Najnis kök

Laxrullar med spenat och wasabi

Förrätt, Tapas, Tillbehör | 26 mars, 2016 | By

Laxrullar med spenat, cream cheese och wasabi

Laxrullar med spenat och wasabi

Laxrullar med spenat, cream cheese och wasabi

Laxrullar med spenat och wasabi

Well foodies – Najni is back! Egentligen tänkte jag mig att gårdagens inlägg skulle bli det sista innan jag åker till Spanien på tisdag. Men så insåg jag plötsligt att det vore dumt, för att inte säga direkt elakt, av mig att undanhålla er receptet på dessa läckra laxrullar med en fyllning av spenat, cream cheese och wasabi. Laxrullarna serverades på gårdagens dignande påskbuffé här i Najnis kök. Faktum är att jag sitter och mumsar på en just i detta nu, medan jag skriver dessa rader. Som vissa av er kanske känner till så diggar Najni mat i rullform, och dessa små munsbitar är alls inget undantag. Lätta att göra är de också. Så ni som gått och tänkt nåt i stil med Hmmm, det vore gott med kallrökt lax på påskbuffén, men vad ska jag göra med den…? – undra no more- ty här kommer receptet på Najnis läckra laxrullar! 🙂 Jag har sagt det förut men nu säger jag det igen: GLAD PÅSK!

laxrullar med spenat och wasabi
Serves 8
Write a review
Print
Ingredients
  1. 400 g kallrökt lax i skivor
  2. 350 g cream cheese, typ Philadelphia
  3. 65 g färsk babyspenat
  4. 2-3 tsk wasabi
Instructions
  1. Placera laxskivorna så de ligger lite omlott på plastfolie.
  2. Rör ihop cream cheese och wasabi.
  3. Finhacka spenaten och blanda ner den i oströran.
  4. Bred ut röran jämnt över laxen och rulla sedan ihop till en rulle.
  5. Låt rullen stelna en stund i kylen, och skär sedan rullen i lagom munsbitar med en vass kniv.
Notes
  1. Det går bra att byta ut wasabin mot exempelvis riven pepparrot.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Laxrullar

Laxrullar med spenat och wasabi

 

 

 

Laxkotlett med smörfräst spenat och hemlagad majonnäs

Huvudrätt, Tillbehör | 8 juli, 2015 | By

lax1

”Kotlett”. Visst är det ett läckert ord, foodies? Najni anser att ord är som människor – en del gillar man liksom bara lite extra. ”Kotlett” är ett sånt ord för mig. Det börjar vattnas i munnen bara jag hör det. En särskild förkärlek hyser jag för just laxkotletter. Så det fick det bli till lunch idag här i Najnis kök. Och vad passar väl bättre till laxkotletter än en smarrig liten röra av spenat och lök, fräst i massor med smör? Som om inte detta vore nog fick Najni dessutom för sig i går kväll att göra egen majonnäs. En klick av den blev pricken över i:et på dagens lunch. Najni har nu dessutom äntligen fattat att det är av yttersta vikt vilken typ av olja man använder när man gör majonnäs. Vid tidigare försök har resultatet blivit lite beskt, och nu vet jag varför: använd INTE kallpressad rapsolja eller olivolja. Den här gången använde jag en neutral rapsolja som alltså INTE är kallpressad och resultatet blev alldeles, alldeles underbart! Testa ni med vetja – med en stavmixer är det busenkelt att göra sin egna, tillsatsfria och fluffigt läckra majonnäs. Det är viktigt att alla ingredienserna har samma temperatur, annars kan majonnäsen skära sig. Jag använder alltid rumstempererade ingredienser. Förvara majonnäsen i en glasburk i kylen så håller den i minst en vecka. Smaklig spis!

lax2

Laxkotlett med smörfräst spenat och hemlagad majonnäs

INGREDIENSER     2 personer

2 laxkotletter

400 g färsk spenat

1 liten gul lök, skivad

valfri mängd färsk chili, finhackad

4 vitlöksklyftor

valfri mängd smör

salt

peppar

3 skivor bacon

2 citronklyftor

Majonnäs

1 ägg (både gulan och vitan)

1,5 tsk dijonsenap

0,75 msk vitvinsvinäger

1 krm salt

1 knivsudd cayennepeppar

2 dl rapsolja (INTE kallpressad)

Och så här skrider man till verket:

1. Börja med majonnäsen: Lägg alla ingredienser i en liten, hög bunke. Kör med stavmixern i några minuter tills en fluffig majonnäs bildas. Häll upp i en glasburk och ställ i kylen.

2. Stek baconskivorna på medelvärme tills de blivit krispiga. Låt rinna av på hushållspapper och hacka sedan baconskivorna i småbitar.

3. Stek den skivade löken i en stor klick smör på medelvärme i några minuter, tills den blivit lite mjuk. Den ska inte få färg. Tillsätt vitlöken och fräs i någon minut till.

4. Tillsätt chili, spenat, salt och peppar och fräs under omrörning tills spenaten ”krympt”.

5. Salta och peppra laxkotletterna och stek dem på medelvärme i kokosolja eller smör.

6. Fördela alltihop på två tallrikar och servera med citronklyftor och majonnäs.

mayo

Laxkotlett med avokadohollandaise och bondbönor

Huvudrätt, Tillbehör | 16 augusti, 2014 | By

lax med avokadohollandaise

Lax och avokado är ju den perfekta smakkombinationen, och till detta inlägg ville Najni testa att göra något nytt och spännande av avokadon. Resultatet blev en fluffigt len och alldeles, alldeles oemotståndlig avokadohollandaise! Men läckerheterna på tallriken stannar inte vid detta – nej då. Ty Najni har varit på en liten Österlenutflykt nu igen, och som sig bör efter sådana äventyr kom Najni givetvis inte heller denna gång hem tomhänt. Vi bodde en natt på ett litet Bed & Breakfast i närheten av Kåseberga, och som närmsta granne hade vi inget mindre än självaste Kåsebergaodlingen – en ekologisk gårdsbutik där man kan köpa allehanda smaskigheter som odlas på ägorna. Fångsten blev ett gäng vackert knallgula tomater och en hög med bondbönor. Det sistnämnda har Najni endast ätit ute på lokal, och då alltid tänkt att såna där måste jag allt laga hemma någon gång. Bondbönorna ser ut som grova ärtskidor ungefär. Innan tillagningen måste de spritas, vilket innebär att man öppnar ”skidorna” och plockar ut bönorna. Sedan kokar man dem i saltat vatten i 3-8 minuter, beroende på hur al dente man vill ha dem. Sedan kan man antingen äta dem som de är, efter att ha sköljt dem i kallt vatten, eller ta bort det ljusgrå innerskalet. Då smakar bönorna lite mer som gröna ärtor och får en snyggare färg, men denna gång ville jag testa att äta dem med innerskalet kvar, för att få en lite mer rustik och ”bönig” smak. Om sanningen ska fram var jag dessutom för lat och hungrig för att orka pilla med skalet 😉 Nåväl. När Najni stod i fiskdisken för att köpa sina laxkotletter föll hennes lystna blickar dessutom på en skål med rökta räkor … Då Najni liksom Oscar Wilde kan motstå allt utom frestelser, kunde hon så klart inte låta bli att köpa några. Rätten blir förstås löjligt smarrig även utan räkinslaget. Välj själva hur överdådig ni vill ha er middag, foodies!

 

INGREDIENSER     2 personer

 

2 laxkotletter

valfri mängd bondbönor

2 gula små tomater

1 skvätt olivolja

1 skvätt citronsaft

salt

peppar

6 rökta räkor

2 dillkvistar

 

Avokadohollandaise

1 medelstor väl mogen avokado

2 äggulor

1 msk citronsaft

1 nypa cayennepeppar

0,5 tsk salt

1,5 msk upphettad rapsolja

 

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser till avokadohollandaisen utom oljan i en matberedare. Kör i ca 2 minuter.

2. Tillsätt den varma oljan gradvis, lite i taget, medan du fortsätter att köra matberedaren, tills allt är blandat.

3. Sprita bondbönorna och koka dem i saltat vatten i 3-8 minuter. Skölj i kallt vatten i ett durkslag. Häll tillbaka dem i kastrullen och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och peppar.

4. Stek laxkotletterna i smör och olivolja på medelvärme i några minuter på varje sida. Stänk över lite citronsaft. Salta och peppra.

5. Arrangera lax, avokadohollandaise, bondbönor, tomat och räkor på två tallrikar. Som kronan på verket petar man dit en liten dillkvist.

 

Design P

 

Svart spaghetti med lax- och saffranssås

Huvudrätt | 16 juli, 2014 | By

svart spaghetti

God middag, foodies. I går kväll tog jag mig en liten tripp till Food Heaven – en underbar plats där smaklökarna dansar av glädje. Som ni vet är detta en av Najnis älsklingsplatser. Helst skulle jag vilja tillbringa all min vakna tid där, men ibland pockar ju livet som bekant på uppmärksamhet när det gäller andra saker än mat. Vill ni hur som helst göra en visit i Food Heaven ni med – laga denna ljuvliga spaghetti med lax- och saffranssås!  Resan påbörjas redan när man står i köket och skär laxfilén i aptitretande små kuber, och när man en stund senare sticker näsan i kastrullen med puttrande saffranssås, ja då är man halvvägs. När man sedan sitter vid matbordet och rullar upp några spaghettistrån med gaffeln, för att sedan spetsa en laxbit på densamma och därpå låter smakerna blandas i munnen, då vet man att man nått sin destination. Den svarta spaghettin jag använder i receptet är gjord på svarta bönor, och har en kolhydrathalt på runt 16 procent. Den finns i en grön mungbönvariant också, vilken är toksmaskig den med. Jag köper min bönpasta på Reco Organic Market här i Malmö, men råkar ni inte bo i närheten av den butiken kan ni få tag på bönpasta i flera butiker på nätet. Eller använd vanlig spaghetti om ni inte äter Lchfkost, vetja. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

1 paket spaghetti på svarta bönor

750 g färsk laxfilé, skuren i kuber

5 dl vispgrädde

1,5 dl vitt vin

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk tomatpuré

2 krm cayennepeppar

1 kuvert saffran

1 knippe färsk dill

1,5 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk citronsaft

1 nypa sötströ eller annan sockerersättning

1 stor smörklick

salt

 

Gör så här:

1. Vispa ihop alla såsingredienserna utom smöret, citronsaften och dillen. Låt det sjuda under omrörning i ca 30 minuter, eller tills såsen blivit lagom tjock. Tillsätt smörklicken och rör runt tills den smält.

2. Koka under tiden spaghettin enligt instruktionerna på paketet. Rör i en klick smör när du hällt av vattnet.

3. När såsen sjudit i ca 30 minuter och smörklicken är iblandad och smält – rör i den finhackade dillen och citronsaften (spara några små dillkvistar till dekoration).

4. Lägg ner laxkuberna i såsen och rör runt försiktigt. Låt det sjuda några minuter till, tills laxen blivit precis genomkokt. Smaka av med salt om det behövs.

5. Arrangera på tallrikar och dekorera med dillkvistar.

6. Välkomna till Food Heaven!

 

Design O

 

Lax med sparris och ärtpesto

Huvudrätt | 26 maj, 2014 | By

bild

Nej men se god middag på er! Det har väl knappast undgått någon foodie att vi befinner oss mitt uppe i den ljuvligaste av säsonger – nämligen sparrissäsongen. Här i Najnis kök äts det sparris mest hela tiden i dessa dagar. Sparrisen till detta recept kom jag över på Bondens Marknad, som hålls vissa lördagar varje säsong på Drottningtorget här i Malmö. En riktig dröm för alla foodies, vill jag lova! På marknaden säljer traktens bönder, osttillverkare, fruktodlare med flera lokala råvaror av högsta kvalitet, och givetvis går man aldrig tomhänt därifrån. Förutom sparris kom jag den här gången hem med ett saftigt litet rökt gåsbröst och en hjort- och vildsvinskorv, som förtärdes i parken igår på årets första picknick. Receptet på ärtpesto i dagens inlägg har jag snott från det senaste numret av Buffé (nr 5, 2014). Och Holy Moly, så gott det blev! Kombinationen av hasselnötter, västerbottensost och ärtor är inte att leka med … och sparris och lax till det – a match made in heaven 🙂 Den middagen förtärdes under förtjusta små tillrop, kan jag avslöja. Och ett glas franskt, blekrosa rosévin därtill gjorde ju inte det hela sämre. Smaklig spis – hoppas ni blir lika förtjusta som jag blev i min lax med sparris och ärtpesto!

 

INGREDIENSER    4 personer

Ärtpesto

3 dl frysta, tinade gröna ärtor

0,5 dl hasselnötter, gärna rostade

1 skalad och riven vitlöksklyfta

1 dl riven västerbottensost

1 msk citronsaft

0,5 dl olivolja, gärna med citronsmak

salt och peppar

 

1 knippe sparris

700 g laxfilé

några cocktailtomater

4 citronklyftor

en skvätt olivolja

flingsalt

 

Gör så här:

1. Salta och peppra laxen. Ugnsbaka den i 175 grader ca 30 minuter, eller tills den blivit precis genomstekt.

2. Mixa alla ingredienser till peston i matberedare. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten om du vill ha den lite lösare.

3. Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten.

4. Arrangera på tallrikar, peta dit några cocktailtomater och citronklyftor. Avsluta med att ringla lite olivolja över sparrisen, och strö över lite flingsalt.

5. Njuuuuuuuuut!

 

Design I (1)

 

 

 

Shiratakinudlar med lax, räkor och bläckfisk

Huvudrätt | 24 januari, 2014 | By

bild (43)

Känslan när man irrar runt på ICA och försöker spontankomponera kvällens middag i huvudet utifrån vad man hittar i hyllorna… Jag tar ett varv på grönsaksavdelningen, grabbar tag i en präktig ekologisk paprika, alltid en början, vad mer jo persilja, det är ju gott, men vi kan väl inte sitta och gnaga på en paprika med hackad persilja till middag inte… hmmm, just det jag har ju shiratakinudlar hemma…nudlar, pasta, krämig, gräddig sås… vänta nu en påse räkor, det blir bra. Och lax – färsk och spänstig, skuren i kuber, mmmm, lax, jomenvisst- mot fiskavdelningen! Och väl vid fiskavdelningen – vad tror ni jag får syn på? Bläckfisk, foodies! Såna där små läckra babybläckfiskar man kan spetsa på sin gaffel som en lagom liten munsbit, såna där som är så goda så man blir tokig. Dem kunde jag förstås inte motstå. Så håll till godo: här får ni receptet på en middag som började med en paprika och slutade i värsta bläckfiskorgien 🙂 Så kan det gå i Najnis värld!

INGREDIENSER    2 personer

200 g laxfilé

6 st babybläckfiskar

2 dl skalade räkor

1 schalottenlök

1 färsk röd chilifrukt

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk tomatpuré

1 dl vitt vin

2,5 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 paket saffran

1 knippe hackad persilja

0,5 tsk paprikapulver

1 nypa sötströ

till servering:

2 paket shiratakenudlar

2 limeklyftor

bild (44)

Gör så här:

1. Finacka schalottenlök, den ena vitlöken, chili och paprika. Fräs några minuter i smör och olivolja på medelvärme. Det ska inte få färg.

2. Häll i vinet och låt hälften koka bort. Häll sedan i grädde, creme fraiche, fond, sötströ, saffran och paprikapulver. Koka under lock i ca 10 minuter.

3. Skär laxen i kuber och lägg ned i såsgrytan. Sjud några minuter till, tills laxen är genomkokt, och strö över räkor och persilja. Spara några räkor till dekoration.

4. Stek bläckfiskarna i olivolja några minuter, tills de blivit genomstekta och fått färg. Hacka den sista vitlöksklyftan och låt den steka med på slutet. Salta och peppra.

5. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Lägg upp nudlarna på tallrikar och servera med såsen, bläckfisken, räkor och limeklyftor.

 

Design L

Laxmousse med räkor

Förrätt | 6 november, 2013 | By

bild (23)

Vissa dagar måste man bara ha laxmousse! Senast en sådan laxmoussedag infann sig var när vi firade min mammas 70-årsdag nyligen. Laxmoussen serverades till förrätt och sköljdes ner med ett glas Cava. Succé! Men denna förföriskt läckra anrättning passar precis lika bra som lyxig ensamlunch en regnig onsdag, när man behöver påminnas om det goda här i livet.

INGREDIENSER    4 personer

400 g kallrökt lax

100 g rumsvarmt smör

1 dl creme fraiche

saften från 1 citronklyfta

några stänk worcestershiresås

2 msk hackad gräslök

svartpeppar

4 gräslöksstrån till dekoration

4 romansalladsblad

4 citronklyftor till dekoration

20 räkor

4 cocktailtomater

Gör så här:

Lägg smör, lax, creme fraiche, peppar, worcestershiresås, citronsaft och hackad gräslök i en matberedare med kniv. bild (25)Mixa till önskad konsistens. Skala räkorna. Lägg salladsbladen på 4 tallrikar. Forma moussen till ägg med två skedar, och lägg på salladsbladen. Klipp gräslöksstråna på mitten och lägg i kors på moussen. Garnera med räkor, cocktailtomat och citronklyftor.

Lax med rosa sås

Huvudrätt | 3 september, 2013 | By

bild (3)

 

 

 

 

Ikväll serverades fisk till middag i Najnis kök. Denna rosafärgade sås är inte att leka med … Provlaga själv så får du se!

 

 

 

INGREDIENSER    4 personer

4 laxkotletter eller 600 gram laxfilé

1 squash

1 paprika

1 gul lök

1 broccoli

1 tsk dillfrön

några matskedar olivolja

Sås

5 dl vispgrädde

1,5 dl vitt vin

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1,5 msk hummerfond

1 tsk paprikapulver

1-2 tsk citronsaft

1 nypa sötströ eller annan sockerersättning

1 stor smörklick

Dekoration

20 räkor

4 citronklyftor

Och så här gör man

Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönskerna i stora bitar. Lägg dem i en långpanna, strö över dillfröna och ringla över olivoljan. Salta. Ställ in hela härligheten i ugnen. Blanda ihop alla ingredienser till såsen utom citronsaften, smörklickenoch paprikapulvret i en kastrull. Vitlöksklyftan skalar du och lägger i hel. Låt såsen koka ihop utan lock tills den blir lagom tjock. Det brukar ta 20-30 minuter. Rör ofta. Stek laxkotletterna på medelvärme tills de är precis genomstekta. När allt annat är klart tar du av såskastrullen från plattan och smakar av med citronsaft, paprikapulver och, just det, den stora smörklicken.  Lägg på räkorna och citronklyftorna på varje tallrik. Hugg in!