Najnis kök

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål

Huvudrätt | 10 november, 2016 | By

Torskrygg

Torskrygg i mumsigt sällskap

Efter alla dessa efterrätter som figurerat på denna blogg på sistone, tänkte Najni att det kanske kunde vara dags för ett riktigt mumsigt middagsrecept, och varför då inte en torskrygg i läckert sällskap av exempelvis kapris, citron och rostad brysselkål med hasselnötter, så säg…? 

Faktum är att denna rätt nog är den godaste fiskrätt jag haft nöjet att sätta tänderna i på länge, så tveka inte, alla fiskfantaster out there: laga Najnis torskrygg i mumsigt sällskap i helgen! 🙂 Det är liksom något med den där speciella kombinationen av sältan från kaprisen, syrligheten från citronen,  knaprigheten från hasselnötterna, den lilla hinten av beska från brysselkålen … ja ni fattar. Visst börjar det väl vattnas i munnen nu, foodies? Allra bäst blir det om man använder färsk torskrygg, men givetvis går det också bra med fryst. Eller vanlig torskfilé, om ni vill komma lite billigare undan. Och bli inte förtvivlade om en del av paneringen ramlar av när ni steker torskryggen – den blir nämligen en perfekt redning till skysåsen som ska lagas i samma panna när torsken är klar.

Åh – här sitter man minsann och blir alldeles hungrig vid blotta tanken på torskryggen i sitt mumsiga sällskap – trots att en matig omelett just slank ner till middag. Här i Najnis kök sköljdes fiskläckerheten ner med enbart vatten, men jag kan allt tänka mig att ett glas svalt Chardonnay skulle passa alldeles förträffligt till anrättningen. 

Enjoy, foodies!

Torskrygg med kapris och rostad brysselkål
Serves 3
En snabbfixad och ljuvligt god fiskmiddag!
Write a review
Print
Torskryggen
  1. 3 portionsbitar torskrygg
  2. 1 dl mandelmjöl
  3. 0,25 tsk salt
  4. 3 msk olivolja
  5. 1 rejäl smörklick
  6. 2 dl vatten
  7. 0,5 msk kycklingfond
  8. 2 msk citronsaft
  9. 3 msk kapris, sköljda
  10. 2 msk persilja, finhackad
Brysselkålen
  1. 250 g brysselkål
  2. 0,5 dl hasselnötter
  3. 2 msk olivolja
  4. 1 msk japansk soja
  5. 1 tsk honung
  6. chiliflakes
Börja med brysselkålen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort lite av den nedersta delen på brysselkålen.
  3. Dela kålen på mitten och lägg dem i en smord ugnsform.
  4. Grovhacka hasselnötterna och strö dem över brysselkålen.
  5. Blanda olivolja, soja och honung, och ringla blandningen över kålen och nötterna.
  6. Strö valfri mängd chiliflakes över hela härligheten, och ugnsbaka i ca 25 minuter.
  7. Håll koll så det inte bränns - lägg i så fall aluminiumfolie över formen mot slutet.
Medan kålen gosar sig i ugnen, fixa torsken
  1. Blanda mandelmjöl och salt på en stor tallrik.
  2. Skölj fisken och torka bitarna med hushållspapper.
  3. Vänd fiskbitarna i mandelmjölet, så att de täcks ordentligt.
  4. Värm olivoljan och halva smörklicken i en stekpanna på medelvärme.
  5. Stek torskbitarna i 2-3 minuter på varje sida, och lägg dem sedan på en tallrik och täck med aluminiumfolie.
  6. Häll vatten, citronsaft, kycklingfond och kapris i samma stekpanna som torsken stektes i, och rör runt ordentligt, så att eventuella rester av mandelpaneringen blandas med vätskan.
  7. Sjud tills såsen reducerats till ca hälften. Stäng sedan av värmen och låt den sista hälften av smörklicken smälta i såsen.
  8. Smaka ev av med mer kycklingfond eller salt.
  9. Lägg torskbitarna på tallrikar, häll över den ljuvliga såsen och strössla över persilja.
  10. Servera med den rostade brysselkålen, och kanske ett glas välkylt, vitt vin?
Najnis kök http://www.najniskok.se/
torskrygg med kapris, brysselkål och hasselnötter

torskrygg i mumsigt sällskap

 

 

 

Mandel- och kokosgröt med nötter och frön

Frukost | 18 oktober, 2015 | By

mandel- och kokosgröt

Nej men se god söndagskväll på er, foodies! Nu tror jag bestämt att det blivit dags att göra ett frukostinlägg igen, för den som vill ha inspiration inför veckans frukostar. Denna mandel- och kokosgröt äter Najni till frukost minst en gång i veckan, och det vore ju förmätet av mig att behålla detta läckra frukostrecept för mig själv, eller vad tycker ni? Varje gång jag tillreder min mandel- och kokosgröt varierar jag vilka frön och nötter jag använder, och ibland tar jag kokosolja istället för smör. Man kan ta lite vad man råkar ha hemma, liksom. Tycker man att gröten blir för lös är det bara att hiva i lite mer mandelmjöl, tills man blir nöjd. Det råder ju heller förstås ingen lag på att gröten tvunget måste serveras med äppelmos 😉 Det blir precis lika gott med hallon eller blåbär till. Se Najnis recept som en inspirationskälla att utgå ifrån, och låt sedan grötfantasin flöda, vetja! Ett hett tips är att njuta av sin grötfrukost i sällskap av en kopp kaffe svart som synden, med en tesked kokosolja i. Den dag som börjar på detta vis kan ju inget gå fel… 😉

mandel- och kokosgröt2

Mandel- och kokosgröt med nötter och frön

INGREDIENSER     1 person

1 stor klick smör

1 dl kokosmjölk

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 tsk kanel

1 nypa salt

0,5 msk chiafrön

3 msk mandelmjöl

1 tsk krossade linfrön

2 msk grovhackade hasselnötter

1 tsk solrosfrön

Till servering:

Grovhackade hasselnötter

pumpafrön

sockerfritt äppelmos

Gör så här:

  1. Smält smörklicken i en kastrull. Vispa ner kokosmjölk, vaniljextrakt, salt, kanel och ägg.
  2. Vispa ner mandelmjöl, hasselnötter, chiafrön, solrosfrön och linfrön. Låt småputtra på svag värme under omrörning, tills gröten blir som mannagrynsgröt i konsistensen
  3. Servera din smaskiga frukost med sockerfritt äppelmos, hasselnötter och pumpafrön.

mandel- och kokosgröt3

Kokos- och pekanglass

Sötsaker | 23 juli, 2015 | By

glass1

Jodå – även här i Najnis kök uppstår ibland ett intensivt sug efter glass, så här i högsommartider. Faktum är att Najni igår bestämde sig för att damma av sin gamla glassmaskin, som under de senaste åren fört en undanskymd tillvaro bakom ett skynke. Detta är ju givetvis ett öde som ingen glassmaskin förtjänar, varför Najni beslutade sig för att blidka den sorgsna  och övergivna tingesten med att ta fram den i ljuset och fylla den med den überljuvliga smeten till en kokos- och pekanglass. Efter att Najni påmints om hur otroligt gott det är med hemgjord glass lovade hon såväl sig själv som glassmaskinen att den senare ska användas betydligt flitigare från och med nu. Kokos- och pekanglassen blir nästan som mjukglass i konsistensen om man hugger in på den direkt efter att den är färdigkörd. Personligen bara älskar jag mjukglass, men att köpa det i en kiosk är ju milt sagt uteslutet när man inte diggar socker och tillsatser. Så ni kan ju bara tänka er Najnis förtjusta utrop när hon nöjt konstaterade att kokos- och pekanglassen hon just tillverkat smakade som mjukglass fast bättre! Efter några timmars förvaring i frysen blir glassen dock ganska hård i konsistensen, och bör tas fram ca en halvtimme före servering för att mjukna till lite. För övrigt är den här glassen väldigt mättande, så det räcker med en liten portion för att bli nöjd. Den som föredrar sorbet lär dock bli besviken, ty denna kokos- och pekanglass är mer av det krämiga, fylliga slaget, då den innehåller smör. What?!? Smör i glass? kanske ni tänker nu. Det må verka lite crazy, men faktum är att det brynta smöret tillför en härlig, lite kolaaktig smak till glassen, som passar perfekt till pekannötternas jordiga sötma. Oj vad här ska experimenteras med nya, roliga glassrecept framöver i Najnis kök! Förlåt, kära glassmaskin för att jag försummat dig i alla dessa år. Bättring utlovas.

 

Kokos- och pekanglass     6 – 8 portioner

1 paket kokosgrädde (250 ml), kylskåpskall (Blue Dragon är fast och bra i konsistensen)

1 paket (500 ml) Santa Maria kokosmjölk extra creamy (Najni gillar denna sort då den är helt tillsatsfri)

25 g smör

1,5 dl pekannötter (plus lite extra till dekoration)

1 tsk vaniljextrakt

1 msk honung

1 knivsudd havssalt

0,25 tsk xanthan gum eller guarkärnmjöl (kan uteslutas, men ger en extra krämig konsistens)

 

Så här går det till:

1. Bryn smöret försiktigt på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Det ska precis bli lite ljusbrunt men inte bränt.

2. Tillsätt pekannötter, honung och salt och rör runt. Låt svalna en stund.Vispa sedan ner kokosmjölken (INTE kokosgrädden) och xanthan gum.

3. Vispa den kylda kokosgrädden och vaniljextraktet i en bunke tills det blir fluffigt.

4. Häll sedan ner smör- och nötsmeten i bunken med den vispade kokosgrädden och blanda ordentligt.

5. Häll glassmeten i glassmaskinen och kör i 30 – 45 minuter, beroende på vilken typ av glassmaskin ni har.

6. Skeda upp önskad mängd glass i små skålar och strössla över lite grovhackade pekannötter. Förvara resten av glassen i en burk med tättslutande lock i frysen.

7. Frossaaa!

glass2

 

Kanelvåfflor med hasselnötter och äpple

Bakverk, Frukost | 10 juli, 2015 | By

v1

Ååååh – jag tror bestämt att jag lagat de godaste våfflorna hittills sedan det belgiska våffeljärnets ankomst till mitt kök! (För er som missat mina tidigare inlägg om läckerheter man kan skapa med ett belgiskt våffeljärn: kolla här, här och här). Kanel är en av Najnis favoritkryddor. Den lär ju dessutom vara bra för hälsan med sin blodsockersänkande effekt, varför jag så gott som dagligen blandar en halv tesked kanel i kaffepulvret när jag brygger mitt morgonkaffe. Länge har jag dessutom tänkt att det vore läckert att smaksätta våfflor med kanel, och gårdagens frukost bekräftade mina aningar: det blev tokläckert! Och kombinationen kanelvåffla och hackade hasselnötter, smält smör och en gnutta sockerfritt äppelmos blev inte alls dum, vill jag lova. Extra mumsigt blir det om man rostar och skalar hasselnötterna innan man hackar dem, men det är alls inget måste. Vill man inte använda linfrömjöl (finns i hälsokostbutiker, eller gör eget genom att köra krossade linfrön i mixern) ersätter man enkelt detta genom att ta två extra ägg istället. Alltså totalt sex ägg istället för fyra.  För den som inte äger ett belgiskt våffeljärn antar jag att det går utmärkt att göra våfflorna i ett vanligt våffeljärn, även om de då inte blir lika tjocka och får mindre ”hål” än om man använder ett belgiskt. Hoppas ni gillar mina kanelvåfflor lika mycket som jag, foodies!

v2

Kanelvåfflor med hasselnötter och äpple

INGREDIENSER     2-3 våfflor

3 msk smält smör

4 ägg

3 msk kokosmjölk

1/4 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1 tsk kanel

0,75 tsk vaniljextrakt

0,75 dl kokosmjöl

2 msk linfrömjöl utrört i 5 msk vatten

Tillbehör

grovhackade hasselnötter (gärna rostade i en torr stekpanna)

lite smält smör

sockerfritt äppelmos (Urtekram har ett gott, ekologiskt)

Gör så här:

1.  Vispa smält smör, ägg, kokosmjölk, linfrömjöl utblandat med vatten, salt och vaniljextrakt med elvisp i en bunke tills det blir en jämn smet.

2. Använd en sil och sila ner kokosmjölet gradvis i smeten. Tillsätt bakpulver och kanel. Vispa tills smeten är väl blandad. Den ska vara ganska tjock – mycket tjockare än en vanlig pannkakssmet – men om den blir alltför tjock kan man tillsätta lite mer kokosmjölk eller vatten.

3. Värm ett belgiskt våffeljärn och baka våfflorna i 3-4 minuter, eller tills det slutar komma ut ånga från järnet. Ta loss dem med hjälp av en stekspade i plast.

4. Lägg våfflorna på tallrikar och strössla över valfri mängd nötter. Ringla över lite smält smör och klicka på några teskedar äppelmos. (Är man väldigt känslig för sött kan man skippa äppelmoset).

v3

v4

Sockerfri nutella

Sötsaker, Tillbehör | 26 juni, 2015 | By

nut1

Det är fredag, solen skiner och här sitter Najni vid sin dator och funderar över livets stora mysterier. Som till exempel varför i hela fridens namn hon aldrig testat att göra egen nutella förut. Nåväl – igår fick jag syn på en nutellaburk i mataffären och drabbades av en intensiv lust att äta nutella med sked, som jag ibland gjorde i min ungdoms dagar, långt före lchf-tiden. Men direkt infann sig sedan tankar på alla obehagliga tillsatser och otäckt socker som fanns i den där burken. Jag ska gå raka vägen hem och tillverka min egen socker- och tillsatsfria nutella, tänkte Najni. Och så blev det. Och inte ångrade jag mig inte. För Herre j-vlar vad läcker den hemgjorda nutellan blev! Inte var det speciellt krångligt att göra den heller. Tanken var att jag faktiskt inte skulle äta upp all nutellan med sked, utan ha den i en burk i kylen och använda som ingrediens i diverse bakverk och som tillbehör till våfflor, pannkakor och annat. Well… så här dagen efter återstår nu endast en nästan tom burk med nutella i Najnis kylskåp. Najni har nämligen upptäckt hur läckert det är att skeda upp några teskedar av den ljuvliga substansen i en liten glöggkopp av glas, slå sig ner i soffans divan och mumsa loss. Istället för en bit mörk choklad efter maten. Testa ni också, foodies. Ni kommer inte att ångra er. Men nu dubblar jag mitt ursprungsrecept. Ty jag misstänker starkt att nutellan kommer att ha en strykande åtgång hos alla som gör den. Vill man inte använda hasselnötsolja går det även bra med kokosolja eller annan nötolja. Men personligen föredrar jag den fantastiska hasselnötsoljan, med sin intensiva hasselnötsmak. Vad gäller sötning så behöver man alls icke rusa iväg och köpa tre olika sorters sockerersättning. Anledningen till att Najni använde sukrin melis, sötströ och stevia  är att hon råkade ha alla tre hemma. Dessutom blev kombinationen mellan de tre sorterna mycket bra, då jag ville ha en antydan till ”knastrighet” i min nutella utan att det blev alltför knastrigt. Men ni kan alltså kombinera sötningsmedel precis som ni vill, eller bara ta ett av dem. Räkna med diverse recept med nutella som ingrediens framöver, foodies 🙂

Sockerfri nutella

INGREDIENSER     1 stor burk

200 g hasselnötter

1,5 msk sukrin melis (florsockervarianten av sukrin)

1 msk sötströ

10 droppar flytande stevia (eller pulverstevia)

3,5 msk hasselnötsolja

0,75 tsk vaniljextrakt

3,5 msk kakao

1 nypa havssalt

bild

Gör så här:

1. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna i några minuter, tills skalen börjar lossna. Skaka pannan under tiden och passa noga så nötterna inte bränns.

2. Låt nötterna svalna en stund och svep sedan in dem i en kökshandduk. Ruska handduken och massera den med händerna. Man kan också slå den lätt mot köksbänken, tills det mesta av skalen åkt av nötterna. Det gör inget om ett och annat skal finns kvar.

3. Kör de skalade nötterna i en matberedare tills det börjar bli en fuktig massa som klumpar sig lite.

4. Tillsätt oljan och kör några minuter till, tills det blir en jämn kräm. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills allt är väl blandat. Smaka av om det behövs mer salt eller sötning. Eventuellt kan man tillsätta lite mer olja om man vill ha en lösare nutella.

5. Häll upp ljuvligheten i en glasburk med lock och förvara i kylskåpet.

nut3

Ugnsbakad camembert med björnbär och rosmarin

Frukost, Tapas, Uncategorized | 6 februari, 2015 | By

bild

bild

Jodå, vi två ska nog komma alldeles utmärkt överens, var det första jag tänkte när jag för en stund sedan hade nöjet att plocka ut den här väldoftande lilla raringen ur ugnen. Dagens inlägg tillägnar jag särskilt alla foodies som liksom jag själv är barnsligt förtjusta i ost i alla möjliga och omöjliga varianter. Faktum är att Najnis och den läckra minicamembertens kärlekshistoria började redan i mataffären igår. Najni gick runt och skulle handla annat, när hennes blick plötsligt föll på denna guldpappersinslagna lilla skapelse i ostdisken. Och mycket riktigt – minicamemberten fick följa med hem, trots att Najni inte alls hade tänkt handla ost just den dagen. Najni beslöt sig för att ugnsbaka osten med pecannötter, för att sedan peta dit några färska rosmarinkvistar och några björnbär. Några droppar flytande honung blev kronan på verket. Och oh la laaa, vilken smakupplevelse det blev! Den frestande anrättningen blir fantastisk som dessert. Eller lyxig helgfrukost. Eller lunch. Eller till fredagsmyset framför TVn. Eller närhelst ni blir sugna på något riktigt gott. Ät och njut, som funnes det ingen morgondag!

INGREDIENSER     1 portion

1 minicamembert på 125 g

10 pecannötter

några björnbär

några rosmarinkvistar

några droppar honung

Och så här gör man:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Ställ den hela camemberten på en bakpappersklädd plåt. Lägg pecannötterna ovanpå osten. Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills osten börjar svälla upp och nötterna fått färg. Passa noga så nötterna inte bränns. Lägg en bit aluminiumfolie över om det börjar få för mycket färg.

3. Lägg osten på en assiett och placera rosmarinkvistarna och björnbären runtom. Droppa över lite honung.

bild

Parmesanbräck med nötter

Tapas, Tillbehör | 8 december, 2014 | By

bild (12)

Vad tycker ni om julen, foodies? Är ni såna som bara vill gå och gömma er och krypa fram när hela spektaklet är över, eller är ni såna som njuter av varje sekund så här års och bara inte kan få nog? Najni tillhör den senare kategorin. Månaden före jul är faktiskt en av de bästa tiderna på hela året, enligt Najni. Ja, jag erkänner: jag är ett julfreak, helt enkelt. Pyntar, pysslar, sniffar på hyacinter, spelar gamla julsånger med Bing Crosby och Jim Reeves dygnet runt (nästan) och framför allt: lagar julig mat och bakar juliga kakor från morgon till kväll så fort jag får chansen. Och inte blir det bättre av att jag har en sambo som är ett snäpp värre. Faktum är att i detta hem börjar man prata om nästa jul redan i januari. Julspellistor börjar skapas på Spotify redan i november och … ja, ni fattar. Julpsykosen är ett faktum här hemma hos Najni just nu 😉 I går var det ju som bekant andra advent, och här hemma har vi utvecklat en egen liten adventstradition som jag gillar skarpt. Najni och Peter ansvarar för två adventssöndagar var, när man överraskar den andra framåt kvällskvisten med ett hemligt adventsmys. Hemlig glöggsort, hemliga tillbehör. Just den hemliga aspekten av det hela är mycket viktig. Den som ska bli överraskad måste hålla sig undan köket medan den andra pysslar med sitt hemliga verk. Alla eventuella spår, som pepparkaksformar eller dylikt, måste sedan noggrant undanröjas. Ty adventsmysets innehåll måste döljas in i det sista. Det har liksom blivit en grej. Nåväl. Igår var det Najnis tur att vara värd för adventsmyset. Egen glögg tillverkades, ostkex med pepparkakskryddor bakades och parmesanbräck med nötter lagades. Allt under största, möjliga hemlighetsmakeri. I dagens inlägg tänkte jag bjuda er på receptet på ett fjantigt enkelt men ack så gott glöggtillbehör, nämligen parmesanbräck med nötter. Jag önskar att jag själv hade kommit på denna ljuvliga anrättning, men faktum är att jag snott receptet från alla julfreaks favoritprogram Jul med Ernst. (Jag erkänner att jag sett om alla gamla avsnitt minst en gång redan, ty i detta hem är Ernst närmast att betrakta som en husgud). Faktum är att jag gillar att bryta mot sockerchockstraditionen som brukar råda så här års, inte minst för att det är så mycket godare med mindre söta glöggtillbehör. Ost och glögg är ju till exempel en match made in heaven, om ni frågar Najni. Håll utkik framöver här på bloggen, ty inom kort planerar jag att lägga ut receptet på min hemlagade glögg och mina ostkex med pepparkakssmak.

INGREDIENSER

300 g riven parmesanost (det går lika bra med Grana Padano)

100 g skalade pistagenötter

100 g valnötter

Gör så här:

1. Skrubba pistagenötterna i en handduk för att få fram den gröna färgen.

2. Dela valnötterna i stora bitar.

3. Bred ut osten på en bakpappersklädd plåt. Strö över nötterna.

4. Baka i ugnen på 200 grader i 5- 10 minuter, eller tills osten fått lite färg. Kolla noga så det inte bränns.

5. Låt det svalna på plåten, och lyft sedan över pappret med osten till en stor skärbräda. Skär avlånga rutor. Det gör inget om det går sönder lite här och var: Najni anser att det bara ser läckert ut med lite ojämnheter.

6. Färdigt!

Design J

Nutellascones

Bakverk, Sötsaker | 1 oktober, 2014 | By

sconesnärbildNu ni – alla Nutellalovers där ute – i dagens inlägg får ni något riktigt smaskigt att bita i, vill jag lova… Kombinationen av hasselnötter och choklad i dessa överdådiga scones för nämligen tankarna till Nutella – något Najni var näst intill beroende av innan hon började dra ner på kolhydraterna. Vilken tur då att man med enkla medel kan få sig en Nutellafix med samma oemotståndliga smak men med betydligt mindre onyttigheter! Tanken på Nutella väcker förresten även min nostalgiska sida, och för mig tillbaka tjugo år i tiden till min ljuva ungdom när jag bodde i Dijon ett halvår för att plugga franska. Fattig som en kyrkråtta var jag, men ändå var det en mycket lycklig epok i mitt liv. Jag bodde på ett sunkigt studenthem som jag och en brokig skara studenter från världens alla hörn delade med miljardtals myggor, då stället sades vara byggt i ett gammalt träsk… Ja, det var inte direkt på Hilton Najni huserade back in those days, men vad brydde väl Najni sig om det. Hon hade ju kommit hemifrån och var på äventyr i utlandet! Vi levde på baguette, brieost, rödvin och – just det- Nutella! För övrigt har jag ett vagt minne av hur jag jagades genom studenthemmets foajé av en smågalen amerikan med en Nutellaburk i näven, medan orden ”Nutella waaar!” ekade mellan väggarna. Exakt vad Nutellakriget gick ut på har jag glömt, men varje gång jag ser en burk Nutella förflyttas jag fortfarande tillbaka till det där Nutellaindränkta halvåret i Frankrike. Hur som helst – hoppas Najnis Nutellascones ska falla er i smaken, foodies!

 

INGREDIENSER     16 bitar

 

6 dl hasselnötsmjöl

1 dl sesammjöl (lätt som en plätt att göra själv genom att köra skalade sesamfrön i mixern tills det blir till mjöl)

0,5 msk bakpulver

0,25 tsk salt

4 msk sötströ

0,75 tsk vaniljpulver

2 ägg

2 msk grädde

4 msk hasselnöts- eller paranötsolja

1 dl grovhackad choklad, minst 85 %

 

Glasyr

2 tsk smör

50 g choklad, minst 85 %

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.

2. Blanda hasselnötsmjöl, salt, bakpulver, sötning, vaniljpulver och sesammjöl i en stor bunke. Tillsätt ägg, grädde och olja och rör runt tills det blir en deg. Blanda ner den grovhackade chokladen.

3. Dela degen i två delar och forma varje del till en boll. Lägg bollarna på plåten och tryck ut dem till ca tre cm höga runda plattor. Blöt gärna händerna i kallt vatten, så fastnar inte degen på fingrarna.

4. Skär med en vass kniv varje platta i åtta delar. Baka i ca 20 – 25 minuter, eller tills sconesen blivit ljusbruna. Låt dem svalna på ett ugnsgaller med ett bakplåtspapper på.

5. Smält chokladen och smöret till glasyren i ett vattenbad, och ringla sedan glasyren över de helt avsvalnade sconesen. Låt glasyren stelna i ca 20 minuter innan du hugger in på dina nästintill löjligt goda Nutellascones 🙂

 

trescones

Morotskaka med blåbär

Bakverk, Sötsaker | 4 augusti, 2014 | By

morotskaka

I dag är det Najnis första semesterdag, och hur tror ni hon har tillbringat den…? Just det – i sitt kök förstås! Egentligen är det konstigt att Najni ännu inte publicerat ett recept på morotskaka här på bloggen, med tanke på vilka varma känslor hon alltid hyst för detta bakverk. Bättre sent än aldrig ju, så här kommer ett morotskakrecept. Kanske kan kombinationen morot och blåbär tyckas aningen märklig, men tro mig, foodies – de funkar utmärkt ihop. Baka och njut av morotskaka á la Najni!

 

INGREDIENSER     ca 10 bitar

 

Morotskakan

4 ägg

3 msk valfri sötning (Najni tog hälften kokossocker och hälften sukrin)

1 dl kokosmjölk

5 msk smält kokosolja

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 krm guarkärnmjöl (kan uteslutas)

1,5 tsk bikarbonat (eller 3 tsk bakpulver)

1 tsk kanel

0,5 tsk malen ingefära

1 tsk nystött kardemumma

1 tsk vaniljextrakt

2 finrivna morötter

1 dl grovhackade valnötter

saft och skal från 1 citron

 

Topping

1 ask cream cheese

100 g rumsvarmt smör (viktigt att smöret inte är kylskåpskallt – då skär sig toppingen)

0,5 dl creme fraiche

15 droppar flytande stevia

2 msk sötströ

1 tsk vaniljextrakt

skalet av 1 citron

1 tsk citronsaft

 

Blåbär till dekoration

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform och ”bröa” med pofiber eller mandelmjöl.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg och vaniljextrakt pösigt i en annan bunke. Häll ner sötning, kokosmjölk och kokosolja i äggsmeten.

3. Rör sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda till sist ner citronsaft, citronskal och morötter.

4. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca en halvtimme.

5. Vispa med elvisp ihop alla ingredienserna till toppingen utom creme fraichen. Vispa tills det blir fluffigt. Rör sedan snabbt ner creme fraichen.

6. Bred toppingen över den avsvalnade kakan och dekorera med blåbär.

7. Sätt tänderna i din morotskaka!

 

Design I (1)

Pecan- och ädelostkex

Bakverk, Tillbehör | 30 juli, 2014 | By

kexhög

Najni anser att det är med nötter som med människor: en del gillar man helt enkelt lite mer än andra. I Najnis fall är pecannöten just en sådan nöt. Dess jordiga, mustiga sötma, med en liten hint av kola i eftersmaken , får Najni att se meningen med livet en regnig dag som denna. Kombinerar man dessutom pecannöten med smakkompisen ädelost – ja då vet lyckan inga gränser 😉 På plats nummer två i Najnis tio-i-topplista för nötter kommer valnöten, som för övrigt går utmärkt att använda även i dagens kexrecept. Kexen blir nästan lite mördegsaktiga i konsistensen och är fullproppade med mustig smak. De små läckerheterna passar utmärkt på ostbrickan, till soppan eller varför inte till frukost?

 

INGREDIENSER     ca 30 kex

 

50 g rumsvarmt smör

225 g söndersmulad ädelost

3,5 dl mandelmjöl

1 dl finhackade pecannötter (plus lite extra nötter till dekoration)

1 nypa salt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa det rumsvarma smöret och osten i matberedare tills det blir en slät kräm.

3. Tillsätt mandelmjöl och salt. Kör tills det blir en deg. Ta ut kniven ur matberedaren och rör i pecannötterna.

4. Forma degen till en boll och lägg den i plastfolie i kylen i ca en timme.

5. Dela degen två delar och gör en rulle av varje del. Skär varje rulle i några centimeter breda bitar med en riktigt vass kniv.

6. Placera varje liten bit på en bakpappersklädd plåt och tryck till dem så de blir platta. Sätt fast en halv pecannöt på varje kex.

7. Baka kexen i ugnen i 20-22 minuter, eller tills de precis börjar få lite färg.

8. Låt dem svalna på ett ugnsgaller.

 

pecankex