Najnis kök

Zoodles med röd pesto och chorizo

Huvudrätt | 10 juli, 2016 | By

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Jo men visst har det väl blivit dags för ett zoodle-recept igen, foodies…? Ty Najni anser att man aldrig kan få nog av zoodle-recept. Zoodles är helt enkelt en av världens bästa matuppfinningar. Galet gott och går att variera i det oändliga. Just därför tänker jag idag dela med mig av min allra senaste zoodle-skapelse, nämligen den fjantigt goda rätten zoodles med röd pesto och chorizo! Muuums säger Najni, och det hoppas jag att ni också kommer att säga när ni hugger in på den läckra anrättningen.

Och för er som händelsevis inte vet vad zoodles är, så är det helt enkelt nudlar tillverkade av zucchini, som man gör genom att köra zucchini genom en spiralizer. Ut och skaffa en, ni som inte har en redan! Jag vågar så gott som lova att ni inte kommer att ångra er, ty allt smaskigt man kan skapa med en spiralizer i sin ägo gör den värd varenda krona. Dessutom finns de små rackarna i alla möjliga olika prisklasser. Min köpte jag för några fjuttiga hundralappar, och aldrig har jag ångrat mitt köp 🙂

Vad gäller dagens recept, så går det förstås alldeles utomförträffligt att använda färdigköpt tomatpesto, men, nog blir det en liiiten smula godare om man gör sin egen …

Well, nu återstår väl egentligen endast en sak att säga: enjoy your zoodles, foodies!

Zoodles med röd pesto och chorizo
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 burk soltorkade tomater, avrunna
  2. 1,5 msk pinjenötter, rostade
  3. 2 vitlöksklyftor, grovhackade
  4. 1 kruka färsk basilika (spara några blad till dekoration)
  5. 1 dl parmesanost
  6. 1 dl olivolja
  7. 1 nypa salt
  8. några tag med svartpepparkvarnen
  9. 4 chorizos, gärna färska med hög kötthalt
  10. valfri mängd svarta oliver, gärna kalamata
  11. 5 små zucchinis
  12. några tsk salt
Instructions
  1. Gör nudlar av zucchinin med spiralizern. Klipp av nudlarna några gånger under tiden, så de inte blir så långa och svårhanterliga.
  2. Varva zucchininudlarna med saltet i ett durkslag, och låt dem rinna av minst en halvtimme.
  3. Skölj sedan med vatten och torka zucchininudlarna i en kökshandduk.
  4. Kör alla ingredienserna till peston i en matberedare till en slät konsistens. Tillsätt ev lite mer olja om det blir för kompakt.
  5. Häll upp peston i en glasburk med lock.
  6. Stek korvarna tills de är väl genomstekta. Låt vila en stund och skär sedan i tjocka skivor.
  7. Stek de avrunna zucchininudlarna med lite salt i lite olivolja i en stor stekpanna i ca två minuter.
  8. Rör ner valfri mängd pesto, oliver och korvskivorna i zucchininudlarna och värm någon minut till.
  9. Lägg upp på tallrikar och servera med basilikablad och lite extra nyriven parmesan.
Notes
  1. Förvara den överblivna tomatpeston i kylen, och häll gärna lite olivolja över, så håller den sig längre.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

 

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

 

 

 

 

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Huvudrätt, Tapas | 13 juni, 2016 | By

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Utifall att det nu råkar vara någon som trodde att Najni möjligen tröttnat på bloggandet, alternativt ramlat ner i ett hål i marken eller trillat av jordens yta, då det ju var ett tag sedan sist hon gjorde sig hörd och sedd här i sin lilla mathörna av cyberrymden, så kan jag härmed lugna den orolige: Najni is back in the kitchen! Redo att delge världen ännu en smaskig kycklingrätt, med en ljuvlig touch av ajvar. Hon har bara haft fullt upp med att jobba heltid på sitt nya (nåja – ganska nya) jobb, och därmed intagit horisontalläge i soffan närhelst hon varit ledig, istället för att härja med kameran i sitt kök och författa piffiga små blogginlägg. Men så kan vi ju inte ha det – eller hur, foodies? Ty Najni har ju alls icke slutat laga mat! Hur buzy hon än må bliva med andra ting som pockar på uppmärksamhet, så är det nämligen ett som är säkert: Najni kommer aldrig någonsin att sluta komponera läckerheter i sitt kök 🙂 Så varför inte låta alla foodies där ute få ta del av exempelvis detta mustiga och smaskiga sommarrecept, som jag lagade för någon vecka sedan? tänkte Najni idag, och tog sig i kragen och satte sig vid datorn, där hon nu sitter och skriver denna text. Så här kommer det: Najnis kycklingspett med aubergine och halloumi, med en mustig smak av ajvar. Ett glas vin därtill och – just det – ni gissade rätt: Food Heaven väntar! Ty ibland är det ju som bekant det enkla som är det goda, och denna rätt slänger man ihop lätt som en plätt, med få men fina råvaror. Enjoy!

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi

Kycklingspett med aubergine och halloumi
Serves 4
Passar utmärkt både som huvudrätt eller som en del av en läcker buffé.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 800 g kycklinglårfilé
  2. 0,5 tsk salt
  3. 1 tsk citronsaft
  4. 1 gul lök, finhackad
  5. 3 vitlöksklyftor, finhackade
  6. 1 dl ajvar relish, helst stark
  7. några tag med svartpepparkvarnen
  8. 2 stora auberginer
  9. 2 paket halloumi
  10. citronklyftor
Instructions
  1. Lägg 8 små trägrillspett i blöt.
  2. Skär kycklingen i lagom stora bitar. Salta och peppra.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Fräs löken på medelvärme i olivolja i några minuter, utan att den tar färg. Tillsätt vitlöken mot slutet. Låt svalna.
  5. Häll över lökröran i en bunke, och blanda ner 1 dl ajvar, kyckling och citronsaft. Låt bunken stå och dra i kylen i minst en halvtimme.
  6. Föedela sedan kycklingbitarna på träspetten och lägg dem på en smord ugnsplåt. Kleta på resterna av lökröran.
  7. Baka spetten i ca 20-25 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
  8. Dela auberginerna på längden, i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra lätt, och stek skivorna på medelvärme i några minuter på varje sida.
  9. Skär halloumin i lagom tjocka skivor och stek någon minut på varje sida, tills de fått en läcker stekyta.
  10. Servera kycklingspetten med aubergine, citronklyftor och halloumi, och strö gärna några basilikablad eller annan färsk ört över hela härligheten. Klicka också gärna dit lite extra ajvar som tillbehör.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

Cheddarscones med jalapeño

Bakverk, Frukost, Tapas, Tillbehör | 17 april, 2016 | By

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Nej men se foodies! Så roligt att ni hittat hit, till Najnis lilla matglada hörna av cyberrymden. Varmt välkomna att snoka runt bland mina recept. Och jag hoppas verkligen att ni bestämmer er för att baka dagens recept, nämligen mina så-goda-så-jag-tror-jag-måste-hetsäta-upp-allihop-på-en-gång-scones ;). Även kallade cheddarscones med jalapeño. Herregud, liksom! Ni som diggar smaken av en riktigt vällagrad ost kommer bara att tokälska dessa cheddarscones, vågar jag lugnt lova. De små härligheterna kom till här i Najnis kök i går, efter att jag äntligen börjat piggna till efter en illasinnad feber som slog till i torsdags, varpå jag fick fly hem från jobbet och bädda ner mig i sängen, och sedan höll min kropp i sitt onda järngrepp ända tills igår eftermiddag. Uttråkad, matt och gnällig fick jag tillbringa fredagen i horisontalläge – för sjuk för att laga mat … Och en Najni som är för matt för att laga mat  – det är en Najni man helst inte vill komma i närheten av, så gnällig och självömkande är hon. Well, tur för alla inblandade då (ni som vill ha mer detaljer om exakt hur en Najni som är för sjuk för att orka laga mat är kan fråga Peter) att farsoten nu tycks ha lämnat min kropp 😉 Det första jag alltså gjorde när jag började känna mig bättre var att baka dessa cheddarscones med jalapeño, och sedan de togs ut ur ugnen har jag ätit dem som tillbehör till middagen, precis som de är till frukost med en kopp kaffe, och nu senast med creme cheese och gurkskivor, till lunch idag. Viktigt när man bakar sina cheddarscones är att man använder en riktigt vällagrad cheddar av god kvalitet. För det är ju den där intensiva, fylliga smaken som endast en långlagrad ost kan ge som man är ute efter här. Kombinationen med jalapeño höjer dessutom ostsmaken till än högre höjder! De få små cheddarscones som är kvar av satsen från i lördags kommer sannolikt att slinka ner som tillbehör till den helstekta majsskyckling som just i denna stund puttrar på låg värme i min Crockpot … lite gammal, hederlig ratatouille till det, och söndagsmiddagen kommer att bli en läcker en. Vem vet – kanske det dyker upp ett recept på Najnis långkokta majskyckling här på bloggen inom kort. Men nu ska jag inte bli carried away och gå händelserna i förväg, utan ge er receptet på cheddarscones med jalapeño. Låt er väl smaka, foodies, och dela gärna receptet i sociala medier om ni gillar det, så att fler ostälskare där ute får nöjet att sätta tänderna i dessa ostiga små ljuvligheter 🙂 Och just det: förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och kör på medelvärme i micron i typ en halv minut innan det är dags att äta sconesen, efter att de legat i kylen, så blir de som nybakade igen.

Cheddarscones med jalapeño
Yields 6
Miniscones med en intensiv ostsmak. Passar utmärkt som tillbehör till middagen, för oss som inte äter bröd med gluten, men även som frukost och fikatillbehör.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 3 ägg
  2. 5 msk kokosmjöl
  3. 3 dl vällagrad cheddarost, riven
  4. 5 msk smält smör (varav en sparas för pensling efter att sconesen tagits ut ur ugnen)
  5. 1 tsk vitlökspulver
  6. 0,75 tsk lökpulver
  7. 0,5 färsk jalapeño, finhackad
  8. 0,25 tsk salt
  9. 0,25 tsk bakpulver
Instructions
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa ihop ägg och smält smör i en bunke.
  3. Blanda kokosmjöl, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke.
  4. Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det är väl blandat.
  5. Vänd till sist ner osten och jalapeñon.
  6. Rulla små bollar, 6-8 stycken beroende på hur stora scones du vill ha, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Smörj gärna bakplåtspappret med lite olja innan, för att undvika risken att sconesen fastnar.
  7. Baka sconesen i ca 15 minuter, eller tills de blivit lagom ljusbruna.
  8. Pensla sconesen med den sista matskeden smält smör efter att du tagit ut plåten ur ugnen.
  9. Låt dem svalna tills de blivit ljumna, och hugg in!
Notes
  1. Förvara sconesen i en plastpåse i kylen, och värm dem på medelvärme i en halv minut i micron, så blir de som nybakade igen.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Cheddarscones med jalapeño

Kanelsnurror Lchf

Bakverk, Sötsaker | 5 mars, 2016 | By

Kanelsnurror

Kanelsnurror

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanelsnurror

kanelsnurror

Nej men se hello på er, foodies! Lördag igen. Och vad passar väl bättre en kulen och gråtrist marslördag som denna än att skapa storverk i sitt kök, så säg…? Resultatet av Najnis kökshärjningar idag blev några tokläckra små bakverk, som Najni efter en stunds funderingar beslöt sig för att döpa till kanelsnurror. Kanel är ju så gott att man liksom aldrig får nog av recept innehållande denna smaskiga krydda, eller hur, foodies? Kanelsnurrorna som såg dagens ljus  här i Najnis kök i dag innehåller dessutom en lite otippad ingrediens som jag inte tror någon hade kunnat gissa sig till vad det är för något. Ty denna hemliga ingrediens är inte så vanligt förekommande i bakverk. Vad är då den hemliga ingrediensen? Jo – mozarellaost! Inte den där klumpen som ligger i vatten i en vit liten påse, utan den färdigrivna, lite fastare sorten som finns att köpa i genomskinliga påsar. Inte för att Najni har för vana att köpa färdigriven ost, men just i detta recept passar den förvånande nog alldeles utmärkt, då den bidrar med en smaskig seghet som annars kan vara svår att åstadkomma i Lchf-bakverk. Dofterna som sprider sig i hemmet under tillverkningen av dessa kanelsnurror är för övrigt av det allra, allra ljuvligaste slaget. Njut era kanelsnurror lätt ljumna, med en kopp kaffe till. Och ni som liksom Najni inte kan få nog av kanel: välkomna att även spana in mitt recept på Lchf-vänliga kanelbullar

Kanelsnurror
Yields 10
Alla kanelälskares dröm!
Write a review
Print
Deg
  1. 1,25 dl mandelmjöl
  2. 4 msk kokosmjöl
  3. 3 msk sötströ eller annan sötning
  4. 1 tsk bakpulver
  5. 0,5 krm salt
  6. 3,5 dl färdigriven mozarellaost i påse (jag tog Ica Basic)
  7. 75 g smör
  8. 1 ägg
  9. 0,5 tsk vaniljextrakt
Fyllning
  1. 2 tsk sötströ eller annan sötning
  2. 1,5 tsk kanel
  3. 25 g smält smör
Instructions
  1. Blanda mandelmjöl, salt, bakpulver, sötströ och kokosmjöl i en bunke.
  2. Smält smöret och osten tillsammans i en stor kastrull på låg värme. Rör kraftigt med en slickepott under tiden, tills allt är ordentligt smält och sammanblandat.
  3. Tillsätt vaniljextrakt och ägg och rör ordentligt.
  4. I med mjölblandningen och blanda tills det blir en fast deg.
  5. Smält smöret till fyllningen.
  6. Lägg degen direkt på köksbänken och kavla ut till en tunn rektangel. Den ska dock inte vara så tunn så degen går sönder.
  7. Pensla kaveln med lite av det smälta smöret om degen verkar fastna, eller lägg ett bakplåtspapper över degen.
  8. Pensla degrektangeln med hälften av det smälta smöret och strö över ca två tredjedelar av kanel- och sötströblandningen.
  9. Vik sedan degrektangeln på mitten, så att kanelblandningen göms inuti.
  10. Skär tio strimlor av degen med en vass kniv.
  11. Håll i båda delarna av en strimla och snurra strimlan i motsatt riktning ca tre gånger, tills en degsnurra har formats.
  12. Lägg degsnurrorna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dem med resten av det smälta smöret.
  13. Strö över resten av kanelblandningen och baka kanelsnurrorna i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter, eller tills de fått lite färg.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Kanelsnurra

Kanelsnurra

Kanelsnurra

kanelsnurra

Zoodles med parmesansås

Förrätt, Huvudrätt, Tillbehör | 25 februari, 2016 | By

Zoodles med parmesansås

Zoodles med parmesansås

Zoodles med parmesansås.

Zoodles med parmesansås

God torsdagseftermiddag på er, foodies! Idag ska ni bjudas på zoodles, men först ska jag berätta en liten historia för er, i form av ett svartsjukedrama som nyligen utspelade sig i Najnis kök. Plötsligt en alldeles vanlig grå och trist februariadag i nådens år 2016 hörde Najni en dov och viskande röst, som tycktes komma från lägenhetens köksregioner. Rösten hade något sorgset över sig, och tycktes på en gång främmande och märkligt välbekant. Vafalls?! utbrast Najni på sin väg mot köket. Sig veterligen var hon nämligen mol allena hemma. Väl inne i sitt älskade kök lyckades Najni så härleda viskningarna till hyllan under kaffebryggaren – hyllan där diverse köksprylar dolde sig bakom ett hemsytt, rosenmönstrat draperi. Naaajniii …. Naaajniii … varför har du övergivit mig? viskade rösten bakom draperiet. Vid denna tidpunkt i historien hade kalla kårar börjat löpa längs Najnis ryggrad, och stämningen hade börjat bli kuslig, för att inte säga spöklik. Men Najni tog mod till sig, räknade till tre och slet så undan draperiet med en dramatisk gest. Och där, halvt dold bakom en gammal brödrost och en sil som sannerligen sett bättre dagar, stod spiralizern! Naaajniii … Naajniii … har du glömt bort mig redan? Vaaarfööör gör du aldrig zoodles längre? kved det stackars köksredskapet, som Najni glad i hågen inhandlade för inte alltför länge sedan, flitigt använde ett tag, och sedan faktiskt av oförklarlig anledning bara glömde bort. Här får man stå och samla damm tillsammans med de här gamla ruggugglorna liksom, fortsatte spiralizern att beklaga sig, med föraktfulla blickar på brödrosten, silen och en rostig gammal termos. Najni var just på väg att komma på något att säga till sitt försvar, när plötsligt en annan välbekant men bortglömd röst hördes allra längst inifrån hyllan: Hrmpf! Mig har hon inte använt sedan i somras, och innan dess inte på flera år, så du borde verkligen inte beklaga dig, din gamla gnällspik! Det var glassmaskinen som lade sig i diskussionen. Rugguggla kan du vara själv! utbrast så brödrosten, påhejad av termosen. Men inte nog med det. Som om inte det drama Najni nu ytterst ofrivilligt dragits in i vore nog, hördes så en självsäker och myndig stämma från hyllan bredvid den franska balkongen: Håll snattran, losers! Jag är kungen i Najnis kök. Hon tycker helt enkelt inte om er längre, mohahahaaaa! Det var Crockpoten -det senaste tillskottet på köksprylfronten i Najnis kök – som tagit till orda. Vad har du att säga till ditt försvar? utbrast spiralizern och spände ögonen i Najni, som vid det här laget skamset stirrade ner i golvet. (Jo – spiralizers har faktiskt ögon, men det upptäcker du inte förrän du gjort dig till ovän med din och den spänner dem i dig). Det var just i denna stund som Najni varseblev ett stilla snyftande ljud från skåpet ovanpå kylskåpet. Najni öppnade långsamt skåpsdörren och vem hittade hon väl där, om inte det stackars belgiska våffeljärnet, som gav ifrån sig långa, hjärtskärande snyftningar. Ja passa på och sola dig i glansen medan den varar, klämde våffeljärnet fram mellan snyftningarna, och sneglade mordiskt på Crockpoten. Mig verkar hon också ha tröttnat på … Vid det här laget hade spiralizern, brödrosten och termosen gaddat ihop sig i en lite oroväckande klunga, och viskade och mumlade under hotfullt stirrande i Crockpotens riktning. Mitt i detta köksdrama, som nu börjat anta rent Shakespearska dimensioner, höjde så Najni sin stämma: Lugn i mitt kök! Jag lovar härmed att använda er alla oftare, och jag lovar och svär dessutom att jag älskar er alla precis lika mycket, även om det kanske inte verkat så på sista tiden. Spiralizern tvekade en stund, och sa sedan lite trevande: Okej då … så hur skulle det vara om du gjorde ett blogginlägg om nån läcker zoodlerätt snart igen?

Well, där har ni bakgrunden till dagens inlägg. Sedan svartsjukedramat i köket har jag faktiskt använt min kära spiralizer både en och två gånger, och båda gångerna har jag lagat denna fantastiska zoodlerätt med smak av parmesan och vitlök. Här får ni förresten fler tips på vad man kan göra med zoodles.  (Min spiralizer köpte jag för några hundralappar i en köksbutik, men de finns i alla möjliga prisklasser och modeller). Crockpoten surar lite, men den tänker jag blidka genom att göra en läcker saffransfiskrätt i den till helgen. Och brödrosten har jag rostat mina Lchf-ostfrallor i till frukost, så den håller sig lugn för tillfället. Våffeljärnet gruffar fortfarande lite, så det blir nog belgisk Lchf-våffla snart. Termosen har jag lovat att ta med ut på picknick så snart våren kommit, så den håller sig också lugn. Smaklig spis, foodies, och glöm nu aldrig den lärdom vi alla kan dra av ovanstående lilla historia: Man borde laga zoodles lite oftare! (Samt alltid hålla sig på god fot med sina köksredskap) 😉

Zoodles med parmesansås
Serves 2
Passar såväl som tillbehör som ensamrätt.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 små zucchinis
  2. 1 paket cream cheese, typ Philadelpia
  3. 2 msk creme fraiche eller grekisk youghurt
  4. 3 dl parmesanost, riven
  5. 1 vitlöksklyfta, pressad
  6. 1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
  7. örtsalt
  8. 1 tsk vanligt salt, för att dra ut vätska ur zucchinin
  9. svartpeppar
  10. några msk olivolja
Instructions
  1. Gör zoodles genom att köra zucchinisarna genom en spiralizer (finns att köpa i köksbutiker och på nätet).
  2. Varva dina zoodles med 1 tsk salt i ett durkslag, och låt dem rinna av ca en halvtimme i vasken. Tryck på zucchinin då och då, för att få ut så mycket vätska som möjligt.
  3. Skölj sedan av dina zoodles (vattnet tas ej upp av zucchinin, utan tar bara bort överflödigt salt).
  4. Lägg dina zoodles på en kökshandduk och torka dem torra.
  5. Blanda cream cheese, parmesanost, creme fraiche, lökpulver och pressad vitlök i en liten skål.
  6. Fräs dina zoodles på medelvärme i olivoljan i några minuter.
  7. Salta och peppra efter smak.
  8. Rör ner ostblandningen i zucchinin och låt puttra tills det blivit genomvarmt.
  9. Lägg upp på tallrikar och dekorera eventuellt med lite extra parmesanost.
  10. Njuuut!
Notes
  1. Detta recept räcker till två personer som ensamrätt, och till tre till fyra personer som tillbehör till exempelvis kött, fisk eller kyckling. Vill man lyxa till det lite extra kan man även dekorera med lite rostade pinjenötter.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Zoodles med parmesansås.

Zoodles med parmesansås

Zoodles med parmesansås.

Zoodles med parmesansås

 

 

Grönkålskräm

Tapas, Tillbehör, Uncategorized | 7 december, 2015 | By

grönkål1

grönkål2

Hej foodies! Nu är det hög tid att göra ett juligt, eller möjligtvis adventigt inlägg, eller hur? För jag gissar att ni, liksom Najni, vill ha massor av tips på vad man kan laga för läckert att bjuda på så här års, till julens alla festligheter. Hemma hos Najni och Peter har en liten tradition utvecklats kring advent, som tas på yttersta allvar och omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Man överraskar helt enkelt den andra med ett hemligt adventsmys, och turas om att vara värd för detta spektakel varannan advent. Första advent var det min tur att överraskas, och igår var det alltså dags för Najni att hitta på en massa topphemliga godsaker att bjuda på. Den som ska överraskas får under inga omständigheter gå in i köket utan att först ha hört sig för huruvida en hemlig matförberedelse pågår, hemliga godsaker måste omsorgsfullt gömmas i kylen iklädda vilseledande förklädnader och så vidare. Innan det äntligen är dags att hugga in på läckerheterna som dukats upp tänds förstås adventsljusstaken, men även ett gammaldags änglaspel – ni vet ett sånt där med tunna små ljus i och änglar som flyger runt så att det klingar juligt och vackert? Mycket fint och stämningsfullt! Till spelets regler hör också att man redan på måndagen måste börja förhöra sig om hur nyfiken den andra är på vad som ska serveras på advent. Då ställs frågor som: Hur nyfiken är du på en skala från ett till tio? och liknande. Kalla det julpsykos om ni vill, men detta är hur som helst något som upprepas varje år hemma hos Najni och Peter 😉 Något att ta efter, månne?  Givetvis behöver man inte ge sig på några avancerade skapelser om man inte vill, ty det är själva hemlighetsmakeriet som är grejen. Färdigköpta mandelmusslor och pepparkakor går hur bra som helst. Well – ett av de hemliga inslagen på årets andra advent var hur som helst en tokläcker grönkålskräm, som man brer på valfria kex. I Najnis fall blev det såklart glutenfria sådana – närmare bestämt mina smaskiga solroskex. Den nyttiga krämen passar även utmärkt på julbordets ostbricka, eller som tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Och måtten är det inte så noga med. Ta mer ost, mindre pinjekärnor eller mer eller mindre olja om ni vill. Det är en smaksak! 🙂

Grönkålskräm     

INGREDIENSER     1 medelstor glasburk

225 g grönkålsblad skurna i bitar (jag tog ICAs färdigskurna i påse)

1 vitlöksklyfta

100 g lagrad hårdost (jag tog en blandning av cheddar och parmesan)

0,5 dl pinjekärnor

0,5 dl olivolja

0,5 dl kallpressad rapsolja

0,5 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft

salt

peppar

 

Gör så här:

  1. Koka grönkålen i saltat vatten i 6 minuter. Häll av vattnet och ånga av kålen.
  2. Riv osten och skala vitlöken.
  3. Rosta pinjekärnorna lätt i en torr stekpanna. Passa noga så de inte bränns vid.
  4. Kör kål, ost, vitlök, pinjekärnor, vinäger, salt och peppar i matberedare.
  5. Droppa i båda oljorna och kör tills det blir en tjock kräm. Späd med lite vatten eller mer olja om du vill ha krämen lösare.
  6. Servera på valfria kex, till exempel Najnis läckra solroskex.

grönkål3

 

 

Bröd i stekpanna

Bakverk, Frukost, Tillbehör | 16 november, 2015 | By

bild 1

bild 2

Howdy, Foodies! Regnet smattrar mot fönstret i Najnis kök och novemberkvällen har svept sin mörka filt runt oss alla. Vad passar väl då bättre än att bjuda på detta recept på riktig comfort food, som passar utmärkt till en kopp te? Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sin lilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizo däri.  Kylan må regera därute, men vad gör väl det när man kan hotta till sin kväll med en bit av detta kryddiga bröd? När man tagit ut smaskigheten ur ugnen låter man det svalna tills det blir ljummet, och skär sig då en tårtbitsliknande bit av brödet. Visst kan man äta det med fingrarna, men Najni föredrar att hugga in på sitt bröd medelst en liten tårtgaffel. Vad man väljer för angripssätt är förstås en fråga om tycke och smak, men Najni anser att det mesta liksom blir ännu lite läckrare om man äter det med en sådan där söt liten dessertgaffel. Så även detta stekpannebröd 😉 Smaklig spis!

 

Bröd i stekpanna

INGREDIENSER     6-8 bitar

1,25 dl mandelmjöl

2,25 dl kokosmjöl

0,75 msk bakpulver

6 ägg, rumsvarma

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

2 dl lagrad ost, riven

2,25 dl mandelmjölk

100 g smält smör

100 g chorizo skuren i strimlor

1 medelstor jalapeño, skuren i tunna skivor

 

Och så här skrider man till verket:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser inklusive osten i en stor bunke.
  2. Rör ner äggen, chorizon och mandelmjölken och rör om tills allt är väl blandat. Lägg jalapeñoskivorna ovanpå degen.
  3. Häll degen i en väl smord gjutjärnspanna som tål ugn, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda brödet i 175 graders ugnsvärme i 40 -45 minuter.
  5. Låt det svalna något och skär sedan upp i lagom stora ”tårtbitar”.

bild 3bild 4

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

Huvudrätt | 24 september, 2015 | By

cann1

cann2

Igår tänkte jag att det var dags att laga mat i rullform igen, då det var ett tag sedan sist något ätbart och rullformat tillverkades i Najnis kök. Som vissa av er redan vet så hyser Najni de varmaste av känslor för just ätbara rullar som är fyllda med något läckert. Det kan vara allt från crepes till rulltårta och lövbiffsrullar. Efter en stunds funderande kring tänkbara, ätbara rullformationer beslutade sig så Najni för att göra gratinerade ”cannelloni”, där zucchiniskivor fick agera cannelloni. Redan när härligheten stod och gosade sig i ugnen och spridde de ljuvligaste av dofter i hela lägenheten insåg Najni att hon fattat rätt beslut. För att inte tala om när det äntligen var dags att spetsa sig en cannellonirulle sprängfylld med spenat- och ricottafyllning och sätta tänderna i den lilla rackaren! Najni säger som hon brukar göra om tillfällen som dessa: det var kärlek vid första tuggan! Vill man förresten inte använda färdigriven mozzarellaost, som jag gjorde, går det givetvis bra med någon annan ost, men bäst resultat blir det om man väljer en sort som smälter bra. Om nu händelsevis någon av er foodies som läser dessa rader tänker något i stil med: Åh – en sån där liten cannellonirulle skulle sitta fint till kvällens middag så har jag goda nyheter till er: Här får ni receptet! 😉

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

INGREDIENSER     4 personer

2 stora, breda zucchinis

2 ägg

250 g ricotta

3,5 dl parmesanost, riven

250 g mozarella, riven (inte den runda klumpen i vatten, utan den hårdare, färdigrivna varianten som finns i påse)

500 g hackad fryst spenat, tinad

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 paket finkrossade tomater

2 msk tomatpuré

olivolja

salt

peppar

1 dl valfria färska örter, finhackade (jag tog en blandning av basilika och oregano)

Gör så här:

  1. Fräs lök och en av vitlöksklyftorna i massor med olivolja på medelvärme i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna, salt och peppar. Låt tomatsåsen småputtra i ca 20 minuter medan du fixar resten.
  2. Blanda den rivna mozarellan och parmesanosten i en djup tallrik.
  3. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten och lägg sedan spenaten i en bunke. Blanda ner ägg, ricotta, resten av vitlöksklyftorna, salt, peppar och 1,5 dl av mozarella- och parmesanblandningen i spenaten.
  4. Skiva zucchinin på längden till tunna skivor. Här kan man använda antingen en mandolin eller en osthyvel. Eller skära med kniv om man vill. Det gör inget om skivorna går sönder lite och inte blir lika stora.
  5. Rör ner de finhackade örterna i den färdigkokta tomatsåsen. Bred sedan ut hälften av tomatsåsen i bottnen på en ugnsform.
  6. Lägg två zucchiniskivor ovanpå varandra och klicka på ca två matskedar av spenatblandningen i ena änden. Rulla sedan ihop zucchiniskivorna till en liten rulle och placera den i formen på tomatsåsen. Upprepa proceduren med resten av zucchiniskivorna.
  7. Häll resten av tomatsåsen över zucchinirullarna i formen och toppa med resten av mozzarella- och parmesanblandningen.
  8. Baka i 225 graders ugnsvärme i ca en halvtimme, eller tills osten fått lite färg och zucchinirullarna känns mjuka. Täck eventuellt över formen med aluminiumfolie mot slutet av tiden i ugnen, ifall osten får för mycket färg.
  9. Njut!

ca

canni

Glutenfria pizzavåfflor

Huvudrätt | 10 september, 2015 | By

våffla1

Najni is back in the kitchen! Och innan jag glömmer det vill jag passa på att upplysa er om att man nu kan nominera sina favoritbloggar i kategorin Folkets val, till det årliga Matbloggpriset. Så ni som diggar Najnis kök får gärna gå in här och nominera mig, så blir jag så glad, så glad 🙂 Nåväl.Efter en välbehövlig semester från jobb, studier och bloggande är jag nu alldeles sprängfylld av nya receptidéer – bra va? Första receptet ut efter min långa tystnad blir ett riktigt läckert ett, nämligen pizzavåfflor! Ja ni hör ju själva, foodies: pizzavåfflor. What´s not to love, liksom 😉 Den foodie som följt Najnis kök en tid vet ju att jag råkar vara fullkomligt besatt av mitt belgiska våffeljärn. Vissa veckor går nämnda järn varmt var och varannan dag. Och inte utan anledning. Man kan ju skapa en otrolig mängd olika typer av läckerheter med ett belgiskt våffeljärn, utöver de traditionella belgiska våfflorna. Snokar man runt bland mina tidigare inlägg hittar man diverse olika varianter av dessa tjocka våfflor – den ena smaskigare än den andra. Men idag har alltså turen kommit till pizzavåfflan. Najni älskar pizza och Najni älskar våfflor. Varför jag inte förrän idag kommit på tanken att kombinera de båda står skrivet i stjärnorna. Smaklig spis, foodies! Våfflorna går nog förresten även att göra i ett vanligt våffeljärn, men de kommer förstås inte att bli lika tjocka och det blir troligtvis några fler våfflor än två.

pizzavåffl2

Glutenfria pizzavåfflor

INGREDIENSER     2 våfflor

våfflorna

5 ägg

0,5 dl kokosmjöl

0,25 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

0,25 tsk salt

peppar

1 tsk bakpulver

1 tsk oregano

4 msk parmesan, riven

3 msk vatten

3 msk smält smör

toppingen

7 små champinjoner, skivade

1,5 dl färdig pizzasås (jag använde Zetas)

1 vitlöksklyfta, pressad

valfri mängd smakrik korv, tunt skivad (jag tog chorizo)

8 kalamataoliver

valfri mängd cheddarost, riven

0,5 rödlök, skivad

oregano

Och så här skrider man till verket:

1. Blanda alla de torra ingredienserna (inklusive parmesanosten) till våfflorna i en bunke.

2. Lägg ägg, smält smör och vatten i en annan bunke. Häll ner de torra ingredienserna i äggbunken och kör med stavmixer tills allt är väl blandat. Låt smeten stå och vila medan resten fixas.

3. Ånga av de skivade champinjonerna i en stekpanna utan fett på medelvärme i några minuter, tills svampen släppt ifrån sig en del av sin vätska men inte fått för mycket färg.

4. Rör ner den pressade vitlöksklyftan i pizzasåsen.

5. Värm våffeljärnet och lägg i våffelsmet i två omgångar. Baka tills det slutat komma ut ånga ur järnet. Det kan ta lite olika lång tid beroende på vilket våffeljärn man har.

6. När våfflorna är färdiggräddade: lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 275 grader, eller använd grillelementet.

7. Fördela pizzasåsen jämnt över våfflorna. Lägg på den rivna cheddarosten och därefter resten av toppingen. Baka våfflorna i ca 5 minuter, eller tills osten smält och de fått lagom med färg.

8. Strö över lite torkad eller färsk oregano och hugg in på din nybakade pizzavåffla.

pizzavåffl3

Ostvåfflor med rökt lax, avokado och paprikakräm

Bakverk, Frukost | 22 juni, 2015 | By

våff1

våff2

Hej och välkomna till dagens inlägg! Dessa frestande ostvåfflor är min nya frukostfavorit för lediga dagar, när man har lite mer tid att pimpa sin frukost till perfektion. De som känner Najni vet att hon brukar kalla just frukosten för ”dagens första nöje”. Ty vad är väl härligare än att slå upp ögonen en dag när inga plikter kallar, och inse att man har tid att laga precis vad man vill till frukost? Ostvåfflorna är för övrigt mitt senaste experiment med det belgiska våffeljärnet som flyttade in i mitt kök för en tid sedan. För er som inte läst Najnis tidigare inlägg om det belgiska våffeljärnets ankomst till Najnis kök, så kan jag berätta att ett belgiskt våffeljärn skiljer sig lite från ett vanligt, svenskt. Våfflorna blir mycket tjockare med större hål.  Traditionella belgiska våfflor lagas med jäst och vetemjöl, men i Najnis diverse våffelexperiment har bakpulver och mer glutenvänliga mjölsorter använts. För den foodie som nu blir sugen på att skaffa ett belgiskt våffeljärn och utforska allt läckert man kan laga med det, kan jag tipsa om mina tidigare inlägg om belgiska våfflor. Ni hittar dem här och här. Det belgiska våffeljärn som nu finns i min ägo köptes på nätet av min kära sambo. Här hittade han det. För den som nu kanske tänker Amen åh – jag vill inte köpa ett belgiskt våffeljärn. Går det inte lika bra med ett vanligt? så blir svaret att jo, troligtvis kan man göra dagens recept även i ett vanligt våffeljärn. Dock har jag inte testat. Om någon testar- berätta för Najni hur resultatet blev, vetja! Det som för övrigt är så roligt med våfflor är att man ju kan variera dem i det oändliga. De passar lika bra som dessert, lunch, frukost och till och med middag – allt beroende på ingredienser och tillbehör. Att det blev just lax och avokado till Najnis ostvåfflor beror helt enkelt på att jag råkade ha dessa ingredienser hemma efter midsommarfirandet. Paprikakrämen slängde jag ihop då jag ville få användning för den cream cheese som blev över efter våffelsmeten. Gör som Najni och experimentera hej vilt med era våfflor, foodies, och berätta gärna vad ni hittat på för smaskiga tillbehör 🙂

våff3

INGREDIENSER     2 våfflor

Våfflor

100 g cream cheese

1,75 dl smakrik ost, riven (jag tog brännvinsost)

1 msk kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver

3 ägg

0,25 tsk lökpulver

1 liten jalapeño

salt

peppar

 

Tillbehör

4 skivor kallrökt lax

100 g cream cheese, blandad med lite paprikapulver

1 avokado, skuren i skivor

4 körsbärstomater

gräslök, finhackad

 

Gör så här:

1. Mixa ihop alla ingredienser utom den rivna osten och jalapeñon med en stavmixer.

2. Tillsätt hackad jalapeño och den rivna osten. Mixa några minuter till med stavmixern, tills allt är ordentligt blandat. Låt smeten stå och svälla ca fem minuter.

3. Värm våffeljärnet och häll i hälften av smeten. Baka tills det slutat komma ut ånga från våffeljärnet (ett pålitligare tecken på att våfflan är färdig än att den gröna lampan lyser). Ta ut våfflan med hjälp av en stekspade i plast. Lägg den på en tallrik. Upprepa proceduren med nästa våffla.

4.  Dekorera med lax, avokado, paprikakräm, skivad tomat och gräslök.

5. Sätt tänderna i din våffla!

 

Idén till detta läckra recept har jag fått här.

våff4