherryvinäger

1 tsk mortlad kummin

valfri mängd chiliflakes

1 msk kycklingfond

salt

peppar

 

Blomkålsmos

1 blomkålshuvud

1,5 msk buljongpulver (Najni använde Renée Voltaires lantbuljong)

1 stor smörklick

1 knippe finhackad bladpersilja

finrivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl creme fraiche

1 rå äggula

salt

peppar

 

Och så här trollar man fram sin middag:

1. Fräs lök, paprika och kummin några minuter i rikligt med smör och olivolja. Tillsätt sedan vitlök, chiliflakes,kyckling och tomatpuré, och fräs en stund till.

2. I med krossade tomater och fond och låt det småputtra medan du fixar blomkålsmoset. Smaka av med salt och peppar. Ha i lite vatten om det blir för torrt.

3. Dela blomkålen i små buketter. Koka dem i vatten och buljong tills de är helt mjuka. Det tar ca 15 minuter.

4. Sila av blomkålen i ett durkslag. Lägg en stor smörklick i kastrullen och häll sedan tillbaka blomkålen i kastrullen. Salta, peppra och tillsätt citronskal, äggula och persilja. Kör med stavmixer till önskad konsistens. Rör till sist ner creme fraichen och värm en stund på spisen innan servering.

 

Design A (1)

 

 

 

 

Chicken à la King med blomkålscouscous

Huvudrätt | 6 augusti, 2014 | By

chickentallrik

I dag bjuder Najni på en klassiker från det amerikanska köket: Chicken à la King. Om rättens ursprung tvistar foodies än idag, men det mest troliga är att det var William King – kock på Bellevue Hotel i Philadelphia – som vi har att tacka för denna enkla men ack så goda anrättning. Kocken King lär visst ha varit något i hästväg begåvad inom sitt yrke, åtminstone om man får tro de lovord om hans kokkonst som stod att läsa i en ledare i New York Tribune  strax efter hans död den fjärde mars 1915:

 

The name of William King is not listed among the great ones of the earth. No monuments will ever be erected to his memory, for he was only a cook. Yet what a cook! In him blazed the fire of genius which, at the white heat of inspiration, drove him one day, in the old Bellevue, in Philadelphia, to combine bits of chicken, mushrooms, truffles, red and green peppers and cream in that delight-some mixture which ever after has been known as ”Chicken a la King.” (Ledare, 7 mars 1915, Chicken a la King. New York Tribune, s 8)

Receptet dök sedan upp i tidningar såväl som kokböcker under åren kring sekelskiftet 1900. Själv minns jag rätten från min tidiga barndom på 70-talet, då det var inne att bjuda på Chicken à la King när man skulle festa till det lite. Kanske inte den hippaste av maträtter så här på 2010-talet, men en riktig goding som förtjänar epitetet ”klassiker”. Krämig, mustig och hjärtevärmande i alla väder och årstider. Som alltid med matklassiker så cirkulerar ett oändligt antal receptvarianter där ute, och här får ni Chicken à la King à la Najni, så att säga 😉 Vad gamle William skulle tyckt om Najnis version av hans paradrätt en sisådär 120 år efter det att han skapade den får vi aldrig veta. Men jag hoppas att den faller er på läppen, foodies. Som tillbehör slängde jag ihop en mumsig blomkålscouscous, som får sin fina färg av den supernyttiga kryddan gurkmeja.

INGREDIENSER     4 personer

Chicken à la King

0,5 grillad kyckling

1 gul lök, tunt klyftad

2 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

2 dl champinjoner, halverade

1,5 msk tomatpuré

2 krm fiberhusk

4,5 dl grädde

1,5 msk kycklingfond

1 dl vitt vin

0,5 dl vatten

salt

peppar

finhackad persilja

Blomkålscouscous

1 stort blomkålshuvud

0,5 tsk gurkmeja

salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

rapsolja

1 smörklick

några finhackade basilikablad

Gör så här:

1. Dela blomkålen i buketter och kör i matberedare tills det blir som couscous.

2. Plocka bort kycklingköttet från benet och skär köttet i bitar.

3. Låt svampen vätska av sig några minuter i en torr, het stekpanna utan fett. Tillsätt sedan en stor smörklick och fräs lök och paprika i några minuter. Tillsätt tomatpurén och vitlöken och fräs i några minuter till. Peppra. Strö fiberhusk över grönsakerna och rör om.

4. Häll i vinet och låt det fräsa några minuter. I med grädden och kycklingfonden. Låt det puttra en stund, tills såsen tjocknar. Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.

5. Tillsätt kycklingen och puttra en stund till. Blanda till sist ner persiljan och smaka av om det behövs salt.

6. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull med tjock botten. Fräs blomkålscouscousen med salt och kryddor i några minuter under omrörning. Lägg i smörklicken och låt den smälta. Rör runt. Avsluta med att blanda i basilikan.

7. Färdigt!

chickenpan

Ugnsbakade jordärtskockor med kyckling och tzatziki

Huvudrätt, Tillbehör | 9 juli, 2014 | By

jordärtskocka

Efter alla bakorgier Najni ägnat sig åt på senaste tiden, har det nu återigen blivit dags för ett hederligt gammalt middagsrecept. Vad passar väl bättre i sommarvärmen än kyckling och en svalkande tzatziki? Men faktum är att huvudrollen i Najnis middag den här gången spelas av ingen mindre än den försummade knölen jordärtskockan. Ni kanske tillagar jordärtskockor mest hela tiden, foodies, men här i Najnis kök är jordärtskockan av okänd anledning en sällsynt gäst, något Najni bestämt sig för att ändra på. Vän av ordning kanske nu tänker att jordärtskockan innehåller lite väl mycket kolhydrater för foodies som äter Lchfkost. Må så vara, men för den som inte äter den strikta varianten av Lchf, tycker Najni det är helt okej att sätta tänderna i en läcker liten jordärtskocka någon gång ibland. Jämfört med exempelvis potatis innehåller jordärtskockan ändå måttligt med kolhydrater. Dagens recept kom som ofta är fallet till genom att jag plötsligt kom att tänka på en viss ingrediens – i det här fallet jordärtskocka. Vad kan man göra för smaskigt med jordärtskockor? tänkte Najni. Kanske skulle det bli gott att ugnsbaka de små rackarna? Och vad skulle man kunna ha till? Resultatet av Najnis funderingar blev sedan till dagens inlägg. Smaklig spis, foodies!

 

INGREDIENSER     4 personer

800 g jordärtskockor

700 g kycklingfilé

färsk timjan

olivolja

flingsalt

1 stor citronklyfta

 

tzatziki

500 g rysk youghurt

4 pressade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 skvätt citronsaft

2 dl riven gurka

salt

peppar

 

Så här skrider man till verket:

1. Skala jordärtskockorna och dela dem i halvor.

2. Lägg dem i en ugnsform och ringla över olivolja. Strössla över färsk timjan och flingsalt. Rör runt så att olja och kryddor fördelas jämnt.

3. Baka jordärtskockorna i ugnen på 225 grader i ca 30 – 40 minuter.

4. Lägg den rivna gurkan i en sil och strö över salt. Pressa ut så mycket vätska som möjligt, och blanda sedan med resten av ingredienserna till tzatzikin. Låt den gosa till sig i kylen medan du fixar resten.

5. Dela kycklingfiléerna i 2 delar på längden. Stek i smör och olivolja så de får färg på alla sidor. Salta och peppra.

6. Lägg över kycklingfiléerna i en ugnsform och låt dem bli färdiga i ugnen tillsammans med jordärtskockorna, under den sista kvarten av tillagningstiden för jordärtskockorna.

7. Servera med tzatzikin och exempelvis lite körsbärstomater eller någon annan piffig grönsak 🙂

 

Design P

 

Krämig kyckling med hasselbackschampinjoner

Huvudrätt, Tillbehör | 29 juni, 2014 | By

bild
Nu har jag upptäckt ett nytt sätt att tillaga champinjoner! Och detta lär jag definitivt laga fler gånger, så mumsigt som det blev. När man som Najni inte äter ris, pasta eller potatis, kan det ju ibland vara svårt att variera tillbehören till middagen. Broccoli och blomkål i all ära, men ibland vill man kanske ha något annat. Som en läcker liten hasselbackschampinjon, till exempel. Jag har alltid tyckt att klassikern hasselbackspotatis ser oemotståndligt aptitligt ut, men aldrig lagat det själv. Och när man inte äter potatis, men plötsligt drabbas av ett begär efter hasselbackspotatis – vad gör man då? Jo – man lagar Najnis busenkla hasselbackschampinjoner istället 🙂 Den krämiga kycklinganrättningen jag bjuder på i detta inlägg passar utmärkt till. Servera med valfri sallad och ett gott glas vin, och du har en förtrollande middag att njuta av tillsammans med någon du gillar, eller mol allena för den delen. På tal om det, så har jag aldrig riktigt förstått när folk säger att det är så tråkigt att laga mat till sig själv. Varför då, liksom? Visst är det mysigt att äta tillsammans, men om man bor själv eller bara råkar vara ensam hemma någon kväll, tycker jag att det kan vara nog så roligt att skämma bort mig själv med en vällagad måltid. Jag minns när jag bodde i ett kollektiv i Montreal i min ungdom, och stod i köket och lagade boeuf bourguignon till mig själv en kväll. Mina room mates skulle ut på annat håll den kvällen, och en ung fransos – vän till en av mina room mates – tittade in till mig där jag stod i köket och glad i hågen pysslade med det som skulle bli min ensamma middag. När fransosen ifråga insåg att jag lagade mat juste pour moi (bara till mig själv) blev han så chockad så jag misstänker starkt att han inte kommit över det än. Men… men… detta är ju sorgligt, Najni! utbrast vår fransos. För att inte säga tragiskt! Att du lägger ner all denna omsorg, bara för dig själv! Han såg så förtvivlad ut så jag trodde han skulle börja gråta. Jag minns fortfarande hur jag njöt av den där måltiden i min självvalda ensamhet någon timme senare, när jag hade lägenheten alldeles för mig själv och alla fransoser hade gått ut på stan för att roa sig. Sens moral: njut av dina måltider, foodie, ensam såväl som tillsammans med andra. Och låt ingen någonsin slå i dig att det är tragiskt att laga god mat ”bara” till sig själv. Ty livet – ni vet det där som pågår medan vi gör andra planer – blir inte godare än man gör det!

INGREDIENSER 4 personer

Krämig kyckling

500 g kycklinglårfilé

2 dl creme fraiche

1 dl torrt vitt vin

3 pressade vitlöksklyftor

1 hackad stor schalottenlök

1 hackad röd paprika

färsk finhackad rosmarin

1 msk kycklingfond

2-3 msk Dijonsenap

salt

peppar

 

Hasselbackschampinjoner

20 stora champinjoner

riven ost, exempelvis en blandning av prästost och parmesan

en skvätt olivolja

salt

peppar

 

Gör så här

1. Stek kycklingen i några minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg över kycklingen i en ugnsform.

2. Fräs scharlottenlöken, rosmarinen och paprikan i en tjockbottnad kastrull i smör och olivolja. Tillsätt vitlöken mot slutet.

3. Häll i vinet och låt puttra i ca 10 minuter, tills en del men inte all vätska försvunnit. Tillsätt fond, senap och creme fraiche, och smaka av om det behövs salt. Rör runt och låt småputtra några minuter till. Häll sedan såsen över kycklingen.

4. Skär av nedersta biten av svampfötterna, så att svamparna kan stå stadigt med hatten uppåt i en ugnsform. Skär djupa skåror i svamphattarna och pensla med olivolja. Salta och peppra. Strö över riven ost.

5. Gratinera champinjonerna och kycklingen i ugnen i ca 20 minuter, i 200 grader.

6. Servera med en sallad.

 

Design K (1)

Baconlindad kycklingfilé med sparris och ramslökspesto

Huvudrätt | 15 juni, 2014 | By

bild-7 bild-5

God middag foodies, och välkomna till den rafflande fortsättningen på förra inlägget om ramslökspeston. För alla er som legat sömnlösa sedan i fredags, och undrat vad Najni egentligen hittade på för middag den där kvällen, med ramslökspesto som givet inslag, kommer svaret här. Just det: baconlindad kycklingfilé med sparris och ramslökspesto! 😉 Har man nu inte lyckats snubbla över ett ramslöksställe, så går det givetvis lika bra att göra en vanlig pesto på basilika istället.

 

INGREDIENSER   3 – 4 personer

2 stora kycklingfiléer

1,5 paket bacon

1 sats ramslökspesto (receptet hittar ni här)

2 knippen grön sparris

salt

peppar

några cocktailtomater

 

Och så här går det till

1. Dela kycklingfiléerna i två delar, på längden. Salta lätt och peppra.

2. Linda in kycklingfiléerna i bacon.

3. Stek filéerna i smör och olivolja några minuter på varje sida, tills de fått lite färg.

4. Lägg över filéerna i en ugnsform. Ugnsbaka dem i 225 grader i ca 15 minuter, eller tills de är helt genomstekta.

5. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i några minuter. Är de riktigt tunna räcker det med tre minuter.

6. Fördela kycklingfiléerna och sparrisen på tallrikar. Ringla över peston och peta dit några cocktailtomater.

7. Njuuuuuut!