Najnis kök

Chokladbollar Lchf

Bakverk, Sötsaker | 26 mars, 2017 | By

Chokladbollar

Chokladbollar Lchf

Ni vet när man plötsligt får en bild i huvudet av en viss maträtt eller något visst bakverk man inte gjort på ett tag? Och sedan blir man liksom helt besatt, och går och tänker på den där speciella maträtten eller det där speciella bakverket i fråga, tills det bara är att ge efter för sina begär? Well, just en sådan bild dök upp i Najnis huvud för ett tag sedan,  på ett alldeles speciellt bakverk som jag bara kan bli så där oemotståndligt sugen på ibland, nämligen chokladbollar! Men inte såna där onyttiga, sockerstinna saker som får blodsockret att skjuta i höjden och tandtrollen att hoppa och dansa av glädje, förstås, nej, nej, utan en Lchf-vänlig variant, med bl a mandelmjöl och sötströ som ingredienser. 

Chokladbollar Lchf

Chokladbollar Lchf

Hur som helst – när väl chokladbollsfantasin intagit Najnis hjärna var det omöjligt att få bort den, så det var givetvis bara att lomma iväg och köpa ingredienserna och sedan ge sig i kast med chokladbollstillverkning i Najnis kök. En alls icke försumbar del av den läckra smeten åts upp redan under tillverkningsstadiet, det ska erkännas, men jodå, nog fick Najni ihop ett redigt fat med ljuvliga små  chokladbollar rullade i kokos till slut. Man borde verkligen baka sig en omgång chokladbollar lite oftare, eller hur, foodies…? 

 

Chokladbollar Lchf
Läckra små chokladstinna munsbitar, perfekta till en kopp kaffe!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100 g smör
  2. 3,5 dl mandelmjöl
  3. 3 msk kokosflingor (plus extra kokosflingor att rulla bollarna i)
  4. 1 tsk vaniljpulver
  5. 0,5 dl sötströ
  6. 5 msk kakao
  7. 1 msk riktigt starkt kaffe (kan uteslutas)
Instructions
  1. Kör alla ingredienserna i en matberedare tills du får en jämn smet.
  2. Ställ eventuellt in smeten att stelna en stund i kylen, om den är väldigt lös.
  3. Rulla sedan små bollar, och rulla dem i resten av kokosflingorna.
  4. Ställ i kylen någon timme.
  5. Frossa!
Notes
  1. Gillar man inte kokos kan man testa att rulla bollarna i krossade hasselnötter eller mandlar i stället.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Chokladbollar

Chokladbollar Lchf

 

 

 

 

Cheesecake med choklad och kokos, Lchf

Bakverk, Sötsaker | 13 november, 2016 | By

cheesecake, choklad, kokos

Cheesecake med choklad och kokos

cheesecake, choklad, kokos, minicheesecake

Cheesecake med choklad och kokos

Hej foodies!

Najni har upptäckt en sak: att creamcheese och kokosgrädde passar alldeles utmärkt ihop 🙂 Jag blev plötsligt väldigt sugen på cheesecake i dag, och choklad är jag ju mer eller mindre alltid sugen på, så resultatet av det hela blev dessa små chokladfrestelser med en touch av kokos och vanilj. 

Faktum är att de är betydligt enklare att sno ihop än vad man skulle kunna tro. Har ni bara en muffinsplåt i er ägo, så kommer tillverkningen av minicheesecakes med choklad och kokos att gå som en dans. Och nu menar jag inte en sån där muffinsplåt för amerikanska jättemuffins, utan en sån för den mer normalstora, svenska varianten av muffins. Fast det är klart – nog skulle man kunna använda den förstnämnda varianten med, om man känner för att sätta i sig en enorm cheesecake, förstås … dock är Najnis cheesecakes ganska mäktiga, så jag rekommenderar som sagt den mindre varianten av muffinsplåt, för då blir varje cheesecake en alldeles lagom liten efterrättsportion, perfekt som avslutning på en god middag, eller till eftermiddagsfikat! Och missa inte momentet att smörja muffinsplåtens hål, för då kan de små läckerbitarna bli svåra att få ut.

Vad gäller sötning, så kan man prova sig fram till vilket sötningsmedel man själv föredrar, och i vilka mängder. I mitt cheesecakerecept har jag använt en kombination av sötströ (finns på Ica) och steviadroppar, men om man vill kan man ersätta en del eller hela mängden sötning med exempelvis honung, om man inte äter strikt Lchf. Ett annat förslag på variation, om man vill festa på en mejerifri liten cheesecake, är att byta ut creamcheesen mot mer kokosgrädde i stället. Och diggar man inte smör kan man ersätta det med kokosolja.

Nu till receptet på Najnis cheesecakes:

Cheesecake med choklad och kokos, Lchf
Oemotståndliga små chokladmunsbitar, perfekta till dessert eller för att förgylla din fikapaus.
Write a review
Print
Degen
  1. 0,75 dl kokosflingor
  2. 4,5 msk mandelmjöl
  3. 2 tsk kokosmjöl
  4. 1 nypa salt
  5. 1 msk sötströ eller annan sötning
  6. 2,5 msk smält smör eller kokosolja
Fyllningen
  1. 1 ask creamcheese (jag tog Icas, men det går lika bra med t ex Philadelphia)
  2. 1 burk kokosgrädde, bara den tjocka delen, vattnet kan hällas av (OBS - INTE kokosmjölk, då blir det för löst)
  3. 2 msk kakao
  4. 1 msk sötströ
  5. 5-10 droppar flytande stevia
  6. 1 tsk vaniljextrakt
  7. kokosflingor till dekoration
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj 6 hål i en muffinsplåt av standardstorlek
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna till degen, och tillsätt det smälta smöret och stevian
  4. Rör runt ordentligt
  5. Fördela degen jämnt i de 6 smorda muffinshålen, och pressa ihop degen ordentligt med hjälp av t ex ett litet dricksglas
  6. Baka i 5-8 minuter, eller tills degen börjar bli lite ljusbrun i kanterna (kakorna ska vara ganska ljusa)
  7. Låt degbottnarna svalna i plåten
  8. Kör alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare i några minuter, tills fyllningen är fluffig och allt är ordentligt blandat
  9. Använd bara den tjocka, översta delen av innehållet i kokosgräddburken, och häll av vattnet
  10. Smaka av om det behövs mer sötning
  11. Fördela fyllningen på de avsvalnade kakbottnarna, och strössla lite kokosflingor över varje cheesecake
  12. Ställ sedan in hela plåten i kylen i minst en timme, och skär sedan försiktigt med en kniv runt kanterna, och bänd upp kakorna från plåten
  13. Mumsa loss!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
cheesecake, choklad, kokos, lchf, dessert, glutenfritt

Cheesecake med choklad och kokos

 

 

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål

Huvudrätt | 10 november, 2016 | By

Torskrygg

Torskrygg i mumsigt sällskap

Efter alla dessa efterrätter som figurerat på denna blogg på sistone, tänkte Najni att det kanske kunde vara dags för ett riktigt mumsigt middagsrecept, och varför då inte en torskrygg i läckert sällskap av exempelvis kapris, citron och rostad brysselkål med hasselnötter, så säg…? 

Faktum är att denna rätt nog är den godaste fiskrätt jag haft nöjet att sätta tänderna i på länge, så tveka inte, alla fiskfantaster out there: laga Najnis torskrygg i mumsigt sällskap i helgen! 🙂 Det är liksom något med den där speciella kombinationen av sältan från kaprisen, syrligheten från citronen,  knaprigheten från hasselnötterna, den lilla hinten av beska från brysselkålen … ja ni fattar. Visst börjar det väl vattnas i munnen nu, foodies? Allra bäst blir det om man använder färsk torskrygg, men givetvis går det också bra med fryst. Eller vanlig torskfilé, om ni vill komma lite billigare undan. Och bli inte förtvivlade om en del av paneringen ramlar av när ni steker torskryggen – den blir nämligen en perfekt redning till skysåsen som ska lagas i samma panna när torsken är klar.

Åh – här sitter man minsann och blir alldeles hungrig vid blotta tanken på torskryggen i sitt mumsiga sällskap – trots att en matig omelett just slank ner till middag. Här i Najnis kök sköljdes fiskläckerheten ner med enbart vatten, men jag kan allt tänka mig att ett glas svalt Chardonnay skulle passa alldeles förträffligt till anrättningen. 

Enjoy, foodies!

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål
Serves 3
En snabbfixad och ljuvligt god fiskmiddag!
Write a review
Print
Torskryggen
  1. 3 portionsbitar torskrygg
  2. 1 dl mandelmjöl
  3. 0,25 tsk salt
  4. 3 msk olivolja
  5. 1 rejäl smörklick
  6. 2 dl vatten
  7. 0,5 msk kycklingfond
  8. 2 msk citronsaft
  9. 3 msk kapris, sköljda
  10. 2 msk persilja, finhackad
Brysselkålen
  1. 250 g brysselkål
  2. 0,5 dl hasselnötter
  3. 2 msk olivolja
  4. 1 msk japansk soja
  5. 1 tsk honung
  6. chiliflakes
Börja med brysselkålen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort lite av den nedersta delen på brysselkålen.
  3. Dela kålen på mitten och lägg dem i en smord ugnsform.
  4. Grovhacka hasselnötterna och strö dem över brysselkålen.
  5. Blanda olivolja, soja och honung, och ringla blandningen över kålen och nötterna.
  6. Strö valfri mängd chiliflakes över hela härligheten, och ugnsbaka i ca 25 minuter.
  7. Håll koll så det inte bränns - lägg i så fall aluminiumfolie över formen mot slutet.
Medan kålen gosar sig i ugnen, fixa torsken
  1. Blanda mandelmjöl och salt på en stor tallrik.
  2. Skölj fisken och torka bitarna med hushållspapper.
  3. Vänd fiskbitarna i mandelmjölet, så att de täcks ordentligt.
  4. Värm olivoljan och halva smörklicken i en stekpanna på medelvärme.
  5. Stek torskbitarna i 2-3 minuter på varje sida, och lägg dem sedan på en tallrik och täck med aluminiumfolie.
  6. Häll vatten, citronsaft, kycklingfond och kapris i samma stekpanna som torsken stektes i, och rör runt ordentligt, så att eventuella rester av mandelpaneringen blandas med vätskan.
  7. Sjud tills såsen reducerats till ca hälften. Stäng sedan av värmen och låt den sista hälften av smörklicken smälta i såsen.
  8. Smaka ev av med mer kycklingfond eller salt.
  9. Lägg torskbitarna på tallrikar, häll över den ljuvliga såsen och strössla över persilja.
  10. Servera med den rostade brysselkålen, och kanske ett glas välkylt, vitt vin?
Najnis kök http://www.najniskok.se/
torskrygg med kapris, brysselkål och hasselnötter

torskrygg i mumsigt sällskap

 

 

 

Päronkaka paleo

Bakverk, Sötsaker | 30 oktober, 2016 | By

Päronkaka med toscatäcke

Päronkaka paleo

Päronkaka med toscatäcke, glutenfri

päronkaka paleo

God söndagskväll på er, foodies! 

Finns det månne någon där ute som sitter och undrar i sitt stilla sinne vad ni ska ta er till med alla päron som ligger och skräpar…? Well, i så fall: undra no more, ty det finns väl egentligen bara en sak att göra: baka Najnis päronkaka med ett knäckigt lager av oemotståndlig toscasmet på toppen 😉 Kakan är förvisso ingenting för den som äter strikt Lchf, men för er som liksom Najni äter en slags blandning av liberal Lchf och Paleokost är denna päronkaka en utomordentligt god idé, vill jag lova! En klick lättvispad grädde spetsad med lite vaniljextrakt, eller ännu hellre, riktig vaniljstång, gör susen som tillbehör. När det gäller sötning så gör man ju förstås lite som man vill. Najni valde att ha sötströ i kaksmeten och en blandning av honung och sötströ i toscalagret, med ett mycket läckert resultat 🙂 Kakan går ju förstås också att variera i det oändliga. Byt ut kardemumma mot kanel, ta äpplen istället för päron, skippa citronskalet, eller hitta på någon annan alldeles egen och personlig touch åt er kaka, vetja. Och skriv gärna i kommentarsfältet hur ni gjorde och hur resultatet blev. Ty Najni vill mer än gärna ta del av era experiment i köket, foodies.

Nåväl – nu till receptet:

päronkaka paleo
En alldeles, alldeles underbar päronkaka med knäckigt toscatäcke!
Write a review
Print
Smeten
  1. 1, 25 dl mandelmjöl
  2. 1 dl hasselnötsmjöl (eller ta mer mandelmjöl istället)
  3. 1,5 msk kokosmjöl
  4. 0,5 dl sötströ
  5. 1 tsk mald kardemumma
  6. 1,5 tsk bakpulver
  7. 1 tsk vaniljextrakt
  8. skalet av 1 riven citron, ekologisk
  9. 150 g smält smör
  10. 4 ägg
  11. 3 päron, väl mogna
Toscatäcke
  1. 100 g smör
  2. 7 msk grädde
  3. 200 g sötmandel, skållade och skalade
  4. 4 msk honung
  5. 2 msk sötströ
Till servering
  1. Vispad grädde smaksatt med vanilj
Instructions
  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Vispa äggen fluffiga tillsammans med vaniljextrakt och citronskal.
  3. Skala, kärna ur och hacka päronen i små bitar.
  4. Blanda de torra ingredienserna med äggblandningen och det smälta smöret.
  5. Rör ner päronbitarna.
  6. Häll smeten i en smord och bröad springform. Najni brukar använda mandelmjöl som "ströbröd".
  7. Baka kakan i ca 30 minuter i 175 grader.
Gör toscasmeten under tiden
  1. Smält smör, grädde, honung och sötströ i en kastrull. Låt sjuda ca 10 minuter under omrörning, tills det tjocknar lite.
  2. Tillsätt den grovhackade mandeln.
  3. Sjud en stund till.
  4. Häll sedan toscasmeten över kakan, och grädda i ca 15 minuter till, tills kakan är fast och toscasmeten fått lagom med färg.
  5. Låt svalna lite, tills toscatäcket stelnat.
  6. Mumsa loss!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Glutenfri päronkaka med toscatäcke

Päronkaka paleo

Toscakaka med päron, glutenfri

Päronkaka paleo

toscakaka med päron

Päronkaka paleo

Kanelsnurror Lchf

Bakverk, Sötsaker | 5 mars, 2016 | By

Kanelsnurror

Kanelsnurror

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanelsnurror

kanelsnurror

Nej men se hello på er, foodies! Lördag igen. Och vad passar väl bättre en kulen och gråtrist marslördag som denna än att skapa storverk i sitt kök, så säg…? Resultatet av Najnis kökshärjningar idag blev några tokläckra små bakverk, som Najni efter en stunds funderingar beslöt sig för att döpa till kanelsnurror. Kanel är ju så gott att man liksom aldrig får nog av recept innehållande denna smaskiga krydda, eller hur, foodies? Kanelsnurrorna som såg dagens ljus  här i Najnis kök i dag innehåller dessutom en lite otippad ingrediens som jag inte tror någon hade kunnat gissa sig till vad det är för något. Ty denna hemliga ingrediens är inte så vanligt förekommande i bakverk. Vad är då den hemliga ingrediensen? Jo – mozarellaost! Inte den där klumpen som ligger i vatten i en vit liten påse, utan den färdigrivna, lite fastare sorten som finns att köpa i genomskinliga påsar. Inte för att Najni har för vana att köpa färdigriven ost, men just i detta recept passar den förvånande nog alldeles utmärkt, då den bidrar med en smaskig seghet som annars kan vara svår att åstadkomma i Lchf-bakverk. Dofterna som sprider sig i hemmet under tillverkningen av dessa kanelsnurror är för övrigt av det allra, allra ljuvligaste slaget. Njut era kanelsnurror lätt ljumna, med en kopp kaffe till. Och ni som liksom Najni inte kan få nog av kanel: välkomna att även spana in mitt recept på Lchf-vänliga kanelbullar

Kanelsnurror
Yields 10
Alla kanelälskares dröm!
Write a review
Print
Deg
  1. 1,25 dl mandelmjöl
  2. 4 msk kokosmjöl
  3. 3 msk sötströ eller annan sötning
  4. 1 tsk bakpulver
  5. 0,5 krm salt
  6. 3,5 dl färdigriven mozarellaost i påse (jag tog Ica Basic)
  7. 75 g smör
  8. 1 ägg
  9. 0,5 tsk vaniljextrakt
Fyllning
  1. 2 tsk sötströ eller annan sötning
  2. 1,5 tsk kanel
  3. 25 g smält smör
Instructions
  1. Blanda mandelmjöl, salt, bakpulver, sötströ och kokosmjöl i en bunke.
  2. Smält smöret och osten tillsammans i en stor kastrull på låg värme. Rör kraftigt med en slickepott under tiden, tills allt är ordentligt smält och sammanblandat.
  3. Tillsätt vaniljextrakt och ägg och rör ordentligt.
  4. I med mjölblandningen och blanda tills det blir en fast deg.
  5. Smält smöret till fyllningen.
  6. Lägg degen direkt på köksbänken och kavla ut till en tunn rektangel. Den ska dock inte vara så tunn så degen går sönder.
  7. Pensla kaveln med lite av det smälta smöret om degen verkar fastna, eller lägg ett bakplåtspapper över degen.
  8. Pensla degrektangeln med hälften av det smälta smöret och strö över ca två tredjedelar av kanel- och sötströblandningen.
  9. Vik sedan degrektangeln på mitten, så att kanelblandningen göms inuti.
  10. Skär tio strimlor av degen med en vass kniv.
  11. Håll i båda delarna av en strimla och snurra strimlan i motsatt riktning ca tre gånger, tills en degsnurra har formats.
  12. Lägg degsnurrorna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dem med resten av det smälta smöret.
  13. Strö över resten av kanelblandningen och baka kanelsnurrorna i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter, eller tills de fått lite färg.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Kanelsnurra

Kanelsnurra

Kanelsnurra

kanelsnurra

Kanelbullar Lchf

Bakverk, Sötsaker | 17 februari, 2016 | By

 

kanelbullar lchf

Kanelbullar Lchf

kanelbullar lchf 2

Kanelbullar Lch

God onsdagskväll på er där ute i stugorna! Hörrni – visst kan man bli sugen på en saftig kanelbulle ibland, även om man äter lågkolhydratskost? Just detta hände i alla fall mig härom dagen. Bilden av en nybakad kanelbulle etsade sig fast i mitt huvud, och till slut var det bara att kapitulera och skrida till verket. I helgen spred sig följaktligen en ljuvlig kanelbulledoft i hela lägenheten och ända ut i trapphuset, och Najni tänkte i sitt stilla sinne att det här – det gör jag alldeles för sällan! Visst – dessa kanelbullar blir kanske inte exakt som vetemjölsvarianten – men nog så nära. För att inte tala om hur mycket bättre man mår av den glutenfria varianten av detta älskade bakverk. I mina kanelbullar använde jag en gnutta kokossocker i fyllningen, för att jag råkade ha det hemma och för att jag gillar den karamelliga smaken som passar så bra ihop med kanel. Vill man inte använda kokossocker går det precis lika bra att ta bara sötströ eller någon annan sötning istället. Hemligheten för att få till den där härliga sega men samtidigt lite porösa konsistensen som en riktigt god kanelbulle ska ha, fast utan vetemjöl, är att ha mycket fiberhusk, en skvätt äppelcidervinäger och dessutom kokande vatten i degen. Fråga mig inte varför, men kombinationen av dessa ingredienser gör att degen får den där segheten som annars kan vara svår att åstadkomma utan vetemjöl och gluten. För att förhöja kanelbulleupplevelsen ytterligare rekommenderar jag att man också serverar Najnis läckra frosting till. Använd en kniv och klicka på lite frosting innan varje tugga. Oemotståndligt, vill jag lova! Kanelbulle meets cheesecake, typ. Och visst är det något alldeles speciellt med den där varma doften av kanel som sprider sig när man bakar kanelbullar … Jag blir liksom alldeles nostalgisk, över något jag inte ens minns vad det är. Den som kliver in i ett kök där ett kanelbullebak pågår blir liksom per automatik lite gladare, lite lugnare, lite mer tillfreds, trots att regnet vräker ner eller någon varit dum. Baka, ät och njut! I morgon kan det vara för sent.

Kanelbullar Lchf
Yields 6
Kanelbullar för den som inte mår så piffigt av gluten.
Write a review
Print
Degen
  1. 3,5 dl mandelmjöl
  2. 4, 25 msk fiberhusk
  3. 2 tsk bakpulver
  4. 0,5 tsk salt
  5. 0,5 tsk stött kardemumma
  6. 0,75 dl sötströ
  7. 11 droppar flytande stevia
  8. 2 msk äppelcidervinäger
  9. 2,25 dl kokande vatten
  10. 3 äggvitor
  11. valfri mängd mandel att strö över, skållad och skalad och grovhackad
  12. 1 lätt vispat ägg att pensla bullarna med
Fyllning
  1. 1,5 msk kanel
  2. 1 msk kokossocker (kan bytas mot sötströ)
  3. 1,5 msk sötströ
  4. 25 g smör
Frosting
  1. 1 msk smör (rumsvarmt)
  2. 2/3 paket cream cheese
  3. 0,75 msk sötströ
  4. 7 droppar stevia (rumsvarm)
  5. 0,5 tsk vaniljessens (rumsvarm)
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mandelmjöl, fiberhusk, kardemumma, bakpulver och salt i en stor bunke.
  3. Blanda ner äggvitor och vinäger och blanda noga tills det blir en deg.
  4. Häll i vattnet och rör om ordentligt.
  5. Pensla ett bakplåtspapper med neutral olja och tryck ut degen till en rektangel som tar upp nästan hela bakplåtspappret.
  6. Strö kanel och sötning över rektangeln och klicka därefter ut små minikuber av smör över alltihop.
  7. Tryck ner kanelfyllningen i degen med fingrarna.
  8. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle och skär denna i sex lika stora delar.
  9. Smörj sex stora muffinsformar och placera dessa i en jumbomuffinsform. Alternativt smörj ett bakplåtspapper och lägg bullarna direkt på pappret.
  10. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strössla över den grovhackade mandeln.
  11. Baka bullarna i ca 55 minuter.
  12. Gör frostingen under tiden, genom att vispa alla de rumsvarma ingredienserna med elvisp tills det blir en fluffig smet.
  13. Klicka frostingen över de ljumna kanelbullarna.
Notes
  1. OBS! Det är viktigt att ingredienserna till frostingen är rumsvarma och inte kylskåpskalla, annars blir frostingen klumpig.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
kanelbullar lchf 3

Kanelbullar Lchf med Cream Cheese-topping

Cream cheese topping

Cream cheese-topping

Saffranskaka med kanelgömma

Bakverk, Sötsaker | 10 december, 2015 | By

saf

Nej men se god torsdagskväll på er där ute i stugorna! Nu ni alla julälskare ska ni minsann få er ännu ett julrecept till livs. Ty snart är det ju dags att tända det tredje adventsljuset, och Lucia är det dessutom också dags för i helgen. Åh dessa ljuvliga juletider! Den härligt knallgula och saftiga kakan med en hemlig kanelgömma i mitten som jag tänker ge er receptet på idag serverades här i Najnis kök förra helgen, till adventsglöggmyset i änglaspelets och adventsljusens sken. Najni kan dessvärre inte stoltsera med att ha uppfunnit receptet helt själv, utan har hämtat inspiration härifrån. Men då jag liksom inte kan få nog av smöriga, kletiga kakfyllningar som gömmer sig i en kakas mitt, och gör en redan fantastisk smakupplevelse än mer fantastisk, så dubblade jag mängden fyllning 😉 Saffran och kanel – två av mina favoritjulkryddor – i ett och samma bakverk – det kan ju inte bli annat än succé! 🙂 Trots att jag ätit en bit om dagen ända sedan i söndags kom jag på mig själv med att fantisera om kakan när jag satt på jobbet tidigare idag… Lucky me att det finns en bit kvar i frysen! Kokossockret i fyllningen går förresten alldeles utmärkt att byta ut mot någon renodlad lchf-variant av sötning, om man nu föredrar det. Tillexempel sötströ eller sukrin. Personligen tycker jag dock att det blir allra godast men en liiiten gnutta kokossocker i just denna fyllning, då det ger en karamellaktig smak som jag är mycket svag för. Och kör man paleo så är det bara att byta ut grädden mot kokosgrädde och all sötning mot honung, agavesirap eller liknande.

saf2

Saffranskaka med kanelgömma

INGREDIENSER     12 – 14 bitar

5 ägg

100 g smält smör

1 dl grädde

2,5 msk sötströ eller annan sötning

1 dl kokosmjöl

1 dl mandelmjöl

0,75 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2 paket saffran

 

Fyllning

100 g smält smör

2 dl mandelmjöl

1, 75 msk kanel

2 msk kokossocker (eller sötströ)

1 msk sötströ

 

Strössel

Flagad mandel

 

Gör så här:

  1. Börja med kanelfyllningen. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
  2. Gör sedan själva kaksmeten. Smält smöret. Vispa äggen fluffiga i några minuter.
  3. I med sötning, smör, saffran och grädde. Blanda väl.
  4. Rör ihop övriga torra ingredienser och blanda ner dem i smeten.
  5. Smörj en kakform med löstagbar botten med smör eller kokosolja och ”bröa” den men mandelmjöl eller pofiber.
  6. Bred ut hälften av kaksmeten i bottnen av formen och klicka ut kanelfyllningen ovanpå. Tillsätt sedan resten av den gula smeten.
  7. Strössla över flagad mandel och grädda din solgula skapelse i 175 grader i ca en halvtimme.

saf3

saf4

 

 

Bröd i stekpanna

Bakverk, Frukost, Tillbehör | 16 november, 2015 | By

bild 1

bild 2

Howdy, Foodies! Regnet smattrar mot fönstret i Najnis kök och novemberkvällen har svept sin mörka filt runt oss alla. Vad passar väl då bättre än att bjuda på detta recept på riktig comfort food, som passar utmärkt till en kopp te? Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sin lilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizo däri.  Kylan må regera därute, men vad gör väl det när man kan hotta till sin kväll med en bit av detta kryddiga bröd? När man tagit ut smaskigheten ur ugnen låter man det svalna tills det blir ljummet, och skär sig då en tårtbitsliknande bit av brödet. Visst kan man äta det med fingrarna, men Najni föredrar att hugga in på sitt bröd medelst en liten tårtgaffel. Vad man väljer för angripssätt är förstås en fråga om tycke och smak, men Najni anser att det mesta liksom blir ännu lite läckrare om man äter det med en sådan där söt liten dessertgaffel. Så även detta stekpannebröd 😉 Smaklig spis!

 

Bröd i stekpanna

INGREDIENSER     6-8 bitar

1,25 dl mandelmjöl

2,25 dl kokosmjöl

0,75 msk bakpulver

6 ägg, rumsvarma

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

2 dl lagrad ost, riven

2,25 dl mandelmjölk

100 g smält smör

100 g chorizo skuren i strimlor

1 medelstor jalapeño, skuren i tunna skivor

 

Och så här skrider man till verket:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser inklusive osten i en stor bunke.
  2. Rör ner äggen, chorizon och mandelmjölken och rör om tills allt är väl blandat. Lägg jalapeñoskivorna ovanpå degen.
  3. Häll degen i en väl smord gjutjärnspanna som tål ugn, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda brödet i 175 graders ugnsvärme i 40 -45 minuter.
  5. Låt det svalna något och skär sedan upp i lagom stora ”tårtbitar”.

bild 3bild 4

Mandel- och kokosgröt med nötter och frön

Frukost | 18 oktober, 2015 | By

mandel- och kokosgröt

Nej men se god söndagskväll på er, foodies! Nu tror jag bestämt att det blivit dags att göra ett frukostinlägg igen, för den som vill ha inspiration inför veckans frukostar. Denna mandel- och kokosgröt äter Najni till frukost minst en gång i veckan, och det vore ju förmätet av mig att behålla detta läckra frukostrecept för mig själv, eller vad tycker ni? Varje gång jag tillreder min mandel- och kokosgröt varierar jag vilka frön och nötter jag använder, och ibland tar jag kokosolja istället för smör. Man kan ta lite vad man råkar ha hemma, liksom. Tycker man att gröten blir för lös är det bara att hiva i lite mer mandelmjöl, tills man blir nöjd. Det råder ju heller förstås ingen lag på att gröten tvunget måste serveras med äppelmos 😉 Det blir precis lika gott med hallon eller blåbär till. Se Najnis recept som en inspirationskälla att utgå ifrån, och låt sedan grötfantasin flöda, vetja! Ett hett tips är att njuta av sin grötfrukost i sällskap av en kopp kaffe svart som synden, med en tesked kokosolja i. Den dag som börjar på detta vis kan ju inget gå fel… 😉

mandel- och kokosgröt2

Mandel- och kokosgröt med nötter och frön

INGREDIENSER     1 person

1 stor klick smör

1 dl kokosmjölk

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 tsk kanel

1 nypa salt

0,5 msk chiafrön

3 msk mandelmjöl

1 tsk krossade linfrön

2 msk grovhackade hasselnötter

1 tsk solrosfrön

Till servering:

Grovhackade hasselnötter

pumpafrön

sockerfritt äppelmos

Gör så här:

  1. Smält smörklicken i en kastrull. Vispa ner kokosmjölk, vaniljextrakt, salt, kanel och ägg.
  2. Vispa ner mandelmjöl, hasselnötter, chiafrön, solrosfrön och linfrön. Låt småputtra på svag värme under omrörning, tills gröten blir som mannagrynsgröt i konsistensen
  3. Servera din smaskiga frukost med sockerfritt äppelmos, hasselnötter och pumpafrön.

mandel- och kokosgröt3

Rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff

Bakverk, Sötsaker | 31 maj, 2015 | By

rab1

God söndagskväll, foodies! I dessa tider kan Najni inte få nog av rabarber. Smulpaj i all ära, men ibland blir man kanske sugen på att baka nåt annat av denna vårens och försommarens ljuvliga grönsak. Eller om det nu är en frukt…? Därom tvistas det, men oavsett hur man kategoriserar den så är rabarbern både fjantigt god och dessutom nyttig. Fullspäckad med magnesium, fosfor, jod, järn, tanniner, eteriska oljor och Gud vet vad, är rabarbern en riktig superväxt som är bra för hälsan på alla sätt och vis. I kombination med jordgubbar, som i dagens recept, blir den extra läcker. Så varsågoda, foodies: idag bjuder Najni på en riktig hyllning till försommaren – en explosion av syra och sötma. Jag rekommenderar er att avnjuta detta fantastiska bakverk inte endast med smak, lukt och syn, utan också med hörselsinnet. Det porösa ljud som uppstår när man låter gaffeln glida genom det rosa, fluffiga maränglagret måste helt enkelt upplevas, tro mig, foodies 😉 Inspiration till läckerheten hittade jag här, och gjorde sedan en Najnifierad version för att få den exakt som jag ville. Om man inte hittar xanthan gum, vilket finns i hälsokostbutiker, kan man säkert ta lite mer gelatinpulver istället. Jag har inte testat dock, så här får ni pröva er fram. Vad gäller sötningen, så kan man ta vilket sötningsmedel man vill och mixtra fritt med kombinationer och mängder. Smaka er fram, vetja. Och just det: kakan blir bäst om den står i kylen i några timmar innan den skärs upp, så den foodie som tänkte sig att slänga ihop nåt snabbt till gäster som kommer om en timme kanske gör bäst i att välja ett annat bakverk. Men ni andra: låt er inte avskräckas av att ni måste vänta några timmar innan ni får sätta tänderna i er skapelse – ty denna rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff är värd varendaste minut av väntan 🙂

rab2

INGREDIENSER      8 – 10 bitar

Deg
100 g smör
4,75 dl mandelmjöl
4 msk sötströ eller annan sockerersättning
2 krm salt
rivet skal från 1 ekologisk citron
Fyllning
2 medelstora rabarberstjälkar, skalade och skurna i småbitar
2,5 dl hackade jordgubbar
0,5 dl sötströ
8 -10 droppar flytande stevia
1 tsk vaniljextrakt
100 g osaltat smör
6 äggulor
1,5 tsk gelatinpulver, utspätt i 3 tsk vatten
1/4 tsk xanthan gum
2 msk citronsaft
marängfluff
6 äggvitor
11 droppar flytande stevia
1 dl hackade jordgubbar
Gör så här:
1. Börja med degen: smält smöret och rör ner mandelmjöl, sötning, salt och citronskal. Det ska bli en smulig deg.
2. Tryck ut degen jämnt i en medelstor, fyrkantig ugnsform, klädd med bakplåtspapper. Låt papprets kanter sticka upp över formens kanter, så går det lätt att lyfta ut den färdiga, avsvalnade kakan ur formen.
3. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca en kvart.
4. Dags för fyllningen: kör jordgubbar, rabarber, vanilj och sötning i en mixer eller matberedare tills det blir en puré.
5. Smält smöret, ta av kastrullen från värmen och rör ner jordgubbs- och rabarberpurén. Vispa ner äggulorna, sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme och vispa tills krämen börjar tjockna.
6. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner xanthan gum, gelatinpulvret (utrört i vatten) och citronsaft.
7. Häll krämen över den förbakade degen och baka i ca 20 minuter i 175 graders ugnsvärme.
8. Dags för marängfluffet: Vispa äggvitor och stevia tills det blir ett hårt skum. Kör jordgubbarna i mixer tills det blir en puré. Vänd försiktigt ner jordgubbspurén i äggviteskummet med en slickepott. Det behöver inte bli helt blandat.
9. Bred ut jordgubbsmarängsmeten över den förbakade kakan. Baka i ca 10 minuter i 175 graders ugnsvärme. Sänk värmen lite om marängen börjar få för mycket färg. Stäng av värmen och låt formen stå kvar i ugnen i ca 5 minuter.
10. Låt kakan svalna en stund och ställ sedan in formen i kylen. Låt den stå i minst två timmar eller över natten, innan du lyfter ut kakan ur formen och skär upp den i 8 – 10 bitar med en riktigt vass kniv. Dekorera med färska myntakvistar och skivade jordgubbar.
Design E (1)