Najnis kök

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål

Huvudrätt | 10 november, 2016 | By

Torskrygg

Torskrygg i mumsigt sällskap

Efter alla dessa efterrätter som figurerat på denna blogg på sistone, tänkte Najni att det kanske kunde vara dags för ett riktigt mumsigt middagsrecept, och varför då inte en torskrygg i läckert sällskap av exempelvis kapris, citron och rostad brysselkål med hasselnötter, så säg…? 

Faktum är att denna rätt nog är den godaste fiskrätt jag haft nöjet att sätta tänderna i på länge, så tveka inte, alla fiskfantaster out there: laga Najnis torskrygg i mumsigt sällskap i helgen! 🙂 Det är liksom något med den där speciella kombinationen av sältan från kaprisen, syrligheten från citronen,  knaprigheten från hasselnötterna, den lilla hinten av beska från brysselkålen … ja ni fattar. Visst börjar det väl vattnas i munnen nu, foodies? Allra bäst blir det om man använder färsk torskrygg, men givetvis går det också bra med fryst. Eller vanlig torskfilé, om ni vill komma lite billigare undan. Och bli inte förtvivlade om en del av paneringen ramlar av när ni steker torskryggen – den blir nämligen en perfekt redning till skysåsen som ska lagas i samma panna när torsken är klar.

Åh – här sitter man minsann och blir alldeles hungrig vid blotta tanken på torskryggen i sitt mumsiga sällskap – trots att en matig omelett just slank ner till middag. Här i Najnis kök sköljdes fiskläckerheten ner med enbart vatten, men jag kan allt tänka mig att ett glas svalt Chardonnay skulle passa alldeles förträffligt till anrättningen. 

Enjoy, foodies!

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål
Serves 3
En snabbfixad och ljuvligt god fiskmiddag!
Write a review
Print
Torskryggen
  1. 3 portionsbitar torskrygg
  2. 1 dl mandelmjöl
  3. 0,25 tsk salt
  4. 3 msk olivolja
  5. 1 rejäl smörklick
  6. 2 dl vatten
  7. 0,5 msk kycklingfond
  8. 2 msk citronsaft
  9. 3 msk kapris, sköljda
  10. 2 msk persilja, finhackad
Brysselkålen
  1. 250 g brysselkål
  2. 0,5 dl hasselnötter
  3. 2 msk olivolja
  4. 1 msk japansk soja
  5. 1 tsk honung
  6. chiliflakes
Börja med brysselkålen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort lite av den nedersta delen på brysselkålen.
  3. Dela kålen på mitten och lägg dem i en smord ugnsform.
  4. Grovhacka hasselnötterna och strö dem över brysselkålen.
  5. Blanda olivolja, soja och honung, och ringla blandningen över kålen och nötterna.
  6. Strö valfri mängd chiliflakes över hela härligheten, och ugnsbaka i ca 25 minuter.
  7. Håll koll så det inte bränns - lägg i så fall aluminiumfolie över formen mot slutet.
Medan kålen gosar sig i ugnen, fixa torsken
  1. Blanda mandelmjöl och salt på en stor tallrik.
  2. Skölj fisken och torka bitarna med hushållspapper.
  3. Vänd fiskbitarna i mandelmjölet, så att de täcks ordentligt.
  4. Värm olivoljan och halva smörklicken i en stekpanna på medelvärme.
  5. Stek torskbitarna i 2-3 minuter på varje sida, och lägg dem sedan på en tallrik och täck med aluminiumfolie.
  6. Häll vatten, citronsaft, kycklingfond och kapris i samma stekpanna som torsken stektes i, och rör runt ordentligt, så att eventuella rester av mandelpaneringen blandas med vätskan.
  7. Sjud tills såsen reducerats till ca hälften. Stäng sedan av värmen och låt den sista hälften av smörklicken smälta i såsen.
  8. Smaka ev av med mer kycklingfond eller salt.
  9. Lägg torskbitarna på tallrikar, häll över den ljuvliga såsen och strössla över persilja.
  10. Servera med den rostade brysselkålen, och kanske ett glas välkylt, vitt vin?
Najnis kök http://www.najniskok.se/
torskrygg med kapris, brysselkål och hasselnötter

torskrygg i mumsigt sällskap

 

 

 

Lchfbröd med nötter och frön

Bakverk, Tillbehör | 10 april, 2016 | By

Lchfbröd med nötter och frön

Lchfbröd med nötter och frön

Lowcarbbröd med nötter och frön

Lchfbröd med nötter och frön

Hej foodies! Najni is back – efter en välbehövlig semestervecka i det soliga Spanien. Där har det givetvis frossats i bäckfisk, fisk, skaldjur och paella hela veckan lång, men dagens inlägg blir trots detta faktum inte fisk- eller Spanienrelaterat. Nej, ty Najni råkade tidigare idag impulsbaka detta fantastiska nöt- och fröbröd, då hon plötsligt blev sugen på att baka. Nu har brödet just svalnat, efter att ha spridit de smaskigaste av dofter här i Najnis kök, och ligger skivat i små påsar i frysen. Vilken lycka att bara kunna hiva fram en påse med läckert Lchfbröd när man kommer hem trött och hungrig efter en hård arbetsdag, stoppa en brödskiva i brödrosten och strax därpå njuta av den ljuvliga smaken av varmt bröd med smältande smör på, och kanske några ostskivor därtill … Detta måste ni testa, foodies! Lchfbrödet passar lika bra till frukost som till ostbrickan med ett glas vin till. Och vilka nötter och fröer man har i sitt bröd spelar inte så stor roll. Man kan mixa lite som man vill beroende på vad man har hemma. Det går förstås lika bra med valnötter istället för pekannötter.

Lchfbröd med nötter och frön
Yields 1
Glutenfritt bröd som passar utmärkt till frukost såväl som till ostbrickan.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1,5 dl pumpakärnor
  2. 1 dl hela linfrön
  3. 1,5 dl solrosfrön
  4. 0,5 dl skalade sesamfrön
  5. 0,5 dl chiafrön
  6. 1,5 dl mandel
  7. 1,5 dl hasselnötter
  8. 1,5 dl pekannötter
  9. 1,5 tsk salt
  10. 6 ägg
  11. 0,5 dl smält kokosolja utan smak (eller annan neutral olja)
  12. 0,5 dl vatten
Instructions
  1. Hacka nötter och mandlar mycket grovt. Det ska vara ganska stora bitar.
  2. Blanda mandel och nötter med övriga ingredienser i en stor bunke.
  3. Häll degen i en stor, avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda brödet i ca 1 timme i 175 grader. Kolla noga så det inte bränns.
  5. Låt det svalna på ett ugnsgaller.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Lchfbrödskivor

Lchfbröd med nötter och frön

Glutenfritt nöt- och fröbröd

Lchfbröd med nötter och frön

 

Kanelsnurror Lchf

Bakverk, Sötsaker | 5 mars, 2016 | By

Kanelsnurror

Kanelsnurror

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanelsnurror

kanelsnurror

Nej men se hello på er, foodies! Lördag igen. Och vad passar väl bättre en kulen och gråtrist marslördag som denna än att skapa storverk i sitt kök, så säg…? Resultatet av Najnis kökshärjningar idag blev några tokläckra små bakverk, som Najni efter en stunds funderingar beslöt sig för att döpa till kanelsnurror. Kanel är ju så gott att man liksom aldrig får nog av recept innehållande denna smaskiga krydda, eller hur, foodies? Kanelsnurrorna som såg dagens ljus  här i Najnis kök i dag innehåller dessutom en lite otippad ingrediens som jag inte tror någon hade kunnat gissa sig till vad det är för något. Ty denna hemliga ingrediens är inte så vanligt förekommande i bakverk. Vad är då den hemliga ingrediensen? Jo – mozarellaost! Inte den där klumpen som ligger i vatten i en vit liten påse, utan den färdigrivna, lite fastare sorten som finns att köpa i genomskinliga påsar. Inte för att Najni har för vana att köpa färdigriven ost, men just i detta recept passar den förvånande nog alldeles utmärkt, då den bidrar med en smaskig seghet som annars kan vara svår att åstadkomma i Lchf-bakverk. Dofterna som sprider sig i hemmet under tillverkningen av dessa kanelsnurror är för övrigt av det allra, allra ljuvligaste slaget. Njut era kanelsnurror lätt ljumna, med en kopp kaffe till. Och ni som liksom Najni inte kan få nog av kanel: välkomna att även spana in mitt recept på Lchf-vänliga kanelbullar

Kanelsnurror
Yields 10
Alla kanelälskares dröm!
Write a review
Print
Deg
  1. 1,25 dl mandelmjöl
  2. 4 msk kokosmjöl
  3. 3 msk sötströ eller annan sötning
  4. 1 tsk bakpulver
  5. 0,5 krm salt
  6. 3,5 dl färdigriven mozarellaost i påse (jag tog Ica Basic)
  7. 75 g smör
  8. 1 ägg
  9. 0,5 tsk vaniljextrakt
Fyllning
  1. 2 tsk sötströ eller annan sötning
  2. 1,5 tsk kanel
  3. 25 g smält smör
Instructions
  1. Blanda mandelmjöl, salt, bakpulver, sötströ och kokosmjöl i en bunke.
  2. Smält smöret och osten tillsammans i en stor kastrull på låg värme. Rör kraftigt med en slickepott under tiden, tills allt är ordentligt smält och sammanblandat.
  3. Tillsätt vaniljextrakt och ägg och rör ordentligt.
  4. I med mjölblandningen och blanda tills det blir en fast deg.
  5. Smält smöret till fyllningen.
  6. Lägg degen direkt på köksbänken och kavla ut till en tunn rektangel. Den ska dock inte vara så tunn så degen går sönder.
  7. Pensla kaveln med lite av det smälta smöret om degen verkar fastna, eller lägg ett bakplåtspapper över degen.
  8. Pensla degrektangeln med hälften av det smälta smöret och strö över ca två tredjedelar av kanel- och sötströblandningen.
  9. Vik sedan degrektangeln på mitten, så att kanelblandningen göms inuti.
  10. Skär tio strimlor av degen med en vass kniv.
  11. Håll i båda delarna av en strimla och snurra strimlan i motsatt riktning ca tre gånger, tills en degsnurra har formats.
  12. Lägg degsnurrorna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dem med resten av det smälta smöret.
  13. Strö över resten av kanelblandningen och baka kanelsnurrorna i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter, eller tills de fått lite färg.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Kanelsnurra

Kanelsnurra

Kanelsnurra

kanelsnurra

Chokladiga mandel- och hasselnötsrutor

Bakverk, Sötsaker | 21 september, 2015 | By

mande1

mand2

God kväll på er, foodies! I dag tänker jag fresta med ett recept på ett riktigt ljuvligt godis, som varar lääänge då det är ganska mäktigt och det räcker med en liten bit för att bli nöjd. Jag hade vissa problem med att bestämma mig för vad jag skulle döpa de små läckerbitarna till. De innehåller nämligen såväl mandel och hasselnötter som kokos och choklad. Men något fick de ju heta, så då blev det chokladiga mandel- och hasselnötsrutor. Visst låter det underbart…? Och det är det också. Jag sitter här och börjar nästan dregla vid datorn när jag tänker mig en chokladig mandel- och hasselnötsruta med en kopp starkt kaffe och ett litet glas konjak till. Mmmm… Tur att två små läckra bitar finns kvar i mitt kylskåp! Vill man använda någon annan typ av nötsmör så går det givetvis bra. Jag kan tänka mig att hasselnötssmör till exempel skulle funka utmärkt, eller bara mandelsmör eller bara jordnötssmör. Jag tog en blandning av mandelsmör och jordnötssmör eftersom det var vad jag råkade ha hemma i mina gömmor. Extra kul (och mycket billigare) blir det om man använder hemgjort mandelsmör, men Najni får erkänna att hon använde färdigköpt. Faktum är att jag inom kort tänker testa att för första gången göra mitt eget mandelsmör, och då bloggar jag givetvis om det 🙂

Chokladiga mandel- och hasselnötsrutor 

INGREDIENSER     12-16 bitar

2 dl mandelmjöl

1,5 dl kokosflingor

1 krm steviapulver (eller annan sötning)

1 krm salt

2,5 dl mandelsmör (eller annat nötsmör)

1 tsk vaniljextrakt

1 dl hasselnötter, gärna rostade och skalade

3 msk jordnötssmör (jag använde Urtekrams, utan socker och med låg kolhydrathalt)

2 msk kokosolja

150 g mörk choklad med hög kakaohalt (tex Lindts 90%)

Och så här gör man:

  1. Blanda mandelmjöl, stevia, salt, grovhackade hasselnötter och kokos i en stor bunke.
  2. Smält mandelsmör och kokosolja på medelvärme i en kastrull. Rör ner vaniljextraktet. Rör sedan ner mandelmjölblandningen i mandelsmörblandningen.
  3. Fördela smeten i en medelstor, fyrkantig form.
  4. Smält chokladen och jordnötssmöret i vattenbad. Blanda ordentligt. Häll ut chokladblandningen jämnt över mandelsmörblandningen i formen.
  5. Ställ formen i kylen i ca tre timmar, eller tills chokladen stelnat.
  6. Skär 12-16 rutor och mumsa loss på din läckra skapelse.

mand3

Äppelpaj To Die For

Bakverk, Sötsaker | 12 september, 2015 | By

pajen1

Åååh, foodies, ni anar inte vilken läcker äppelpaj jag haft nöjet att sätta tänderna i denna helg! Jag tänkte att jag skulle experimentera fram ett lite annorlunda sätt att göra pajdeg på än den gamla vanliga smulvarianten, och resultatet blev alltså över förväntan 🙂 Dessutom har jag kokat ihop en tokläcker fransk köttgryta på högrev, svamp, apelsin och annat smaskelimumsigt, men den får ni vänta på till nästa inlägg. Man blir ju liksom helt uppspelt av all denna underbara höstmat man får frossa i så här års, eller hur?

pajen2

Äppelpaj To Die For

INGREDIENSER     4-6 personer (beroende på hur glupska de är)

175 g smör

2,5 dl mandelmjöl

0,75 dl kokosmjöl

1 msk sukrin (eller sötströ eller liknande)

1 msk honung

1 krm salt

1 tsk kardemumma, stött

0,5 msk kanel

1 tsk vaniljessens

1 ägg

1 dl kokosgrädde

skalet av 1 ekologisk citron, rivet

3 normalstora äpplen, skalade, urkärnade och tunt klyftade

valfri mängd mandelspån

ev 1 tsk extra honung att ringla över pajen

Och så här snickrar man ihop sin läckra paj:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser utom mandelspån i en bunke.
  2. Smält smöret och blanda ner de torra ingredienserna i smöret.
  3. Knäck i ägget, vaniljessensen och kokosgrädden och rör tills det blir en deg.
  4. Smörj en medelstor pajform och tryck ut degen i den. Tryck sedan ner äppleskivorna så tätt som möjligt i degen och strössla över mandelspån.
  5. Baka pajen i 175 graders ugnsvärme i 30-40 minuter, eller tills äppleskivorna mjuknat.
  6. Ringla eventuellt över lite extra honung när du tagit ut pajen. Servera härligheten ljummen med en klick vaniljgrädde till.

pajen3

Chokladdoppade marsipankulor

Sötsaker | 2 april, 2015 | By

godis1 - Kopia

godis2 - Kopia

Glad påsk, foodies! Här i Najnis kök råder nu full påskstämning, ty i detta hem tas påsken på största allvar, nästan lika mycket som julen. Najni älskar ju dessa högtider, som är en anledning så god som någon att njuta av god mat! Idag har jag faktiskt lite beslutsångest. Ska jag lägga ut receptet på den galet goda belgiska våfflan jag just slukat, eller ska jag lägga ut receptet på de lika galet goda marsipankulorna jag gjorde igår… dagens i-landsproblem, jag vet. Well, efter en stunds funderande kom jag fram till att ni idag ska få ta del av marsipankulereceptet, ty det känns mest påskigt, och det är ju faktiskt skärtorsdagen idag. Så får ni er den läckra belgiska våfflan till livs i nästa inlägg, jag lovar 😉 Marsipan ja – för detta godis hyser Najni de varmaste av känslor – och som tur är går det utmärkt att göra en lchf-variant av chokladdoppade marsipankulor. Ett varningens ord kan dock vara på sin plats: om ni använder bittermandelarom – ta inte mer än högst fyra droppar. Det är en starkt koncentrerad smak som är lätt att överdosera. Jag erkänner också att det inte är den roligaste av sysslor att skala 200 gram mandlar, men tro mig foodies – när ni sätter tänderna i er första marsipankula kommer ni att inse att det var mödan värt, ty detta godis är så försvinnande gott så jag förstår inte riktigt hur jag ska kunna låta bli att äta upp allihop nu med en gång. Jag har ju lovat att ta med marsipankulorna till påskaftonens knytkalas …

 

INGREDIENSER     ca 25 kulor

200 g mandel

4 msk valfri sötning (jag tog hälften xylitol och hälften sukrin melis, men det går lika bra med sötströ, stevia eller liknande. Tänk dock på att minska mängden sötning om du tar stevia, som är mycket koncentrerat)

0,25 dl grädde

några droppar bittermandelarom (kan uteslutas)

1 tsk romarom (kan uteslutas)

1 äggvita

100 g choklad med hög kakaohalt (jag tog hälften Lindts 90% och hälften 70%)

 

Hur gör man då? Jo, så här:

1. Skålla och skala mandeln

2. Kör några minuter i matberedare ihop med sötningen.

3. I med grädde, bittermandelarom och romarom. Kör några minuter till.

4. Tillsätt äggvitan och kör matberedaren igen. Blir det för torrt kan man droppa i lite mer grädde, men det ska bli en fast massa. Forma till en stor boll och låt den ligga i kylen i ca en halvtimme.

5. Forma små kulor, smält chokladen över vattenbad och doppa kulorna i chokladen.

6. Lägg kulorna på ett fat med bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.

 

godis3 - Kopia

Ramslökspesto

Tapas, Tillbehör | 13 juni, 2014 | By

bild

Nej men se God eftermiddag, foodies! Igår åkte Najni på utflykt till det ljuva Österlen – en lagom dagsutflykt härifrån Malmö. Till min stora glädje råkade mitt resesällskap känna till ett hemligt litet ställe vid en å, där man kan plocka ramslök. Jag har länge varit nyfiken på denna vitlöksdoftande växt, som på engelska kallas för Wild Garlic, och dyker upp som ingrediens i vart och vartannat recept så här års. Najni är ju som ni kanske vet svag för all mat som går att plocka i det vilda, som nässlor, bär och svamp, och igår fick jag alltså även göra ramslökens bekantskap. Tilläggas bör att om du är en foodie bosatt i Norrland så får du dessvärre leta förgäves efter ramslök i naturen, då den bara växer i södra halvan av landet. Men deppa inte ihop för det – ni har ju hjortron och annat smaskigt däruppe som vi skåningar är snuvade på här nere 😉 Hur som helst – När jag fraktat hem mitt ramslöksknippe lät jag bladen ligga i iskallt vatten en stund, torkade dem sedan med en handduk och förvarade dem i en plastpåse i kylen över natten, i hopp om att de skulle hålla sig fräscha tills idag. Och det gjorde de! Vad ska jag nu tillaga för något av min läckra lilla skörd …?, frågade sig Najni för en stund sedan i sitt kök, och bestämde sig till slut för att göra ramslökspesto. Pesto i alla möjliga och omöjliga former är ju en stor Najnifavorit. Det mixtrades och trixades så det stod härliga till med de ingredienser Najni råkade ha hemma, och här har ni resultatet. Peston planerar jag att ha som tillbehör till kvällens middag. Om det blir fågel, fisk eller nånting mittemellan återstår att se 😉

 

bild

 

INGREDIENSER     4-5 personer

ca 13 st medelstora ramslöksblad

1 dl skållad mandel

1,5 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

1 tsk citronsaft

rivet skal av 1 ekologisk citron

salt

peppar

 

Gör så här

Mixa alla ingredienser i matberedaren. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha peston lite lösare.

 

Tips: En pesto går att variera i det oändliga. Mandeln kan till exempel bytas ut mot pinjenötter, solrosfrön eller cashewnötter. Och diggar man västerbottensost mer än parmesan så går det lika bra.

 

stenshuvud