Najnis kök

Nässelpaj

bild (6)

bild (7)

God tisdagseftermiddag på er, foodies! Är det händelsevis någon som plockat ett berg med nässlor som ni inte vet vad ni ska ta er till med…? Gör som Najni och baka en nässelpaj. Nyligen begav sig Najni nämligen ut på en vandring i den ljuvligt vårskimrande bokskogen här i Malmötrakten, och fann till sin glädje att stigen var kantad av nässlor. Denna vårprimör bör alls icke behandlas som ett illasinnat ogräs, utan plockas och ätas upp, både för den goda smakens skull och för att nässlor innehåller så mycket nyttigheter. Så hittar ni nässlor så plocka för glatta livet och laga nåt läckert av skörden, vetja.Toppskotten är de godaste – det vill säga de små nyutväxta bladen längst upp på nässlan. Nåväl. Najni kom alltså hem från skogen med ett överväldigande berg av nässlor, som tog över hela köket! Skörden räckte såväl till en mumsig nässelpaj med en hint av fänkål, som till en påse förvällda små nässelgodingar som nu ligger i Najnis frys tills hon kommer på nåt mer läckert att laga av dem.

bild (8)

INGREDIENSER     4 personer

Pajdeg

3,5 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

0,5 tsk salt

50 g smör

1 ägg

Fyllning

ca 12 dl nässelblad

1 liten gul lök, finhackad

4 ägg

2,5 dl vispgrädde

4 dl smakrik ost, riven

0,5 tsk fänkålsfrön

salt

peppar

Gör så här:

1. Mixa ihop sesamfrön och mandelmjöl i matberedare. Tillsätt övriga ingredienser till degen och kör tills det blir en fast deg.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen i ca en halvtimme.

3. Hacka nässelbladen och stek dem och löken i smör och krossade fänkålsfrön i några minuter. Nässlorna behöver inte förvällas först.

4. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke.

5. Förbaka pajskalet i 175 grader i ca 8 minuter. Lägg de stekta nässlorna i pajskalet och häll över äggstanningen.

6. Baka pajen i 175 grader i ca 40 minuter, eller tills den fått lite färg och äggstanningen stelnat. Kolla noga så degen inte bränns. Lägg över en bit folie om pajen ser ut att få för mycket färg.

7. Låt pajen svalna något, och njut den sedan tillsammans med exempelvis en sallad och ett glas svalt chardonnayvin 🙂

bild (9)

Torsk med nässelmos och chorizosalsa

Huvudrätt | 6 maj, 2014 | By

bild (95)

God kväll, foodies! I helgen var jag på skogsutflykt, och fann till min stora glädje att skogen var full av brännässlor. För den som känner sig fientligt inställd till detta gröna guld kan jag tala om att de allra läckraste rätter kan trollas fram med nässlor som ingrediens. Det gäller bara att utrusta sig med handskar när man plockar de små rackarna. Dessutom är nässlan tokigt nyttig. Den sägs vara bra för huden, håret och ämnesomsättningen, för att bara nämna några av nässlans alla hälsofrämjande egenskaper. Nåväl. Najni fraktade hur som helst hem en hel påse nässlor från den magiskt grönskimrande bokskogen till sitt kök, och här får ni ta del av resultatet! 🙂

 

bild (96)

 

INGREDIENSER     2 personer

Chorizosalsa

150 g chorizo

1 mild till medelstark röd chilifrukt

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

2 msk rostade pumpafrön

några kvistar färsk timjan

1 tsk tomatpuré

0,5 dl olivolja

en skvätt citronsaft

salt

 

Nässelmos

1 litet blomkålshuvud

ca en liter färska nässlor

2 dl grädde

en smörklick

1,5 msk grönsaksbuljongpulver

salt

peppar

en skvätt citronsaft

 

400 g kokt torskfilé

2 citronklyftor

salt

 

Gör så här:

1. Skär chorizon i småbitar. Finhacka lök, vitlök och chili.

2. Fräs chorizon några minuter i olivoljan, och tillsätt sedan lök, vitlök och chili. Fräs några minuter till under omrörning.

3. Tillsätt tomatpurén och timjan och fräs någon minut till. Salta om du vill. Blanda i pumpafröna.

4. Plocka av nässelbladen från stjälkarna och koka bladen i buljongen i ca 3 minuter. Häll av buljongen i ett durkslag, och pressa noga ut allt vatten.

5. Dela blomkålen i småbitar. Koka den i grädden och smöret tills den mjuknat helt. Tillsätt citronsaften och de förvällda nässlorna. Smaka av med salt och peppar. Mixa till ett mos med en stavmixer.

6. Fördela moset och den kokta torskfilén på tallrikar. Salta eventuellt torsken lite. Häll chorizosalsan över torsken, och garnera gärna med färska timjankvistar och citronklyftor.

7. Njut!

 

bild (97)