Zoodles med röd pesto och chorizo
Jo men visst har det väl blivit dags för ett zoodle-recept igen, foodies…? Ty Najni anser att man aldrig kan få nog av zoodle-recept. Zoodles är helt enkelt en av världens bästa matuppfinningar. Galet gott och går att variera i det oändliga. Just därför tänker jag idag dela med mig av min allra senaste zoodle-skapelse, nämligen den fjantigt goda rätten zoodles med röd pesto och chorizo! Muuums säger Najni, och det hoppas jag att ni också kommer att säga när ni hugger in på den läckra anrättningen.
Och för er som händelsevis inte vet vad zoodles är, så är det helt enkelt nudlar tillverkade av zucchini, som man gör genom att köra zucchini genom en spiralizer. Ut och skaffa en, ni som inte har en redan! Jag vågar så gott som lova att ni inte kommer att ångra er, ty allt smaskigt man kan skapa med en spiralizer i sin ägo gör den värd varenda krona. Dessutom finns de små rackarna i alla möjliga olika prisklasser. Min köpte jag för några fjuttiga hundralappar, och aldrig har jag ångrat mitt köp 🙂
Vad gäller dagens recept, så går det förstås alldeles utomförträffligt att använda färdigköpt tomatpesto, men, nog blir det en liiiten smula godare om man gör sin egen …
Well, nu återstår väl egentligen endast en sak att säga: enjoy your zoodles, foodies!


- 1 burk soltorkade tomater, avrunna
- 1,5 msk pinjenötter, rostade
- 2 vitlöksklyftor, grovhackade
- 1 kruka färsk basilika (spara några blad till dekoration)
- 1 dl parmesanost
- 1 dl olivolja
- 1 nypa salt
- några tag med svartpepparkvarnen
- 4 chorizos, gärna färska med hög kötthalt
- valfri mängd svarta oliver, gärna kalamata
- 5 små zucchinis
- några tsk salt
- Gör nudlar av zucchinin med spiralizern. Klipp av nudlarna några gånger under tiden, så de inte blir så långa och svårhanterliga.
- Varva zucchininudlarna med saltet i ett durkslag, och låt dem rinna av minst en halvtimme.
- Skölj sedan med vatten och torka zucchininudlarna i en kökshandduk.
- Kör alla ingredienserna till peston i en matberedare till en slät konsistens. Tillsätt ev lite mer olja om det blir för kompakt.
- Häll upp peston i en glasburk med lock.
- Stek korvarna tills de är väl genomstekta. Låt vila en stund och skär sedan i tjocka skivor.
- Stek de avrunna zucchininudlarna med lite salt i lite olivolja i en stor stekpanna i ca två minuter.
- Rör ner valfri mängd pesto, oliver och korvskivorna i zucchininudlarna och värm någon minut till.
- Lägg upp på tallrikar och servera med basilikablad och lite extra nyriven parmesan.
- Förvara den överblivna tomatpeston i kylen, och häll gärna lite olivolja över, så håller den sig längre.
Citronkyckling med sellerimos och sparris
Trevlig Midsommardag på er, alla foodies!
Någon som tröttnat på sill och nubbe, månne…? Intet ont om sill – det är ju hur smaskigt som helst, men så här dagen efter Midsommarafton börjar i alla fall Najni längta efter något helt annat att sätta tänderna i. Som till exempel den slicka-tallriken-ren-från-minsta-lilla-såsrest- kycklingrätt jag tänker bjuda er på i dagens inlägg 🙂 Tänk saftig, färsk kyckling, ackompanjerad av en påtagligt syrlig friskhet från citronsaften, som blir en alldeles perfekt brytning till sältan och mustigheten från parmesanosten. Servera detta ihop med ett milt och läckert sellerimos, och jag lovar att era smaklökar kommer att bli tokiga av lycka!
I Najnis sellerimos ingår en klick majonnäs, vilket jag upptäckt ger en mjuk och fyllig touch till denna typ av rätter. Men givetvis går det bra att bara ta creme fraiche och smör, eller bara det ena av dem, eller en skvätt grädde. Dessutom brukar Najni hälla i en skvätt vitvinsvinäger eller citronsaft i sitt sellerimos, vilket ger den där fina balansen mellan mustighet och syra, som intensifierar och lyfter fram smakerna ytterligare ett snäpp. Mums – det börjar bestämt vattnas i munnen bara jag tänker på denna finfina rätt! Varför inte bjuda någon ni gillar på denna enkla men mumsiga kycklingrätt till söndagsmiddag i morgon, foodies? Eller gör som Najni och fyll veckans lunchlådor med den citronmumsiga ljuvligheten, vilket kommer att få er att börja fantisera om lunchrasten så fort ni satt er fot på jobbet … 😉


- 1 stor, färsk kyckling (gärna majskyckling), styckad i bitar
- 500 g färsk spenat
- 4 vitlöksklyftor, pressade
- saften av 1 citron
- 1,5 tsk torkad timjan
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- salt och peppar
- 1 msk rökt paprikapulver
- 3 msk smör
- 3 dl grädde
- 1 dl parmesan, riven
- ca 600 g rotselleri
- 1 klick creme fraiche
- 1 klick smör
- 1 klick majonnäs
- 1 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
- 1 bunt grön sparris
- Gnid in kycklingdelarna med paprika, salt och peppar.
- Stek dem sedan i en stor stekpanna eller stekgryta i 2 msk smör i några minuter på varje sida, tills de får lite färg. Plocka ur kycklingdelarna och lägg på ett fat så länge.
- Smält resten av smöret i samma stekpanna som kycklingen stektes i. Tillsätt vitlöken o fräs på medelvärme i ca 1 minut.
- I med grädde, citronsaft, kycklingbuljong, parmesanost och timjan. Koka upp, tillsätt spenaten och låt sjuda i 4-5 minuter.
- Häll sedan upp såsen i en stor ugnsform, och placera kycklingdelarna ovanpå såsen i formen.
- Ugnsbaka härligheten i ca en halvtimme, i 200 grader. Kolla noga så det inte bränns. Lägg i så fall ett folie över mot slutet.
- Skala och skär sellerin i 3 cm stora bitar.
- Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Det tar ca 20 minuter.
- Häll av kokvattnet och tillsätt creme fraiche, majonnäs och smör i önskade mängder.
- Mixa med en stavmixer, och smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger eller citronsaft.
- Bryt av den nedersta delen av sparrisarna.
- Bryn dem i smör i några minuter i en stekpanna.
- Servera kycklingen med sellerimos och sparris och njuuut 🙂
Zoodles alla Puttanesca
Det är nåt visst med sådana där klassiska recept som funnits for ever och som ingen riktigt vet ursprunget till eller varifrån de fått sitt namn, eller hur, foodies? Spaghetti alla puttanesca är ett praktexempel på en sådan maträtt. Ordagrant betyder namnet ”Slampans spaghetti”, vilket ju låter lite ögonbrynshöjande, kan tyckas. Det finns lika många förklaringar till namnets ursprung som det finns versioner av receptet där ute, och varför just denna rätt anses slampig vill Najni låta vara osagt. Löjligt god är den hur som helst. Så god så man nästan blir tokig, faktiskt! I Najnis version av slampans spaghetti har pastan bytts ut mot zoodles – det vill säga nudlar gjorda på zucchini. Innan jag provat hade jag vissa fördomar om zoodles, det ska erkännas. Men från det att jag inhandlat min spiralizer (manick att spaghettifiera sin zucchini med) och lagat min första zoodlerätt var jag fast. Mer om zoodles och var man kan hitta en spiralizer hittar den nyfikne här. Men visst – zoodles smakar faktiskt inte som ”vanlig” spaghetti, men är mycket gott i egenskap av sig själv. Med en härligt smakintensiv puttanescasås till förvandlar man sina zoodles till en riktig festmåltid i all sin enkelhet. Italiensk husmanskost när den är som bäst, utan kolhydratskoman efteråt. Det kan ju liksom inte bli så mycket bättre än så! Trevlig helg på er alla, och marsch in i köket nu och sväng ihop en omgång zoodles alla puttanesca, vetja 😉
Zoodles alla puttanesca
INGREDIENSER 2-3 personer
4 små eller 2 stora zucchini
1 liten gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
7 sardellfiléer
2 dl kalamataoliver, urkärnade och grovhackade
0,5 dl kapris
1 burk cocktailtomater
1 tsk tomatpuré
svartpeppar
1 knippe bladpersilja, finhackad
valfri mängd parmesanost, riven
Och så här gör man:
1. Fräs den gula löken och chilin i olivolja och smör i några minuter. Tillsätt, sardeller, kapris, vitlök, oliver och tomatpuré och fräs någon minut till.
2. I med cocktailtomaterna. Låt det puttra i ca en halvtimme. Rör om då och då. Rör ner persilja och ost när såsen puttrat klart. Spara lite ost att strö över den färdiga rätten.
3. Strimla zucchinin med en spiralizer eller liknande. Fräs i olivolja i några minuter. Salta och peppra eventuellt lite.
4. Häll puttanescasåsen över zucchininudlarna. Rör om ordentligt. Lägg upp på tallrikar och strö lite extra parmesanost överst.
Lchfgnocchi med tomatsås och aubergine
God midsommardag på er, foodies! Idag var det meningen att jag skulle göra ett inlägg om midsommaraftonens marängjordgubbstårta, men ödet ville annorlunda. Jodå – marängjordgubbstårtan bakades. Och blev en totalkatastrof! Ty även i Najnis kök sker katastrofer och fadäser… Varför bakade jag inte bara den läckra jordgubbstårtan med mandelmjöl som finns här på bloggen sedan tidigare, liksom…? Som jag tänkt från början, tills jag kom på den olycksaliga idén att försöka göra en lchfmarängbotten. Faktum är att jag nu ger upp mina försök att baka en frasig marängbotten utan socker. I Najnis kök har det experimenterats med olika sötningsmedel som xylitol, stevia och sötströ, men resultatet blir alltid en pappersliknande, tragisk sak som man lika gärna kan vara utan. Men om någon av er foodies lyckats åstadkomma en frasig marängbotten utan vanligt socker blir jag överlycklig om ni vill tala om hur ni gjorde. Men Najni är alls icke den som sitter och tjurar över misslyckade marängjordgubbstårtor inte! I brist på tjusig tårta bjuder jag idag istället på ett recept på glutenfria gnocchi, som är så smaskiga så jag misstänker att de hädanefter kommer lagas var och varannan vecka här i Najnis kök. Receptet testlagades för tacksamma gäster (mina föräldrar), som fick agera testpanel när Najni nyligen bjöd in till en trerätters spontanlunch en vanlig tisdag när hon råkade vara ledig. Märkligt nog gör man dem på mozzarella (ni vet sån där man köper färdigriven i påse – inte den färska, lösare sorten som är en stor klump i vattenlag) och äggulor. That´s it! Förutom lite lökpulver och vitlökspulver om man så vill. Dagens recept är en fri tolkning av ett recept jag hittade här. Det enda Najni egentligen saknar från tiden före lchf är just pasta, och detta recept är ett substitut så gott som något när pastasuget kommer smygande. Faktum är att dessa ”fejkgnocchi” till och med nästan är godare än originalet, i alla fall om ni frågar Najni 🙂
INGREDIENSER 2 personer
Gnocchi
1 påse färdigriven mozzarella (250 g)
3 äggulor
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
salt
peppar
pofiber att rulla degrullarna i (finns i glutenfria hyllan i affären)
Tomatsåsen
1 burk krossade tomater av god kvalitet (Muttis regerar, om ni frågar Najni)
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor lök, finhackad
1 msk tomatpuré
oregano
1 lagerblad
salt
peppar
chiliflakes
2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger
1 tsk honung
Auberginen
1 stor aubergine, skuren i tärningar och bakad i 200 graders värme i 20-30 minuter, eller tills bitarna är riktigt mjuka och fått färg
olivolja (häll över auberginetärningarna innan de åker in i ugnen och rör runt)
havssalt (strössla över auberginetärningarna innan de ugnsbakas)
Dekoration
massor med riven parmesanost (whoops – Najni glömde visst osten när hon tog bilderna!)
färsk basilika
Så hur går nu detta till? Jo – så här:
1. Börja med tomatsåsen, som helst ska koka länge för att bli riktigt läcker: Fräs löken i olivolja i en kastrull, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken mot slutet och fräs en minut till under omrörning.
2. I med de krossade tomaterna, vinägern, honungen och kryddorna och koka på svag värme i ca en timme. tillsätt en skvätt vatten om det blir alltför torrt. Rör om regelbundet.
3. Lägg mozzarellan, vitlökspulvret och lökpulvret i en stor bunke som tål microugn. Rör runt så det blandas ordentligt. Smält osten i micron i ca 1,5 minut.
4. Rör ner äggulorna en i taget med en slickepott, och rör tills det blir en smidig deg. Om degen blir för ”trådig” – ställ in skålen några sekunder till i micron innan du fortsätter att röra.
5. Dela degen i fyra delar, som sedan placeras på en tallrik med plastfolie. Låt vila i kylen i ca tjugo minuter.
6. Strössla ut lite pofiber jämnt på en stor skärbräda. Rulla en degbit i taget tills det blir långa, smala rullar. Det går lättast om man först börjar rulla på skärbrädan, och sedan lyfter upp rullen och fortsätter rulla med degrullen hängandes lodrätt mellan handflatorna. ta gärna lite mer pofiber på handflatorna emellanåt.
7. Skär sedan varje rulle i små bitar. Pressa en gaffel mot bitarna för att få det traditionella gaffelmönstret. Låt gnocchin vila i kylen i minst tjugo minuter.
8. Stek gnocchin i olivolja och smör på medelvärme, i ca en minut på varje sida. Salta och peppra lätt.
9. Varva tomatsås, gnocchi och auberginetärningar på två tallrikar. Avsluta med riven parmesan och färsk basilika.
Blomkålsgratäng med Karl Johansvamp
Alltså den där Najni, kanske någon tänker nu. Har hon liksom inte fattat att det är sommar nu, och inte höst? Karl Johansvamp i juni…? Jo jag vet, men jag blev plötsligt så sugen på mustig höstmat trots årstiden, och snodde därför ihop denna smakrika anrättning härom dagen. Jag råkade nämligen ha en påse torkad Karl Johansvamp i mina gömmor, som pockade på uppmärksamhet. Torkad svamp kan man ju använda oavsett årstid. Och faktum är att Najni föredrar torkad svamp framför färsk. Smakerna har koncentrerats i torkningsprocessen och resultatet blir en underbar smakexplosion som ger associationer till skogen och naturen. Allra roligast är det förstås om man har plockat och torkat svampen själv – inte minst för att det är rätt dyrt att köpa torkad svamp. Men den egenplockade svampen från i höstas är dessvärre slut sedan länge här i Najnis kök. Det går givetvis utmärkt att använda färsk svamp i dagens recept också, av vilken sort man vill (bara inte flugsvamp eller någon annan giftig sort, ho ha!). Det som förutom svampen ger denna gratäng det där lilla extra är att man ugnsbakar blomkålen ensam i ugnen först – en procedur som lockar fram och koncentrerar den härliga, mustiga sötman som passar perfekt ihop med svampsmaken. Så varsågoda – här får ni ett recept för en regnig sommardag! Att mumsa på denna läckerhet tillsammans med exempelvis en köttbit med vitlökssmör och ett glas rött, medan sommarregnet smattrar mot rutan – det blir ljuvligt 🙂 Förresten har jag även en rolig nyhet: hela denna veckan är Najnis kök ”Veckans blogg” på den charmerande fikabloggen Robbans bästa! Här finns en intervju med mig – för den foodie som kanske vill veta lite mer om den som härjar bland grytor och kastruller i Najnis kök. På Robbans bästa hittar man dessutom massor av mysiga cafétips, en lista över intressanta bloggar och info om allt som hör den svenska fikakulturen till.
INGREDIENSER 5-6 personer
1 stort blomkålshuvud, delat i buketter
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
25 g torkad Karl Johansvamp (eller färsk svamp – tredubbla i så fall mängden)
2 ägg
1,5 dl riven prästost (eller annan vällagrad och smakrik ost)
2 dl creme fraiche
0,5 dl vatten
1 bunt bladpersilja, finhackad
1,5 dl riven parmesanost
1,5 msk färsk timjan, finhackad
olivolja
smör
salt
svartpeppar
Men hur gör man? Jo – så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Blötlägg den torkade svampen i ljummet vatten i ca 20 minuter. Krama sedan ur vattnet och torka svampbitarna med hushållspapper. Skär i lite mindre bitar och ställ åt sidan.
3. Bred ut blomkålsbuketterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över valfri mängd olivolja. Salta och peppra. Ugnsbaka blomkålen i ca 30 minuter, eller tills den fått färg utan att bli bränd. Rör om en gång under ugnsbakningen.
4. Stek löken några minuter på medelvärme i olivolja och smör. Tillsätt sedan svampen och stek några minuter till. Tillsätt till sist vitlöken, salta, peppra och stek under omrörning i ca en minut. Ställ åt sidan.
5. När blomkålen är färdig – rör ner den i svamp- och lökröran.
6. Vispa ihop ägg, vatten och creme fraiche i en stor bunke. Rör ner den rivna prästosten (spara parmesanosten till dekoration) och blanda till sist i blomkålsbuketter, lök- och svampröran. I med färsk timjan och eventuellt lite mer salt och peppar.
7. Häll över alltihop i en smord, medelstor ugnsform och strössla över parmesanosten. Lägg aluminiumfolie över formen och baka i 175 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Ta av foliet och baka i ca 10 minuter till, tills gratängen fått lagom med färg.
8. Strössla över persiljan före servering.
Tips: vill man piffa till sin gratäng lite extra strör man över lite rostade, hackade hasselnötter tillsammans med persiljan. Mums!
Chiafrökex med parmesan och rosmarin
Howdy, foodies! Hoppas solen skiner på er var ni än befinner er denna marsfredag. Om ni liksom Najni råkar vara av den bestämda åsikten att en foodie aldrig kan få för många recept på ostkex, well- då är dagens inlägg sannerligen nåt för er 🙂 Najni gillar att experimentera med olika typer av frön och kryddor när hon bakar kex, ty omväxling förnöjer, eller hur? Resultatet av Najnis senaste kexbak får ni i dagens inlägg. Kexen passar perfekt till ostbrickan med ett glas vin till, eller som ett litet mellanmål när man känner sig sugen på nåt gott och nyttigt. Dessutom trodde man under Medeltiden att rosmarin skyddar mot onda makter, samt är bra för minnet. Inte vet jag om våra förfäder hade rätt, men om så är fallet är det ju bara ännu en anledning att sätta tänderna i ett sånt här. Hoppas Najnis chiafrökex med parmesan och rosmarin ska falla er i smaken, och ha nu en riktigt ljuvlig helg!
INGREDIENSER ca 35-40 kex
1,25 dl solrosfrön
1,25 dl chiafrön
1,75 dl riven parmesanost
1,5 msk färsk rosmarin, finhackad
2 krm vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk bakpulver
1 ägg
2 msk smält smör
1-2 tsk vatten
0,5 tsk flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Kör solrosfröna i en matberedare tills det blir ett fint mjöl.
3. Krossa chiafröna lätt i en mortel, i omgångar. Häll dem sedan i en stor bunke tillsammans med solrosmjölet. Rör ner parmesan, rosmarin, lökpulver, vitlökspulver och bakpulver.
4. Tillsätt ägget, vattnet och det smälta smöret. Rör tills det blir en deg.
5. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och tryck ut den med fingrarna tills det blir en jämn rektangel som täcker större delen av plåten. Det underlättar om man sköljer händerna i kallt vatten några gånger under tiden. Alternativt kan man lägga ett bakplåtspapper till över degen, och kavla ut den med en kavel, och sedan lyfta bort det övre bakplåtspappret. Men Najni tycker det är lättast att använda händerna.
6. Skär degen i rutor med en vass kniv och strössla över flingsaltet.
7. In i ugnen och baka i 40-45 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Kolla då och då så de inte blir brända. Sänk i så fall värmen lite.
8. Ta ut plåten och lyft över hela pappret med kexen till ett ugnsgaller. Bryt isär kexen när de svalnat helt.
Ostbollar
Nu ni, foodies, ska ni får er nåt riktigt smaskigt till livs. Laga Najnis ostbollar – och helgen är räddad. Dessa små bollformade underverk är perfekta att fredagsmumsa på till ett glas rödvin, eller så överraskar ni er käresta med ett fat såna här på Alla hjärtans dag, och han/hon/hen kommer garanterat att älska er för evigt 😉 Ja, ni som känner Najni vet ju att hon fullkomligt älskar ost, samt att hon dessutom har en svaghet för mat i bollform. Ni förstår ju själva att dessa ostbollar är en delikatess som bara måste upplevas, eller hur? What´s not to love, lixom? Dessutom går de att variera i det oändliga. Jag valde att rulla några i sesamfrön, några i riven parmesan och några i mandelmjöl. Och en del lät jag vara helt naturella. Smaklig spis och trevlig helg, foodies!
INGREDIENSER ca 16 bollar
125 g ricottaost
150 g fetaost
2 dl finriven parmesanost
0,5 finhackad, röd chilifrukt av valfri styrka
3 msk finhackad, färsk basilika
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk lökpulver
svartpeppar
0,5 tsk pofiber (kan uteslutas, men gör det lättare att rulla bollarna. Finns i glutenfria hyllan i mataffären)
Rulla bollarna i sesamfrön, finriven parmesanost eller mandelmjöl.
Och så här gör man de små läckerbitarna:
1. Mosa fetaosten med en gaffel i en bunke. Tillsätt ricottaost och parmesan. Rör tills smeten blir jämn.
2. Tillsätt chili, vitlök, basilika, lökpulver, svartpeppar och pofiber. Rör om tills allt är väl blandat.
3. Ställ bunken i kylen någon timme innan bollarna ska rullas, så går det lättare att rulla dem sedan.
4. Rulla små bollar, lägg dem på ett fat och låt stå i kylen någon timma till.
5. Rulla sedan ostbollarna i exempelvis sesamfrön, riven parmesan eller mandelmjöl. Eller gör några av varje. De är också goda att äta precis som de är.
Auberginerullar med spenat och tre sorters ost
God tisdagseftermiddag på er, foodies! Idag lagades det härlig mat till lunch här i Najnis kök må ni tro. Ibland drabbas Najni av en häftig längtan till Italiens sköna land, och om omständigheterna råkar vara sådana att det inte passar just då att kasta sig på första bästa plan söderut, så kan man ju alltid ta till andra knep för att mildra Italiensuget. Just det: laga italiensk mat! Kombinationen aubergine och tomat är ju alltid en god idé, vilket italienarna verkligen tar fasta på i sitt läckra kök. Och med Najnis förkärlek för mat i rullform som utgångspunkt, experimenterades dagens inlägg fram i Najnis kök i förmiddags. Inspiration till receptet har jag hittat på den finfina bloggen LessCarbs.se. Anrättningen påminner starkt om lasagne, så ni foodies som gillar denna klassiker kommer garanterat att falla pladask för dessa auberginerullar :). Jag rekommenderar er att avnjuta auberginerullarna med ett glas rödvin, italiensk opera i högtalarna, en sallad och kanske något köttigt tillbehör, om ni är lagda åt det hållet. Här i Najnis kök serverades ljuvligheten med stekt kalkonkorv kryddad med timjan och vitlök. Men även några skivor bresaola eller parmaskinka skulle passa utmärkt till. Och jo – det är ingen snabbmat det här precis. Det tar lite tid med sina olika moment, men tro mig – slutresultatet är värt varenda minuts jobb i köket! Laga Najnis auberginerullar istället för att storstäda lägenheten till helgen, vetja ;).
INGREDIENSER 4 personer
2 medelstora auberginer
Tomatsåsen
1 burk krossade tomater av god kvalitet
0,5 dl vatten
1,5 msk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
2 krossade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk äppelcidervinäger eller annan vinäger
1 tsk honung eller sötströ
0,5 msk torkad oregano
salt
peppar
valfri mängd färsk chili, finhackad (kan uteslutas, men ger ett läckert sting till rätten)
Spenatfyllningen
200 g färsk bladspenat
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
150 g creme cheese
1, 25 dl parmesanost, riven
1 knivsudd riven muskot (kan uteslutas)
1 tsk grönsaksbuljongpulver, örtsalt eller liknande
peppar
1 mozzarellaost
Gör så här:
1. Dela auberginerna på längden i ca 0,5 – 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla aubergineskivorna med olivolja och salta. Ugnsbaka dem på 200 graders värme tills de är mjuka. Det tar ca 10 – 15 minuter. Låt skivorna svalna medan du pysslar med följande:
2. Fräs löken till tomatsåsen i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vitlök, lagerblad och tomatpuré och låt det fräsa till. I med de krossade tomaterna, salt, peppar, vinäger, honung och eventuellt chili. Låt såsen puttra under lock i ca en halvtimme. Rör om då och då.
3. Dags att ta sig an spenatfyllningen! Fräs löken i olivolja, utan att det tar färg. Tillsätt vitlöken mot slutet av stekningen. I med spenatbladen. Låt det fräsa under omrörning tills vätskan är borta och spenaten krympt. I med muskot, peppar, buljongpulver/salt och creeme cheese. Låt det puttra några minuter och blanda sedan i parmesanosten.
4. Och nu kommer det roligaste momentet: att göra rullarna! Placera aubergineskivorna på en skärbräda. Klicka på lite spenatfyllning på varje skiva och rulla ihop. Lägg rullarna tätt ihop i en stor ugnsform du penslat med olivolja.
5. Bred tomatsåsen över rullarna och toppa med den tunt skivade mozzarellan. Droppa gärna lite extra olivolja över mozzarellaskivorna och ställ in formen i ugnen på 200 grader. Baka i ca 15 minuter, tills mozzarrellatäcket bubblar och fått lagom med färg.
6. Låt formen stå en stund och dekorera gärna med några kvistar färsk oregano eller några basilikablad. Hugg in!
Solroskex
Nej men se God lördagskväll, foodies! Hoppas att er helg varit till belåtenhet så här långt. Vi kan nog med säkerhet konstatera att Najni befinner sig i en period av intensivt bakande just nu. Knappt var den sista zucchinimuffinsen slukad (se recept här), förrän Najni fick för sig att baka något nytt och smaskigt att kalasa på 😉 Är det en sak jag är svag för så är det överdådiga ostbrickor, och då gärna med knapriga och salta kex till. Och inte behöver man avstå från sånt bara för att man som Najni vill dra ned på kolhydraterna. Dessa solroskex är minsann minst lika goda som ostkex bakade på vetemjöl. Försvinnande goda till och med. Jag blev så uppspelt när jag smakade på ett nyss, så jag blev tvungen att sätta mig vid datorn direkt och blogga om smaksensationen! Så om du liksom Najni råkar vara en foodie med böjelse för salta och knapriga kex med en massa goda ostar därtill – tveka inte- baka Najnis solroskex! Mängden salt är en smaksak. Mitt recept ger ganska salta kex, så minska på saltmängden om du är känslig för salt mat. En annan fördel med dessa kex är att solrosfrön är betydligt billigare än mandelmjöl, så man kan unna sig att njuta av dem ofta, utan att bli ruinerad 🙂
INGREDIENSER ca 23 kex
2,5 dl osaltade solrosfrön
1,5 dl riven parmesanost
2 krm salt
4 msk vatten
flingsalt som strössel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Kör solrosfrön och parmesanost i matberedare tills det blir ett fint mjöl.
3. Tillsätt vattnet och kör tills degen är ordentligt blandad.
4. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen, eller ta plastfolie. Kavla ut till en så tunn deg som möjligt, eller tryck med fingrarna. Själv har jag konstigt nog ingen brödkavel, men en vinflaska dög fint!
5. Ta bort det översta bakplåtspappret och skär degen till kex av önskad storlek. Strössla över lite flingsalt.
6. Baka i ugnen i ca 30 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Sänk värmen om de börjar få för mycket.
7. Lägg över kexen på ett galler och låt svalna. Njut tillsammans med dina favoritostar och kanske ett glas vin 🙂
Zucchinimuffins
Finns det något bättre än när doften av nybakat bröd sprider sig i hela lägenheten …? Dessa små godingar slängdes ihop i Najnis kök igår, då det låg en halv zucchini och skräpade i kylskåpet sedan en tid tillbaka, som jag inte visste vad jag skulle göra av. Och sannerligen – det var kärlek vid första tuggan! Vad gäller formen på brödet spelar det inte så stor roll vad man gör. Bullar, muffins eller baguetter går lika bra. Själv gjorde jag mina till muffins, då bakplåtspappret jag tänkt använda visade sig vara slut, och jag plötsligt fick syn på min muffinsform. Använder ni en sådan så smörj och ”bröa” den noga, eller ställ pappersmuffinsformar inuti, då de små rackarna annars lätt fastnar. Allra godast blir muffinsen om man rostar dem och sedan brer på lite smör som långsamt får smälta. Ååååååh…. jag längtar redan till morgondagens frukost då jag återigen ska få sätta tänderna i en nyrostad zucchinimuffin!
INGREDIENSER 6 muffins
4 ägg
1,5 dl finriven zucchini
1,5 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
1,5 msk kokosnötmjöl
0,5 dl sesamfrön
3 msk solrosfrön
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1 dl riven parmesan eller annan smakrik ost
sesamfrön, vallmofrön eller flingsalt till strössel
1 vispat ägg att pensla med
Gör så här:
1. Blanda ihop de torra ingredienserna och osten.
2. Vispa äggen fluffiga i några minuter. Vänd ner zucchinin.
4. Vänd ner ost- och mjölblandningen i äggsmeten, och rör runt så det blandas till en jämn smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
5. Klicka ut till bullar på en bakplåtspappersklädd plåt, eller klicka ut till 6 muffins i en smord och ”bröad” muffinsplåt. Använd exempelvis pofiber eller mandelmjöl som ”ströbröd”.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strössla över flingsalt, sesamfrön eller vallmofrön på varje muffin. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.
7. Kalas!
Senaste kommentarer