Najnis kök

Äggröra med purjolök och parmesan

Frukost | 20 mars, 2014 | By

bild (78)

Goddag, foodies! Idag unnade jag mig en riktig Najnifrukostfavorit, nämligen en alldeles förtrollande god äggröra med purjolök och parmesan. Det roliga med äggröror är att de går att variera på löjligt många vis. Man tar vad man hittar i sitt kök och slänger i, typ. Personligen tröttnar jag aldrig på äggröra. En annan variant, som även innehåller keso, hittar ni i ett tidigare inlägg. Nu kanske någon tänker : Men har den där Najni hur mycket tid som helst över till att stå och laga lyxiga frukostar en vardag, liksom…? Nix – som så många andra så lider också Najni ofta av brist på tid. Men om jag inte får börja dagen med en god frukost blir jag olycklig. Och gnällig. Och faktum är att denna äggröra bara tar några minuter att fixa fram. Om man dessutom förbereder kvällen innan genom att hacka purjolöken och chilin, riva osten och blanda ihop ägg och grädde i en skål så går det ännu snabbare på morgonen. Man kan också vispa grädden till kanelkaffet kvällen innan. (Jodå, Najni avnjöt även två koppar av denna mumsiga dryck till sin äggröra. Se längre ner i inlägget för bild och beskrivning). Voilá – dagens första nöje: äggröra med purjolök och parmesan!

INGREDIENSER     1 person

3 ägg

1 msk grädde

valfri mängd finhackad chili

3 msk hackad purjolök

1 krm gurkmeja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 kvist färsk oregano eller annat kryddgrönt

valfri mängd riven parmesan

Så här fixar du din äggröra:

1. Fräs purjolök och chili på medelvärme i smör i några minuter.

2. Rör ihop ägg, grädde och gurkmeja i en skål och häll över purjolöken och chilin. Sänk värmen. Tillsätt peppar. Rör runt med en stekspade tills det är nästan fast men fortfarande lite dallrigt.

3. Lägg upp på en tallrik och strö över flingsalt, parmesan och oregano.

4. Servera förslagsvis med körsbärstomater, gurka eller sallad.

5. Vill du njuta ännu mer av din frukost – gör som Najni och ta dig en kopp kaffe till, med vispad grädde som du pudrar lite kanel över. En dag som börjar på detta vis måste ju bara bli en bra en …

bild (77)

Design E (1)

Bresaolarullar med parmesan

Förrätt, Tapas | 28 februari, 2014 | By

bild (68)

”Borde man inte rulla sig en bresaolarulle lite oftare?” tänkte Najni idag i sitt kök, och kom efter en tämligen kort stunds funderande fram till ett jakande svar. För er som inte vet vad bresaola är kan jag tala om att det är ett lufttorkat nötkött som skurits i tunna skivor. Som så mycket annan läcker mat har den sitt ursprung i Italien, där den i gamla tider sägs ha torkats i grottor i de alpina regionerna. Nåväl – ikväll blir det bresaolarulle med parmesan till fredagsmyset i Najnis kök. Rulla dig en bresaolarulle du med – du kommer inte att ångra dig 🙂 Rullarna passar perfekt som förrätt, mellanmål eller tapas.

INGREDIENSER     2 personer

6 skivor bresaola

en bit parmesanost

1 tsk rostade pinjenötter eller solrosfrön

1 msk majonnäs

olivolja

några färska basilikablad

4 cocktailtomater

2 tunna skivor paprika

Gör så här:

1. Lägg bresaolaskivorna på en stor skärbräda.

2. Klicka ut en majonnäsklick i mitten av varje skiva.

3. Hyvla med en osthyvel två små skivor parmesan på varje bresaolaskiva.

4. Rulla ihop till rullar, lägg upp på två tallrikar och dekorera med paprikaskivor, basilika, tomater och pinjenötter.

5. Avsluta med att ringla över lite olivolja och riva över lite extra parmesan.

 

Design P